Een lange afstandsvlucht is de verschrikking van elke reiziger. Vluchttijden van 9-15 uur heb je nodig om aan te komen op je verre droombestemming. Ik heb nu een paar tips en trucs voor je zodat de volgende vliegreis alleen maar leuker wordt.

Door de jaren heen heb ik al vanalles geprobeerd om mijn vlucht aangenamer te maken. En als ik zeg alles, dan ik bedoel ik ook echt alles. Ondertussen kan ik je eigenlijk nu wel een paar tips geven om je lange-afstands-vlucht te overleven. Zo wordt die lange tijd in het vliegtuig toch iets aangenamer.

Tips voor je volgende lange vliegreis

De juiste zitplaats | Vers fruit in je handbagage | Handbagage checklist |

De beste kleding voor in het vliegtuig  | Beweging aan boord

vliegreis

1. Online check in – zoek de beste plek uit in het vliegtuig

Erg belangrijk is dat je online incheckt. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kun je al 72 uur voor vertrek inchecken, je stoel uitkiezen en je tickets uitprinten. Je kunt het beste tussen 24 uur en 36 uur van tevoren inchecken dan is de selectie voor een goede stoel nog groot genoeg. Voor degene die vliegangst hebben, kunnen het beste zo veel mogelijk vooraan in het vliegtuig zitten, want daar is de turbulentie het minst te merken. Als je niet vantevoren online incheckt zullen de baliemedewerkers plekken toewijzen van vooraan naar achteraan in het vliegtuig. Als het vliegtuig zo vol geboekt is dan zijn er achteraan in het vliegtuig ook nog wat extra plekken vrij. Achteraan is veel vliegtuigen ook nog het gangpad iets breder, dus meer ruimte om te staan en voor stretchoefeningen.

Raam of gang?

Mooi of niet, maar je kunt beter een stoel aan het gangpad reserveren. Zo kun je altijd gemakkelijk opstaan om je benen te strekken of om naar de toilet te gaan. Nog een kleine tip! De toiletten achteraan het vliegtuig zij vaak de grootste en schoonste omdat de meeste passagiers het toilet vooraan altijd gebruiken. Maar vraag me niet waarom iedereen dat doet!

vliegreis

Als eerste instappen of toch nog even wachten?

Een andere kleine truc is relatief laat pas het vliegtuig instappen. Als zo goed als alle passagiers aan boord zijn loop jij gefocused met je ogen op je lege stoel rustig het vliegtuig door. Als je dan je lege stoel ziet kun je ook nog kijken of de rijen daarna niet volledig leeg zijn. Kijk dan nog even op je boardingpass maar als er niemand meer aankomt ga je toch gerust op die plek zitten. Als er dan nog andere passagiers binnenkomen denken ze dat die plek van jouw is. Enig probleem zijn de kluisjes voor de handbagage die kunnen door andere passagiers al zijn volgepropt, maar er zijn nog altijd extra kasten die de stewards bedienen.

2. Vers fruit doet wonderen

Veel luchtvaartmaatschappijen bieden nu ook lekker eten aan tijdens de vlucht. We zijn zelfs al zo ver dat er internationale menu’s worden samengesteld door chefkoks. Het meeste voedsel is erg goed, maar er zij ook wat teleurstellingen. Een bevoren schotel dient bij sommige maatschappijen als volwaardig avondmaal. Dan kun je dus het beste vers fruit of stevig brood mee hebben in je handbagage. Maak dus vooraf thuis een klein lunchpakket met vruchten en wat chocolade voor de zneuwen. Zo kun je je later verheugen op een kleine snack. Veel vliegtuigen hebben nu ook een waterdispenser. Ik raad je daarom aan een lege fles mee te nemen, zodat je niet elke 20 minuten om een drankje joeft te vragen. Als er geen water dispenser is kun je ook altijd beleefd aan de stewardess om een fles water vragen.

vliegreis

3. Dit moet er in je handbagage zitten

door de jaren heen heb ik een checklist gemaakt vodat je handbagage bereid is voor elke soort zitplaats, positie, gemoedstoestand of de buurman naast je. Het belangrijkste naar mijn mening is een groot kussen. Als je namelijk een vrije rij stoelen hebt gevonden kun je hier languit gaan liggen en met een kussen onder je hoofd heb je dan de beste slaappositie. In theorie is zo gemakkelijk, maar veel reizigers hebben moeite met in slaap vallen in het vliegtuig. Begrijpelijk! Lichte slaapmiddelen van de apotheek kunnen je op z’n minst ietwat meer rust geven. Als je liever voor de natuurlijke variant gaat, kan ik je aanbevelen om geluidsoortjes in te doen en rustige instrumentale muziek af te spelen om in slaap te vallen. Misschien is er zelfs een entertainment programma aan boord om wat tv te kijken tijdens je vlucht. Vergeet ook wat thee en een slaapnmasker niet. Deze hulpmiddelen helpen je om te ontspannen. Anderzijds kun je ook een lekker boek of papierwerk van thuis meenemen, zodat je ondertussen nog wat kunt werken.

Een tandenborstel en deo zijn verplicht

Na 2 uur in een vliegtuig te zitten begint je mond naar karton te smaken. Daarom moet je wat verfrissende producten meenemen. Bijvoorbeeld een opvouwbare tandenborstel, minitandpasta, natte doekjes, gezichtscreme en deodorant verdienen een plaats in je kleine tas. Zo kun je even naar het toilet gaan en je daar opfrissen. in het bijzonder als een speciaal iemand op je wacht bij aankomst. Wat ook zeer nuttig is, is het meenemen van een kleine neusspray. Niet alleen om van je verkoudheid af te komen maar ook de pijn tijdens het opstijgen en landen kan hiervoor helpen. Hou deze checklist in gedachte en dan komt het helemaal goed.

vliegreis

4. De juiste kleding voor in het vliegtuig

Ongeacht hoe lang je in het vliegtuig moet zitten willen we er allemaal wel een beetje comfortabel bij zitten. Dat is waarom je bij vooral een lange vliegreis het beste een joggingbroek aan kunt trekken met een t-shirt in plaats van jeans en een blazer. Een losse en rekbare broek is het beste voor een comfortabele zithouding in het vliegtuig. Ik zou wel een trui of jas meenemen want in het vliegtuig kan het nog eens behoorlijk koud zijn.

Let ook op voor trombose op jonge leeftijd. Het heeft de neiging om snel zware & gezwollen benen te krijgen als je te lang zit. Om dit te voorkomen kun je trombose-kousen dragen. Ja ik weet die zijn heel lelijk, maar dat zijn spataderen ook. Als je meer medische informatie wilt, raad ik je aan een arts te bezoeken voordat je in het vliegtuig stapt.

5. Beweging aan boord is belangrijk

Er zijn luchtvaartmaatschappijen die ruimere zitplaatsen aanbieden in de economy ruimte. En zelfs als je net zo comfortabel op je stoel zit heb je wel nog wat beweging nodig. Elke paar uren die je afwisselt tussen het kijken van de Junglebook en de LOTR trilogie is het tijd voor een beetje beweging. Als je ver achteraan in het vliegtuig zit heb je genoeg tijd om even rustig in het gangpad je benen te strekken. Maak wat lekkere bewegingen met je voeten en maak circulaire bewegingen met je schouders. Hef je armen boven je hoofd en hef je hiel. Er zijn zoveel oefeningen die je kunt doen tijdens je vliegreis. En ik kan je ook verklappen dat er heel wat mooie gesprekken ontstaan als je samen even stretch oefening houdt. De vliegreis gaat sneller voorbij en een nieuwe GSM nummer staat al snel in je telefoon.

vliegreis

Ik hoop dat je een paar van mijn tips goed kunt gebruiken tijdens je vliegreis. Als ik nog wat tips bven vergeten of jij zelf nog een leuke tip weet, laat he me dan weten in de reacties want ik wil het graag weten. Ik wens je een fijne vlucht!

Hier vind je de leukste reisinspiratie