Op vakantie met alleen handbagage moeilijk? Helemaal niet! Met deze tips & tricks word je een pro in het inpakken van je handbagage tas of koffer en weet je precies wat je wel én niet mee mag nemen aan boord van het vliegtuig.

Je kent het vast wel. Je komt op Holidayguru een mooie vakantieaanbieding tegen: een paar weken naar de zon voor een klein prijsje. Super, toch? Bij veel low-budget luchtvaartmaatschappijen mag je echter alleen een handbagage koffer meenemen en betaal je extra voor het inchecken van bagage. En dat is natuurlijk zonde, want die extra euro’s besteed je toch veel liever aan een lekkere cocktail of een leuke souvenir op je vakantiebestemming? Ik ga je helpen! Hieronder laat ik je zien hoeveel handbagage je per luchtvaartmaatschappij mee mag nemen, wat je wel en niet mee mag nemen aan boord en vertel ik je hoe je een handbagage koffer of tas het beste inpakt. Lees je mee?

Met handbagage op reis: alles wat je moet weten

Afmetingen en gewicht handbagage | Wat mag wel mee in je handbagage?
Wat mag niet mee in je handbagage?Beste koffers en backpacks | Handbagage inpakken: tips & tricks | Ruimbagage

 

Travel list

Update: nieuwe prijzen handbagage Ryanair

Opgelet, Ryanair heeft de prijzen voor handbagage iets verhoogd. Sinds eind 2018 mag je bij Ryanair al geen koffers meer gratis meenemen als handbagage. Alleen een kleine tas mag je gratis meenemen aan boord. Voor je rolkoffer van maximaal 10 kg betaal je nu tussen de €10 en €12 en deze wordt ingecheckt. Wil je nog wel een kleine rolkoffer meenemen als handbagage en twee stuks handbagage meenemen aan boord, dan kun je een priority ticket aanschaffen. Ryanair zegt dat deze nieuwe maatregelen de vertragingen zullen verminderen. Gurutip: het aanschaffen van een priority-ticket kost tussen de €6 en €10 en is dus de goedkoopste optie om een rolkoffer tot 10 kilo mee te nemen aan boord.

Hoe groot en zwaar mag je handbagage zijn?

Om een koffer in te checken naar je vakantiebestemming betaal je vrijwel altijd extra, maar handbagage is in principe altijd toegestaan. Soms mag je naast een klein koffertje ook nog een handtas of laptop meenemen aan boord. De toegestane afmetingen en het maximale gewicht van een handbagage koffer verschillen per luchtvaartmaatschappij. Het is belangrijk om voorafgaand aan je vakantie te controleren hoe groot en zwaar je koffer precies mag zijn, want met name low-budget maatschappijen zijn erg streng. Is je koffer iets te zwaar of te groot, dan moet je bijbetalen. Om dat te voorkomen heb ik hieronder per luchtvaartmaatschappij op een rij gezet wat de toegestane maten voor je handbagage koffer zijn en wat het maximale gewicht is. Twijfel je toch nog, dan kun je bij de check-in balie op het vliegveld vaak nog controleren of je koffer aan de regels voor handbagage voldoet.

Hoe groot mag je handbagage koffer zijn?

Ga je een nieuwe handbagage koffer aanschaffen, dan is 55x35x25 een goede grootte. Deze mag je in veruit de meeste gevallen meenemen in de cabine (al dan niet tegen kleine vergoeding) waardoor je niet hoeft aan te schuiven bij de bagageband. Bekijk hier per airline hoe groot je handbagage koffer mag zijn.

Infographic

 • Ryanair:
  Ryanair pastte haar handbagagebeleid per november 2018 aan. Sindsdien mag je standaard alleen nog maar een kleine (hand)tas mee aan boord nemen die niet groter is dan 40 cm x 20 cm x 20 cm en die gemakkelijk onder je stoel past. Een kleine rolkoffer valt niet langer onder de handbagage regels. Je betaalt hiervoor tussen de €10 en €12 euro, die in het ruim wordt vervoerd. Wil je wel een trolley meenemen aan boord, dan kun je instappen met prioriteit en twee stuks handbagage kopen. Naast je handtas of laptoptas mag je dan ook een handbagage koffer van 55 cm x 40 cm x 20 cm meenemen. Deze rolkoffer mag maximaal 10 kilogram wegen. Je betaalt hier tussen de €6 en €10 voor.
 • KLM: 
  Vlieg je in Economy Class met KLM op Europese en intercontinentale vluchten dan mag je één stuk handbagage en één accessoire, zoals een handtas of een laptoptas, meenemen. De maximale toegestane afmetingen van je handbagage (koffer) zijn 55 cm x 35 cm x 25 cm. Je accessoire mag niet groter zijn dan 40 cm x 30 cm x 15 cm. Het totale gewicht van beide tassen en/of koffers samen mag niet meer zijn dan 12 kilogram. Let op: dit is de algemene handbagagevrijstelling. KLM verkoopt naar Europese bestemmingen ook Light-tickets. Bij deze goedkopere tickets mag je geen ruimbagage meenemen en slechts één stuk handbagage.
 • Transavia:
  Bij Transavia mag elke passagier één stuk handbagage van maximaal 10 kilogram meenemen. Bij het inchecken krijgt je handbagage koffer of tas een groen of een rood label. Is je trolley of tas maximaal 45 cm x 40 cm x 25 cm groot, dan krijg je een groen label. Je weet dan zeker dat je je handbagage mee kunt nemen in de cabine en dient je tas onder de stoel voor je te leggen. Is je koffer groter dan dit, maar maximaal 55 cm x 40 cm x 25 cm, dan krijg je een rood label en moet je jouw handbagage in de bagagevakken boven je stoel leggen. Op drukke vluchten is er niet altijd plek voor alle handbagage in de cabine en kan het zo zijn dat jouw koffer toch in het ruim vervoerd wordt. Dit is gratis.
 • Easyjet:
  Easyjet staat één stuk handbagage toe per passagier. Deze koffer of tas mag niet groter zijn dan 56 cm x 45 cm x 25 cm. Er geldt geen gewichtslimiet voor handbagage, maar je moet wel in staat zijn om je koffer zelf in het bagagevak te tillen. Ben je kaarthouder van easyJet Plus of heb je een Flexi-tariefticket, een Up Front-stoel of Extra Legroom-stoel gekocht of reis je met een kind jonger dan 2 jaar op je schoot, dan mag je nog een extra stuk handbagage meenemen. Dit mag een kleine tas, bijvoorbeeld een laptoptas of een handtas, zijn die niet groter is dan 45 cm x 36 cm x 20 cm. Naast je handbagage zijn een aantal kleine artikelen toegestaan aan boord, zoals een paraplu, krukken, wandelstok en een tas met Duty-Free artikelen die je op het vliegveld hebt aangeschaft.
 • TUI Fly:
  Bij TUI Fly mag je één stuk handbagage meenemen met een maximale afmeting van 55 cm x 40 cm x 25 cm. Je koffer of tas mag niet zwaarder zijn dan 10 kilogram. Wil je daarnaast ook nog een laptop of handtas meenemen, zorg er dan voor dat deze in je handbagage trolley of reistas past en het dus samen als één stuk handbagage telt. Let op: voor vluchten van/naar Paramaribo gelden bij TUI Fly andere regels. Naar Paramaribo mag je eveneens één koffer of tas meenemen, maar deze mag niet groter zijn dan 25 cm x 40 cm x 50 cm of 115 cm wanneer je alle zijden bij elkaar optelt. Het maximale gewicht blijft hetzelfde: 10 kilogram.
 • Corendon Airlines en Corendon Dutch Airlines:
  Vlieg je met Corendon Airlines of Corendon Dutch Airlines dan mag je één stuk handbagage meenemen aan boord. De maximale toegestane afmetingen zijn 55 cm x 35 cm x 25 cm. Je mag geen aparte handtas of laptoptas meenemen, dus zorg dat deze in je koffer of reistas passen. Voor handbagage geldt een maximaal gewicht van 7 kilogram.
 • British Airways:
  Bij British Airways mag je twee stuks handbagage meenemen aan boord: één kleine koffer, backpack of reistas en één accessoire zoals een handtas of laptoptas. Je handbagage koffer of trolley mag maximaal 56 cm x 45 cm x 25 cm groot zijn en 23 kilogram wegen. Je handtas of laptoptas mag niet groter zijn dan 40 cm x 30 cm x 15 cm en heeft ook een maximaal gewicht van 23 kilogram. Voor vluchten van en naar Brazilië gelden andere regels. De maximale afmetingen en het maximale gewicht van je handbagage koffer zijn hetzelfde, maar de toegestane maten van het accessoire – handtas of laptoptas – wijken iets af: maximaal 45 cm x 36 cm x 20 cm.
 • Wizzair:
  Wizzair staat één stuk handbagage toe per passagier. Je handbagage koffer of tas mag niet groter zijn dan 55 cm x 40 cm x 23 cm en niet meer dan 10 kilogram wegen. Op drukke vluchten kan het voorkomen dat er geen plaats meer is in de bagagevakken in de cabine voor jouw trolley. Deze wordt dan kosteloos in het ruim vervoerd. Wil je er zeker van zijn dat je spullen meekunnen in de cabine, reis dan met een kleine tas die niet groter is dan 40 cm x 30 cm x 18 cm en die onder de stoel voor je past.
 • Emirates:
  Wanneer je bij Emirates in Economy Class reist, mag je één stuk handbagage meenemen. De maximale toegestane afmetingen zijn 55 cm x 38 cm x 20 cm. Deze tas of koffer mag niet zwaarder zijn dan 7 kilogram. Voor vluchten die vertrekken uit Brazilië geldt een uitzondering en mag je 10 kilogram handbagage meenemen.
 • Vueling
  Bij Vueling mag je één stuk handbagage en één accessoire meenemen aan boord. Voor handbagage koffers geldt een maximale afmeting van 55 cm x 40 cm x 20 cm en een maximaal gewicht van 10 kilogram. Je accessoire – bijvoorbeeld een handtas, laptoptas of kleiner koffertje – mag niet groter zijn dan 35 cm x 20 cm x 20 cm. Daarnaast mag je ook nog een extra tas meenemen met spullen die je op het vliegveld hebt gekocht. Deze moet, net als je accessoire, onder de stoel voor je passen.

Koffer

Wat mag je wél meenemen in je handbagage?

Naast de regels voor de afmetingen en het gewicht van je handbagage, gelden er ook regels voor wat je wél en niet mee mag nemen in je handbagage. De belangrijkste regels zijn voor alle luchtvaartmaatschappijen hetzelfde, omdat de restricties voor handbagage geregeld zijn binnen de Europese Unie.

Hoe zit het ook alweer met vloeistoffen in je handbagage?

Voor vloeistoffen en gels dienen de verpakkingen kleiner te zijn dan 100ml per product. Alle vloeistoffen stop je in een hersluitbaar plastic zakje van minder dan 1 liter.

Mag je babyvoeding meenemen in je handbagage?

Voor vloeibare babyvoeding geldt een uitzondering. Je mag meer dan 100 milliliter babyvoeding in je handbagage meenemen, máár dit mag alleen als je baby meereist.

En medicijnen?

Je mag ook meer dan 100 milliliter medicijnen en gels meenemen in het vliegtuig, maar zorg er wel voor dat je een doktersrecept bij de hand hebt. Op verzoek moet je dit soms tonen. Tip: vraag om een doktersrecept in het Engels.

Mag je op het vliegveld gekochte vloeistoffen meenemen in je handbagage?

Alle aankopen die je doet op het vliegveld mag je meenemen in je handbagage. Aan boord of in de winkel worden vloeistoffen en gels in een speciale verzegelde tas verpakt. Let op: je mag deze verzegeling pas verbreken op je eindbestemming en dus niet bij een eventuele overstap.

Mag je een slof sigaretten meenemen in je handbagage?

Goed nieuws voor de rokers onder ons: het is binnen de Europese Unie toegestaan om sigaretten voor eigen gebruik mee te nemen in je handbagage. Een aansteker mag je dan weer niet meenemen in je handtas, handbagage koffer of trolley.

Wat mag je niet meenemen in je handbagage?

Next: wat mag je absoluut niet meenemen in je handbagage? Sommige dingen spreken voor zich: vuurwapens, voorwerpen met een scherpe punt of rand waarmee je iemand ernstig kunt verwonden, explosieven, brandgevaarlijke stoffen en honkbalknuppels mogen natuurlijk niet mee aan boord. Maar ook scheermesjes en speelgoedgeweren zijn niet toegestaan in je handbagage. Eten en drinken is een lastige. Over het algemeen kun je prima een broodje of iets anders te eten mee aan boord nemen, maar houd wel rekening met de vloeistofregels. Hieronder vallen ook bijvoorbeeld jam en pindakaas. Verder is het afhankelijk van je bestemming. Naar sommige landen mag je geen vlees, zuivel of groente en fruit meenemen. Check voor vertrek dus altijd de regels voor jouw reis of koop gewoon iets lekkers op het vliegveld!

Koffer

Wat voor koffer of rugzak kun je het beste meenemen aan boord?

Nu je weet hoe groot en zwaar je handbagage koffer mag zijn, is het tijd om te shoppen. Aangezien je op veel goedkope vluchten vaak alleen handbagage mee mag nemen, raad ik je aan te investeren in een goede, kleine koffer of rugtas die voldoet aan de eisen en afmetingen van de meeste luchtvaartmaatschappijen. Kies voor een lichtgewicht koffer, zodat je zoveel mogelijk mee kunt nemen zonder de gewichtslimiet te overschrijden. Of je kiest voor een koffer of een backpack is aan jou. Beiden hebben hun voordelen. Een lichtgewicht koffer rol je eenvoudig door de luchthaven achter je aan, maar met een backpack heb je je handen vrij. Ook handig!

Hoe pak je een handbagage koffer het beste in?

Krijg jij ook al stress als je alleen maar denkt aan het inpakken van een koffer? Dat is helemaal niet nodig, want met deze tips & tricks is het inpakken van jouw handbagage een eitje!

 • Ten eerste: houd er rekening mee dat je handbagage koffer of trolley misschien niet mee mag in de cabine. Doordat veel mensen met alleen handbagage reizen, is er op drukke vluchten niet altijd voldoende ruimte voor alle koffers en reistassen. In dit geval word je handbagage koffer vaak kosteloos in het ruim vervoerd. Dit betekent wel dat je jouw bagage tijdens de vlucht niet bij de hand hebt. Zorg er dus voor dat je al je waardevolle spullen, zoals paspoort, portemonnee en telefoon, bij de hand hebt in je handtas (indien je die mee mag nemen) of dat je ze bij het inchecken snel en makkelijk uit je trolley kunt halen.
 • Wanneer je geen ruimbagage hebt, zul je al je toiletspullen in je handbagage mee moeten nemen. Om ruimte te besparen, raad ik je aan om alleen het hoognodige mee te nemen en de rest op je vakantiebestemming te kopen. Shampoo verkopen ze immers overal! In Nederland kun je handige travel-size verpakkingen kopen. Dit is heel makkelijk, maar vaak wel duur. Bespaar geld door herbruikbare flesjes zelf te vullen met je favoriete producten.
 • Je hoopt dat het je nooit overkomt, maar het is mogelijk: je koffer is kwijt of vertraagd. Wees voorbereid op deze vervelende situatie door schone kleding mee te nemen in je handbagage. Zorg ook altijd dat andere onmisbare items zoals medicijnen, een bril en/of lenzen in je handbagage zitten.
 • Travel light. Je hebt maar een klein koffertje, dus neem niet te veel mee. Zorg dat je verschillende kledingstukken gemakkelijk met elkaar kunt combineren en check van te voren de weersvoorspelling voor je vakantiebestemming. Draag je zwaarste kledingstukken in het vliegtuig en trek verschillende laagjes aan. Aan boord is het vaak fris, dus dat is een win-win situatie!
 • Leg zware dingen onderin je koffer en rol je kleding op. Zo past er meer in je koffer en kreukt je kleding minder snel.
 • Stop sokken, ondergoed en andere kleine spullen in je schoenen.
 • Voor alle chaoten onder ons zijn packing cubes een enorme uitkomst. Deze kleine tasjes zijn ideaal om je koffer of backpack georganiseerd te houden. Je hebt ze in allerlei soorten en maten en hebt ook speciale organizers voor al je elektronica. Zo raken je kabels en opladers niet in de knoop en kun je ze gemakkelijk uit je tas vissen.

 

Regels ruimbagage

Ga je langer op vakantie of wil je lekker shoppen, dan is het handig om naast je handbagage ook ruimbagage mee te nemen en een koffer of tas in te checken. De regels en kosten hiervoor verschillen per luchtvaartmaatschappij. Vaak moet je op de websites van luchtvaartmaatschappijen door een doolhof aan informatie ploegen voordat je eindelijk de bagage regels gevonden hebt. Ik ga je helpen! Hieronder zet ik alle huidige bagage regels van de bekendste en populairste luchtvaartmaatschappijen voor je op een rij. Zo zie je in één oogopslag hoe groot en zwaar je koffer mag zijn als je bijvoorbeeld met KLM, Easyjet of Ryanair reist.

Toegestane handbagage Maximale afmetingen handbagage Accessoire Toegestane ruimbagage
Aegean Airlines Tot 8 kg in Economy Class 56 x 45 x 25 cm Handtas, laptop 23 kg bij Economy – Flex
Air Asia Tot 7 kg (incl. accessoire) 56 x 36 x 23 cm Handtas,laptop Tegen betaling
Air China Tot 5 kg 55 x 40 x 20 cm 23 kg in Economy Class
Air Europa Tot 10 kg in Economy Class 55 x 35 x 25 cm Handtas, laptop, tablet 23 kg in Economy Class
Air France Tot 12 kg in Economy Class 55 x 35 x 25 cm Handtas, laptop, camera 23 kg in Economy Class
Air Via  Tot 6 kg 55 x 40 x 20 cm Handtas, jas, camera 20 kg
Alitalia Tot 8 kg 55 x 35 x 25 cm Handtas of laptop Afhankelijk van tarief en bestemming
American Airlines 56 x 35 x 25 cm 23 kg, maximaal 157 cm
Azur Air Tot 6 kg 55 x 40 x 20 cm 20 kg gratis
TUIfly Tot 10 kg 55 x 40 x 20 cm 20 – 40 kg tegen betaling
Blue Air Tot 10 kg 55 x 40 x 20 cm 32 kg
British Airways Tot 23 kg 56 x 45 x 25 cm Handtas of laptop 23 kg
Bulgarian Air Charter Tot 6 kg 55 x 40 x 20 cm Handtas, camera 25 kg
China Eastern Airlines Tot 10 kg 55 x 40 x 20 cm 2 x 23 kg
Condor Tot 6 kg in Economy Class 55 x 40 x 20 cm Handtas, laptop, tablet 20 kg in Economy Class
Corendon Dutch Airlines Tot 7 kg 55 x 35 x 25 cm 20 – 80 kg tegen betaling
Delta Air Lines Geen gewichtslimiet 56 x 35 x 23 cm Handtas, camera, laptop 23 kg in Delta Premium Select tarief
Easy Jet Geen gewichtslimiet 56 x 45 x 25 cm Handtas, laptop 20 kg
Emirates Tot 7 kg in Economy Class 55 x 38 x 20 cm 23 kg in de Flex klasse
Etihad Airways Tot 7 kg 115 cm Handtas, camera, laptop 2 x 23 kg (32 kg naar Brazilië, Canada, VS)
Eurowings Tot 8 kg 55 x 40 x 23 cm 23 kg in Smart-tarief
Flybe Tot 10 kg 55 x 35 x 20 cm 23 kg in het ‘Get More’ tarief
Germanwings Tot 8 kg 55 x 40 x 23 cm 23 kg in SMART-tarief
Iberia 56 x 45 x 25 cm Handtas, laptop, camera 23 kg, maximaal 158 cm
KLM Tot 12 kg (inclusief accessoire) 55 x 35 x 25 cm 23 kg in Economy Class op intercontinentale vluchten
Lufthansa Tot 8 kg in Economy en Premium Economy 55 x 40 x 23 cm Handtas, laptop 23 kg
Norwegian Tot 10 kg 55 x 40 x 23 cm Handtas, laptop 20 kg bij LowFare+ tarief
Nouvelair Tunisie Tot 5 kg 55 x 40 x 25 cm 20 kg
Oman Air Tot 7 kg in Economy Class 56 x 45 x 25 cm Handtas 30 kg in Economy Class
Pegasus Airlines Tot 8 kg 55 x 40 x 20 cm Handtas, camera, laptop 20 kg op internationale vluchten
Qatar Airways Tot 7 kg in Economy Class 50 x 37 x 25 cm Handtas, camera 30 kg in Economy Class
Ryanair Tot 10 kg 55 x 40 x 20 cm Kleine tas Tegen betaling, max. 3 stuks
SAS Tot 8 kg 55 x 40 x 23 cm Handtas, laptop 23 kg bij SAS Go
Small Planet Airlines Tot 5 kg 56 x 45 x 25 cm 2x 20 kg
SunExpress Tot 6 kg 55 x 40 x 20 cm Handtas, jas, camera 20 kg
Swiss International Air Lines Tot 8 kg 55 x 40 x 23 cm Handtas, laptop 23 kg in Classic & Flex tarief
Tailwind Airlines Tot 8 kg 55 x 40 x 20 cm 20 kg
TAP Air Portugal Tot 8 kg 115 cm Handtas, laptop 23 kg
Turkish Airlines Tot 8 kg 55 x 40 x 23 cm Camera, tablet, laptop 20 kg in Economy
Transavia Tot 10 kg 55 x 40 x 25 cm 15 – 50 kg tegen betaling
United Airlines Geen gewichtslimiet 56 x 35 x 22 cm Persoonlijk item 23 kg in Economy
American Airlines Tot 18 kg 56 x 36 x 23 cm Babyspullen, tax free aankopen 23 kg
Wizz Air Tot 10 kg 55 x 40 x 23 cm 32 kg
WOW-air Tot 12 kg (€16 – €39 per enkele reis) 56 x 46 x 25 cm 20 kg tegen betaling