Een lange afstandsvlucht is de verschrikking van elke reiziger. Je zit soms wel 20 uur in een net te krappe vliegtuigstoel op weg naar je droombestemming. Met deze handige tips overleef je jouw lange vlucht en wordt vliegen zelfs leuk!

Door de jaren heen heb ik al van alles geprobeerd om mijn vlucht aangenamer te maken. En als ik zeg alles, dan ik bedoel ik ook echt alles. Ik weet nu wat wel en niet werkt en deel mijn beste tips om een lange vliegreis door te komen graag met je. Heb jij een KLM Werelddeal naar de andere kant van de wereld gescoord of heb je een andere langeafstandsvlucht op de planning staan? Zo overleef je die vliegreis van 12 tot 20 uur en wordt het misschien nog wel leuk aan boord!

Tips voor je volgende lange vliegreis

De juiste zitplaats | Vers fruit in je handbagage | Handbagage checklist |

De beste kleding voor in het vliegtuig  | Beweging aan boord

vliegreis

1. Online check in – zoek de beste plek uit in het vliegtuig

Het is belangrijk om online in te checken. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kun je al 72 uur voor vertrek inchecken, je stoel uitkiezen en je tickets uitprinten. Check tussen de 24 uur en 36 uur van tevoren online in, dan is de selectie voor een goede stoel nog groot genoeg. Als je vliegangst hebt, raad ik je aan zo ver mogelijk vooraan in het vliegtuig te zitten, want daar is de turbulentie het minst te merken. Als je niet van tevoren online incheckt, wijzen de baliemedewerkers de plekken toe van vooraan naar achteraan in het vliegtuig. Als het vliegtuig bijna vol geboekt is, zijn achteraan in het vliegtuig vaak nog wat extra plekken vrij. Achterin het vliegtuig is het gangpad iets breder en heb je dus meer ruimte om te staan en stretchoefeningen te doen.

Raam of gang?

Het uitzicht is minder mooi, maar toch kun je beter een stoel aan het gangpad reserveren. Zo sta je altijd gemakkelijk op om je benen te strekken of om naar het toilet te gaan. Nog een kleine tip: de toiletten achterin het vliegtuig zijn vaak groter en schoner, omdat de meeste passagiers het toilet vooraan gebruiken. Maar vraag me niet waarom iedereen dat doet!

vliegreis

 

2. Vers fruit doet wonderen

Veel luchtvaartmaatschappijen bieden nu ook lekker eten aan tijdens de vlucht. We zijn zelfs al zo ver dat chef-koks internationale menu’s samenstellen. De meeste vliegtuigmaaltijden zijn prima, maar soms valt het tegen. Een bevroren schotel dient bij sommige maatschappijen als volwaardig avondmaal. Dan kun je dus het beste vers fruit of stevig brood mee hebben in je handbagage. Maak vooraf thuis een klein lunchpakket met vruchten en wat chocolade voor de zenuwen. Zo kun je je later verheugen op een kleine snack. Veel vliegtuigen hebben nu ook een water dispenser. Ik raad je daarom aan een lege fles mee te nemen, zodat je niet elke 20 minuten om een drankje hoeft te vragen. Als er geen water dispenser is, kun je ook altijd beleefd aan de stewardess om een fles water vragen.

3. Dit moet er in je handbagage zitten

Door de jaren heen heb ik een checklist gemaakt zodat je handbagage voorbereid is op elke soort zitplaats, positie, gemoedstoestand of de buurman naast je. Het belangrijkste vind ik een groot kussen. Als je een vrije rij stoelen hebt gevonden, ga je hier lekker languit liggen met een kussen onder je hoofd. In theorie is het zo makkelijk, maar veel reizigers hebben moeite met in slaap vallen in het vliegtuig. Begrijpelijk! Lichte slaapmiddelen van de apotheek geven je ietwat meer rust. Gebruik je liever geen slaappillen, zorg dan dat je goede oordopjes of een geluiddempende koptelefoon bij hebt. Vergeet ook wat thee en een slaapmasker niet. Deze hulpmiddelen helpen je om te ontspannen. Anderzijds kun je ook een lekker boek of papierwerk van thuis meenemen, zodat je ondertussen nog wat kunt werken.

Een tandenborstel en deo zijn verplicht

Na 2 uur in een vliegtuig te zitten begint je mond naar karton te smaken. Neem daarom wat verfrissende producten mee. Een opvouwbare tandenborstel, minitandpasta, natte doekjes, gezichtscrème en deodorant verdienen een plaats in je handbagage. Zo kun je even naar het toilet gaan en je daar opfrissen, in het bijzonder als een speciaal iemand op je wacht bij aankomst. Neusspray is ook handig en niet alleen om van je verkoudheid af te komen. Het kan ook helpen tegen de pijn tijdens het opstijgen en landen. Houd deze checklist in gedachten en dan komt het helemaal goed.

vliegreis

4. De juiste kleding voor in het vliegtuig

Ongeacht hoe lang je vliegreis is, je wilt natuurlijk wel comfortabel in het vliegtuig zitten. Dat is waarom je vooral bij een lange vliegreis het beste een joggingbroek aantrekt met een t-shirt in plaats van jeans en een blazer. Een losse en rekbare broek is het beste voor een comfortabele zithouding in het vliegtuig. Neem wel een warme trui of jas mee, want het is vaak best fris in het vliegtuig.

Let ook op voor trombose op jonge leeftijd. Als je te lang stilzit, kun je zware & gezwollen benen krijgen. Draag om dit te voorkomen trombose-kousen. Ja, ik weet dat die heel lelijk zijn, maar dat zijn spataderen ook. Als je meer medische informatie wilt, raad ik je aan een arts te bezoeken voordat je in het vliegtuig stapt. Of lees verder voor mijn volgende tip!

5. Beweging aan boord is belangrijk

Beweging aan boord is namelijk hartstikke belangrijk, zelfs als je in de beste stoelen van Business Class zit. Zet om de paar uur de film die je aan het kijken bent even op pauze om een rondje te lopen door het vliegtuig of wat rek- en strekoefeningen te doen. Als je ver achteraan in het vliegtuig zit heb je genoeg tijd en ruimte om even rustig in het gangpad je benen te strekken. Maak wat lekkere bewegingen met je voeten en maak circulaire bewegingen met je schouders. Hef je armen boven je hoofd en hef je hiel.

vliegreis

Ik hoop dat je mijn tips voor lange vliegreizen van pas komen bij je volgende vakantie. Als ik nog wat tips vergeten ben of jij zelf nog een leuke tip weet, laat het me dan vooral weten in de reacties. Ik wens je een fijne vlucht!

Alle goedkope vluchten