Smul van pizza’s en pasta’s naast het Colloseum in Rome, wandel door de bergen in Noorwegen of werk aan je kleurtje op een Spaans strand. Met een interrail ticket reis je met de trein voor weinig geld heel Europa door en kun je wel 30 verschillende landen verkennen. Waar gaat jouw intterrail avontuur naartoe?

Een zomer lang door Europa reizen en voor weinig geld zo veel mogelijk steden en landen bezoeken. Klinkt geweldig, toch? Koop een interrail ticket, pak je rugzak in, spring op de trein en beleef dit bijzondere Europese avontuur. Zeker als je van backpacken en een beetje avontuur houdt, is interrailen door Europa echt iets voor jou. En als je dit jaar 18 bent dan kun je het misschien wel helemaal gratis doen! Lees hier al mijn Interrail tips en maak je op voor een onvergetelijke reis door ons eigen continent.

Interrail – Reizen door Europa met de trein

 Gratis interrailen | Wat is interrailen eigenlijk?| Interrail routes | Praktische tips van een ervaringsdeskundige

Gratis interrail ticket voor jongeren in 2022

Mooi nieuws voor alle jonge reizigers: de Europese Commissie laat volgend jaar 60.000 jongeren gratis interrailen door Europa. Inschrijvingen voor deze DiscoverEU-actie openen 12 oktober om 12.00 uur. Alle EU-burgers die geboren zijn tussen 1 juli 2001 en 31 december 2003 kunnen zich aanmelden. Uit alle aanmeldingen worden 60.000 jongeren geslecteerd die een gratis reispas ontvangen. Hiermee kun je in 2022 maximaal 30 dagen op reis gaan in Europa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Interrail Official (@interraileu) on Oct 29, 2019 at 9:21am PDT

Wat is interrailen eigenlijk?

Interrailen door Europa geeft je niet alleen de mogelijkheid om goedkoop en flexibel te reizen, maar biedt je ook de kans om zo veel mogelijk van het continent te zien. Er zijn twee interrail tickets waar je uit kan kiezen: de Interrail Global Pass en de Interrail One Country Pass. Met de Interrail Global Pass kan je al vanaf €187 per persoon naar alle 30 Europese landen reizen die meedoen. De prijzen verschillen erg per leeftijd, lengte van de reis en gebruik van het ticket. Dat laatste betekent dat je de keuze hebt om het ticket 5-10 dagen in de maand te gebruiken, 10-22 dagen of 15, 22 of 31 achtereenvolgende dagen.

Nog een optie is de Interrail One Country Pass. Met dit ticket bezoek je de leukste steden en plekken van een land – Italië bijvoorbeeld – binnen een maand. Bij dit ticket variëren de prijzen per bestemming, leeftijd en gebruik van het ticket. Jongeren onder de 26 jaar krijgen korting op zowel de Interrail Global Pass als op de Interrail One Country Pass. Veel scholieren en studenten maken dan ook gebruik van deze deal en stappen in de zomervakantie op de trein om lekker door Europa te reizen en te backpacken.

Belangrijke informatie

Het interrail ticket is niet geldig in je thuisland! Dit is de wereld in gebracht om het idee van meer landen ontdekken te versterken.

Interrail routes

Bedenk voorafgaand aan je vakantie en voordat je een interrail pass boekt wat je budget is, welke route je ongeveer wilt volgen en hoeveel reisdagen je hebt. Als je bijvoorbeeld slechts interesse hebt in één land, dan is de Interrail One Country Pass natuurlijk perfect. Een route ter inspiratie: begin in het noorden van Italië en reis via de fascinerende steden Venetië, Milaan, Bologna en Rome naar het zuiden. Met je interail ticket kan je ook steden als Palermo en Catania bezoeken op Sicilië. Het ticket geeft je de mogelijkheid gratis of met korting met de ferry van het vaste land naar Sicilië of Sardinië te reizen.

Maar misschien vind je één land niet genoeg en heb je zin om heel Europa door te reizen. Je kan dan bijvoorbeeld in Nederland beginnen en door reizen naar België, Frankrijk en daarna door naar Zwitserland. Afhankelijk van wat je wil doen, hoe lang je hebt en hoe groot je budget is, kun je ook nog verder reizen naar Italië, Oostenrijk en misschien zelfs nog naar Hongarije. Een interrail ticket biedt je de mogelijkheid om zoveel te zien als jij wilt en de route helemaal naar eigen wens uit te stippelen. Belangrijke tip: wil je met een hogesnelheidstrein of een nachttrein reizen, dan dien je vaak van te voren te reserveren. Wil je liever niet te ver vooruit plannen, dan kun je met de goedkope, maar langzamere treinen reizen.

Heb je al een bepaalde bestemming in je gedachten of zelfs een hele route? Wat wil je graag ontdekken?

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Interrail Official (@interraileu) on May 3, 2019 at 6:35am PDT

Praktische tips van een interrail reiziger

Het interrail ticket is geboekt, de routes zijn gepland, maar hoe zit het nu met accommodaties – hostels of airbnb’s? – en wat moet je eigenlijk inpakken? Dit zijn maar een paar van de vragen die de meeste mensen hebben bij het plannen van hun interrail Europa reis. En wie kan nou beter antwoord geven op die vragen dan iemand die al ervaring heeft met interrailen door Europa? Philipp, een 24 jarige student uit Essen in Duitsland, heeft afgelopen jaar nog zijn interrail trip gepland en heeft hierdoor zijn grootste droom waargemaakt. Hij reisde bijna een maand door Europa. Amsterdam, Praag, Wenen en Zagreb waren een aantal van de steden die indruk op hem maakte.

Wat moet je pakken?

Philipp is er zeker van: ‘Sommige dingen maken je rugzak gewoon onnodig zwaar en maken de trip moeilijker. Als je het kan moet je alleen de essentiële dingen inpakken. Comfortabele, waterproof kleding, belangrijke documenten en kopieën daarvan, je smartphone… ‘. Nog een belangrijk punt vond hij de grootte van de rugzak en of die aparte vakjes had waar je dingen in kon opbergen, samen met een kaart van Europa. Vergeet natuurlijk niet een verbanddoos, voor als er een ongelukje op je interrail door Europa gebeurt.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Interrail Official (@interraileu) on May 5, 2019 at 8:33am PDT

Nog meer tips

‘Naast het inpakken moet je zeker je treinverbindingen opschrijven. Het is vrij makkelijk om verdwaald te raken in de verschillende verbindingen. Griekenland is daar een goed voorbeeld van door de Griekse taal op de perrons.’ Als je een beetje in de knoop raakt met het vinden van bepaalde bezienswaardigheden of het vinden van een last-minute hostel, kan je dit het beste aan een van de locals vragen. Zij kennen hun eigen omgeving natuurlijk het beste. Als je op zoek bent naar goedkope plekken om de nacht door te brengen, raadt Philipp aan om in hostels te overnachten. Goedkoop en gezellige hostels zijn altijd comfortabeler dan nachttreinen. Natuurlijk kan je ook een leuke plek proberen te vinden via Airbnb of CouchSurfing. Lekker avontuurlijk!

Zoek je nog meer informatie over interrailen door Europa, kijk dan hier even op de officiële interrail website. Daar vind je onder andere nog een aantal extra voordelen van de tickets, voorbeelden van interrail routes en handige tips voor het plannen van je trip. Misschien heb je zelf wel al ervaring in het interrailen en kan je ons wat exclusieve tips geven? Ik hoor ze graag!

Meer inspiratie uit het Travel Magazine