Vergeet de pessimisten – IJsland met een krapper budget is helemaal mogelijk! Ik heb een lijstje voor je samengesteld met enkele handig tips om je te helpen geld te besparen en het meeste uit jouw vakantie te halen!

Zoals iedereen met een voorliefde voor Scandinavië wel weet (en ik ben duidelijk een van die mensen) kan het een erg moeilijke regio zijn om te ontdekken met een wat krapper budget. De hoge taxaties en levenskosten kunnen de meeste toeristen, reizigers en avonturiers versteld doen staan, maar als je een paar handigheidjes in je achterhoofd houdt dan is het echt wel mogelijk om meer geld over te houden dan van te voren mogelijk geacht! IJsland met minder geld is zeker mogelijk!

IJsland met een krapper budget

Wanneer gaan | Accommodatie |Reizen | Dagelijkse kosten

 

Wanneer gaan

Zoals elke ervaren reiziger weet maakt de tijd van het jaar waarop je reist een immens verschil voor de prijs die je betaalt voor vluchten en accommodaties. Wat IJsland betreft zijn de zomers zonder enige twijfel het hoogseizoen. Van midden juni tot en met augustus, wanneer het weer het warmst is en de dagen het langst, reizen er hordes toeristen richting IJsland. Dus verwacht de hoogste ticket- en hotelprijzen in deze periode.

Als je het echt op een strak budget wilt doen adviseer ik je om de zomerdrukte te ontwijken en gedurende de lage of tussen seizoenen te reizen. Toegegeven, je zult een iets dikkere jas nodig hebben, maar het is zonder twijfel de beste optie als je voor minder geld wilt reizen! Het Noorderlicht valt sowieso tussen september en midden april te bewonderen, dus echt veel zul je niet missen. Sterker nog, veel reizigers in het laagseizoen vinden het een geweldige tijd om Reykjavik pas echt te leren kennen en om in alle rust van dat geweldige landschap te genieten.

In mijn reiskalender vind je alles over de beste reistijd voor IJsland!

 

Een puntje om wel in je achterhoofd te houden is dat de meerderheid van de tours stil worden gelegd vanaf september. Voel je je echter avontuurlijk genoeg dan kan je een eigen auto huren en geheel je eigen reisplan en route samenstellen (later meer daarover!). Is er echter een specifieke tour die je wilt doen, bijvoorbeeld langs de Golden Circle, dan moet je er misschien toch voor kiezen om in de lente te gaan. Sommige landelijke wegen kunnen in het laagseizoen afgesloten zijn door de lastige weersomstandigheden, maar het is gewoon een kwestie van tijdig plannen en de plaatselijke bevolking vragen wat de beste opties zijn.

Zoals je ziet heeft elk voordeel z’n nadeel en elk seizoen zo zijn voors en tegens. De zomer is warmer en lichter, maar duurder, terwijl de winter rustig en goedkoop is, maar donkerder en stiller. De keuze is aan jou wanneer je precies wilt gaan natuurlijk, maar als ik zou moeten kiezen zou ik voor het laagseizoen gaan. Ik voel me wel aangetrokken tot dat idee dat ik helemaal alleen kan genieten van dat adembenemende landschap en dat ik op eigen houtje en volgens eigen tijdplan dit majestueuze eiland kan ontdekken. Met een eiland zo verbazingwekkend mooi lijkt dat me toch echt wel de beste manier om het te doen!

Via mijn vluchtenzoeker vind je eenvoudig scherp geprijsde vluchten om jouw droomvakantie te starten. Gurutip: Kijk ook eens naar vluchten met vertrek vanuit Brussel of Düsseldorf.

IJsland met

Accommodatie

De hogere taxaties in Scandinavië zorgen ervoor dat hotels doorgaans de duurdere opties zijn en voor IJsland geldt ditzelfde principe. Tenzij je echt geen afstand kunt doen van bepaalde luxes, zoals gratis toiletartikelen in de badkamer, heb ik een duidelijke aanrader voor je: vergelijk de prijzen of leef als een local! Appartementen huren is een fantastisch alternatief voor hotels en ze zijn vaak ook nog eens prachtig ontworpen – met dank aan de Scandinavische kunde in binnenhuisarchitectuur. Dit is een fantastische optie als je een paar dagen in Reykjavik blijft en je kunt er echt je thuis van maken terwijl je in alle rust de stad verkent. Op vergelijkbare wijze kun je verspreid over het hele land meerdere appartementen/hutjes huren waardoor je zo een hele roadtrip uit kunt stippelen en je tot in de meest afgelegen gebieden kunt komen, weg van alle toeristen.

Als je thuis wat vrienden en vriendinnen over kunt halen om met je mee te gaan dan kan je de kosten voor de accommodatie ook nog eens verdelen, wat het natuurlijk alleen maar goedkoper maakt. Vraag eens rond in je vriendengroep en het zal je misschien verrassen hoeveel mensen maar wat graag ingaan op je aanbod! Zijn jullie wat jongere reizigers (of gewoon jong van geest) en ontmoet je graag nog wat nieuwe vrienden op de route dan is een hostel misschien een optie. Een paar bedden in een slaapzaal zijn vaak erg voordelig en je ontmoet meteen locals en reizigers die je aanbevelingen zullen geven over van alles, van restaurants tot barretjes tot plaatsen waar je een tussenstop moet maken tijdens je roadtrip.

Reizen

IJsland heeft slechts een kleine bevolking en het landschap kan soms extreem ruig zijn. Het openbaar vervoer kan daardoor een beetje verspreid en gebrekkig zijn wat bedekkingsgebied betreft, maar het is wel erg betrouwbaar en van uitstekende kwaliteit. Er zijn bijvoorbeeld geen treinen en als je zonder auto vanaf Reykjavik naar meer afgelegen terrein wilt, is het sterk aan te raden om tijdig te informeren naar tijdplannen en routes. Strætó is een erg goede site hiervoor. Daarnaast zijn er verscheidene bussen die je naar en van de binnenstad van Reykjavik van het vliegveld kunnen brengen, dus mocht je tijdens je reis naar IJsland in Reykjavik verblijven dan is dat altijd een goede optie.

De binnenkant van een ijsgrot in IJsland

Wat reizen in IJsland met minder geld betreft is de beste optie simpelweg het huren van een auto. De prijzen kunnen alleszins meevallen (al helemaal als je het kunt verdelen onder meerdere mensen) en het loont zich ook zeker als je bedenkt dat je hierdoor de sublieme landschappen kan ontdekken met complete flexibiliteit en gemak. Boek van te voren en je hebt misschien zelfs het geluk dat je er wat kortingen bij krijgt. Mocht je tijdens het laagseizoen reizen, wanneer de temperaturen kouder zijn en de weersomstandigheden meer bitter, dan is een 4×4 de veiligste optie, mocht je in aanraking komen met sneeuw en ijs. Informeer jezelf voor vertrek over de condities op de weg en eventuele wegafsluitingen op road.is, zodat je op alles voorbereid bent!

IJsland met

Dagelijkse kosten

Nog iets om in de gaten te houden tijdens je reis naar IJsland zijn de kosten voor eten en drinken: het is nou eenmaal een stuk duurder, dus IJsland met minder geld kan soms moeilijk zijn. Alcohol is iets wat je het best maar in de duty-free zone op het vliegveld kunt halen. Zoals in de meeste Scandinavische landen is de verkoop van alcohol in winkels sterk gereguleerd. Supermarkten mogen bijvoorbeeld geen alcohol verkopen en je moet dus naar de staatswinkels, de Vínbùðin, mocht je alcohol willen. Overigens verkopen ze hier wel gewoon alles van bier tot sterke drank, zolang je maar boven de 20 bent. Wil je echter gewoon een glas wijn tijdens het eten dan hebben de meeste restaurants, bars en clubs wel een licentie om alcohol te verkopen.

Uit eten gaan kan ook een erg dure aangelegenheid zijn, dus als je graag door IJsland met een budget reist zul je zeker niet elke avond in een luxe restaurant eten. Je vindt genoeg fast food tentjes in grote dorpen/steden en tankstations (uitermate handig voor onderweg!) die je voor net wat minder geld toch met een gevulde maag achter laten. Hot dogs zijn bijvoorbeeld populair in IJsland en ze zijn de perfecte snelle hap voor als je een beetje trek hebt. Bevalt dit je allemaal niet dan is de goedkoopste optie om zelf te koken, iets wat nooit een slechte optie is! De supermarktprijzen voor eten liggen ongeveer gelijk met de prijzen in Europa, zolang je geen producten koopt die geïmporteerd zijn.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je veel natuurlijke hoogtepunten en activiteiten (watervallen, hiken, etcetera) gratis kunt ondernemen, ook al is het voor sommige wildere routes wel sterk aan te raden een gids te boeken die het terrein goed kent. Grote attracties – zoals de Blue Lagoon, het National Museum of Iceland en Geysir – hebben een toegangsprijs, dus lees je vooraf in over wat je precies wilt doen en waar je heen wilt voor je op reis gaat.

IJsland met

IJsland heeft dan wel de reputatie dat het zo belachelijk duur is, maar er zijn eigenlijk best veel manieren waarop je geld kunt besparen en de kosten relatief laag kunt houden! Vraag je simpelweg van te voren af welke bezienswaardigheden en belevenissen je duidelijk wilt zien en meemaken en stel hier een duidelijk reisplan voor op. Het is makkelijker om je hier aan te houden waardoor je IJsland met een krapper budget kunt ontdekken.

Het is werkelijk zo’n adembenemend en verbijsterend prachtig land dat geld niet de reden mag zijn waardoor jij dit land maar niet gaat bezoeken. Je moet er gewoon op uit en er voor gaan! 🙂

Meer uit het Travel Magazine