Culinaire reizen zijn nog steeds een grote trend. Welke bestemming in culinair opzicht de moeite waard zijn voor een bezoekje en waarom een gastronomische tour het meer dan waard is, lees je allemaal hier.

Steeds meer reisorganisaties bieden speciale rondleidingen die je steeds dichter bij de keuken van een bepaalde bestemming brengt. Wie echter van plan is een stedentrip of vakantie te maken moet het vaak zonder culinaire genoegen doen aangezien het een gastronomische tour wordt genoemd. Een gastronomische reis door Griekenland, een tapastour door het zonnige Spanje of een plezier wandeling door het Oosterse Marrakech, er zijn geen grenzen.

Culinaire reizen – Zo kun je met plezier reizen

Culinaire highlights ontdekken | 5  bestemmingen die de moeite waard zijn voor je smaakpupillen |

 Conclusie: trend in culinaire reizen

eten1

Ontdek culinaire hoogtepunten tijdens je vakantie

De meeste van ons genieten tijdens hun vakantie van de adembenemde omgeving en vroeg of laat moet er ook nog even wat gegeten worden. Vakantiegangers met een pakketreis die een all-inclusive reis hebben geboekt, hoeven zich niet langer zorgen te maken over verhongeren. Als je bij één van de fijnproevers hoort, waarbij de keuken van het land bepalend is voor de reis, zal een culinaire reis precies goed zijn. Inmiddels zijn er steeds meer reisorganisaties die hiern gespecialiseerd zijn. Zo zijn er ook enkele speciale gastronomische reizen waarbij je een land of liever gezegd een speciale regio kunt leren kennen. Zulke reizen leiden naar de weinregio Bourgondië, in het groene hart van Italië naar Umbrië, maar ook naar India waar je een exotische wereld kunt ontdekken.

Wie liever geen speciale gastronomische reis wilt boeken, maar liever zijn geboekte reis wil combineren met culinaire hoogstandjes kan bijvoorbeeld een tapastour of chocoladetour door Brussel maken. het voordeel van zo’n reisje: je kunt alles zelf beslissen of liever gezegd luisteren naar je eigen lust en smaak.

eten2

Voor elke smaak de passende bestemming

Wijntour door Frankrijk | Tapas-Tour in Spanje | Exotische India | Genieten van de Italiaanse keuken in Umbrië | Zoete verleidingen in België

Je zult zien: Als je kijkt naar deze reizen en rondleidingen zal het water je in de mond lopen. En dit zijn maar enkele highlights van alle culinaire hoogstandjes die je rondom de wereld kunt ontdekken.

Wijntour in Frankrijk

Hoe zou het zijn om met een wijntour Frankrijk te ontdekken die je dichterbij zal brengen bij verschillende wijngebieden van dit betoverende land? Maak je klaar voor het land der wijnen, bezoek kleine wijnkelders en ontdek idyllische wijngaarden. Frankrijk is het land van de wijncultuur en om deze reden worden er vaak wijn tours aangeboden, die een echte ervaring zijn voor wijnliefhebbers alsook voor wijn beginners. Vaak bestaan deze reizen niet alleen uit wijnproeverijen, maar worden ze ook vergezeld door heerlijke gastronomische menu’s die dan met bijpassende wijnen worden geserveerd. Bijzonder populair zijn de Franse wijngebieden van Bourgondië en Champagne, maar ook Aquitanië, Provence en Languedoc-Rousillon zijn niet onbekend. liever geen gehele ‘wijnreis’? Dan kun je als alternatief ook gewoon een wijnproeverij bezoek boeken tijdens je verblijf in Frankrijk.

eten3

Tapas-Tour in Spanje

Hier gaat het om die kleine lekkernijen die je het liest allemaal wilt proberen. Daarvoor moet je in het land van de zon – Spanje zijn! Hier heb je namelijk uitstekende tapas restaurants die iets bieden voor elke smaak. aardappel partjes met pikante saus, stokbrood met Serranoham, gevulde olijven, gehaktballejes in tomatensaus en champignons in olijfolie. Ja, de lijst van tapas gerechten kan eindeloos doorgaan en je kunt maar een klein gedeelte van alles bestellen. Als je niet weet welke locatie het beste is voor een heerlijk feestmaal kies dan voor een tapastour. Bijzonder gelieft aan deze tour is de Spaanse stad Barcelona waar het vol staat met tapasbarretjes. Dus een leuke stedentrip inclusief tapas tour, is dat niet iets voor jou?

Tapas at a restaurant photo taken over head

En omdat Spanje zo moois is, heb ik nog een tweede bestemming voor je; de prachtige stad San Sebastian. Ook hier worden (als voorgerecht) kleine tapas geserveerd met de bijnaam “Pintxos”. Daarnaast vind je ook veel zeevruchten op je bord. Als je liever iets chiquers wilt, kun je je laten verwennen door één van de sterrenchefs. Wat vele trouwens niet weten, is dat op San Sebastian de hoogste dichtheid van Michelin sterren gemeten is. In totaal zijn het negen sterren!

 

Exotisch India

India staat bekend voor zijn imposante gebouwen en unieke gevarieerde landschappen, maar ook om zijn exotische keuken. op de erste plaats zijn er vele verschillende kruiden en oriëntaalse flair die een culinaire reis naar India onvergetelijk maken. Tijdens een reis zul je ook opmerken dat het per regio erg verschilt. Er wordt bijvoorbeeld veel vlees gegeten in Noord-India, bijvoorbeeld geit of lam. Terwijl in andere delen van het land noten erg populair zijn. Hier zijn ook zogenaamde Samosas, gevulde knoedels, erg populair. In Zuid-India is echter een netjes rijst samen met groetne en fruit erg in trek. Hier ligt de nadruk ook meer op de vegetarische keuken. Laat je betoveren door de rijke smaken van Indiaas eten en een kleine rondleiding door dit fascinerende land, waarin je de diverse cultuur en natuur van India leert kennen.

man sells bananas at the old vegetable street market in Delhi

Genieten van de Italiaanse keuken in Umbrië

Umbrië wordt beschouwd als het “groene hart van Italië”. Wie zijn vakantie hier doorbrengt zal grootste deel van zijn tijd zich in de  openlucht of  in een van de uitstekende restaurants bevinden. Kwalitatief hoogwaardig vlees wordt hier alleen bereid met de beste lokale ingredienten, zioals truffelsw en regionale olijfolie. Vaak wordt het ook samen geserveerd met een van de eersteklas wijnen. Als je van lekker eten houdt moet je hier wezen!

eten6

 

De chocoladetour in België

Deze rondleiding zou je beter de ‘Sweet temptation’ tour kunnen noemen. De Belgische chocolade staat wereldwijd bekend om hun goede kwaliteit en smaak. Belgische chocolade met Cracknel, marsepein en likeur of ook de Belgische truffels zijn gewoonweg heerlijk. Wie de zoete kant van België graag wilt zien, moet in Brussel wezen. Brussel is niet alleen een stad voor de suikerliefhebbers, maar ook voor iedereen die van cultuur en geschiedennis houden. Zo is er bijvoorbeeld een speciale chocolade rondleiding van brussel die je langs alle belangrijke monumenten brengt en je langs de populaire chocolatiers trekt. En als het nog niet genoeg is ligt op ongeveer 100 kilometer boven Brussel de stad Brugge, zogenaamd de chocolade hoofdstad van België. Hier kom je alles te weten over de 16 eeuwse geschiedenis en de meer dan 50 chocolade fabrieken in de stad. Een hoogtepunt in Brugge is dan ook het Chocolademuseum, die je zeker niet mag missen.

eten7

De trend rondom culinaire reizen

Zoals je kunt zien hebben sommige speciale bestemmingen niet alleen een cultureel en historisch aspect maar ook op culinair vlak veel te bieden. Culinaire rondleidingen zijn gewoon hot! Of je nu voor een volledig georganiseerde gastronomische rondreis gaat of alleen een culinaire tour, beide opties zijn de moeite waard! Wat vind jij van deze culinaire hoogtepunten? Zou jij trek hebben in zo’n reis of rondleiding? Laat het me weten.