Ben je moe van die standaard vakantiebestemmingen? Dan hebben we goed nieuws voor je. Vandaag laten we je een adembenemende plek zien en na het lezen van dit artikel staat ‘ie gegarandeerd op je bucketlist! Je hebt er misschien wel eens over gehoord, maar in onze ogen is dit paradijs ondergewaardeerd. Hoe dan ook, we laten je niet langer in de spanning, laten we een kijkje nemen naar de Faeröereilanden!

Waar liggen de Faeröer Eilanden?

De Faeröereilanden bestaan uit achttien eilanden in de Noord-Atlantische oceaan, tussen IJsland, Noorwegen en Schotland in. Het is een gebied van in totaal 1,399km² met een kust van 1,289km. De eilanden worden onderscheiden door fjorden en water, wat het landschap adembenemend maakt! Ook sta je op geen enkel moment op meer dan vijf kilometer afstand van de zee. Dus waar je ook heengaat, je hoeft niet veel moeite te doen om de zee te bereiken.

Op de eilanden kun je prachtige natuur verwachten. De archipel heeft niet alleen fjorden en kliffen, maar ook indrukwekkende watervallen die soms direct in de zee storten en unieke vegetatie zoals mos, bloesem en paddenstoelen. Van oorsprong zijn de eilanden vulkanisch. Dus naast valleien en hooglanden vind je er ook moerasachtige gebieden, dus wees voorzichtig wanneer je er op uit gaat!

Zonsondergang op de Faroer eilanden

Wat staat je te wachten op deze eilanden?

Ontdekken, daar gaat het om. De Faeröereilanden bestaan uit zes verschillende regio’s die niet meer van elkaar zouden kunnen verschillen. Afhankelijk van de regio, zul je charmante dorpjes en imposante panorama’s tegenkomen. Hier vertellen we later meer over. Hoe het weer eruit ziet, is altijd een verrassing en bezoekers zijn vaak verbaasd dat hier wel eens vier seizoenen in een dag voorbijkomen. De temperaturen zijn mild dankzij de Golfstroom. In de zomer kun je een gemiddelde van 11°C verwachten en in de winter 3°C – maar kijk uit voor een onverwachte regenbui of storm.

Hou rekening met deze weersomstandigheden wanneer je de verschillende plaatsen bezoekt. Het is normaal dat je op het ene moment geniet van de zon, om daarna omgeven te worden door de mist totdat je verkleumd bent en daarna slaat de strenge wind je nog eens om de oren. Het regent echter (bijna) nooit de hele dag. Pak genoeg kleren in, neem een regenjas mee en geniet van de schone lucht. Voor je ogen is dit ook een aangename trip! In de zomer kun je midzomernacht beleven. Heldere dagen en nachten met 19,5 uur lang zon staan je te wachten op de langste dagen en de zon gaat nooit helemaal onder. Een bezoek aan de Faeröereilanden tijdens de winter is ook absoluut de moeite waard!

Een wandelaar kijkt uit over de ruige kust van de Faroer eilanden

Norðoyggjar

In het noorden vind je de Norðoyggjra regio (In het Faroese: Noordelijk eiland) – dit is een absolute must voor de natuurliefhebbers. De regio, bestaande uit zes kleine eilanden, wordt gekenmerkt door hoge bergen met watervallen die in de zee storten. Het aanblik ervan is huiveringwekkend en fascinerend tegelijk. Neem een moment om ervan te genieten. Je zult het bulderen van de waterval als kalmerend ervaren. Er zijn genoeg mogelijkheden om de verschillende eilanden te bereiken. Naar Kalsoy, Fugloy en Svínoy kun je per boot varen, maar de eilanden Borðoy, Kunoy en Viðoy zijn verbonden door middel van wegen. Borðoy is vooral de moeite waard, omdat je hier Klavsvik kunt bezoeken, de vissershoofdstad.

Het dorp Mikladalur op de Faroer Eilanden

Eysturoy

Eysturoy bestaat uit slechts één eiland – het op twee na grootste eiland in de archipel. Hier kun je allerlei dingen doen, aangezien deze regio, samen met Streymoy, het centrale deel van de Faeröereilanden vormt. Ben je op zoek naar indrukwekkende natuur? Dan raden we je aan naar Slættaratindur te gaan. Met 882 meter hoog is dit de grootste berg van het land en vanaf de top kijk je uit over de hele eilandengroep en over de bergen die ernaast staan: Gráfell en Vaðhorn. Bezoek de charmante dorpjes en Elduvík, Funnigur of Hellur. Het voelt alsof je teruggaat in de tijd. De eeuwenoude, traditionele manieren van leven houden hier nog altijd stand.

Een hiker op het eiland Eysturoy

Zoek je naar wat modernere en centrale locatie? Reis dan naar Skálafjørdur. Dit is de grootste plaats op het eiland (en de grootste fjord) en hier komen de meeste toeristen. Net zo populair is het gasthuis Gjáargarður in het dorpje Gjógv. Een andere bijzondere bezienswaardigheid in de regio is het meest oncomfortabele voetbalstadium ter wereld. Je moet wel een heel erg grote voetbalfan zijn, wil je dit ooit bezoeken. Om bij Svangaskarð te komen, moet je een zware reis ondergaan. De wind waait op volle kracht en zelfs de omgeving maakt het niet de moeite waard. Toch is het niet alleen maar bar en boos. In het dorpje Gøta organiseert men het G!Festival, het tweede beste muziekfestival van Europa!

Streymoy, Nólsoy, Hestur en Koltur

Naast Eysturoy ligt Streymoy, het grootste en langste eiland van de archipel. De relatief kleine stad Tórshavn heeft veel te bieden, net als Kirkjubøur, Saksun, Vestmanna en Tjørnuvík. We weten zeker dat deze charmante steden een indruk op je achterlaten! Je vindt hier cultuur, muziek, restaurants, kunst en sport. Muziekliefhebbers moeten een bezoek brengen aan het Nordic House in Tórshavn, waar ieder jaar veel muziek- en kunstevenementen plaatsvinden. Bewonder ook oude en nieuwe kunst in de National Gallery. Op 29 juli wordt de nationale dag van de Faeröereilanden gevierd. Op 28 en 29 juli bruisen de eilanden van activiteit. Er is een groot festival met culturele events, shows, concerten en mensen kunnen meedoen in een koor dat om middernacht op het centrale plein traditionele liederen zingt om de festiviteiten af te sluiten.

Torshawn op de Faroer eilanden

Om te zorgen dat je de andere plaatsen niet vergeet, vertellen we je iets leuks over Kirkjubøur. Als je daar tijd doorbrengt, kom je vanzelf de Magnuskathedraal tegen. De constructie ervan begon in 1300 maar is – tot vandaag de dag – niet afgemaakt. De ruïnes worden gerenoveerd om de kathedraal te beschermen tegen weer en wind. Het is zeker de moeite waard om te bekijken als je de kans krijgt. Het dorp Saskun steekt met kop en schouders uit ten opzichte van de andere moderne steden en zal je betoveren met de prachtige omgeving. Het lijkt wel op een plek van meditatie waar je geniet van alle rust. Water en licht reflecteren hier op spectaculaire wijze en de kalmte geeft het een sprookjesachtige atmosfeer. Veel mensen beklimmen de top van de berg Sornfelli om de middernachtzon te bekijken tijdens de midzomernachten. Als je rond deze tijd de Faeröereilanden bezoekt, mag je dit absoluut niet missen.

 

 

Vágar

Ver van het gedruis vind je het eiland Vágar. Dit eiland zal je charmeren met indrukwekkende panorama’s en vanwege de dieren. Bøsdalafossur, een van de kenmerkende watervallen hier, stort vanuit een meer in de oceaan en vanaf de kleine dorpjes Bøur en Gásadalur krijg je de mooiste uitzichten op de fjord en het Tindhólmur. De weg naar Gásadalur vergeet je trouwens nooit. Vroeger bestond er alleen een nauw pad dat je van Bøur over de berg leidde, maar nu kun je ook door een tunnel – wat jij wil! Dit eiland is ook een paradijs voor vogelspotters. Bekijk de puffins, hoe ze boven de zee vliegen en hoe ze hun snavels vullen met verse vis.

Puffins

Sandoy, Skúvoy en Stóra Dímun

Het lijkt er misschien niet op, maar wanneer je op de eilanden Sandoy, Skúvoy en Stóra Dímun staat, ben je nog steeds op de Faeröereilanden. Alles ziet er groener uit en de bergen lijken kleiner. Je kunt hier ook je wens voor een strandvakantie vervullen. De grote zandduinen lenen zich voor een romantische picknick. Je zoektocht naar een klein paradijs komt hier ten einde. Vanaf hier kun je doorreizen naar Skúvoy en Stóra Dímun. Eerst echter een waarschuwing: Stóra Dímun ligt ver weg en is moeilijk te bereiken. Ook hangt het van goede weersomstandigheden af. Waarom is het alsnog de moeite waard? Omdat hier slechts één familie woont!

Schapen op de Faroer eilanden

 

Suðuroy

Ben je benieuwd naar de inwoners van de Faeröereilanden? Breng dan een bezoek aan Suðuroy. Je zult merken hoe direct en goedgehumeurd de mensen hier zijn. De generositeit is ongeëvenaard en aanstekelijk en ze weten goed hoe ze de fjorden en de andere prachtige landschappen moeten waarderen. Er is nog een reden om deze plek te bezoeken. Vanaf de vogelkliffen kun je direct de afgrond inkijken en het zal de haren in je nek overeind doen staan. Leun niet te ver voorover.. Adrenalinejunkies kunnen stoom afblazen met het beklimmen van de berg Rávuna, veel minder gevaarlijk!

De vuurtoren op Mykines
De vuurtoren op Mykines

Pak je koffers!

Wat denk je van de Faeröereilanden? Geef toe, je hebt deze prachtige eilandengroep onderschat, of niet? Vanaf het Europese vasteland vlieg je er in ongeveer twee uur heen of je kunt de boot nemen. Start je avontuur en ontdek de achttien eilanden op je eigen tempo!

Meer uit het Travel Magazine: