Heb je weleens gehoord van Cinque Terre? Hier, in de vijf kleurrijkste dorpjes van Italië, kun je slenteren door de smalle straatjes, een goede espresso drinken, en genieten van het uitzicht over de zee en over de bontgekleurde huisjes. La dolce vita op zijn best!

Vijf dorpjes, de vertaling van Cinque Terre, bestaat uit een 12km lange kustlijn aan de Italiaanse rivièra.  Zoals de naam al zegt, bestaan de Cinque Terre uit vijf kleine, kleurrijke dorpjes: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore, allemaal gelegen aan de stijle kust. Ze liggen in de regio Ligurië, die ongeveer 7.000 inwoners telt en beschermd wordt als Nationaal Park. Cinque Terre is sinds 1997 UNESCO werelderfgoed. Alle vijf dorpjes lonken met hun gekleurde gevels, talrijke kleine vissersbootjes en kleine paadjes en straatjes, die uitnodigen tot een mooie wandeling. Zoek jij nog een Italië vakantie? Dan heb je zojuist je bestemming gevonden!

De vijf betoverende dorpjes van Cinque Terre

Monterosso al Mare | Vernazza | Corniglia | Manarola | Riomaggiore

Een kayak in het heldere water rond Cinque Terre

Monterosso al Mare

Dit vissersdorpje aan de Ligurische kust is met 1,479 inwoners het grootste dorp van de Cinque Terre en maakt ook deel uit van het Nationaal Park. Monterosso strekt zich uit over 1.5 km en bestaat uit twee delen. Het oude stadsgedeelte wordt gescheiden van de moderne Fegina wijk door een klif die oprijst uit de zee. Bovenop de rotsen bevindt zich de Aurora uitkijktoren die te bereiken is via een 100 meter lange voetgangerstunnel. Het uitzicht is buitengewoon spectaculair! Een hoogtepunt is de Gigante, een stenen standbeeld van een man, uitgehouden uit de rotsen. Vroeger deed het terras dat hij omhoog houdt dienst als dansvloer! Helaas is de Gigante enkele decennia geleden beschadigd tijdens een stormvloed. Bijzonder goed eten en drinken is te krijgen bij Ristorante Miky – hier wordt je bediend van een uitstekende service en heerlijk eten.

Uitzicht op Monterosso al Mare

Vernazza

Vernazza heeft 879 inwoners en is het tweede meest noordelijke dorpje van de Cinque Terre. Vernazza is een van de weinige nog behouden gebleven vissersdorpen aan de Italiaanse kunst. Vernazza bezit een klein schiereiland bij het havenbassin en heeft meerdere mooie, antieke kasteeltorens. Het dorp wordt beschouwd als symbool van de fascinerende schoonheid van de Cinque Terre, omdat hier het elegante voorkomen en het authentieke karakter van de dorpjes het best bewaard zijn gebleven. Vanuit het verdedigingsfort, Castello Doria, heb je een perfect uitzicht over Vernazza. Begin je honger te krijgen, bezoek dan het Belforte en vul je maag terwijl je geniet van het uitzicht.

Meer Italië deals

Vernazza in Cinque Terre

Corniglia

Met 250 inwoners is dit het kleinste dorp van Cinque Terre. Corniglia ligt als enige niet direct aan zee maar op een uitstekende rots op 100 meter hoogte. Het plaatsje bevindt zich precies in het midden van Cinque Terre en biedt met dank aan zijn positie op de klif een adembenemend uitzicht over de vier dorpjes eromheen. Corniglia staat bekend om zijn wijngaarden en stijle hellingen. Zelfs in de winter groeien in de bomen sinaasappels en citroenen en samen met de geverfde huizen brengen ze kleur in het leven van Cinque Terre. Je kunt jezelf een pauze gunnen in Caffe Matteo, in het centrum van de stad.

De huizen van Corniglia in Cinque Terre

Manarola

Manarola is het oudste dorp in Cinque Terre. Het leggen van de eerste steen van de San Lorenzo kerk vond reeds plaats in 1160. De inwoners leven van visserij en het maken van wijn. De beroemde Via dell’Amore (het liefdespad) leidt naar Riomaggiore en verbindt de twee dorpjes. Deze weg dankt zijn naam aan het romantische uitzicht over de natuur en de vele “liefdessloten” die er hangen. Deze route is dan ook perfect voor de jonge geliefden onder ons, hoewel alle anderen natuurlijk ook welkom zijn om van het uitzicht te genieten. Na de wandeling wacht in Trattoria dal Billy een uitstekende maaltijd die je honger zal stillen.

Manarola in Cinque Terre

Riomaggiore

Boven de havenmond van Riomaggiore rijzen de kleurrijke huizen op tegen de stijle rotswand. Ook de kerk van San Giovanni Battista wordt omringd door huizen in alle kleuren. Gebouwd in 1340, werd dit gebedshuis in 1820 ‘gemoderniseerd’ in Gotische stijl. De bonte levensstijl van het dorp en zijn inwoners speelt zich voornamelijk af in de straten bergop. Hier vind je restaurants, cafës en winkeltjes. Een aan te bevelen restaurant is Enoteca Dau Cila, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over zee.

Rio Maggiore in Cinque Terre

De foto’s van de vijf sympathieke dorpjes laten je wegdromen, maar het is nog oneindig veel toffer om ze zelf te aanschouwen. Dus op naar Italië om de wonderschone Ligurische kust te ontdekken. Of in ieder geval Cinque Terre op je verlanglijstje te zetten. Ben je er al eens geweest? Laat ons dan in de comments weten wat je beleefd en gezien hebt. We zijn nieuwsgierig naar de reacties! 🙂

Zonvakantie Italië All Inclusive Italië

Last Minute Italië

Meer uit het Travel Magazine: