Weinig landen hebben zo’n culturele historie als Tunesië. Reis terug naar de tijd van de Carthagen, Romeinen, Berbers en Arabieren en bezoek de mooiste bezienswaardigheden die het diverse verleden van Tunesië als geen ander laten zien.

Naast uitgestrekte stranden, een schitterende kustlijn en luxe resorts zijn er nog veel meer redenen om een vakantie naar Tunesië op je bucketlist te zetten. Door de eeuwen heen hebben diverse volkeren hun intrek genomen in het land en een eigen stempel op Tunesië achtergelaten. Deze culturele mengelmoes is tot op de dag van vandaag terug te vinden in unieke bezienswaardigheden. Ik zet de tien mooiste bezienswaardigheden van Tunesië op een rij.

Amfitheater in El Djem | Dougga | Het eiland Djerba | Sidi Bou Said | KairouanDe Sahara | Medina van Sousse | Carthago | Het Bardomuseum | De ribat in Monastir

bezienswaardigheden tunesie
Medina van Sousse

Amfitheater in El Djem

Tunesië kent heel veel Romeinse ruïnes, maar een van de meest indrukwekkende is het amfitheater in El Djem, ook bekend als het Colosseum van Thysdrus. Thysdrus was de stad die zich vroeger bevond op de plek van El Djem. Rond het jaar 238 werd het kleine, oude amfitheater vervangen door een grotere versie. Met plek voor maar liefst 35.000 bezoekers werd het een van de grootste amfitheaters van het vroegere Romeinse rijk en is het vandaag de dag een van de best bewaarde ter wereld. Er zijn zelfs nog fundamenten terug te vinden van het oude amfitheater van Thysdrus!

De antieke stad Dougga

Voor geschiedenisliefhebbers is een bezoek aan Dougga – of Thugga – echt een must! De stad in het noorden van Tunesië werd in de vierde eeuw voor Christus gesticht door de Berbers en kwam later in handen van onder andere de Romeinen, Byzantijnen en Islamieten. Van al deze culturele invloeden zijn nog veel overblijfselen terug te vinden, wat van Dougga de best bewaarde antieke stad van Noord-Afrika maakt.

Het eiland Djerba

Met haar uitgestrekte stranden, wuivende palmbomen en een heerlijk klimaat is Djerba een populaire bestemming onder zonvakantiegangers. Maar naast zon, zee en strand heeft het eiland ook een bijzondere geschiedenis. Door de jaren heen zijn diverse bevolkingsgroepen naar het eiland getrokken, zoals Joden, Berbers, Sicilianen, Turken en Spanjaarden. Zo vind je naast Romeinse ruïnes ook een moskee, een piratenkasteel en een van de oudste synagoges ter wereld als bewijs van het rijke en diverse verleden.

Side Bou Said

Een van de leukste dorpjes van Tunesië is Sidi Bou Said. Op zo’n 20 kilometer rijden vanaf Tunis kom je terecht in het schilderachtige en romantische dorpje gelegen op een klif. Sidi Bou Said is vanwege haar charme en schitterende ligging een geliefde uitvalsbasis onder kunstenaars, maar tegenwoordig weten ook steeds meer toeristen hun weg naar dit dromerige dorpje te vinden. De witgekalkte huizen met hun felblauwe deuren leveren dan ook het perfecte Instagram plaatje op!

Kairouan

De stad Kairouan wordt beschouwd als de vierde heilige stad van de islam, na Mekka, Medina en Jeruzalem. Je vindt hier dan ook veel indrukwekkende moskeeën, maar de meest bijzondere is de Grote Moskee. Dit is niet alleen de grootste moskee van de stad, maar zelfs van heel Afrika! Een ander hoogtepunt is de oude medina van Kairouan. Slenter door de kronkelende straatjes en laat je betoveren door de magie van de souks van Kairouan.

De Sahara

Een trip door de Tunesische Sahara mag natuurlijk niet ontbreken tijdens je verblijf in Tunesië. Trek per kameel door de eindeloze zandvlaktes, langs zoutmeren en groene oases, overnacht onder duizenden sterren en bekijk hoe de zonsopkomst de woestijn betovert met een magische rode gloed. Een onvergetelijke ervaring!

De medina van Sousse

De oude medina van Sousse is echt een hoogtepunt! Het historische hart van de stad behoort tot de mooiste en best bewaarde medina’s van het land en is daardoor opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst. Hier proef je het oude Tunesië, met talloze kooplui en vissers die hun goederen aanbieden, schitterende architectuur en een en al leven. Daarnaast staat Sousse ook bekend om het bruisende uitgaansleven. Begin de avond met een glaasje boukha (vijgenjenever) en je je kunt er de hele avond tegenaan!

Carthago

De stad Carthago was vroeger het cenrum van het Carthaagse Rijk, de grote rivaal van het Romeinse Rijk. Jarenlang is hier gehandeld en gestreden, tot de Romeinen de stad veroverden en uiteindelijk verwoestten. Na een heropbouw door de Romeinen groeide de stad weer op, om uiteindelijk weer verwoest te worden, ditmaal door de Arabieren. Hoewel veel overblijfselen van de stad werden gebruikt voor het opbouwen van de stad Tunis, zijn er nog bijzonder veel ruïnes te bewonderen.

Bardomuseum

Voor liefhebbers van historie en archeologie is een bezoek aan het Bardomuseum een echte must! Het is het belangrijkste museum van Tunesië en werd al geopend in de 19e eeuw. Daarmee was het het allereerste museum in de Arabische wereld en in Afrika. Het gebouw alleen al is een bezoekje waard, want het museum is namelijk gevestigd in een prachtig paleis. Het toppunt van de collectie zijn de eeuwenoude Romeinse mozaïeken, die worden gezien als de belangrijkste collectie ter wereld.

De ribat in Monastir

De ribat in Monastir is een Islamitisch verdedigingsfort uit de achtste eeuw en was ooit onderdeel van een lange keten aan forten langs de Tunesische kust. Het was de eerste ribat in Noord-Afrika en waar de meeste forten door oorlogen verwoest werden, is het fort in Monastir een van de weinigen die in goede staat bewaard is gebleven. Een indrukwekkend staaltje bouwwerk!

BONUS: de Tunesische keuken

De Tunesische keuken gaat je hart veroveren! Met Turkse, Franse, Italiaanse en Arabische invloeden zijn de Tunesische gerechten net zo divers als het land zelf. Een typische snack of voorgerecht is brik, knapperig bladerdeeg gevuld met ei, tonijn, kruiden en soms vlees, gebakken in olie. Hier kun je van blijven eten! De Tunesiche keuken barst ook van de zoete gebakjes en desserts, zoals baklava, makhrouds gevuld met dadels enzovoort. Natuurlijk mag de couscous niet ontbreken in dit lijstje. De combinatie van zout, zoet, kruidig, mild – een echte smaaksensatie!

couscous

Boek jouw Tunesië vakantie via Holidayguru

Kun jij niet wachten om al deze unieke bezienswaardigheden in Tunesië met eigen ogen te bewonderen? Boek dan je Tunesië vakantie bij Holidayguru! Meer informatie over dit bijzondere land vind je hier.

Zonvakantie Tunesië All Inclusive Tunesië

Last Minute Tunesië

Meer uit het Travel Magazine: