Zonnebaden op goudgele stranden, hobbelen op een kameel door de woestijn, cultuur snuiven tussen eeuwenoude overblijfselen en je in buitenaardse sferen begeven? Tijdens een rondreis door Tunesië beleef je het allemaal! Ga je mee op avontuur door dit veelzijdige land?

Wie dacht dat je in Tunesië alleen zonnestraaltjes vangt in een all inclusive resort aan het strand, heeft het mooi mis! Natuurlijk is het heerlijk om een paar dagen zon, zee, strand aan je Tunesië vakantie te plakken, maar het land heeft zó veel meer te bieden! Stap in de wereld van Star Wars, beleef magische woestijnnachten en ontdek uitstekend bewaarde overblijfselen uit de eeuwenoude geschiedenis. Was dat nou het Colosseum in Rome? Nee! Je bent in Tunesië en dit is de ultieme rondreis!

Na slechts drie uurtjes vliegen land je, onder Sicilië en Sardinië, in vakantiebestemming Tunesië. We hebben de ultieme rondreis voor je samengesteld waarbij je strand en woestijn afwisselt met de mooiste bezienswaardigheden van dit prachtige land.

Rondreis Tunesië

Wil je meer informatie over de highlights? Check dan ons Travel Magazine over de 10 mooiste bezienswaardigheden van Tunesië. Gurutip: voor deze rondreis kun je het beste een auto huren voor ultieme vrijheid en flexibiliteit.

Waan je in Griekse sferen

Vanuit hoofdstad Tunis is het maar een klein stukje naar de eerste stop tijdens deze rondreis door Tunesië. Carthago werd vroeger gezien als de hoofdstad van het Carthaagse Rijk en was later een belangrijke stad in het Romeinse Rijk. Je vindt er indrukwekkende ruïnes waaronder het twee-na-grootste badcomplex ter wereld. Ja, die Romeinen wisten wel hoe ze moesten genieten!

Sidi Bou Saïd
Sidi Bou Saïd | Foto: Tunesisch Verkeersbureau

Dichtbij het historische Carthago ligt het schilderachtige dorpje Sidi Bou Saïd. Door de blauwwit geschilderde huisjes en gebouwen waan je je net in een idyllisch Grieks dorpje. Neem plaats op het terras van een van de cafés voor een drankje met waanzinnig uitzicht. Zanger Patrick Bruel zong over een van deze cafés, namelijk Café des Délices en hoe het naar jasmijn rook. Zeker een aanrader om hier te stoppen tijdens je rondreis door Tunesië.

De grootste moskee van Afrika

Op doorreis naar het zuiden en de woestijn is een tussenstop in Dougga zeker een aanrader. Dougga of Thugga is gesticht door Berberstammen in de vierde eeuw en staat bekend als de best bewaarde antieke stad van Tunesië. Na verschillende veroveringen door onder andere de Romeinen, zijn er veel indrukwekkende overblijfselen te vinden. Niet voor niets dat deze antieke stad dan ook op de Unesco Werelderfgoedlijst staat.

Na de ruïnes rijd je door naar de vierde heilige stad van de islam. In Kairouan vind je onder andere prachtige moskeeën. Uitblinker is natuurlijk de Grote Moskee, de grootste moskee van heel Afrika! Struin door de oude medina langs de honderden winkeltjes alvorens je richting de woestijn rijdt.

Dougga
Dougga | Foto: Tunesisch Verkeersbureau

Oases in de woestijn

Verder naar het zuiden begint de woestijn te lonken. Totdat er ineens een groene oase verschijnt. Duizenden palmbomen schieten uit de grond samen met dadelpalmen en bananen-, granaatappel- en vijgenbomen. De omgeving van Tozeur is rijk aan dit soort bijzondere aanzichten en nee, je hallucineert niet! Een excursie naar de oase van Chebika is ook zeker de moeite waard.

Richting de woestijn vind je het grootste zoutmeer van de Sahara. Het Chott el-Jeríd is een uitgedroogd zoutmeer van maar liefst 5000 vierkante meter! Zien we daar nou een fata morgana?!

Een rondreis door Tunesië is natuurlijk niet compleet zonder een zandavontuur in de Sahara. Het is niet aan te raden om zelf de woestijn in te gaan, maar een excursie te boeken. Of je nu voor een nachtje de woestijn in wilt of droomt van een magisch 1001-en-1-nacht sprookje, vrijwel alle excursies starten vanuit het woestijndorpje Douz. Je leest er alles over in ons Travel Magazine over de Tunesische Sahara.

Oasis Chebika
Oasis Chebika

Luke, I’m your father

Het hart van menig Star Wars fan zal nu wel sneller gaan kloppen, want deze beroemde reeks is opgenomen op verschillende plaatsen in Tunesië.  Vanuit Douz is het ongeveer een half uurtje naar de volgende stop tijdens deze rondreis door Tunesië. Het bergdorpje Matmata en het verderop gelegen Tataouine vormen het decor in verschillende films. Ook voor niet Star Wars fans, is het erg leuk om de locaties te bekijken. In het Berberdorpje Matmata vind je het huis van Luke Skywalker en je kunt hier ook zelf overnachten! Het Sidi Driss hotel is gebruikt als decor in de filmreeks. Een stukje verder vind je nabij Tataouine ook het huis van Anakin Skywalker. De oude graanschuur Ksar Ouled Soltane werd eeuwen geleden door Berberstammen gebouwd.

Star Wars filmset Tunesië
Foto: Tunesisch Verkeersbureau

Zonnebaden op een eiland

Tijd om te relaxen! Na al het zandhappen is het tijd om even af te koelen aan zee. Tunesië staat natuurlijk ook bekend als een heerlijke zon, zee en strand bestemming. Vanuit Tataouine is het makkelijk doorrijden naar het zonovergoten schiereiland Djerba. Naast de prachtigste stranden vind je hier ook veel culturele bezienswaardigheden zoals een heus piratenkasteel en Romeinse ruïnes.  Watersportliefhebbers vallen hier met de neus in de boter met alle watersporten die je hier kunt beoefenen. Gurutip: In het voor- en najaar kun je het eiland ook ontdekken per fiets.

Authentieke Tunesië

Van Djerba rijd je langs de kustwegen via Gabés naar handelsstad Sfax. Dit is de op één na grootste stad van Tunesië, maar deze plek is nog niet overspoeld door toeristen. Deze eeuwenoude stad staat bekend om de stadsmuren die stammen uit de 10e eeuw. Zodra je de poorten binnenwandelt, lijkt het alsof je teruggaat in de tijd. Struin door de bijzondere en authentieke medina. Uniek aan dit centrum is de oorspronkelijke verdeling van de ambachten. Bewonder sieraden in de juwelenwijk of scoor je eigen vliegende tapijt in de stoffenwijk. Bezoek ook de vismarkt net buiten de stadsmuren. Bijzonder!

Rome of Tunesië?

Hé wacht, we waren toch op rondreis door Tunesië? Dat klopt! Al doet het Amfitheater van El Djem je misschien wel anders denken. Dit is het derde grootste amfitheater ter wereld en verkeert in uitstekende staat. Het lijkt net alsof je in het Colosseum in Rome staat, maar niets is minder waar! Het Colosseum van Thysdrus is zelfs groter dan die van Rome! Het theater staat sinds 1979 op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Amfitheater El Djem
Amfitheater El Djem

Tunesische Rivièra

Tijd voor zon, zee en strand! Maar daar is natuurlijk ook ruimte voor enkele van de mooiste bezienswaardigheden van Tunesië. Vanuit het Amfitheater in El Djem rijd je door naar de heerlijkste kustplaatsen aan de Tunesische Rivièra. De meeste luxe resorts vind je in de badplaatsen Monastir, Sousse en Hammamet. Afhankelijk van waar je de laatste dagen van deze rondreis door Tunesië tot rust wilt komen, zijn er wel nog een paar bezienswaardigheden die echt de moeite waard zijn.

In Monastir moet je even een bezoekje brengen aan de ribat. Werkelijk waar een knap staaltje (of steentje) architectuur en een van de weinige forten die zo goed bewaard is gebleven.

Sousse
Medina van Sousse

Zo’n 20 kilometer verderop vind je badplaats Sousse. Hier combineer je een strandvakantie met cultuur. De medina van Sousse staat op de Unesco Werelderfgoedlijst en niet voor niets! Struin door de wirwar van straatjes en neem alle geuren en kleuren in je op van de talloze kraampjes. Wauw!

De laatste badplaats is misschien ook wel de bekendste. Het bruisende Hammamet staat vol met prachtig luxe resorts direct aan het langgerekte goudgele strand. Laat je heerlijk in de watten leggen terwijl je geniet van het warme zonnetje en een verkoelende cocktail. De Golf van Hammamet is het perfecte einde van een perfecte vakantie!

Tunesie vakantie
Tunesië vakantie | Foto: Tunesisch Verkeersbureau

Boek jouw rondreis Tunesië via Holidayguru

Ben jij nu ook helemaal klaar om Tunesië te ontdekken tijdens een prachtige rondreis? Boek jouw reis via Holidayguru. Meer tips, tricks en inspiratie voor jouw Tunesië vakantie vind je hier.

Meer uit het Travel Magazine: