Door drie landen fietsen in één dag? Dat kan alleen in de deelstaat Saarland in het zuidwesten van Duitsland. Van de Duitse Horseshoe Bend tot uitgestrekte wijnvelden en Romeinse steden, het Saarland is dé regio voor fietsliefhebbers. Ik heb de mooiste fietsroutes door het Saarland voor je op een rijtje gezet.

In het zuidwesten van Duitsland, tegen de grens van Luxemburg en Frankrijk, ligt het natuurrijke Saarland. Dat je hier uitstekend kan fietsen mag duidelijk zijn door de vele fietsroutes verspreid over maar liefst 1,500 kilometer. Niet voor niets dat de Tour de France verschillende keren het Saarland heeft doorkruist! Van complete meerdaagse fietsvakanties tot dagjes uit en van uitdagende fietspaden tot routes geschikt voor het hele gezin, dit zijn de mooiste fietsroutes door het Saarland! Ga je mee?

5x Fietsend door het Saarland

Saar-Elzas | Saarschleifen
Saarbrücken-Trier | Ronde van Saarlouis | Zeven Vijverstour

Fietsen Saarland
© Marcus Gloger, bron: Tourismus Zentrale Saarland GmbH

Langs de Saar en door de Elzas

Misschien wel de mooiste, maar ook gelijk de langste fietstocht van deze top vijf, is de prachtige route die je meeneemt langs de rivier de Saar, het wijngebied van de Moezel en de betoverende omgeving van de Franse Elzas. Je begint je route in de oudste stad van Duitsland Trier en eindigt in het romantische Straatsburg. Wist je dat Straatsburg op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat? De totale afstand is maar liefst 280 kilometer die je perfect kunt verdelen in meerdere etappes tijdens een mooie fietsvakantie. Tijdens deze prachtige route kom je langs bijzondere bezienswaardigheden als het middeleeuwse Saarburg, voormalig ijzersmelterij Völklingen, het Keramuseum van Villeroy & Boch en het Franse Straatsburg waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan.

fietsen Saarland
© Eike Dubois, bron: Tourismus Zentrale Saarland GmbH

Saarschleifen-ronde

Dé bezienswaardigheid van het Saarland is toch wel de Saarschleife. Ken je de beroemde Horseshoe Bend bij de Grand Canyon in de Verenigde Staten? Net als de Horseshoe Bend heeft ook de Saarschleife de vorm van een hoefijzer. De rivier de Saar wordt door de groene natuur in een scherpe haarspeldbocht geslingerd. Vanuit Mettlich kun je een mooie route volgen van zo’n 65 kilometer met als hoogtepunt natuurlijk de Saarschleife. Met deze dagtour kom je onder andere langs de Steine an der Grenze bij de Franse grens en fiets je over de makkelijke fietspaden van de Saar-Radweg.

Fietsen Saarland
© Eike Dubois, bron: Tourismus Zentrale Saarland GmbH

Van Saarbrücken naar Trier

Cultuurliefhebbers moeten zeker eens de route van Saarbrücken naar Trier fietsen, of andersom natuurlijk. Saarbrücken is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Saarland en Trier, gelegen in deelstaat Rheinland-Pfalz, is zelfs de oudste stad van heel Duitsland  De totale afstand van 105 kilometer kun je prima in een weekendje fietsen. Onderweg kom je langs Saarlouis, de stad van de Zonnekoning Lodewijk XIV (meer daarover in de volgende route!) en Mettlach om vervolgens in Trier te eindigen. In Trier moet je natuurlijk even onder de Porta Nigra doorlopen! Wil je ergens overnachten dan kan dat uitstekend in Mettlach. Gurutip: in de outletwinkel van Villeroy en Boch scoor je voor een prikkie de mooiste porseleinen artikelen.

Fietsen Saarland
© Alex Tihonovs, bron: Shutterstock

Ronde van Saarlouis

Voel je de koning te rijk tijdens de ronde van Saarlouis. Het pittoreske Saarlouis staat bekend als het rijk van de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV. Deze gezinsvriendelijke route van ongeveer 48 kilometer brengt je langs veel leuke bezienswaardigheden en activiteiten in de nabije omgeving van Saarlouis. Laat je betoveren door de charmante Franse invloeden in de gebouwen en de relaxte sfeer. Dierenvrienden brengen een bezoekje aan het wildreservaat Wolfsrath in Saarwellingen. Even genieten van een welverdiende pauze met een broodje of appeltje kan bij het ecomeer of Ökosee in Dillingen. Via de vlakke fietspaden van de Saar-radweg eindig je weer aan de oevers van de Saar in Saarlouis.

Fietsen Saarland
© SuzaZoom, bron: Shutterstock

Zeven Vijverstour

De naam zegt het al, met deze tour van ongeveer 30 kilometer kom je langs de mooiste wateren in de omgeving. Voor de wat avontuurlijkere fietsers is de 7-vijverstour rondom het pittoreske St. Ingbert een leuke dagbesteding. Via ongeasfalteerde bos- en veldwegen kom je langs de mooiste meren, rijd je door het sprookjesachtige dallandschap en kun je kristalheldere waterbronnen ontdekken langs de route. Ook kom je langs het oudste industriemonument van het Saarland, de Alte Schmelz. Onder het genot van een biertje hier en daar in de verschillende biertuinen of een romantische picknick aan het water, is deze route een perfect uitje met een paar uitdagende stukken. Gurutip: de route begint en eindigt bij het zwembad Das Blau waar je naast waterpret ook kunt genieten van wellness en sauna. Perfect na een flinke fietstocht. 😉

Fietsen Saarland
© Eike Dubois, bron: Tourismus Zentrale Saarland GmbH

Boek nu jouw Saarland vakantie via Holidayguru!

Meer uit het Travel Magazine: