Culinaire reizen zijn nog steeds een grote trend. Welke bestemmingen in culinair opzicht de moeite waard zijn en waarom het maken van een gastronomische roadtrip een uitstekend idee is, lees je allemaal hier.

 

Je kent het vast, je bent op vakantie en langzamerhand begin je trek te krijgen – maar wat is nu de beste plek om te gaan eten? Voor de echte fijnproevers vormt de lokale keuken een beslissende factor in de keuze voor een bestemming. Culinaire reizen nemen je bijvoorbeeld mee naar de wijnvelden in de Bourgogne, naar Umbrië: het Italiaanse mekka voor fijnproevers, of naar India, waar de exotische gerechten je hart en mond in vuur en vlam zetten. Lees snel verder en informeer je over de gastronomische highlights van onze aardbol.

Culinaire reizen – voor elke smaak een passende bestemming

Aperol en Italiaanse tapas

Bereik een culinair hoogtepunt tijdens je vakantie

De meesten van ons genieten tijdens hun vakantie van de adembenemende omgeving en kijken wel waar ze ’s avonds kunnen eten. Vakantiegangers die een all-inclusive vakantie hebben geboekt, hoeven zich geen enkele zorgen te maken over wat ze gaan eten. Bij wie de liefde door de maag gaat, kan een culinaire reis echter een fantastische kans zijn om verliefd te worden op de lokale keuken.

Belgisch bieren in Brussel

Hiervoor hoef je geen uitgebreide gastonomische reis te maken, je kunt ook op stedentrip gaan naar bijvoorbeeld Brussel, waar het hele centrum ruikt naar wafels en een bezoek aan het chocolademuseum je het water in de mond doet lopen.  Nog verslavender: de heerlijke Belgische bieren, het liefst gebrouwen in een eeuwenoude abdij. Voor een chocoladetour is ook Brugge trouwens een heerlijke bestemming.

Belgische wafels

Wijn proeven in Frankrijk

Er gaat niets boven wijnen in de tuin van een klein chateau, dat had Martien Meiland al lang goed gezien. Bezoek kleine wijnkelders en ontdek idyllische wijngaarden in la douce France. Frankrijk heeft een uitgebreide wijncultuur en vormt de beste bestemming voor wijnliefhebbers die hun smaak willen ontdekken. Vaak bestaat een wijntour niet alleen uit een bezoek aan wijnproeverijen maar worden ze ook vergezeld door heerlijke gastronomische menu’s die met bijpassende wijnen worden geserveerd. Bijzonder populair zijn de Franse wijngebieden van Bourgondië en Champagne maar ook Aquitanië, de Provence en Languedoc-Rousillon zijn niet onbekend bij wijnliefhebbers.

Wijngaarden in de Bourgogne

Tapas-Tour in Spanje

Kleine hapjes proeven onder een stralend zonnetje, daarvoor moet je in het land van de tapas – Spanje zijn! Hier heb je namelijk uitstekende tapasrestaurants die iets bieden voor elke smaak. Aardappelpartjes met pikante saus, stokbrood met serranoham, gevulde olijven, gehaktballetjes in tomatensaus en champignons in olijfolie. Ja, de lijst van tapasgerechten is eindeloos. Bijzonder geliefd voor een tapastour is Barcelona, waar het vol staat met tapasbarretjes. Een leuke stedentrip inclusief tapas tour, is dat niet iets voor jou?

 

Omdat Spanje zo mooi is, heb ik nog een tweede bestemming voor je: de prachtige stad San Sebastian. Ook hier worden (als voorgerecht) kleine tapas geserveerd met de bijnaam “Pintxos“. Daarnaast vind je ook veel zeevruchten op je bord. Als je liever iets chiquers wilt, kun je je laten verwennen door één van de sterrenchefs. Wat velen trouwens niet weten, is dat San Sebastian de hoogste dichtheid van Michelin sterren heeft. In totaal zijn het negen sterren!

Zeevruchten en visgerechten in Spanje

Exotisch India

India staat bekend om zijn imposante gebouwen en unieke landschappen, maar ook om zijn exotische keuken. De vele verschillende kruiden en oriëntaalse flair maken een culinaire reis naar India onvergetelijk. Tijdens een reis door India zul je merken dat de verschillende regio’s sterk van elkaar verschillen. In het noorden van India wordt bijvoorbeeld veel vlees gegeten. Geit en lam staan hier veel op het menu. In andere delen van het land is de bevolking juist gek op noten. Hier zijn ook zogenaamde Samosas, een pittig borrelhapje, erg populair. In Zuid-India behoort rijst tot de voornaamste voedingsmiddelen, gecombineerd met veel groenten en fruit, en ook wel vis. Hier ligt de nadruk meer op de vegetarische keuken. Laat je verbazen door de rijke smaken van de lokale Indiase keuken. kennen.

De Indiase keuken

Genieten van de Italiaanse keuken in Umbrië

Umbrië wordt beschouwd als het “groene hart van Italië“. Wie zijn vakantie hier doorbrengt, zal het grootste deel doorbrengen in de open lucht, dan wel in een van de uitstekende restaurants. Kwalitatief hoogwaardig vlees wordt hier alleen bereid met de beste lokale ingredienten, zoals truffels en regionale olijfolie. Vaak wordt het ook samen geserveerd met een van de eersteklas wijnen. Als je van lekker eten houdt moet je hier wezen!

Caprese

De trend rondom culinaire reizen

Zoals je kunt zien hebben sommige bestemmingen niet alleen een cultureel en historisch aspect maar ook op culinair vlak veel te bieden. Culinaire rondleidingen zijn gewoon hot! Of je nu voor een volledig georganiseerde gastronomische rondreis gaat of alleen een culinaire tour wilt maken, beide opties zijn de moeite waard! Wat vind jij van deze culinaire hoogtepunten? Zou jij trek hebben in zo’n reis of rondleiding? Laat het me weten in de comments!

 

Meer reistips uit het Travel Magazine: