Een lange afstandsvlucht is de schrik van elke reiziger. Je zit soms wel 20 uur in een net te krappe vliegtuigstoel op weg naar je droombestemming. Met deze handige tips overleef je jouw lange vlucht en wordt vliegen zelfs leuk!

Door de jaren heen heb ik al van alles geprobeerd om mijn vlucht aangenamer te maken. En als ik zeg alles, dan ik bedoel ik ook echt alles. Ik weet nu wat wel en niet werkt en deel mijn beste tips om een lange vliegreis door te komen graag met je. Heb jij een reisje naar de andere kant van de wereld gescoord of heb je een andere langeafstandsvlucht op de planning staan? Zo overleef je die vliegreis van 10 tot 20 uur en wordt het misschien nog wel leuk aan boord!

Tips voor je volgende lange vliegreis

  1. Kies je luchtvaartmaatschappij
  2. Nachtvlucht of dagvlucht
  3. Check online in
  4. De juiste zitplaats
  5. Neem vers fruit en snacks mee
  6. Voorkom uitdroging
  7. Handbagage checklist
  8. Draag laagjes
  9. Beweeg aan boord
  10. Maak een praatje
vliegtuig

Kies je luchtvaartmaatschappij

Het is ontzettend verleidelijk om het goedkoopste vliegticket te boeken. Op lange vluchten scheelt dit gemakkelijk €100 of meer. Misschien heb je een extra stop-over of moet je voor elk drankje zelf betalen. Dit is prima als je begin twintig bent, maar hoe ouder je bent, hoe meer je doorkrijgt dat het ook wel erg prettig is om een beetje relaxt op de bestemming aan te komen. Als je op een nachtvlucht zit, maakt het trouwens niet veel uit of je met WOW air of Lufthansa de oceaan over vliegt, je hebt dan toch weinig behoefte aan allerlei snacks of drankjes. Vlieg je all the way naar Azië, dan is het erg prettig om bij een van de beste luchtvaartmaatschappijen aan boord te zitten.

Nachtvlucht of dagvlucht?

Als je de Atlantische Oceaan oversteekt is het prettig om tegen de avond te arriveren. Je kunt dan na aankomst iets eten en daarna gaan slapen. Zo ben je zo snel mogelijk van je jetlag af. Vlieg je naar het oosten, dan is het prettig om een nachtvlucht te nemen. Denk je dat je sowieso niet kunt slapen in het vliegtuig? Dan heeft het niet zo veel zin om de hele nacht wakker te liggen. Kies in dat geval voor een dagvlucht en duik na aankomst je bed in.

Vertrekbord op de luchthaven

Online check in – zoek de beste plek uit in het vliegtuig

Het is belangrijk om online in te checken. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kun je al 72 uur voor vertrek inchecken, je stoel uitkiezen en je tickets uitprinten. Check tussen de 24 uur en 36 uur van tevoren online in, dan is de selectie voor een goede stoel nog groot genoeg. Als je vliegangst hebt, raad ik je aan zo ver mogelijk vooraan in het vliegtuig te zitten, want daar is de turbulentie het minst te merken. Voor de motoren is er ook minder geluid dan achter de motoren. Als je niet van tevoren online incheckt, wijzen de baliemedewerkers de plekken toe van vooraan naar achteraan in het vliegtuig. Als het vliegtuig bijna vol geboekt is, zijn achteraan in het vliegtuig vaak nog wat extra plekken vrij. Achterin het vliegtuig is het gangpad iets breder en heb je dus meer ruimte om te staan en stretchoefeningen te doen. Bij Seatguru kun je per vliegtuig zien wat de beste plaatsen zijn, welke stoelen juist te dicht bij het toilet zijn en tegen welke stoel het etenswagentje altijd aanbotst.

Muziek in het vliegtuig

Raam of gang?

Het uitzicht is minder mooi, maar toch kun je beter een stoel aan het gangpad reserveren. Zo sta je altijd gemakkelijk op om je benen te strekken of om naar het toilet te gaan. Nog een kleine tip: de toiletten achterin het vliegtuig zijn vaak groter en schoner, omdat de meeste passagiers het toilet vooraan gebruiken. Maar vraag me niet waarom iedereen dat doet! Moet je niet vaak naar het toilet en ben je van plan te gaan slapen, dan kan het fijner zijn om aan het raam te zitten, waar je je hoofd te rusten kunt leggen tegen de zijkant van het vliegtuig.

vliegreis

Vers fruit doet wonderen

Veel luchtvaartmaatschappijen bieden nu ook lekker eten aan tijdens de vlucht. We zijn zelfs al zo ver dat chef-koks internationale menu’s samenstellen. De meeste vliegtuigmaaltijden zijn prima, maar soms valt het tegen. Een bevroren schotel dient bij sommige maatschappijen als volwaardig avondmaal. Dan is het fijn om vers fruit of een broodje mee te hebben in je handbagage. Maak vooraf thuis een klein lunchpakket met vruchten en wat chocolade. Zo kun je je later verheugen op een kleine snack. Nootjes, pretzels, Pringles of M&M’s zijn een heerlijke versnapering voor onderweg. Hier lees je welk eten je mee mag in het vliegtuig. In sommige landen is het verboden om voedsel te importeren. Eet dus je fruit op of laat het achter in het vliegtuig.

Passagier met koffer op het vliegveld

 

Voorkom uitdroging

De droge lucht in het vliegtuig kan ervoor zorgen dat je uitdroogt. Zorg dus dat je veel water drinkt. Alcohol en frisdrank met veel suiker zijn niet aan te bevelen. Te weinig water drinken kan er voor zorgen dat je jetlag erger is dan nodig. En toch: je maakt een verre reis! Maak er een feestje van en proost alvast met één drankje aan boord, dat verhoogt direct het vakantiegevoel.

Vraag je je ook af waarom mensen vaak tomatensap drinken tijdens een vlucht? Op een of andere manier krijgen reizigers in de lucht trek in dit drankje, dat ze op de grond nooit zouden bestellen. In ieder geval hoef je minder vaak naar de wc als je tomatensap drinkt, en het is ook nog eens lekker voedzaam en gezond. Probeer het eens uit!

Koffie met vliegtuigvormpje

Dit moet er in je handbagage zitten

Door de jaren heen heb ik een checklist gemaakt zodat je handbagage voorbereid is op elke soort zitplaats, positie, gemoedstoestand of de buurman naast je. Het belangrijkste vind ik een groot kussen. Als je een vrije rij stoelen hebt gevonden, ga je hier lekker languit liggen met een kussen onder je hoofd. Een nekkussen geeft ook al een veel comfortabelere positie voor je hoofd. In theorie is het zo makkelijk, maar veel reizigers hebben moeite met in slaap vallen in het vliegtuig. Begrijpelijk! Lichte slaapmiddelen van de apotheek geven je ietwat meer rust. Gebruik je liever geen slaappillen, zorg dan dat je goede oordopjes of een geluiddempende koptelefoon bij je hebt. Een slaapmasker kan ook helpen. Deze hulpmiddelen helpen je om te ontspannen. Anderzijds kun je ook een boek of tijdschrift van thuis meenemen, zodat de tijd sneller voorbij gaat. In mijn checklist voor je vakantie vind je nog meer tips voor wat mee te nemen in je handbagage.

Na 2 uur in een vliegtuig te zitten begint je mond naar karton te smaken. Neem daarom wat verfrissende producten mee. Vind je het een heel gedoe om je tanden te poetsen in het vliegtuigtoilet of op de luchthaven, dan is een Fisherman’s Friend ook goed spul. Ook een pakje kauwgom mag niet ontbreken. Het zorgt er direct voor dat je oren niet dicht blijven zitten na het opstijgen en dalen. Vochtige doekjes, lippenbalsem en deodorant verdienen een plaats in je handbagage. Neusspray is ook handig en niet alleen om van je verkoudheid af te komen. Het kan ook helpen tegen de pijn tijdens het opstijgen en landen. Mensen die last hebben van droge ogen, zijn gebaad bij oogdruppels. Let wel op dat de vloeistofcontainers klein genoeg zijn om mee aan boord te mogen.

vliegreis

De juiste kleding voor in het vliegtuig

Ongeacht hoe lang je vliegreis is, je wilt natuurlijk wel comfortabel in het vliegtuig zitten. Dat is waarom je vooral bij een lange vliegreis het beste een joggingbroek aantrekt met een t-shirt in plaats van jeans en een blazer. Een losse en rekbare broek is het beste voor een comfortabele zithouding in het vliegtuig. Neem wel een warme trui of jas mee, want het is vaak best fris in het vliegtuig. Laagjes zijn hier de oplossing, zodat je makkelijk weer wat items uit kunt trekken als je eenmaal op je tropische locatie bent aangekomen.

Wist je dat je voeten een schoenmaat groter kunnen worden in het vliegtuig? Dit is waarom het soms moeilijk is om je schoenen weer aan te trekken aan het einde van de vlucht. Vergeet ook niet om lekker warme sokken mee te nemen, zodat je voeten niet te lijden hebben onder de koude luchtstroom in het vliegtuig.

De lounge op de luchthaven

Beweging aan boord is belangrijk

Wat te doen in het vliegtuig? Filmpjes kijken, een potje kaarten of eindelijk beginnen aan een boek. Waar je ook voor kiest, zorg er in ieder geval voor dat je op tijd in beweging komt! Beweging aan boord is hartstikke belangrijk, zelfs als je in de beste stoelen van Business Class zit.  Zet om de paar uur de film die je aan het kijken bent even op pauze om een rondje te lopen door het vliegtuig of wat rek- en strekoefeningen te doen. Als je ver achteraan in het vliegtuig zit heb je genoeg tijd en ruimte om even rustig in het gangpad je benen te strekken. Beweeg je voeten en maak circulaire bewegingen met je schouders. Hef je armen boven je hoofd en ga op het puntje van je tenen staan.

 

vliegreis

Maak een praatje

Niets zo awkward als na vijf uur in een vliegtuig nog steeds niets tegen je naaste buurman te hebben gezegd. Geloof mij, het wordt steeds ongemakkelijker! Vraag dus direct als je naast hem neerploft wat zijn reisdoel is, dan is het ijs gebroken!

Klaar voor een lange vlucht?

Ik hoop dat deze tips voor lange vliegreizen van pas komen bij je volgende vakantie. Als ik nog wat tips vergeten ben of jij zelf nog een leuke tip weet, laat het me dan vooral weten in de reacties. Ik wens je een fijne vlucht!

Alle goedkope vluchten