Italië, Amerika, Australië, China, ken je natuurlijk allemaal. Je hoeft geen aardrijkskundige te zijn om deze landen te kennen. Als je de landen op de volgende lijst kent, mag je jezelf een klopje op de schouder geven. Ik weet zeker dat je ze je niet bekend voorkomen!

Zuid-Amerika

Ik begin de reis in het noordelijke gedeelte van Zuid-Amerika, ver weg van toeristenstrekpleisters zoals Brazilië, Mexico en Argentinië. Een van mijn favoriete dingen aan het guru-zijn is dat ik zulke onontdekte juweeltjes met jullie kan delen.

Antigua en Barbuda
Deze eilandennatie ligt in de noordelijke regio van Zuid-Amerika, tussen de Cariben en de Atlantische oceaan. Woorden zoals hammock (hangmat), tobacco (tabak), barbecue en canoe (kano) stammen af van de Taino-taal die men hier spreekt. Dit moet dus wel een vakantieparadijs zijn. Het motto van het land: ”Ieder spant zich in, allen hebben succes” – klinkt goed, of niet soms?

Onbekende landen

Foto: © flickr.com/andryn2006 CC BY-SA 2.0

Grenada
Granada klinkt bekend voor de inwoners van Spanje en misschien geldt dat ook voor de inwoners van Nicaragua. Maar Grenada met een ‘e’? Dat is de formule voor een (grappige) fout. Stel je boekt een vakantie voor de ene plek en eindigt op de andere. Deze prachtige eilandennatie ligt in de Cariben, op 200 kilometer afstand van de kust van Venezuela. In dit paradijs vind je onder andere een beeldentuin onder het zeeoppervlak, gemaakt door Jason Decaires Taylor.

Foto: © flickr.com/julierohloff CC BY-SA 2.0

Guyana
Niet veel mensen kennen Guyana. Dit is het enige Engelstalige land in Zuid-Amerika en behoort tot de Cariben. Het heeft een van de grootste watervallen ter wereld. De Kaieteur watervallen zijn 247 meter hoog (de Niagra Falls zijn slechts 52 meter hoog!). Guyana heeft ook een motto: ”Een volk, Een natie, Een lot”.

Onbekende landen

Foto: © flickr.com/timsnell CC BY-SA 2.0

St. Vincent en de Grenadines
Wat klinkt als een boyband uit de jaren ’90, is eigenlijk nog een eilandennatie in de Cariben. Johnny Depp filmde de Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl hier en het eiland draagt de titel ”Beste eiland voor een huwelijksreis”. Je zult zien waarom wanneer je dit eiland bezoekt. Iemand nog op zoek naar een bestemming voor een huwelijksreis?

St. Kitts en Nevis 
De naam van dit adembenemende Caribische eiland heeft ook wel een beetje girlbandpotentie. Op dit eiland, gekarakteriseerd door de vele vulkanen, vind je zowel veel witte als zwarte stranden, afhankelijk van welke kant je bezoekt. Dat noem ik nog eens diversiteit!

Trinidad en Tobago
We gaan nog even verder met de Caribische eilanden, al hoorde deze ooit bij het vasteland en het ligt dus maar enkele kilometers van de kust af. Wat je hier ziet is simpelweg verbazingwekkend: het grootste natuurlijke asfaltmeer ter wereld. Ja, dat lees je goed. 40 hectare en 10 ton aan natuurlijk asfalt zou je hier moeten kunnen vinden. En nu een tongtwister: de inwoners van Trinidad heten Trinidadianen, de inwoners van Tobago heten Tobagonianen en samen heet het volk van de Republiek van Trinidad en Tobago Trinbagonianen.

Foto: © flickr.com/xenocrates CC BY-SA 2.0

Azië

Laat ik doorgaan naar Azië, aangezien hier meerdere onbekende landen op je wachten, naast de bekende plekken zoals Thailand, Bali en China.

Het koninkrijk van Bhutan
Het land van de donderdraak ligt in het noorden van India. Grappig weetje: De hoofdstad is een van de twee steden in Azië zonder stoplichten. Kun je je de chaos inbeelden op de wegen? Grappig feitje nr. 2: heb je wat geluk nodig of plan je een gezinnetje? Dan kun je het beste een enorme fallus op je huis schilderen, want dat is traditie hier. 🙂 Als je dit gekke ritueel zelf eens wilt zien, moet je op een van de meest gevaarlijke luchthavens ter wereld landen.

Foto: © flickr.com/nagarjun CC BY-SA 2.0

De Federale Staten van Micronesia
De reis gaat verder naar een eilandengroep die je kunt zien als het absolute duikersparadijs. Deze zogenoemde zee van eilanden bestaat uit 2000 eilanden. Je vindt hier totale rust: er is geen nachtleven en alles is dicht na 22:00 uur. Hierdoor wordt dit land als een van de veiligste ter wereld gezien en is er geen sprake van inbrekers. Er bestaan ook geen adressen: alleen de hoofdstraten die iedereen kent.

Nauru
Nauru is een van de kleinste naties ter wereld die over slechts 21 km² strekt en ook de enige republiek zonder hoofdstad en men heeft ook geen belastingen. Niet alleen de zee maakt dit land aantrekkelijk. Nauru heeft echter ook de grootste hoeveelheid mensen met obesitas ter wereld. Doordat het land eten moet importeren, is het land een bolwerk van obesitas geworden.

Foto: © flickr.com/seankelleher CC BY-SA 2.0

Niue
Dat prachtige paradijs is echt een onontdekte parel van de Pacifische Oceaan. Je duikt hier met walvissen in het kristalheldere water en geniet van absolute eenzaamheid, maar alleen offline. Niue is het eerste land ter wereld dat overal gratis WiFi aanbiedt, een droom voor iedere digitale nomade.

Palau
Palau, gelegen in het noordwesten van Papoea-Nieuw-Guinea, is een paradijs, zowel onder- als bovenwater. Wanneer je dit ziet, wrijf je even in je ogen van verbazing. Als het om toerisme gaat, is deze eilandennatie een absoluut goed bewaard geheim – slechts enkelen reizen deze kant op. Hier vind je ook het geheim van de eeuwige jeugd: als je wat witte modder van de Milky Way Lagune op je gezicht smeert, lijk je zo tien jaar jonger!

Samoa
In het Pacifische gebied – op de internationale datumgrens van Tonga, ligt Samoa. Het is een feest voor de ogen, maar liefhebbers van wilde dieren kunnen dit land het beste mijden. Je vindt hier enkele inheemse dieren zoals slangen, hagedissen en een paar soorten vogels. Ook hier kom je een bijzonder ritueel tegen: Fa’afafine. Wanneer een familie teveel zoons heeft, nemen ze de jongste zoon en transformeren ze hem tot een dochter. Hij/zij neemt de taken van het vrouwelijke familielied over en kleedt zich daar dan ook naar.

Foto: © flickr.com/andryn2006 CC BY-SA 2.0

Het koninkrijk van Tonga
Op slechts 900 km afstand van Samoa ligt Tonga. Toch hebben de eilanden een verschil van 24 uur en een andere datum. Check je hotelboeking goed wanneer je tussen deze twee eilanden reist! Wees ook voorzichtig: de schoonheid van deze eilanden brengt misschien de tranen in je ogen!

Foto: facebook/KingdomOfTonga

Tuvalu
”Acht eilanden voor de Almachtige” is het motto van deze eilanden. Tuvalu betekent namelijk acht eilanden, maar de archipel telt er eigenlijk negen. Maar wie let daar nou op? Schijnbaar niemand aangezien dit de plek is waar je 4 miljoen kan verdienen zonder iets te doen. De slimme bewoners van deze eilanden verkopen namelijk de .tv domeinnaam.

Vanuatu
Twee van ’s werelds meest actieve vulkanen vind je op dit eiland en ze zijn toegankelijk voor het publiek. Daarnaast vond men het bungeejumpen praktisch hier uit. Het heet hier echt ‘landduiken‘: Je springt van een wiebelige, handgemaakte toren. De enigste veiligheidsmaatregel: een liaan.

Vanuatu Expedition Highlights from EYOS Expeditions on Vimeo.

Solomon Eilanden
Je vindt de Solomon eilanden in het oosten van Papoea-Nieuw-Guinea. Er zijn er ongeveer 992. De grootste zoutwaterlacune in de wereld wacht hier op je. Als je op zoek bent naar wat avontuur naast de zandstranden en de blauwe wateren, kun je terecht op het schedeleiland. Het huisvest een heiligdom met schedels.

Afrika

Voor de meesten van ons begint Afrika in Egypte en eindigt het Zuid-Afrika, toch liggen er in het midden van het continent een paar landen die je waarschijnlijk niet kent, maar die niet onderdoen aan de klassieke Afrikaanse reisbestemmingen.

Equatoriaal-Guinea
Equa-wat? Er bestaan best veel onbekende landen, maar hier heb je waarschijnlijk echt nooit van gehoord. Hier komen weinig toeristen, dus als je hier naar toe reist, val je waarschijnlijk erg op. Ook zul je wat scepticisme tegen camera’s opmerken en verrekijkers zijn ook verboden. Het is geen toeristenhotspot, maar je kunt wel erg mooie stranden ontdekken in Equatoriaal-Guinea.

De Republiek Benin
Als je hier heen reist, bestaat de kans dat je de eerste persoon bent met een lichte huidskleur die vele kinderen zien. Je wordt dan waarschijnlijk een yovo genoemd, wat vertaalt naar ‘wit persoon’. Benin, in de golf van Guinea valt ook niet onder de typische toeristenstrekpleister, maar je vindt hier veel lokale gastvriendelijkheid.

Foto: © flickr.com/ranopamas CC BY-SA 2.0

De Republiek Burundi 
Burundi, gesitueerd in het midden van Afrika, in de buurt van de Victoriawatervallen, heeft een hele speciale en beroemde inwoner: de krokodil Gustave. Hij is voor het laatste gezien in 2008, heeft een lengte van 7,5 meter en weeg bijna 900 kilo. Het gerucht gaat dat deze krokodil meer dan 300 mensen heeft opgegeten. Dit hoeven we niet in het echt te zien, of wel!

Gambia
Het kleinste land op het vasteland van Afrika ligt bijna totaal omsloten door Senegal (afgezien van een klein fragment van de kust) en ligt in West-Afrika. Er bestaan hier enkele toeristenregio’s in het kustgebied, maar het land staat vooral bekend vanwege het illegale sekstoerisme en dan met name onder vrouwen. De zogenoemde ‘bumsters’ zijn jonge inwoners die op zoek zijn naar een liaison met een vrouwelijke toerist om er financieel beter van te worden.

Foto: © flickr.com/mishimoto CC BY-SA 2.0

Guinee-Bissau
Als je de kans krijgt om naar Guinee-Bissau te reizen, loop je waarschijnlijk wel een penseelzwijn of een rivierzwijn. Deze grappige inwoners kom je zeker tegen tijdens een safari door Afrika.

São Tomé en Príncipe
Deze eilandenstaat ligt in de golf van Guinea en het is een insidertip voor alle zonaanbidders. Je vindt hier alles: je bent omgeven door prachtige natuur, de mensen zijn allemaal relaxed en blij en je ziet een grote variatie aan flora en fauna hier, waarvan geen giftig of gevaarlijk. Ook qua activiteiten kun je hier van alles doen. Het klinkt als een paradijsje, nietwaar?

De Comoren
De Comoren liggen tussen Mozambique en Madagaskar. Hier vind je de vulkaan Karthala met de grootste krater ter wereld – dit uitzicht is zeker de moeite waard. Je hoeft niet te vechten om een stukje strand hier, want de Comoren zijn nog niet erg ontdekt door het massatoerisme. 🙂

Zoals je ziet, je hoeft alleen een kaart van de wereld te pakken en je er een beetje in verdiepen en dan kom je genoeg onontdekte gebieden tegen!