Ken jij de Mexicaanse feestdag Cinco de Mayo al? Dé dag om je te goed te doen aan de lekkerste taco’s en burrito’s en lekker veel ijskoude Margarita’s te drinken. Maar waar komt deze feestdag vandaan én waarom is Cinco de Mayo vooral in de Verenigde Staten zo populair?

Op 5 mei staan wij met een biertje in ons hand te dansen op een Bevrijdingsfestival en vieren we onze vrijheid. Aan de andere kant van de oceaan, in Mexico, danst men op 5 mei ook door de straten. Tijdens Cinco de Mayo vieren de Mexicanen de bijzondere én onverwachte veldslag in de stad Puebla uit de negentiende eeuw. Vuurwerk, parades, tequila en taco’s, Cinco de Mayo is met haar bijzondere tradities en uitbundige feestjes hét moment voor een vakantie in Mexico!

Cinco de Mayo is niet de Onafhankelijkheidsdag van Mexico, dat is op 16 september

Wat is Cinco de Mayo?

Reis even mee terug naar halverwege de 19e eeuw. Mexico, 1861. Het Latijns-Amerikaanse land staat er financieel slecht voor en heeft diepe schulden bij verschillende Europese landen. Engelse, Spaanse en Franse troepen vallen het land binnen. Het jaar erop hebben Engeland en Spanje zich teruggetrokken, maar Frankrijk nog niet. Keizer Napoleon III stuurt op 5 mei 1862 zijn grote, getrainde leger naar de stad Puebla. Tegen alle verwachtingen in wint het veel kleinere en ongetrainde leger van Mexico de veldslag. Een historisch moment dat tot op de dag van vandaag nog groots gevierd wordt in de Mexicaanse stad. Overigens betekende de Slag om Puebla niet het einde van de strijd tussen Frankrijk en Mexico. Het duurde nog enkele jaren voordat het Franse leger zich uit Mexico terugtrok.

Cinco de Mayo Parade
Foto: Kit Leong / Shutterstock.com

Waar wordt Cinco de Mayo gevierd?

Cinco de Mayo wordt vooral in de stad Puebla, waar de beroemde veldslag plaatsvond, gevierd. In de rest van het land is 5 mei een dag als alle anderen. Gek genoeg is Cinco de Mayo misschien wel populairder in de Verenigde Staten dan in Mexico. Sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw groeit de Mexicaanse feestdag in Amerika, waar veel Mexicaanse immigranten wonen, aan populariteit.

Waar vier je Cinco de Mayo in Mexico?

Op de plek waar de Slag om Puebla plaatsvond, wordt de veldslag nagespeeld met een bontgekleurde parade. Mensen dansen, de Margarita’s vloeien rijkelijk en vuurwerk knalt door de lucht. Honderdduizenden mensen bezoeken op Cinco de Mayo de stad Puebla, die aan de voet van de Popocatépetl vulkaan ligt, niet ver van Mexico City. Niet alleen in mei is Puebla een bezoek waard. In de op drie na grootste stad van Mexico vind je tal van bijzondere bezienswaardigheden: van de historische binnenstad – die op de werelderfgoedlijst van Unesco prijst – tot de Piramide van Cholula.

 

 

Hoe wordt deze Mexicaanse feestdag in de VS gevierd?

Sinds de jaren ’60 viert ook de Verenigde Staten Cinco de Mayo. Het is een dag waarop de vele Amerikanen met Latijns-Amerikaanse roots hun afkomst vieren en voor de rest van de Amerikaanse bevolking is het een goed excuus om lekker veel taco’s te eten en Margarita’s te drinken. In diverse Amerikaanse steden, van Los Angeles tot New York tot Washington D.C., vinden Cinco de Mayo festivals en parades plaats. Grappig feitje: Amerikanen eten op Cinco de Mayo bijna 37 miljoen kilo aan avocados!

Meer weten over de leukste festivals en vakantiebestemmingen in mei? Bekijk dan mijn favorieten in de reiskalender!

Festivals en bestemmingen in mei

Lees verder in het Travel Magazine: