Vind jij vliegtuigmaaltijden ook zo vies? Of heb je een goedkope vlucht geboekt zonder eten en drinken? Neem je eigen eten en snacks mee aan boord! Dit zijn de regels omtrent eten en drinken in het vliegtuig plus een aantal handige tips en recepten!

Een taai stukje kip, een kleffe pasta met weinig smaak en een droge cracker…de vliegtuigmaaltijden die je aan boord voorgeschoteld krijgt, zijn vaak niet echt om over naar huis te schrijven. Daarnaast zijn veel goedkope vliegtickets bij luchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair en Corendon exclusief een maaltijd aan boord. Gelukkig mag je eten en drinken vaak gewoon meenemen in het vliegtuig. Smeer thuis een lekker broodje, knutsel een pastasalade in elkaar of stop wat snacks in je tas en smullen maar!

Eten en drinken tijdens vliegreizen

Wat mag je wél meenemen? | Wat mag je niet meenemen?
Wat kun je beter niet meenemen? | Regels babyvoeding | Tips en recepten voor op reis

eten in vliegtuig
Foto: istock.com/amriphoto

Welk eten mag je wél meenemen in het vliegtuig?

De meeste vaste etenswaren mag je meenemen in je handbagage in het vliegtuig. Denk hierbij aan belegde broodjes, salades, groente en fruit, vlees, snoep, koekjes, nootjes, snacks, taart. Als jij een huisgemaakte appeltaart mee wil nemen aan boord, mag dat gewoon! De algemene vuistregel is dat eten dat je meeneemt in het vliegtuig vast of smeerbaar moet zijn. Vloeibare voedingsmiddelen zoals pindakaas, chocopasta, sauzen, soep en yoghurt vallen onder de vloeistoffenregeling. Gurutip: wil je toch graag een broodje pindakaas of chocopasta meenemen aan boord, smeer je boterham dan thuis voor vertrek en dan is het geen probleem!

Let op: soms mag je bepaalde etenswaren – zoals groente en fruit, zuivel of vlees – wel mee aan boord nemen, maar niet mee het land van bestemming in. Vooral eilanden en afgelegen landen – zoals bijvoorbeeld Australië en Nieuw-Zeeland – zijn hier vaak streng in. Een appeltje mee het land in ‘smokkelen’ levert je een dure boete op, dus eet hem lekker op in het vliegtuig. 

 

Dit mag je wél meenemen in het vliegtuig:

  • Belegde broodjes
  • Snoep, koekjes en nootjes
  • (Pasta)salades
  • Kaas
  • Groente en fruit
  • Vlees, vis en vleesvervangers
  • Cake en taart (mmm….)
  • Eten en drinken dat je na de douane op het vliegveld hebt gekocht

pasta

Nog op zoek naar een vakantie?

Bekijk alle vakanties

Welk eten mag je niet meenemen aan boord?

Dat broodje of die pastasalade mag dus gewoon mee aan boord, maar hoe zit het met een bakje yoghurt of een potje jam? Omdat deze voedingsmiddelen vloeibaar zijn, mag je ze maar in zeer kleine hoeveelheden meenemen in je handbagage. Voor vloeibare levensmiddelen gelden dezelfde handbagage regels als voor alle andere vloeistoffen zoals toiletartikelen. Alle vloeistoffen moeten verpakt zijn in flesjes van maximaal 100 milliliter en samen in een doorzichtig zakje van maximaal 1 liter passen. Die pot pindakaas of dat blikje bier laat je dus beter thuis! Gurutip: de regels voor vloeistoffen gelden alleen voor handbagage, in je ruimbagage mag je wel vloeibare etenswaren meenemen op vakantie.

Gurutip: Neem een lege waterfles mee naar het vliegveld en vul deze na de douane met water. Zo kun je toch meer dan 100 milliliter meenemen aan boord en hoef je geen duur, plastic flesje te kopen. Ook nog eens beter voor het milieu!

Dit mag je niet meenemen in het vliegtuig:

  • Vloeibare voedingsmiddelen in verpakkingen groter dan 100 milliliter
  • Drankjes in verpakkingen groter dan 100 milliliter
  • Flesje wijn, blikje bier of een smoothie – helaas!

cocktails

Wat kan je beter niet meenemen in het vliegtuig?

Ik ben gek op een pittig gekruide Indiase curry of een bord pasta met flink wat knoflook, maar is het echt slim om dit eten mee aan boord van het vliegtuig te nemen? Je wilt je medepassagiers niet tot last zijn en dus kun je sterk gekruid eten beter niet meenemen in het vliegtuig. Houd er daarnaast ook rekening mee dat je jouw thuis klaargemaakte maaltijden niet in het vliegtuig kunt opwarmen. Kies dus voor eten dat koud of lauw lekker is zoals een belegd broodje, een pastasalade of snacks zoals nootjes en koekjes. Gurutip: heb je een lange vlucht voor de boeg en wil je jouw buren in het vliegtuig te vriend houden, neem dan stroopwafels mee om uit te delen. Sharing is caring!

Regels babyvoeding

De regels voor het meenemen van vloeistoffen in je handbagage zijn streng, maar gelukkig voor alle vaders en moeders is er een uitzondering gemaakt voor babyvoeding.

Gurutip: Wist je dat Schiphol een BabyCare Lounge heeft? Hier kun je je baby even in alle rust verzorgen of zelfs even een dutje laten doen in een van de bedcabines.

Wanneer je met een baby jonger dan 1,5 jaar reist, mag je meer dan 100 milliliter babyvoeding meenemen aan boord. Aan boord van veel luchtvaartmaatschappijen kun je warm water krijgen en babyvoeding opwarmen, maar dit is niet altijd het geval. Check voorafgaand aan je vakantie bij je luchtvaartmaatschappij hoe het zit.

Fruit

Mag je lokale delicatessen van je vakantiebestemming meenemen naar Nederland?

Misschien heb je tijdens je vakantie op een lokaal marktje of een bazaar wat plaatselijke delicatessen op de kop getikt en wil je deze graag meenemen naar Nederland. Soms mag dit, maar lang niet altijd. Vlees, vis en zuivel uit een land binnen de Europese Unie mag je meenemen Nederland in. Ga je op reis buiten de EU, dan is het niet toegestaan om vlees en zuivel van je vakantiebestemming naar huis te brengen. Vis is wel toegestaan. Voor groente en fruit geldt dat je maximaal 5 kilo in je bagage mee naar Nederland mag nemen. En hoe zit het met een flesje wijn uit Frankrijk of Zuid-Afrika? Je mag drank uit de EU voor eigen gebruik gewoon meenemen, zolang je binnen de maximale hoeveelheden blijft.

Maximale hoeveelheden drank die je mee mag nemen van een land binnen de EU naar Nederland

  • 110 liter bier
  • 90 liter wijn
  • 20 liter lichte likeur of likeurwijn
  • 10 liter sterke drank

Voor reizen buiten de EU zijn de regels strenger. Dit zijn de regels voor bijvoorbeeld wijn uit Zuid-Afrika of Australië:

  • Maximaal 4 liter wijn (dit mag geen mousserende wijn zijn)
  • Maximaal 16 liter bier
  • 1 liter sterke drank
  • 2 liter lichte likeur of likeurwijn

Bar met drank

Tips: snacks en recepten voor op reis

  • Hoe lekker zou het zijn om van een warm bord spaghetti – en dan zo’n lekkere huisgemaakte pasta en niet de vliegtuigvariant – te smullen tijdens je vliegreis? Helaas heb je geen magnetron tot je beschikking om je maaltijd op te waren. Het alternatief: een lekkere pastasalade! Ter inspiratie: maak een goede dressing, gooi wat groente en een flinke dosis kaas door je pasta en dat wordt smullen aan boord! Daar zullen je medereizigers jaloers op zijn!
  • Een belegd broodje is een van de makkelijkste dingen om mee te nemen in het vliegtuig. Thuis lekker snel gemaakt en een stuk smakelijker dan de sandwiches die je vaak in het vliegtuig krijgt. Wat dacht je van een broodje gezond of een sandwich met zalm en avocado?
  • Zorg goed voor jezelf tijdens je reis en maak een lekkere fruitsalade klaar voor onderweg. Vitamientjes!
  • Neem genoeg snacks zoals nootjes (het liefst ongezouten tegen uitdroging aan boord), koekjes en snoep mee aan boord. Ook leuk om te delen met je medereizigers!
  • Reis je alleen en wil je socializen met je buitenlandse buren? Neem iets typisch Nederlands zoals stroopwafels of drop mee in het vliegtuig en deel die met je medereizigers. Een lekkere ijsbreker!

Heb jij nog lekkere tips voor snacks die je handig meeneemt op reis of op vakantie? Deel ze hieronder in de comments!