Een dagje naar het strand met je beste vriend? Op deze hondenstranden aan de Nederlandse kust mag jouw trouwe viervoeter lekker los lopen!

Graven en spelen in het zand, rennen door de duinen en lekker zwemmen en spetteren in de zee; een dagje naar het strand is voor je hond minstens zo leuk als voor jou zelf! Maar op welke plekken in Nederland zijn honden op het strand toegestaan? We zetten voor jou de leukste hondenstranden aan de Nederlandse kust op een rij, zodat je samen met je viervoeter heerlijk kunt genieten van een vakantie of weekendje weg aan zee.

De leukste hondenstranden in Nederland

Zeeland | Zuid-Holland | Noord-Holland | Waddeneilanden

hond strand

Met de hond naar het strand in Zeeland

Lange, brede stranden, een prachtig duingebied en gezellige strandtenten; Zeeland is dé provincie voor een strandvakantie, ook met de hond! Je vindt hier dan ook flink wat stranden waar jouw lieve Loebas lekker kan spelen en rondrennen met zijn soortgenoten. Op deze stranden in Zeeland is jouw hond welkom:

Oostkapelle | Burgh-Haamstede | Zoutelande | Cadzand-Bad | Renesse | Ouddorp | Domburg

Oostkapelle

Het strand van Oostkapelle is niet alleen het breedste strand van Nederland, het is ook nog eens een van de meest hondvriendelijke! Het hele jaar door kun jij samen met de hond heerlijk uitwaaien. Het twee kilometer lange losloopgebied loopt van Strandpaviljoen Berkenbosch (strandpaal 64) tot de noordpunt van het strand van Domburg (strandpaal 60).

Burg-Haamstede

Burg-Haamstede is een geweldige plek om samen met je hond van een dagje strand te genieten. Honden zijn op alle stranden toegestaan en mogen van 1 oktober tot en met 30 april lekker loslopen. In het hoogseizoen van 1 mei tot en met 30 september zijn honden welkom, mits ze aangelijnd zijn.

Zoutelande

Met de hond op vakantie in Zoutelande? Daar maak je jouw viervoeter heel blij mee! Van 15 september tot en met 14 mei mogen honden namelijk de hele dag lekker loslopen, rennen en graven in het zand. In de zomer zijn honden ook toegestaan, maar alleen zolang ze aangelijnd blijven.

Cadzand-Bad

Ook op het strand van Cadzand-Bad mag je hondje lekker vrij rondrennen en zwemmen. Alleen in het hoogseizoen – van 1 mei tot en met 1 oktober – moeten honden overdag aan de lijn blijven. Vóór tien uur ’s ochtends en ná zes uur ’s avonds mag jouw hondje echter ook in deze periode loslopen. Extra leuk: in alle strandpaviljoenen van Cadzand-Bad zijn honden welkom. Zo kun jij een lekker ijsje eten, terwijl je hond zich stort op een verse kom met water!

hond strand

Renesse

Van 1 mei tot en met 1 oktober zijn honden welkom op het strand van Renesse, mits ze aangelijnd zijn. Tussen zeven uur ’s avonds en 10 uur ’s ochtends is het wel toegestaan je hond van de riem te halen. Van oktober tot en met april kunnen honden de hele dag door zonder lijn op het strand spelen.

Ouddorp

Het lange strand van Ouddorp is ingedeeld in verschillende zones waar op sommige plekken jouw hond welkom is. In het hoogseizoen zijn overdag tot zeven uur ’s avonds honden niet toegestaan op de bewaakte stranddelen. Op de andere delen van het strand moet je huisdier aangelijnd blijven. Van oktober tot april zijn er geen beperkingen voor de hond en kunnen jullie samen lekker uitwaaien en rondwandelen. Houd wel een oogje in het zeil in de zones waar strandzeilers, buggyracers en andere sporters aanwezig zijn.

Domburg

Domburg heeft een heerlijk strand om samen met de hond te genieten van een dagje aan zee. Van 15 september tot 1 mei mogen honden de hele dag door vrij wandelen. In het zomer seizoen zijn honden op het strand verboden van tien uur ’s ochtends tot zeven uur ’s avonds. In deze periode kun je overdag wel terecht op speciale hondenstranden in Domburg. Deze stranden lopen van de overgang Hoogduin richting Oostkappele en van de overgang Hoge Hil West richting Westkapelle.

 

Vind een hondvriendelijk vakantiehuis in Zeeland

Vakantiehuis Zoutelande

Vakantiehuis in Zoutelande

 • 300 meter van het strand
Appartement Westkapelle

Appartement in Westkapelle

 • 150 meter van het strand
Studio Zoutelande

Luxe studio direct aan het strand

 • In Zoutelande

 

Met de hond naar het strand in Zuid-Holland

Zuid-Holland kent enkele van de mooiste stranden van Nederland waar ook jouw hondje mag genieten van een dagje uitwaaien aan zee. Ga samen op avontuur langs de Nederlandse kust op deze hondvriendelijke stranden in Zuid-Holland:

Oostvoorne | Wassenaar | Katwijk aan Zee | Noordwijk aan Zee | Hoek van Holland | Kijkduin | Scheveningen | Rockanje

honden strand

Oostvoorne

Op het Oostvoorne Autostrand zijn honden niet alleen het hele jaar door welkom, ze mogen ook nog eens lekker loslopen! Dit is dus een heerlijk strand voor honden.

Wassenaar

Van 15 september tot 15 mei kunnen honden welkom op alle stranden van Wassenaar. In het hoogseizoen geldt een slechtweerregeling: bij temperaturen onder de 19 graden en bij neerslag mag je met de hond naar het strand. Schijnt de zon en wil je samen met je viervoeter van het lekkere weer genieten? Dan kun je in deze periode terecht op het hondenstrand tussen strandpalen 91 en 92.

Katwijk aan Zee

Ook op het strand van Katwijk aan Zee geldt in de zomermaanden de slechtweerregeling. Deze periode loopt echter van 1 april tot 1 oktober. Wil je op een zonnige dag met de hond naar zee? Tussen Katwijk en Noordwijk is een stuk strand waar hondjes het hele jaar door zich vrij kunnen uitleven.

Noordwijk aan Zee

Noordwijk aan Zee heeft een speciaal hondenstrand waar het hele jaar door honden los mogen lopen. Dit vier kilometer lange strand loopt van strandopgang 1 tot de grens van gemeente Katwijk. Op overige delen van het strand zijn honden los alleen toegestaan van september tot en met mei. In de zomermaanden zijn honden verboden op het strand voor de boulevards.

hond strand

Hoek van Holland

Mag in Hoek van Holland de hond op het strand? Van mei tot en met september zijn honden op het strand verboden tussen negen uur ’s ochtends en zeven uur ’s avonds. Dit verbod geldt echter niet voor het strand tussen het Verkeersbegeleidingscentrum en de Nieuwe Waterweg. Ook in het duingebied zijn honden welkom, mits ze aangelijnd zijn.

Kijkduin

Lekker spelen en gek doen op het strand van Kijkduin kan van 1 oktober tot 15 mei. In deze periode mogen honden op alle stranden heerlijk vrij rondrennen in het zand. Ga je in de zomer een dagje naar het strand met de hond? Aan de linkerkant van strandopgang twee is in het hoogseizoen een speciaal hondenstrand waar je samen vrij kunt spelen en wandelen.

Scheveningen

Ook op het strand van Scheveningen kunnen honden in alle vrijheid van een dagje strand genieten in het laagseizoen. In de zomermaanden zijn honden alleen welkom op het strand ten noorden van strandpaal 47 of ten zuiden van strandpaal 36.

Rockanje

Van oktober tot april mogen honden vrij rennen, spelen en springen op het strand van Rockanje. In de andere maanden zijn honden alleen toegstaan vóór acht uur ’s ochtends of zes uur ’s avonds.

 

Vind een hondvriendelijk vakantiehuis in Zuid-Holland

Lodge het Brielse Meer

Lodge het Brielse Meer

 • 6-persoonse lodge
Moderne lodge vlak bij Rockanje

Moderne lodge vlak bij Rockanje

 • Voor 4 personen
Moderne en comfortabele lodge

Moderne en comfortabele lodge

 • Op Resort Poort van Zeeland

 

Met de hond naar het strand in Noord-Holland

Stop je strandtas maar vol met botjes, frisbees en speelballen, want op de stranden van Noord-Holland kan jouw hond zich flink uitleven! Tussen het spelen door kunnen jullie samen bijkomen in de vele strandtenten, waar jouw hondje wordt verblijd met een grote kom water. Dit zijn de leukste stranden in Noord-Holland voor een strandvakantie met de hond:

Bergen aan Zee | Callantsoog | Bloemendaal aan Zee | Castricum aan Zee | Egmond aan Zee | Zandvoort | Wijk aan Zee | IJmuiden

honden strand

Bergen aan Zee

Een weekendje aan het strand van Bergen aan Zee is genieten, ook voor je hond! Van oktober tot mei mag je viervoeter heerlijk los rondrennen op het strand. In de zomermaanden is je hond op het strand niet welkom tussen tien uur ’s ochtends en zeven uur ’s avonds.

Callantsoog

Maak je klaar voor eindeloze strandwandelingen, want op het strand van Callantsoog is jouw hond het hele jaar welkom! Van oktober tot mei mag jouw beste vriend zelfs zonder lijn rondrennen door het zand. In het hoogseizoen moeten honden wel aangelijnd blijven.

Bloemendaal aan Zee

Neem je je hond in de zomer mee naar Bloemendaal aan Zee, dan kun je terecht op het strand tussen Parnassia en het naaktstrand. Op dit speciale hondenstrand mag jouw hondje het hele jaar loslopen. Op de overige delen van het strand zijn honden alleen welkom in het laagseizoen. Van 15 mei tot 15 september zijn honden op het strand van Bloemendaal aan Zee verboden.

Castricum aan Zee

De beste periode voor een dagje strand met hond in Castricum aan Zee is van oktober tot mei. In deze maanden mag jouw hondje namelijk de hele dag op het strand spelen, zowel met als zonder riem. Van mei tot oktober mogen honden alleen op het strand vóór tien uur ’s ochtends en ná zeven uur ’s avonds.

Egmond aan Zee

Het gezellige strand van Egmond aan Zee is een geweldige bestemming voor een weekendje weg met de hond. In het laagseizoen van oktober tot mei mag jouw hond in alle vrijheid rondsnuffelen en spelen op het strand. In de zomermaanden zijn honden niet welkom op het strand tussen negen uur ’s ochtends en zeven uur ’s avonds.

hond strand

Zandvoort

Neem je hondje zeker mee voor een strandvakantie in Zandvoort! Van 1 oktober tot 15 april mogen honden de hele dag door loslopen op het strand. Ook in de strandtenten zijn ze welkom. Vanaf 15 april is het niet toegestaan om overdag je hond op het strand te laten, ook niet aanggelijnd. Wil je in deze periode toch met je hond naar zee, wijk dan uit naar het hondenstrand in Bloemendaal.

Wijk aan Zee

Het hondenstrand van Wijk aan Zee loopt vanaf het Vliegerpad strand in zuidelijke richting. Hier mag je het hele jaar door met je hond wandelen, mits deze aangelijnd is. Van oktober tot mei mag je ook op de andere stranden met de hond lopen, zowel los als aangelijnd. In de zomermaanden mag dit alleen in deze gebieden na zeven uur ’s avonds en voor negen uur ’s ochtends.

IJmuiden

Van oktober tot april mogen honden lekker loslopen en ravotten op het strand van IJmuiden. Op het strand tussen de Zuidpier en IJmuiderslag mogen van april tot oktober geen honden komen op het strand. Buiten dit gebied mogen hondjes ook in de zomermaanden loslopen.

 

Vind een hondvriendelijk vakantiehuis in Noord-Holland

HGNL-RP-Qurios-Callantsoog

Duinlodge in Callantsoog

 • Gloednieuw vakantiehuis
 • Een huisdier toegestaan
Lodge in Bloemendaal aan Zee

Lodge in Bloemendaal aan Zee

 • 150 meter van het strand
Moderne lodge in Callantsoog

Moderne lodge in Callantsoog

 • Gelegen op Resort Callantsoog

 

Met je hond naar het strand op de Waddeneilanden

Wil jij je hond pas echt gelukkig maken, neem hem dan mee op vakantie naar de Waddeneilanden! Niet alleen vind je hier kilometers aan zandstrand om heerlijk over de wandelen, op vrijwel alle stranden mag je hond ook nog eens heerlijk vrij rondrennen. Dit zijn de regels voor honden op de stranden van de Waddeneilanden.

Texel | Vlieland | Terschelling | Ameland | Schiermonnikoog

hond op strand

Texel

Op Texel werkt het heel simpel: overal waar jij mag komen, mag je hond ook komen. In de zomermaanden moet je hond echter wel aan de lijn blijven op bewaakte strandgedeelten. De rest van het jaar mogen ze onbezorgd over het zand razen.

Vlieland

Vakantie vieren op Vlieland is ook voor honden een groot plezier. Op dit Waddeneiland mogen hondjes namelijk het hele jaar door op alle stranden loslopen! Ook in het duingebied mag jouw hondje vrij op avontuur.

Terschelling

Ook op Terschelling is het goed vertoeven voor je viervoeter, want ook hier mogen honden het hele jaar vrij over het strand lopen. In het duingebied moet je je hond echter wel aanlijnen.

Ameland

Stap je samen met je trouwe vriend op de boot naar Ameland, dan gaan jullie allebei een heerlijke vakantie tegemoet. Op alle stranden is jouw hond welkom om een wandeling te maken. Alleen op de bewaakte delen van het strand moet je hondje aangelijnd zijn.

Schiermonnikoog

Op het Noordzeestrand van Schiermonnikoog mogen honden vrij rondrennen en spelen met andere hondjes. Ook mag je met de hond wandelen door het Nationaal Park, maar hier geldt echter wel een aanlijn plicht.

 

Vind een hondvriendelijk vakantiehuis op de Waddeneilanden

Qurios Ameland

Sea Lodge op Ameland

 • Huisdiervriendelijk strandhuisje
 • Pal aan de kust
Comfortabele lodge met twee badkamers

Comfortabele lodge met twee badkamers

 • Op Ameland
Comfortabele chalet op Texel

Comfortabele chalet op Texel

 • Geschikt voor vier personen

Meer inspiratie uit het Travel Magazine: