Wat is de beste luchtvaartmaatschappij ter wereld? Singapore Airlines, Emirates, Qatar Airways? De resultaten van twee verschillende beoordelingswebsites komen tot erg verschillende conclusies. Waarom dat zo is kun je hier lezen.

Elk jaar worden de beste vliegtuigmaatschappijen ter wereld gekozen. In 2023 was Singapore Airlines de beste vliegtuigmaatschappij ter wereld. Dit Travel Magazine artikel legt je haarfijn uit waarom juist deze luchtvaartmaatschappij de eerste plaats verdient heeft, maar ook hoe het kan dat de resultaten van deze survey zo verschillend zijn in vergelijking tot de resultaten van airlineratings.com, een andere website die airlines waardeert.

De beste vliegtuigmaatschappijen ter wereld volgens Skytrax

Op 20 juni 2023 bracht Skytrax, een prestigieus evaluatieplatform, een lijst uit met de top 10 beste vliegtuigmaatschappijen ter wereld.

1e plaats: Singapore Airlines

2e plaats: Qatar Airways

3e plaats: ANA All Nippon Airways

4e plaats: Emirates

5e plaats: Japan Airlines

6e plaats: Turkish Airlines

7e plaats: Air France

8e plaats: Cathay Pacific Airways

9e plaats: EVA Air

10e plaats: Korean Air

Alle goedkope vluchten

Singapore Airlines wisselt stuivertje met Qatar Airways – vorig jaar de lijstaanvoerder. De luchtvaartmaatschappij weet de Oscar van de luchtvaartindustrie terug te winnen. Maar waarom is de Skytrax ranking zo belangrijk? Dat komt doordat de lijst bepaald is door de beoordeling van passagiers in plaats van experts, die de respectievelijke luchtvaartmaatschappijen aan de hand van verscheidene factoren beoordeeld hebben. Met andere woorden: de passagiers van Singapore Airlines waren altijd erg tevreden, in tegenstelling tot sommige andere maatschappijen. De reden voor deze tevredenheid begrijpen we maar al te goed.

De beste vliegtuigmaatschappijen ter wereld volgens airlineratings.com

Dit is de lijst met de top 10 beste vliegtuigmaatschappijen ter wereld in 2020, volgens airlineratings.com:

1e plaats: Air New Zealand

2e plaats: Qatar Airways

3e plaats: Etihad Airways

4e plaats: Korean Air

5e plaats: Singapore Airlines

6e plaats: Qantas

7e plaats: Virgin Australia / Virgin Atlantic

8e plaats: EVA Air

9e plaats: Cathay Pacific Airways

10e plaats: Emirates

Om in de lijst opgenomen te worden moet een luchtvaartmaatschappij aan een ontzettend hoge standaard voldoen. Als je niet minstens een 7-sterren rating krijgt met betrekking tot veiligheid maak je sowieso al geen kans meer op een hoge plek in de lijst.

“Deze luchtvaartmaatschappijen zijn de beste van de beste. De elite in de luchtvaart!”

Verschillen in de rankings

  • Verschillen in het stemproces: terwijl het bij airlineratings.com de editors zijn die stemmen zijn het bij Skytrax de passagiers zelf die stemmen voor hun favoriete luchtvaartmaatschappij. Met andere woorden, in het ene geval is het een groep experts die stemt, terwijl het in het andere geval een grootschalige survey is onder passagiers. De resultaten zijn daarom totaal niet te vergelijken.
  • Verschillende doelgroepen: de website van Airline Ratings wordt gepresenteerd door ‘The West Australian’, een nieuws portal uit Australië. Logischerwijs is het publiek hier iets anders dan dat van Skytrax, welke gevestigd zit in London. Dit kan duidelijk van invloed zijn op de resultaten.
  • Verschillende ervaringen: terwijl de New Zealanders en Australiërs vaak met Air New Zealand of Qantas vliegen, vliegen Europeanen vaker met Emirates, Qatar Airways of Etihad voor deze lange vluchten. Locatie in de wereld kan dus ook veel uitmaken voor welke luchtvaartmaatschappij iemand beter kent!

Over het algemeen zijn beide systemen goede indicatoren voor de kwaliteit van een luchtvaartmaatschappij, maar ook voor het aanbod aan services en de veiligheid aan boord. Dus met deze luchtvaartmaatschappijen kun je in principe niet fout zitten! Ben jij nog op zoek naar een voordelige vlucht? Bekijk dan snel het aanbod en boek een mooie vliegreis!

Meer uit het Travel Magazine: