Zomer, zee en strand zo ver het oog reikt: ook in België zijn echt wel droomstranden te vinden. Brede stranden en imposante duinen bepalen hier het landschap. Je hebt er badplaatsen met Franse flair, mondaine plekken om te loungen en kunstenaarsdorpen. Lees hier wat de Belgische stranden zo bijzonder maakt!

België heeft voor iedere toerist wel iets te bieden: wildernis in de Ardennen, eindeloze winkelstraten in Antwerpen en de historische overblijfselen van de 1e Wereldoorlog rond Ieper of Bastenaken. Wat vaak over het hoofd wordt gezien door Nederlanders, is de Belgische kust. Op zoek naar rust en flair? Kies dan voor een vakantie in België!

10x de hoogtepunten van de Belgische kust

De kusttram | Knokke-Heist | Het Zwin | Blankenberge | De Haan | Oostende | Raversijde | Westende | OostduinkerkeDe Panne

Je zult merken dat de kust van België meer bebouwd is dan de Nederlandse. Dit heeft als voordeel dat je makkelijker een hotel met uitzicht op zee kunt vinden!

 

 

De kusttram van Knokke-Heist naar De Panne

Toegegeven, echt lang is de Belgische kust niet. Slechts 67 kilometers scheiden de Nederlandse van de Franse grens. Hoe leuk is het dan om het hele stuk af te reizen met de kusttram. Van het luxe Knokke-Heist, via het alternatieve Oostende naar de Franse flair van De Panne, het zal je verbazen hoe veelzijdig de Belgische kust is. Met 67 kilometer en evenzoveel stops is de kusttram de langste tramroute ter wereld!

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von la fille du bord de mer (@ann_maelfeyt) am

 

Zien en gezien worden in Knokke-Heist

Een twaalf kilometer lang strand wacht je in Knokke-Heist. Deze bekende badplaats ligt vlakbij de Nederlandse grens en laat zich in vier delen opsplitsen: Heist, Duinbergen, Albertstrand en Het Zoute. Albertstrand is hiervan het meest bekend dankzij de luxe hotels, strandtenten en restaurants die je hier vindt. Het strand van Knokke-Heist staat daarnaast bekend om de vele kitesurfers die onder de juiste weersomstandigheden in groten getale aanwezig zijn. Al van ver kun je de kleurrijke kites zien vliegen. Zelf kun je ook eens een poging wagen bij een van de talrijke surfscholen aan de kust.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von 𝙾𝙼𝙰𝚁 𝙰𝙻𝙹𝙰𝙻𝙾𝚄𝙳 (@oajaloud) am

 

Wandelen in Natuurpark Het Zwin

In het uiterste noorden van Vlaanderen bevindt zich een natuurparadijs: Het Zwin, net boven Knokke-Heist. Het natuurpark heeft als ondertitel “internationale luchthaven voor vogels”. De ilyllische wandelroutes brengen je langs kleine hutjes en meertjes, door groene bossages en bovenop de dijk.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Christine Van Breusegem (@shoots.in.nature) am

 

Strandtenten in Blankenberge

Ontspannen aan het strand met een drankje in de hand, dat gaat het beste bij een strandtent. Langs de Belgische kust zijn meer dan tachtig strandtenten te vinden, waarvan een groot deel in de buurt van Blankenberge. Neem plaats op een van de strandstoelen in de lounge (of zoals de Vlamingen zeggen: strandzetel) en bestel een ijskoude cocktail. Met je voeten in het strand en een drankje in de hand komt het ultieme vakantiegevoel wel heel dichtbij!

Blankenberghe

 

Beleef de belle époque in De Haan

De bijzondere architectuur van De Haan is afkomstig uit de belle époque. De Haan is dan ook het mooiste plaatsje aan de Belgische kust. Langs de strandpromenade zijn veel werken van Vlaamse kunstenaars te bewonderen en dankzij het prachtige strand is een gelukgevoel hier nooit ver weg. Gurutip: huur een fiets en verken De Haan en de omliggende plaatsjes. Er zijn veel mooie fietsroutes te vinden in de directe omgeving.

Het strand van de Haan

 

Kunst aan zee in Oostende

De bekendste stad aan zee is ongetwijfeld Oostende. Niet alleen strandliefhebbers komen hier aan hun trekken, ook kunst- en cultuurliefhebbers vermaken zich hier opperbest. Oostende biedt de perfecte combinatie van strand en stad. Elk jaar komen in Oostende getalenteerde street-art artiesten bijeen om de stad kleur te geven. Er zijn ondertussen al meer dan twintig grote muurwerken te ontdekken in de stad. Een combinatie van kunst en strand, die tref je natuurlijk bij het zandsculpturenfestival, dat elk jaar van eind juni tot eind september gehouden wordt.

Het strand van Oostende

 

Geschiedenis in Raversijde

Raversijde? Nog nooit van gehoord. Daar komt dan nu verandering in, want in dit stadsdeel van Oostende zijn verschillende bunkers, uitkijkposten en gevechtsstellingen te vinden. De onderaardse gangen van de Atlantikwall tellen maar liefst twee kilometer in lengte. Vele overblijfselen getuigen nog van deze Duitse verdedigingslinie uit de Tweede Wereldoorlog. Een groter contrast is bijna niet te maken met het nabijgelegen Middeleeuwse vissersplaatsje Walraversijde. Dit is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Vlaanderen.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von WarsimS (@w_a_r_s_i_m_s) am

 

Ontspannen uitrusten in Westende

Bij Westende is het strand maar liefst vijfhonderd meter breed. Hier is dus altijd meer dan genoeg plaats voor iedere zonaanbidder die graag in alle rust van z’n weekendje weg aan zee geniet. In de afgelopen decennia is hier de nieuwe kern Westende-Bad ontstaan, perfect voor een vakantie met kinderen. Voor de Eerste Wereldoorlog was Westende al een mondaine badplaats, waar helaas niet veel meer van over bleef. Toch kun je hier genieten van een ontspannen vakantie in een van de vele vakantieparken in de omgeving.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Kustpark Strand Westende (@kustparkwestende) am

 

Garnalenvissers te paard in Oostduinkerke

Wil jij wel iets meer beleven dan de hele vakantie zonnen aan het strand? Dan kun je je ogen uitkijken in Oostduinkerke, nabij Koksijde. Hier is te zien hoe vissers te paard hun buit binnenhengelen! Bij eb komen de vissers in actie en trekken zware netten achter zich aan. Op de kade kun je de versgevangen garnalen kopen of toekijken bij een van de kookshows.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Lieve Decoene (@lievedec) am

Voor een weekendje weg met hond kun je tussen oktober en Pasen kiezen voor een verblijf aan de Belgische kust. Tijdens het strandseizoen zijn honden echter meestal niet toegestaan op het strand. Een uitzondering hierop is het strand tussen Koksijde en Oostduinkerke: hier zijn honden het hele jaar welkom op het strand!

Strandzeilen in De Panne

De Panne, een bekende hotspot voor strandliefhebbers, is ook voor sportievelingen de place to be. Zodra er genoeg wind staat, kun je hier strandzeilen. Je kunt de karretjes op hoge snelheid over het strand zien flitsen. Aangezien De Panne aan de Franse grens ligt, kun je gemakkelijk een bezoek brengen aan Frankrijk en daarna weer terug “zeilen” over het zand. Een unieke belevenis die je nog lang blij zal blijven! De Panne is niet alleen bekend om de Franse flair maar ook dankzij het lokale pretpark: Plopsaland. Gurutip: niet ver van De Panne ligt een klein kunstenaarsdorp aan de kust: het pittoreske Sint-Idesbald.

De Panne aan de Belgische kust

 

Overweeg jij een vakantie aan de Belgische kust? Wat vind jij de mooiste kustplaats van België? Laat het me weten in de comments!

België aan de kust

 

Meer uit het Travel Magazine: