Ben jij van plan een bezoek te brengen aan Dortmund, dan vind je hier alle tips van een local om er een geweldig weekend van te maken.

Een bekend gezegde uit het Ruhrgebied is: “Wie in het Ruhrgebied is opgegroeid verstaat de kunst om schoonheid te vinden op plekken waar anderen nooit zullen zoeken”. Vandaag vertel ik je over de schoonheid van Dortmund, een stad die voor velen synoniem staat aan de inmiddels ontmantelde kolen en staalindustrie.

 

10x Bezienswaardigheden in Dortmund

1. Het Westfalenstadion

Officieel heeft de thuishaven van Borussia Dortmund al lang een commerciële naam – maar supporters zul je niet vaak horen over het Signal Iduna Park, zoals het stadion tegenwoordig heet. Je ziet hier om de week sterren als Marco Reus en Erling Haaland schitteren. Op de grootste staantribune van Europa, de beroemde Gelbe Wand, vuren 25.000 supporters hun ploeg in zwart-geel aan. Wie op de wedstrijddag al vroeg in Dortmund is, ziet de hele stad geel kleuren naarmate de dag vordert. Aan kaarten komen voor een wedstrijd is een prestatie op zich. Sterker nog, voor seizoenkaarten bestaat naar verluid een wachtlijst van meerdere decennia.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Die Gelbe Wand (@diegelbewand)

2. De kerstmarkt van Dortmund

Doet Dortmund op een druilerige herfstdag wat somber aan, kom dan nog eens terug in december, wanneer het lelijke eendje elke winter weer verandert in een prachtige zwaan. De kerstmarkt slingert zich van het station richting Reinoldikirche, door de Kleppingstraße, via de Markt naar Hansaplatz. Hier is het pronkstuk van de kerstmarkt te zien: de grootste kerstboom ter wereld! Op de loopbrug die het grote warenhuis met Karstadt Sport verbindt, heb je mooi uitzicht over de markt vanuit de lucht. Sowieso kun je in Dortmund prima shoppen, bijvoorbeeld in de Thier-Galerie en op de Westenhellweg. Gurutip: niet alleen de grote kerstmarkt is een plaatje, ook de Middeleeuwse kerstmarkt in het Fredenbaumpark is wonderschoon en zal je zeker verrassen! De €7 entree is het zeker waard.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Lucas | Dortmund (@0231_photography)

 

3. Westfalenpark

Het doet wat vreemd aan om te moeten betalen voor de entree van een stadspark, maar het Westfalenpark ligt er dan ook piekfijn bij. Vlakbij de hoofdentree staan de flamingo’s te chillen in de zon. Er rijdt een treintje door het park en je kunt er de meer dan 200 meter hoge Florianturm beklimmen. Met de lift sta je in een handomdraai op het uitkijkplatform, waar ook een ronddraaiend restaurant is gevestigd. In het park worden veel markten en evenementen georganiseerd, uiteenlopend van vuurwerkshows en lichtjesroutes in de winter tot muziekfestivals in de zomer en herfstmarkten in het najaar. Bekijk hier het programma in het Westfalenpark.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von 💛Dortmund💛 (@westfalenpark)

4. LWL-Industriemuseum Zeche Zollern

Wacht! Scroll niet meteen verder. Het LWL-Industriemuseum is oneindig veel interessanter dan de naam doet vermoeden. Het hoofdgebouw van de voormalige mijn doet eerder denken aan een adellijke stadsvilla dan aan zware industrie. Achter de deuren van de Jugendstil gebouwen is een zeer interessante expositie over het leven in de mijnen te zien. Ook het oude machinegebouw, de mijnkarretjes en de voormalige liftschacht geven een goed beeld van de werkzaamheden van de fabriek aan het begin van de 20e eeuw.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von EinfachFotografieren (@markus_messmann)

5. Phoenix-See

Nog maar enkele decennia geleden stond op de plaats waar nu het water van de Phoenix-See kabbelt de Hörder Fackel. Dag en nacht werd hier het gas van de staalfabriek afgefakkeld bovenop de bijna honderd meter hoge schoorsteen. Nu komen elk weekend honderden Dortmunders naar het meer om er een rondje te wandelen, een ijsje te eten, een waterfiets te huren of neer te strijken op een van de terrassen op de kade. Het is een heerlijke plek om de dag te beginnen met een goed ontbijt maar ook ’s avonds kun je langs het meer goed tafelen in de (sushi)restaurants.

6. Phoenix-West

Aan de andere kant van de wijk Dortmund-Hörde ligt Phoenix-West. Dit is om twee redenen een leuke plek om te bezoeken. Ten eerste staat hier de Bergmann-brauerei, een hippe stadsbrouwerij waar je de lekkerste biertjes kunt proeven. Ten tweede doemt plotseling het roestige geraamte van een oude staalfabriek voor je op. Een fascinerend gezicht! Dit soort ‘industriecultuur‘ is in allerlei steden in het Ruhrgebied terug te vinden en biedt een inkijkje in de reusachtige rol die kolen en staal in deze regio speelden.
Gurutip: huur een stadsfietsje of step wanneer je uit de metro of trein stapt op station Dortmund Hörde, zo kun je gemakkelijk Phoenix-See en Phoenix-West combineren zonder dat je moe wordt van het lopen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Michaela Stuber (@michaelastuber)

 

7. Hohensyburg

Een stuk buiten de stad liggen de overblijfselen van het kasteel van Hohensyburg, dat al rond het jaar 700 werd gebouwd. Deze ruïnes liggen hoog boven de rivier de Ruhr, waar je overigens mooi kunt wandelen. Ook staat hier een gedenkmonument voor Kaiser Wilhelm. Een leuke plek om een uurtje te spenderen en goed bereikbaar per auto.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Frank Tank (@_.frank.the.tank_)

8. Dortmunder U

Dan nu de eerste bezienswaardigheid in het centrum van Dortmund. De reden dat hier niet veel te zien is, is dat de stad compleet kapotgebombardeerd werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het metrostation bij de U (station Westentor U), zijn foto’s te zien van hoe mooi de stad eruitzag voor de oorlog. Nog steeds wordt elk jaar wel een keer een hele woonwijk van de stad ontruimd om een blindganger uit WO2 onschadelijk te maken.

De U werd aan het einde van de jaren ’20 gebouwd als opslag en fermentatieruimte van de Dortmunder Union Brouwerij en was de eerste wolkenkrabber van Dortmund. Bovenop het gebouw staat een enorme U, met vlak daaronder videoschermen waarop telkens weer andere beelden geprojecteerd worden door een kunstenaar. Binnen in het gebouw zijn vaak exposities gaande en de bovenste verdieping verandert op zaterdagavond in een club.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Dortmunder U (@dortmunderu)

9. Kreuzviertel

De wijk Kreuzviertel is de meest geliefde wijk van Dortmund. De kleurrijke huizen met prachtige gevels, concept stores en gezellige restaurantjes zorgen dat jong en oud hier graag vertoeft. ’s Ochtends kun je in deze studentikoze wijk heerlijk ontbijten bij das Küchlein, Kieztörtchen of een van de andere ontbijttentjes terwijl ’s avonds Uncle Tom’s een fijne plek is om na te borrelen.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Hernán Martín (@hernan.mrtn)

10. Deutsches Fußballmuseum

Voor Nederlandse voetballiefhebbers betekent het Duitse voetbalmuseum een confrontatie met zichzelf. De ietwat stevige entreeprijs is begrijpelijk wanneer je door het interactieve museum rondwandelt. Al je zintuigen worden hier aangesproken met beelden, voetbalcommentaar, de wereldbeker en andere relikwieën. Alle emoties passeren hier de revue, van teleurgesteld en verongelijkt tot regelrecht euforisch. Wandel jij met kippenvel weer naar buiten?

Restaurants in Dortmund

Je kunt Dortmund niet verlaten zonder een curryworst te proeven – maar in de stad zijn ook veel leuke restaurants te vinden. Ben je op een wedstrijddag in Dortmund? Zorg dan dat je vooraf een tafel reserveert in je restaurant naar keuze, want 80.000 supporters hebben honger na de wedstrijd :-).

 • Pfefferkorn heeft meerdere restaurants in Dortmund en je kunt er heerlijke biefstuk eten.
 • De oude Hövels brouwerij heeft een typisch Duitse keuken en in de zomer een biergarten.
 • Langs de promenade van Phoenix-See zijn verschillende goede sushirestaurants gevestigd.
 • Zulke grote pizza’s als bij de pizzaketen l’Osteria heb je vast nog niet vaak gezien in je leven. Een doggybag is hier de normaalste zaak van de wereld. Tip: je kunt op elke helft iets anders laten beleggen. Wel van tevoren reserveren!
 • Bij Schönes Leben in het Kreuzviertel is het altijd gezellig.
 • Even snel iets eten? In de Brückstraße vind je kebab, burgers en taco’s. Food Brother is favoriet!

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von FOOD BROTHER® GmbH (@foodbrother)

Uitgaan in Dortmund

Op het eerste oog beschikt Dortmund niet over een gezellig plein waar nog tot in de vroege uurtjes reuring is. ’s Zomers is het gezellig op het terras van de Markt, met aan de ene kant het traditionele Zum Alten Markt en aan de andere kant sportcafé Wenkers. Om met de voetjes van de vloer te gaan moet je wat verder de stad in:

 • Oma Doris op de kop van de Brückstraße is de meest voor de hand liggende keuze.
 • In Anton’s Bierkönig schallen de schlagers en de après-ski muziek door de speakers. Het beste te vergelijken met een disco waar veel jong volk op af komt. Het tegenover gelegen Nightrooms heeft verschillende zalen met evenzoveel genres te bieden en richt zich ook vooral op een jonger publiek.
 • In Weinkeller tegenover metrostation Stadthaus is elk weekend wel wat gaande.
 • Een bijzondere locatie voor een feestje is Daddy Blatzheim in het Westfalenpark.

 

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Oma Doris (@omadoris.dortmund)

Insider tips:

 • Het jazzcafé Domicil heeft op de 1e verdieping een prachtig klein concertzaaltje waar het direct voelt alsof je in Parijs bent beland. Gratis entree op de maandagavond.
 • Neem je zwemkleren mee! De ligweide van het Volksbad ligt pal naast het voetbalstadion, een surrëele plek om een paar baantjes te trekken. (Op wedstrijddagen gesloten.)
 • Het beste ontbijt van de stad vind je bij Oma Rosa. Reserveer zo ver mogelijk van tevoren, want iedere vriendinnengroep wil hier een keer zijn geweest. Andere leuke plekken om te ontbijten zijn Café Lotte in het Kaiserviertel en Extrablatt in het centrum.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Oma Rosa (@omarosacafedortmund)


Zo zie je maar dat je zelfs in de minst voor de hand liggende steden van Duitsland een leuke stedentrip kunt beleven, niet in de minste plaats te danken aan het goede eten en uitgebreide biercultuur van de stad. Ben jij klaar voor een trip naar het Ruhrgebied?

Meer uit het Travel Magazine: