Oog in oog met het grootste roofdier van de zee, de witte haai. Dit is een ontmoeting die je niet snel zal vergeten. We durfden de kooi te betreden en maakte deze fantastische duiktrip.

Hollywood vertoont de grote witte haai als een wreed en bloeddorstig monster, maar in werkelijkheid is hij nieuwsgierig en nogal gereserveerd. Een aanval op mensen gebeurt nauwelijks en gebeurt meestal door andere oorzaken. Een surfer kan vanaf het water rustig naar de witte  haai kijken die langs komt zwemmen, en die zal geen aandacht aan je besteden. Iedereen die meer details opzoekt over de witte haai raakt gefascineerd, en komt in de ban van de witte haai. Hierdoor besluiten meer en meer toeristen om de witte haai te bezoeken in een Calypso, een speciaal uitgeruste boot waarmee ze naar haaien duiken. Deze brengt de toerist op zee en laat de grote witte haai van dichtbij zien.

Een duik avontuur met de grote witte haai

Wereldwijd reizen | Port Lincoln | De witte haai | Bereid je voor op het avontuur

Wereldwijde tours – de grote witte haai van dichtbij

Zelfs de lokale bevolking heeft de potentie van de Grote Witte Haai ondervonden en maakt zich daarmee nuttig. In Amerika, Zuid-Afrika en Australië worden al rondleidingen aangeboden. Hier is het mogelijk om in een kooi te klimmen en zo de gevreesde dieren van heel dichtbij te zien.

De beste tijd om te duiken:

  • Farallon Eiland: September – November
  • Guadeloupe: Juli – November
  • Gansbaai: Mei – September
  • Seal Island en False Bay: Mei – September
  • Port Lincoln: Het gehele jaar

Het vinden van deze grote monsters hangt af van het seizoen. Er is geen garantie dat je er een tegen zal komen. Hiernaast hebben we een lijstje gemaakt die toont in welke landen je in welk seizoen de meeste kans hebt om er een te zien. We raden je aan deze verschillende seizoensgaranties goed aan te houden. In Zuid-Australië bijvoorbeeld kan je het hele jaar meedoen met een haai tour, maar in andere landen is de tour tijd beperkt per seizoen.

Port Lincoln – De toegangspoort naar het onvergetelijke avontuur

De aankomst

Ook zijn we het avontuur aangegaan en besloten op tour te gaan naar Port Lincoln, een vissersdorp in het zuiden van Australië. Gurutip: Het beste idee is om vluchten te boeken naar Adelaine en vanaf daar een auto te huren. Hiermee rijd je dan gemakkelijk naar Port Lincoln. De tocht is ongeveer 7 uur. Als alternatief kan je een vliegtuig nemen van Adelaine naar Port Lincoln – dit is natuurlijk sneller. Wat je daar kan verwachten is absoluut fantastisch. De stranden van Port Lincoln zijn prachtig, het water is glashelder. Toch is het misschien niet het beste idee om hier een duik te maken, want hier begint namelijk het gebied van onze gevreesde jagers.

De nacht hebben we doorgebracht in het YHA hostel, hier kan je alles vinden over de Grote Witte Haai. Reizigers ontvangen ons hartelijk en maken ons enthousiast met hun verhalen over de ontmoeting met onze grote vriend. De stemming is euforisch en deze neemt alleen maar toe de komende dagen. Als je wilt oefenen voor de grote dag, kan je een grappige foto nemen met een kooi in de lobby. Natuurlijk hangt er een grote plastic haai direct naast de kooi. Hoewel alles er is om de bezoekers te amuseren, lijkt het bedrieglijk echt!

Duik tour met de koning van de zeeën

Al vroeg in de ochtend is het eindelijk tijd. Een shuttle bus rijdt elke deelnemer naar de haven. Het is het beste om goed na te denken over voorzorgsmaatregelen, zoals een pil tegen zeeziekte. De boottocht kan soms wat onrustig zijn. De rit naar je eindpunt, vlak bij de Neptune eilanden, duurt twee tot drie uur. Alle deelnemers van de tocht zijn uitgerust in wetsuits. De wetsuits zijn bedoeld om het koude water rond de 14 tot 20 graden te behouden. Bovendien worden er duikmaskers, loodgordels en neopreen schoenen uitgedeeld.

Eenmaal aangekomen wordt er een lokmiddel uitgegooid om de grote witte haaien aan te trekken. Ondanks dat er geen garantie is dat je ze ziet, er is toch een erg grote kans. Het bedrijf houdt een lijst van notities elke dag bij, van hoeveel haaien ze hebben gezien. In de kooi gaan ongeveer vier mensen tegelijkertijd, dus er is genoeg ruimte voor iedereen. Een duikbrevet is voor deze kooi niet nodig, wat je zit slechts een paar meter onder het water. Je krijgt een regulator mee waarmee je voorzien wordt van zuurstof. Als je deze apparatuur voor de eerste keer gebruikt, heb je natuurlijk tijd om het uit te proberen voordat je in het water gaat. Je kan ook elk moment uit de kooi weer op de boot klimmen.

De ontmoeting met de grote witte haai

Door de tralies van de kooi heb je een kristalhelder beeld van de velen zalm die voor je neus voorbij zwemmen. Plotseling, uit het niets, een grote witte haai, hij is snel en glijdt majestueus door het water. Hij heeft meestal geen interesse in de kooi of de duikers, en gaat snel weer terug naar zijn prooi. Tweemaal krijgt de haai de prooi te makken en schud hem tweemaal door elkaar voordat hij hem doorslikt. Hierbij zie je zijn mond met angstaanjagende tanden zichtbaar worden. Terwijl we weten dat de kooi veilig is, geeft het ons een vreemd gevoel om zo dicht naast een paar haaien te zwemmen. Je moet echter weten dat de veiligheidsnormen voor een kooi erg hoog zijn.

Je hoeft alleen maar op te passen dat je handen, voeten en vingers niet uit de kooi steken. Daarna zien we een paar minuten alleen maar weer zalm langs zwemmen. En daar is hij weer, uit de verte komt hij waanzinnig snel aanzwemmen. Gericht op de prooi komt hij aanzwemmen. Hij draait om zich heen en verdwijnt weer in de diepten van de oceaan, net zo snel als hij kwam. Het is een geweldig gevoel een roofdier zo dichtbij in zijn natuurlijke habitat te zien. De tijd onder water gaat te snel voorbij en na 40 minuten is het alweer tijd om aan boort te klimmen. Jammer!

Als dat te lang voor je is, kan je ook eerder al uit de kooi klimmen en aan boort genieten van een kopje koffie of thee en wat snacks. Na de duik zijn we allemaal sprakeloos, maar ook zeker dolblij met deze unieke ervaring. Ook heb je de kans een ander hoogtepunt te zien; Dolfijnen! Op de terugweg bij onze trip sprongen ze vrolijk mee naast de boot. Over het algemeen ben je ongeveer 11 uur onderweg met deze tocht.

 

Oog in oog met de grote witte haai

Zoals je kunt zien zijn witte haaien veel meer dan alleen de reputatie die ze via Hollywood op hebben gedaan. De intelligente en majestueuze jagers trekken meer en meer reizigers aan en iedereen raakt in de ban. De ontmoeting met het roofdier is heel bijzonder en uniek! Met een gemiddelde grootte van 3 tot 6 meter, ziet de witte haai er enorm uit. Hij staat immers ook bekend als de Koning van de Oceaan. Door de commerciële visserij is er echter een daling te zien in het aantal witte haaien en worden ze hierdoor ook bedreigd. Om ze te beschermen, is het van belang meer over ze te leren en ze beter te begrijpen.

Oog in oog staan met de witte haaien kunnen er maar een paar zeggen. Heb jij de moed en durf jij het avontuur aan met deze grote witte reuzen?

Een duik met een kooi die (bijna) misgaat

Niet altijd blijf je met het duiken in een kooi op afstand van de haaien. Zoals je kan zien op deze video uit Mexico, raakte deze haai naast de kooi in paniek. De duiker, die op het moment achter de tralies zit, heeft hier erg geluk. Hij blijft gelukkig kalm met dank aan zijn duikervaring. Gehurkt in de hoek wachtte hij tot de opgewonden haai zichzelf had bevrijd uit de kooi.

 

Meer adrenaline in het Travel Magazine: