Wat is de beste luchtvaartmaatschappij ter wereld? Singapore Airlines, Emirates, Qatar Airways? De resultaten van twee verschillende beoordelingswebsites komen tot erg verschillende conclusies. Waarom dat zo is kun je hier lezen.

Elk jaar worden de beste vliegtuigmaatschappijen ter wereld gekozen. Skytrax heeft ook dit jaar weer een lijst gepresenteerd met de top 10 vliegtuigmaatschappijen van 2018 en de nummer 1 van vorig jaar is van de troon gestoten! Dit jaar is Singapore Airlines de beste vliegtuigmaatschappij in de wereld. Dit Travel Magazine artikel legt je haarfijn uit waarom juist deze luchtvaartmaatschappij de eerste plaats verdient heeft, maar ook hoe het kan dat de resultaten van deze survey zo verschillend zijn in vergelijking tot de resultaten van airlineratings.com, een andere website die airlines waardeert.

De beste vliegtuigmaatschappijen ter wereld volgens Skytrax

Op 17 juli 2018 bracht Skytrax, een prestigieus evaluatieplatform, een lijst uit met de top 10 beste vliegtuigmaatschappijen ter wereld.

1e plaats: Singapore Airlines

2e plaats: Qatar Airways

3e plaats: ANA All Nippon Airways

4e plaats: Emirates

5e plaats: EVA Air

6e plaats: Cathay Pacific Airways

7e plaats: Lufthansa

8e plaats: Hainan Airlines

9e plaats: Garuda Indonesia

10e plaats: Thai Airways

Alle goedkope vluchten

Terwijl Qatar Airways de eerste plaats vorig jaar wist te veroveren is de eer dit jaar aan Singapore Airlines – vorig jaar nummer twee in de lijst. De luchtvaartmaatschappij weet de Oscar van de luchtvaartindustrie van Qatar af te pakken. Maar waarom is de Skytrax ranking zo belangrijk? Dat komt doordat de lijst bepaald is door de beoordeling van passagiers in plaats van experts, die de respectievelijke luchtvaartmaatschappijen aan de hand van verscheidene factoren beoordeeld hebben. Met andere woorden: de passagiers van Singapore Airlines waren altijd erg tevreden, in tegenstelling tot sommige andere maatschappijen. De reden voor deze tevredenheid begrijp ik maar al te goed. In het afgelopen jaar ben ik meerdere malen meegevlogen met Singapore Airlines om zelf ook de test te ondergaan, en ik ben ook een fan! Zowel de Economy Class als de Business Class waren uitstekend geregeld!

beste vliegtuigmaatschappijen

De beste vliegtuigmaatschappijen ter wereld volgens airlineratings.com

Dit is de lijst met de top 10 beste vliegtuigmaatschappijen ter wereld van 2018, volgens airlineratings.com:

1e plaats: Air New Zealand

2e plaats: Qantas Airways

3e plaats: Singapore Airlines

4e plaats: Virgin Australia

5e plaats: Virgin Atlantic

6e plaats: Etihad Airways

7e plaats: All Nippon Airways

8e plaats: Korean Air

9e plaats: Cathay Pacific

10e plaats: Japan Airlines

Deze resultaten werden eigenlijk in november 2017 al gepubliceerd, bijna twee maanden voor de jaarwisseling. Om in de lijst opgenomen te worden moet een luchtvaartmaatschappij aan een ontzettend hoge standaard voldoen. Als je niet minstens een 7-sterren rating krijgt met betrekking tot veiligheid maak je sowieso al geen kans meer op een hoge plek in de lijst.

“Deze luchtvaartmaatschappijen zijn de beste van de beste. De elite in de luchtvaart!”

Emirates, niet opgenomen in de top tien hierboven helaas, werd recentelijk wel nog bestempeld als de veiligste maatschappij ter wereld door JACDEC (Jet Airliner Crash Data Evaluation Center), nauw op de voet gevolgd door Norwegian AS, Virgin Atlantic AW (nummer vijf in de lijst hierboven) en “onze eigen” KLM. Goede recensies spelen hier een essentiële rol als het gaat om innovatie, met name met betrekking tot comfort. Een betrokken bemanning, evenals een goede klantenservice, geven luchtvaartmaatschappijen een erg goede kans om ergens in de top 10 te belanden.

Verbazingwekkend: terwijl Air New Zealand nergens te bekennen is in de Skytrax ranking, kun je Qatar Airways dan weer nergens terugvinden in de airlineratings.com ranking. Dit is op z’n zachtst gezegd vreemd, aangezien beide luchtvaartmaatschappijen significant dominant zijn in hun respectievelijke rankings. Er zijn verscheidene redenen voor deze verschillen, welke ik hieronder in meer detail zal uitleggen.

beste vliegtuigmaatschappijen

Verschillen in de rankings

  • Verschillen in het stemproces: terwijl het bij airlineratings.com de editors zijn die stemmen zijn het bij Skytrax de passagiers zelf die stemmen voor hun favoriete luchtvaartmaatschappij. Met andere woorden, in het ene geval is het een groep experts die stemt, terwijl het in het andere geval een grootschalige survey is onder passagiers. De resultaten zijn daarom totaal niet te vergelijken.
  • Verschillende doelgroepen: de website van Airline Ratings wordt gepresenteerd door ‘The West Australian’, een nieuws portal uit Australië. Logischerwijs is het publiek hier iets anders dan dat van Skytrax, welke gevestigd zit in London. Dit kan duidelijk van invloed zijn op de resultaten.
  • Verschillende ervaringen: terwijl de New Zealanders en Australiërs vaak met Air New Zealand of Qantas vliegen, vliegen Europeanen vaker met Emirates, Qatar Airways of Etihad voor deze lange vluchten. Locatie in de wereld kan dus ook veel uitmaken voor welke luchtvaartmaatschappij iemand beter kent!

Over het algemeen zijn beide systemen goede indicatoren voor de kwaliteit van een luchtvaartmaatschappij, maar ook voor het aanbod aan services en de veiligheid aan boord. Dus met deze luchtvaartmaatschappijen kun je in principe niet fout zitten! Ben jij nog op zoek naar een voordelige vlucht? Bekijk dan snel het aanbod en boek een mooie vliegreis!

Meer uit het Travel Magazine: