Met 510 miljoen vierkante meter aardoppervlak en 7,3 miljard bewoners kan het zo maar zijn dat er landen bestaan waarvan jij en ik nog nooit gehoord hebben. Pak je atlas erbij en ga mee op ontdekkingsreis. Misschien vind je tussen onderstaande onbekende landen wel de perfecte vakantiebestemming ver van huis en kun je deze zomer uit volle borst “Op een onbewoond eiland” zingen.

Italië, Amerika, Australië, China, die ken je natuurlijk allemaal, daar hoef je geen aardrijkskundige voor te zijn. Als je echter de landen op de volgende lijst kent, mag je jezelf een klopje op de schouder geven. Ik weet zeker dat ze je niet allemaal bekend voorkomen!

17x de meest onbekende landen ter wereld

Antigua en Barbuda | Grenada | St. Vincent en de Grenadines | St. Kitts en Nevis | Guyana

Bhutan | Timor-Leste | Micronesia | Niue | Palau | Tonga |  Tuvalu

Vanuatu | Nauru | Salomonseilanden | São Tomé en Príncipe | De Comoren

Ik begin deze reis langs de minst bekende landen in het Caribisch Gebied. Er is geen andere regio ter wereld die mensen zo in vervoering brengt als de Caraïben. Wuivende palmbomen, een verse kokosnoot, voetjes in het zand – kortom het ultieme eilandgevoel. Veel van de Caribische eilanden heb ik al uitgebreid aan je voorgesteld op mijn blog. Denk aan Curaçao, de Dominicaanse Republiek en Cuba. Bijna dagelijks stel ik deals aan je voor naar prachtige toeristische plaatsen aan de kust. Er liggen echter ook veel eilanden waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord omdat KLM er niet drie keer per week heen vliegt. Een vakantie daar is echter misschien nog wel mooier dan op de bekende eilanden.

1. Antigua en Barbuda

De eilandennatie Antigua en Berbuda ligt in de oostelijke Caraïben. Woorden zoals hammock (hangmat), tobacco (tabak), barbecue en canoe (kano) stammen af van de Taino-taal die men hier spreekt. Dit lexicon doet al vermoeden dat het hier om een vakantieparadijs gaat. Het motto van het land: ”Ieder spant zich in, allen hebben succes” – klinkt goed, of niet soms? Of je nu komt voor totale rust en ontspanning of watersporten als zeilen en snorkelen wilt beoefenen – Antigua en Berbuda zijn werkelijk paradijselijk. Wie interesse heeft om meer te weten te komen over de koloniale geschiedenis, zal het culturele aanbod op de eilanden weten te waarderen.

  • In de Caribbean bestaan hemelse waterbungalows zoals je ze kent van de Malediven – zo ook op Antigua!
  • Zoek je een bijzonder hotel op Antigua en Berbuda? Vanuit het Cocobay Resort geniet je van het uitzicht vanuit je openlucht badkuip!

2. Grenada

Granada klinkt bekend voor de inwoners van Spanje en misschien geldt dat ook voor de inwoners van Nicaragua. Maar Grenada met een ‘e’? Dat is de formule voor een (grappige) fout. Stel je boekt een vakantie voor de ene plek en eindigt op de andere. Deze prachtige eilandennatie ligt in de Caraïben, op 200 kilometer van de kust van Venezuela. Ondanks de geringe grootte herbergt het eiland watervallen, kratermeren en afgelegen baaien. Deze fotogenieke plekjes worden gecomplementeerd door een inactieve vulkaan en ongerept regenwoud. Onder water wacht je nog een speciale bezienswaardigheid – Jason Decaires Taylor schiep er een beeldenpark in zee.

  • Ook op Grenada is een resort met de beroemde watervilla’s te vinden.

3. St. Vincent en de Grenadines

Wat klinkt als een boyband uit de jaren ’90, is eigenlijk een eilandennatie in de Caraïben. Johnny Depp filmde de Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl hier en het eiland won al eens de titel voor ”Beste eiland voor een huwelijksreis”. Je zult zien waarom wanneer je dit eiland bezoekt. Iemand nog op zoek naar een bestemming voor een huwelijksreis?

4. St. Kitts en Nevis

Op het door vulkanen gekarakteriseerde eiland St. Kitts and Nevis vind je zowel witte als zwarte stranden. Beiden zorgen voor zeer fotogenieke taferelen. Het grootste pluspunt van St. Kitts & Nevis: de grote toeristenstroom blijft tot nu toe uit, waardoor je de stranden bijna helemaal voor jezelf hebt en je makkelijker de lokale bevolking kennen leert.

Ver weg van de bewandelde toeristenpaden in Brazilië, Mexico en Argentinië, is er ook in Zuid-Amerika nog een onontdekt juweeltje te bewonderen.

5. Guyana

Guyana kunnen vast niet veel mensen aanwijzen op de wereldkaart. Het is het enige Engelstalige land in heel Zuid-Amerika. Wat het land zo bijzonder maakt? Het bezit een van de grootste watervallen ter wereld. De Kaieteur watervallen zijn maar liefst 247 meter hoog. Ter vergelijking: de Niagara watervallen meten slechts 52 meter! Vraag je je ook af waarom je dit nog niet eerder wist? De prachtige natuur van Guyana is een van de best bewaarde geheimen ter wereld. Het buurland van Suriname vormt dan ook een prachtige bestemming voor eenieder die het massatoerisme wil vermijden en de Zuid-Amerikaanse jungle in al zijn schoonheid wil bewonderen.

Kaieteur watervallen in Guyana

 

Verder naar de onbetreden paden van Azië. Dit enorme continent herbergt tussen de reuzen China en India een kleine koninkrijk.

6. Bhutan

Het land van de donderdraak ligt ten noordoosten van India. In dit traditionele land lijkt de tijd veel langzamer te gaan dan elders. Van de globalisering is nog niet veel te merken en ook de grote toeristenmassa’s blijven tot op vandaag uit. Dit komt mede doordat de regering grote waarde hecht aan tradities en de natuur, waardoor de prijzen bewust hoog gehouden worden. Als je deze waarden deelt en dit ongerepte land wilt bezoeken, is het zeker de moeite waard hiervoor te sparen. De luchthaven behoort overigens tot een van de gevaarlijkste vliegvelden ter wereld maar is tegelijkertijd ook een van de mooiste. Grappige weetjes: de hoofdstad is een van de twee steden in Azië zonder stoplichten. Grappig feitje nummer 2: heb je wat geluk nodig of plan je een gezinnetje? Dan kun je het beste een enorme fallus op je huis schilderen, een ietwat rare geluksbrenger. En nummer 3: op 1 januari wordt iedereen een jaartje ouder, zodat niemand elkaars verjaardag vergeet. Bhutan is werkelijk een unieke vakantiebestemming. 🙂

Het tijgersnest in Bhutan
Het tijgernest klooster is een van de bekendste bezienswaardigheden in Bhutan

7. Timor-Leste

Timor-Leste heette vroeger Oost-Timor. Het Maleisische woord Timur betekent oost, waardoor de naam van het land feitelijk vertaalt naar “oostelijke oosten“. Het westen van het eiland behoort tot Indonesië. De mooie duikspots, wandelroutes, zandstranden en het tropische klimaat maken van het land een rustiger alternatief voor het toeristische Bali. De infrastructuur is nog niet optimaal en grote vakantieresorts zijn er nog niet te vinden maar dit maakt Timor-Leste juist zo geschikt voor avontuurlijke backpackers. Directe vluchten gaan er niet naar het eiland maar als je toch al onderweg bent in Azië is een stop zeker de moeite waard.

Dili beach oost Timor

Ben je op zoek naar een onbewoond eiland, dan heb je grote kans deze te vinden in de Stille Zuidzee. In Oceanië stuitten we bovendien op enkele vrij onbekende landen. Lees snel verder over deze te gekke droomeilanden.

8. Micronesia

De reis gaat verder naar een eilandengroep die je kunt zien als het absolute duikersparadijs. Je vindt hier totale rust: er is geen nachtleven en alles is dicht na 22:00 uur. Hierdoor wordt dit land als een van de veiligste ter wereld gezien en zijn er vrijwel geen inbrekers actief. Er bestaan ook geen adressen, alleen straten die iedereen kent. Verwar Micronesia niet met de eilandengroep Micronesië, die bestaat uit duizenden eilanden en waartoe ook Micronesia behoort.


9. Niue

Dit wonderschone paradijs is echt een onontdekte parel in de Grote Oceaan. Je duikt hier met walvissen in het kristalheldere water en geniet van absolute eenzaamheid, zolang je offline blijft natuurlijk. Niue is het eerste land ter wereld dat overal gratis WiFi aanbiedt, een droom voor iedere digitale nomade. Niue is misschien wel het onbekendste land ter wereld!

Avaiki Cave op Niue

10. Palau

Palau, gelegen ten noordwesten van Papoea-Nieuw-Guinea, is een paradijs, zowel onder- als bovenwater. Wanneer je dit ziet, wrijf je even in je ogen van verbazing. Als het om toerisme gaat, is deze eilandennatie een absoluut goed bewaard geheim – slechts enkelen reizen deze kant op. Hier vind je ook het geheim van de eeuwige jeugd: als je wat witte modder van de Milky Way Lagune op je gezicht smeert, lijk je zo tien jaar jonger!

palau micronesië

11. Tonga

Tonga ligt op slechts 900 km afstand van Samoa. Toch is het tijdsverschil tussen de twee eilanden bijna 24 uur. Let dus goed op de datum als je van plan bent tussen de beide eilanden te reizen. Ik zeg het je, van de schoonheid van de Stille Oceaan staan de tranen van geluk in je ogen! Fun fact: Op Tonga is het verboden te zwemmen op zondag. Ook op Samoa kom je bijzondere rituelen tegen, zoals Fa’afafine. Wanneer een familie teveel zoons heeft, nemen ze de jongste zoon en transformeren ze hem tot een dochter. Hij/zij neemt de taken van het vrouwelijke familielied over en kleedt zich daar dan ook naar.

shutterstock_642444145

12. Tuvalu

”Acht eilanden voor de Almachtige” is het motto van deze eilanden. Tuvalu betekent namelijk acht eilanden, maar de archipel telt er eigenlijk negen. Dat nemen ze echter niet zo nauw. Net als de vier miljoen dollar die hier jaarlijks met nietsdoen verdient worden. De slimme bewoners van deze eilanden verkopen namelijk de .tv domeinnaam. Vanuit Europa is het vrij ingewikkeld om Tuvalu te bereiken. Het beste reis je via Sydney of Fiji.

Tuvalu

13. Vanuatu

Vanuatu is niet voor toeristen met zwakke zenuwen. Twee van ’s werelds meest actieve vulkanen vind je op dit eiland en zijn openlijk toegankelijk. Daarnaast vond men het bungeejumpen praktisch hier uit. Het heet hier echter ‘landduiken‘: Je springt van een wiebelige, zelfgebouwde toren. De enige veiligheidsmaatregel: een liaan.

Vanuatu Expedition Highlights from EYOS Expeditions on Vimeo.

14. Nauru

De republiek Nauru is een van de kleinste naties ter wereld. Het land heeft geen hoofdstad en vreemd genoeg heft het land geen belastingen. Niet alleen het uitzicht op zee maakt dit eiland dus zo aantrekkelijk. Nauru heeft een oppervlakte van slechts 21 km², dat is nog kleiner dan ons kleinste waddeneiland (Vlieland). Nauru heeft de twijfelachtige eer procentueel de grootste hoeveelheid mensen met obesitas ter wereld te hebben. Doordat het land eten moet importeren, is het land een bolwerk van obesitas geworden.

 

nauru

15. Salomonseilanden

In een oostelijke uithoek van Papoea-Nieuw-Guinea liggen de Salomonseilanden – in totaal circa 992. Hier wacht je de grootste zoutwaterlagune ter wereld. Wie naast de witte zandstranden en het turquoise water op zoek is naar wat avontuur, kan terecht op skull island. Dit doodskoppen eiland vormt een wat griezelige, gekke, bezienswaardigheid waar zich een heiligdom met schedels bevindt.

De Salomonseilanden

Tot zover de meest onbekende landen in Oceanië. Voor de meesten van ons begint Afrika in Egypte en eindigt het in Zuid-Afrika. Toch liggen er in het midden van het continent een paar landen die je waarschijnlijk niet kent, maar die niet onderdoen voor de klassieke Afrikaanse reisbestemmingen.

16. São Tomé en Príncipe

De eilandenstaat in de golf van Guinea is een verborgen bestemming voor zonaanbidders. Je vindt hier alles: je bent omgeven door prachtige natuur, de mensen zijn allemaal relaxed en blij en je ziet een grote variatie aan fauna hier, waarvan geen giftig of gevaarlijk. Ook qua activiteiten kun je hier van alles doen. Het klinkt als een paradijsje, nietwaar?

Sao Tome en Principe

17. De Comoren

De Comoren liggen tussen Mozambique en Madagaskar. Hier vind je de vulkaan Karthala met de grootste krater ter wereld – dit uitzicht is zeker de moeite waard. Je hoeft niet te vechten om een stukje strand hier, want de eilanden zijn nog niet erg ontdekt door het massatoerisme. 🙂

Strand op de Comoren

Zoals je ziet, hoef je alleen een kaart van de wereld te pakken om op ontdekkingsreis te gaan. Er is zo veel dat onze wonderschone aarde te bieden heeft. Je moet alleen iets verder kijken dan je neus lang is om deze onbekende eilanden niet over het hoofd te zien. Waar zou jij wel eens een kijkje willen nemen?

Bekijk onze verre reizen

 

Meer bijzondere bestemmingen: