Wat is de beste luchtvaartmaatschappij ter wereld? Singapore Airlines, Emirates, Qatar Airways? De resultaten van twee verschillende beoordelingswebsites komen tot erg verschillende conclusies. Waarom dat zo is kun je hier lezen.

Elk jaar worden de beste vliegtuigmaatschappijen ter wereld gekozen. Skytrax presenteert in 2020 geen nieuwe lijst in verband met het Coronavirus. In 2019 was Qatar Airways de beste vliegtuigmaatschappij ter wereld. Dit Travel Magazine artikel legt je haarfijn uit waarom juist deze luchtvaartmaatschappij de eerste plaats verdient heeft, maar ook hoe het kan dat de resultaten van deze survey zo verschillend zijn in vergelijking tot de resultaten van airlineratings.com, een andere website die airlines waardeert.

De beste vliegtuigmaatschappijen ter wereld volgens Skytrax

Op 18 juni 2019 bracht Skytrax, een prestigieus evaluatieplatform, een lijst uit met de top 10 beste vliegtuigmaatschappijen ter wereld.

1e plaats: Qatar Airways

2e plaats: Singapore Airlines

3e plaats: ANA All Nippon Airways

4e plaats: Cathay Pacific Airways

5e plaats: Emirates

6e plaats: EVA Aor

7e plaats: Hainan Airlines

8e plaats: Qantas Airways

9e plaats: Lufthansa

10e plaats: Thai Airways

Alle goedkope vluchten

Qatar Airways wisselt stuivertje met Singapore Airlines – vorig jaar de lijstaanvoerder. De luchtvaartmaatschappij weet de Oscar van de luchtvaartindustrie van Singapore Airlines terug te winnen. Maar waarom is de Skytrax ranking zo belangrijk? Dat komt doordat de lijst bepaald is door de beoordeling van passagiers in plaats van experts, die de respectievelijke luchtvaartmaatschappijen aan de hand van verscheidene factoren beoordeeld hebben. Met andere woorden: de passagiers van Qatar Airways waren altijd erg tevreden, in tegenstelling tot sommige andere maatschappijen. De reden voor deze tevredenheid begrijp ik maar al te goed. De klantgerichtheid bleek ook al uit de geste van Qatar Airways om 100.000 vluchten weg te geven aan zorgmedewerkers.

Qatar Airways

De beste vliegtuigmaatschappijen ter wereld volgens airlineratings.com

Dit is de lijst met de top 10 beste vliegtuigmaatschappijen ter wereld in 2020, volgens airlineratings.com:

1e plaats: Air New Zealand

2e plaats: Singapore Airlines

3e plaats: ANA All Nippon Airways

4e plaats: Qantas Airways

5e plaats: Cathay Pacific

6e plaats: Emirates

7e plaats: Virgin Atlantic

8e plaats: EVA Air

9e plaats: Qatar Airways

10e plaats: Virgin Australia

Deze resultaten werden eigenlijk in november 2019 al gepubliceerd, bijna twee maanden voor de jaarwisseling. Om in de lijst opgenomen te worden moet een luchtvaartmaatschappij aan een ontzettend hoge standaard voldoen. Als je niet minstens een 7-sterren rating krijgt met betrekking tot veiligheid maak je sowieso al geen kans meer op een hoge plek in de lijst.

“Deze luchtvaartmaatschappijen zijn de beste van de beste. De elite in de luchtvaart!”

Emirates, op plaats 6 op bovenstaande lijst, werd recentelijk nog bestempeld als de veiligste maatschappij ter wereld door JACDEC (Jet Airliner Crash Data Evaluation Center), nauw op de voet gevolgd door Etihad Airways, Air Europa, Finnair en Scoot Tigerair in de top vijf. Ons “eigen” Transavia vinden we plaats op plaats zeven, KLM staat op plaats 13 en budgetairline Easyjet op plek 14. Goede recensies spelen hier een essentiële rol als het gaat om innovatie, met name met betrekking tot comfort. Een betrokken bemanning, evenals een goede klantenservice, geven luchtvaartmaatschappijen een erg goede kans om ergens in de top 10 te belanden.

 

Verschillen in de rankings

  • Verschillen in het stemproces: terwijl het bij airlineratings.com de editors zijn die stemmen zijn het bij Skytrax de passagiers zelf die stemmen voor hun favoriete luchtvaartmaatschappij. Met andere woorden, in het ene geval is het een groep experts die stemt, terwijl het in het andere geval een grootschalige survey is onder passagiers. De resultaten zijn daarom totaal niet te vergelijken.
  • Verschillende doelgroepen: de website van Airline Ratings wordt gepresenteerd door ‘The West Australian’, een nieuws portal uit Australië. Logischerwijs is het publiek hier iets anders dan dat van Skytrax, welke gevestigd zit in London. Dit kan duidelijk van invloed zijn op de resultaten.
  • Verschillende ervaringen: terwijl de New Zealanders en Australiërs vaak met Air New Zealand of Qantas vliegen, vliegen Europeanen vaker met Emirates, Qatar Airways of Etihad voor deze lange vluchten. Locatie in de wereld kan dus ook veel uitmaken voor welke luchtvaartmaatschappij iemand beter kent!

Over het algemeen zijn beide systemen goede indicatoren voor de kwaliteit van een luchtvaartmaatschappij, maar ook voor het aanbod aan services en de veiligheid aan boord. Dus met deze luchtvaartmaatschappijen kun je in principe niet fout zitten! Ben jij nog op zoek naar een voordelige vlucht? Bekijk dan snel het aanbod en boek een mooie vliegreis!

Meer uit het Travel Magazine: