Heb je wel eens van de regio Franken gehoord? Dit gebied in Beieren herbergt een van de mooiste autoroutes van Duitsland. De Romantische Straße leidt langs sprookjesachtige kastelen, lieflijke dorpjes en wonderschone natuur. De route begint in Würzburg en eindigt bij het beroemde sprookjesslot van Neuschwanstein.

Na de Tweede Wereldoorlog wilde Duitsland het toerisme weer op gang brengen en zette daarom de mooiste routes door het land op de kaart. Een gouden zet! De beste manier om de Romantische Straße en de vele bezienswaardigheden op de route te verkennen is door onderweg drie of vier hotelovernachtingen in te plannen. Een roadtrip over de 400 kilometer lange  ‘Romantic Road’ is niet compleet zonder een stadswandeling door historische stadscentra van pittoreske plaatsen als Rothenburg ob der Tauber. Zonde om in hoog tempo aan de vele prachtige plaatsjes voorbij te rijden.

Van Franken naar de Allgäu over de Romantische Straße

Route: Würzburg | Rothenburg ob der Tauber | DinkelsbühlFüssen

Burgenstrasse

 

De route van de Romantische Strasse

Het startpunt van de Romantische Straße: Würzburg

De start van de Romantische Straße is Würzburg. Een stad vol indrukwekkende gebouwen, zoals de vesting van Marienburg en de Würzburger Residenz. Maak een rondje door de historische Altstadt, wandel de rivier over via de Alte Mainbrücke en bezoek tot slot de Marienburg, waar eeuwenlang invloedrijke bisschoppen zetelden.

Foto: FrankenTourismus / Holger Leue

Vanuit Würzburg loopt de route in zuidelijke richting langs vele pittoreske plaatsjes. Bewonder de historische vakwerkhuizen in Lauda-Königshofen, gelegen in het prachtige Taubertal. De gezellige pleinen van Bad Mergentheim nodigen uit tot een terrasje. Het kuuroord is daarnaast een oase voor wellness liefhebbers. In Weikersheim siert een beroemd slot het stadsbeeld. Steeds als je een ander plaatsje binnenrijdt, is er weer iets nieuws te bewonderen.

 

De adembenemende altstadt van Rothenburg ob der Tauber

Een plaats die je in geen geval voorbij wilt rijden, is Rothenburg ob der Tauber. De vakwerkhuizen en eeuwenoude torens in de Altstadt nemen je mee naar lang vervlogen tijden. Tijdens een wandeling langs de vele torentjes en poorten van de stadsmuur word je vanzelf verliefd op de binnenstad. Dit is het Duitsland uit de Middeleeuwen!

Gurutip: wil je Rothenburg ob den Tauber beter leren kennen, dan leidt de Rothenburger Turmweg je in een tijdsbestek van ongeveer twee uur langs 22 bezienswaardigheden in en rond de stad, inclusief een prachtig landschapspanorama.

 

Terug naar de Middeleeuwen in Dinkelsbühl

Als de betovering van het charmante Rothenburg uit begint te werken, kun je verder rijden richting het natuurgebied van Frankenhöhe, waar je aan het charmante plaatsje Schillingsfürst voorbij rijdt. Nu ben je al bijna bij Dinkelsbühl. Samen met Rothenburg is dit een van de best bewaarde Middeleeuwse steden van Duitsland. Stadsmuren en indrukwekkende torens laten je voelen alsof je weer terug bent in de tijd van ridders en prinsessen.

Dinkelsbühl aan de Romantische Strasse
Foto: Dinkelsbühl / FrankenTourismus

 

Verder naar het zuiden rijd je voorbij aan de plaatsen Wallerstein, Nördlingen, Harburg en Donauwörth. Nördlingen is de stad met de enige volledig behouden gebleven en rondom begaanbare stadsmuur van Duitsland. De 2000 jaar oude studentenstad Augsburg is nog zo’n parel. Flaneer door de Maximiliansstraße langs monumentale panden uit de barok en de Renaissance.

We volgen de rivier de Lech, die ten westen van München richting de Oostenrijkse grens slingert. De aanblik van de romantische steegjes in de Oudbeierse hertogsstad Friedberg doen je hart smelten. Via bossen, rivieren en weides van het mooiste groen rijd je Landsberg am Lech binnen. Na de prachtige plaats Schwangau komt het eindpunt van de Romantische Straße in zicht.

 

Füssen en het sprookjeskasteel van Neuschwanstein

Het plaatsje Füssen wordt omringd door turquoise bergmeren en romantische sprookjeskastelen. Het slot van Neuschwanstein vormde zelfs de inspiratie voor het sprookjeskasteel van Disneyland. Je roadtrip door Franken en de Allgäu komt hier op de grens met Oostenrijk ten einde. De omgeving van Füssen is de perfecte plek om bij te komen van je reis door Beieren.

 

De Burgenstraße

Kun je niet genoeg krijgen van de prachtige panorama’s en eeuwenoude stadscentra? In Rothenburg ob der Tauber kruist de Romantische Straße met de Burgenstraße. Deze kastelenroute zoomt 70 kastelen, sloten en ruïnes aaneen en loopt van het zuidwesten naar het noordoosten door de regio Franken. Nog zo’n avontuurlijk lang weekend om op je bucketlist te zetten!

 

Een koppel met camper voor het Wenzelschloss
Het Wenzelschloss nabij Nürnberg. Foto: Nürnberger Land Tourismus / Frank Boxler
De Burgenstraße

770 km van Mannheim naar Bayreuth. Foto: FrankenTourismus/FRS/Hub

De Burgenstrasse door de Frankische Schweiz

Op de route doe je onder meer Rothenburg ob der Tauber, Ansbach, Roth en Neurenberg aan. Maak een reis door de tijd en aanschouw met eigen ogen hoe keizers, koningen, dichters en denkers de regio vormgaven.

Enkele van de indrukwekkendste burchten liggen tussen Rothenburg ob der Tauber en Bayreuth, zoals het keizerlijk kasteel in Neurenberg, met prachtig uitzicht over de stad. Ook de Coburg, wat verder op de route, torent maar liefst 167 meter boven de stad uit. Deze “Kroon van Franken” herbergt de indrukwekkende kunstverzameling van de vroegere heersers van Coburg. Tijdens een rondleiding door de ondergrondse gangen van de Rosenberg in Kronach beland je linea recta in de Middeleeuwen. Doordat het tegenstanders nooit lukte om de burcht te veroveren, is deze vesting nog bijna helemaal intact. Telkens als er op de route naar Bayreuth een fort opdoemt in de verte valt je mond weer open van verbazing. Wat een gevaartes! Zet jij de Burgenstraße op je bucketlist?

 

Op vakantie naar Beieren