Rijd op een kameel door de woestijn de zonsondergang tegemoet, scheur in een quad door het zand en slaap onder de sterrenhemel in de woestijn. Ga op avontuur in de Tunesische Sahara!

Ver weg van de all inclusive resorts en zonaanbiddende toeristen aan de kust, vind je het Tunesië voor de avonturiers. Duik het binnenland in en ontdek in een quad of al hobbelend op een kameel de zandduinen, oases en Star Wars filmlocaties (!) van de Tunesische Sahara.

Douz: de poort naar de Sahara

Het woestijndorp Douz in het zuiden van Tunesië vormt de belangrijkste poort naar de Sahara en de zandduinen van de Grand Erg Oriental. Wanneer je hier in het midden van de dag aankomt, tref je een uitgestorven spookdorpje midden in de woestijn. Zodra de zon achter de horizon zakt en de temperatuur naar een aangenamer niveau daalt, komt Douz tot leven en wordt het drukker in de straten en de cafeetjes rondom de souk. Heel gezellig, maar je bent hier natuurlijk om de woestijn te verkennen!

Wil je een strandvakantie combineren met een woestijntour, dan is het eiland Djerba een goed beginpunt. Vanaf dit eiland is het ongeveer 200 kilometer naar de Sahara.

Vanuit Douz vertrekken veel tours de Sahara in: van korte quad excursies van een halve dag tot meerdaagse trektochten waarbij je op een kameel door de woestijn trekt en ‘s nachts onder de sterrenhemel slaapt, ver weg van de bewoonde wereld. Wanneer je de tijd hebt, is zo’n meerdaagse tour echt een aanrader. ‘s Ochtends vertrek je per kameel de woestijn in op weg naar je slaapplaats waar je ‘s avonds samen eet rond het kampvuur voordat je onder de sterrenhemel in slaap valt.

Sahara Tunesië
Foto: Tunesisch Verkeersbureau

Highlights van de Tunesische Sahara

Een van de eerste highlights van een tour door de Tunesische Sahara is de Grand Erg Oriental. Dit is een enorm uitgestrekt gebied met hoge zandduinen dat deels in Tunesië ligt en de grens overgaat met Algarije. Alleen met een 4×4 jeep of op een kameel hobbel je over en tussen de duinen door. Ten noorden van Douz ligt Chott el-Jerid, een zoutmeer van wel 5000 vierkante kilometer dat in de warmste maanden van het jaar helemaal opdroogt. In de winter glinstert een klein laagje water over de zoutvlakte. Dit indrukwekkende zoutmeer werd als filmset gebruikt voor verschillende Star Wars films.

Net ten noordwesten van dit zoutmeer ligt in een oase de stad Tozeur. Midden in de woestijn schieten hier duizenden palmbomen omhoog. Je bent hier maar een paar uur van Europa verwijderd, maar het voelt alsof je een totaal andere wereld binnenstapt. Niet zo gek dus dat je vlakbij Tozeur Mos Espa, een van de filmlocaties van Star Wars, vindt. Weer een paar honderd kilometer verder vind je de oases van Chebika, Tamerza en Midès. Hier vind je watervallen – erg welkom in deze droge omgeving! – en een diepe kloof, die ook wel de Grand Canyon van Tunesië wordt genoemd.

Verder naar het zuiden van Tunesië, diep in de Sahara, liggen de dorpjes Chenini en Douiret waar je ‘woestijnkastelen’ kunt zien. Deze nomadedorpen zijn gebouwd op bergtoppen waardoor de huizen deels uitgehold zijn uit de rotswanden. Gurutip: combineer een rondreis door de Tunesische Sahara met een tocht door het Dahar-gebergte. Deze bergketen ligt in het zuidoosten van Tunesië, tussen de duinen van de Sahara en de kust in. Bewonder de unieke architectuur van traditionele bergdorpjes en maak onder begeleiding van een gids een practige wandeling door de bergen.

Tunesië Sahara
Foto: Tunesisch Verkeersbureau

Overnachten in de Sahara

Boek je een meerdaagse tour door de Tunesische Sahara dan is een overnachting midden in de woestijn vaak inbegrepen. Verwacht geen luxe, maar wel een ervaring die onbetaalbaar is. Je slaapt onder de sterren en wordt ‘s ochtends wakker in een totaal uitgestorven woestijnlandschap. Overnacht je liever in een wat modernere en luxere accommodatie, boek dan een hotel in Douz en maak vanuit daar een of meerdere korte excursies de woestijn in.

Check voordat je een reis naar de Tunesische Sahara plant altijd het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo ga je goed voorbereid op reis!

Beste reistijd Tunesië

Een goede planning en voorbereiding is voor een reis naar de Sahara in Tunesië heel belangrijk. Reis niet in de zomer naar de woestijn, wanneer de temperaturen zo hoog liggen dat het ondragelijk is. De beste reistijd voor de woestijngebieden in Tunesië is van oktober tot mei. Hoe dichter op de zomer, hoe warmer het is. Houd er wel rekening mee dat het in december en januari ‘s nachts enorm kan afkoelen in de woestijn en zelfs kan vriezen. Pak dus slim in en neem voldoende laagjes mee voor de wisselende temperaturen.

Boek jouw Tunesië vakantie via Holidayguru

Ben jij avontuurlijk ingesteld en lijkt een reis naar de Tunesische Sahara jou wel wat? Boek je reis naar Tunesië nu via Holidayguru. Meer weten? Vind hier nog meer praktische info en inspiratie voor jouw reis naar Tunesië.

Meer uit het Travel Magazine: