Beste reistijd IJsland

Klimaat op IJsland

IJsland ligt op de rand van de Atlantische Oceaan en in de buurt van de poolcirkel. Vanwege deze locatie vind je een koel oceanisch klimaat op IJsland. Koele zomers en milde winters zijn kenmerkend voor dit klimaat. De reden hiervoor is de Golfstroom, die warme temperaturen met zich meebrengt. De warme Irmingerstroom zorgt er ook voor dat het warmer is aan de zuidkust in vergelijking met andere regio’s. Aan de noord- en zuidwestkust is het echter frisser door de Groenlandse stroom. Als je in de zomer naar IJsland reist, kunt je je verheugen op temperaturen tussen de 12 en 15 graden Celsius. In de winter liggen ze tussen 0 en 3 graden Celsius. Kortom, het is warmer aan de kust dan in het binnenland. Wat betreft neerslag zijn er ook kleine regionale verschillen. In de regio van de grootste gletsjer van IJsland, Vatnajökull, is de kans op neerslag het hoogst. In het zuiden neemt de hoeveelheid neerslag af en in het noorden op het plateau regent het het minst. Het begin van de zomermaanden zijn de natste maanden van het jaar. De klimatologische omstandigheden voor elke afzonderlijke maand vind je in de onderstaande tabel. Dit geeft je een overzicht van de beste tijd om naar IJsland te gaan.

Klimaattabel voor IJsland (Reykjavik)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 2 3 3 6 9 12 13 13 10 7 3 2
Min. temperatuur in °C -3 -2 -2 0 4 7 8 8 5 2 -1 -3
Zonuren per dag 1 2 4 5 6 5 6 5 4 3 1 0
Regendagen per maand 13 13 14 12 10 11 10 12 12 15 13 14

Beste reistijd voor IJsland

Als je het eilandlandschap in al zijn schoonheid wilt verkennen, zou de beste tijd om naar IJsland te reizen de zomermaanden moeten zijn. Juni, juli en augustus zijn perfect voor je reis naar IJsland. Tijdens deze maanden zijn de temperaturen overdag het hoogst. De temperaturen op IJsland zijn dan gemiddeld 12 tot 15 graden Celsius en kunnen in sommige regio’s opklimmen tot meer dan 20 graden Celsius. Bovendien zijn juni, juli en augustus de beste tijd om naar IJsland te reizen, aangezien de dagen het langst zijn in die maanden. Kijk uit naar vijf tot zes uur zon per dag. Dat is veel meer dan in de wintermaanden. Een ander voordeel van de zomermaanden in IJsland zijn de relatief weinig regendagen. Gemiddeld valt er in de zomer maximaal twaalf dagen regen per maand. Vanwege de goede weersomstandigheden worden juni, juli en augustus beschouwd als het hoogseizoen. Gedurende deze tijd komen de meeste toeristen naar IJsland. Het eiland staat in mijn top 3 van favoriete vakantiebestemmingen in juli.

De beste reistijd voor IJsland in een maandoverzicht:

  • Juni: 12°C, 5 uur zon, 11 regendagen
  • Juli: 13°C, 6 uur zon, 10 regendagen
  • Augustus: 13°C, 5 uur zon, 12 regendagen

Om de optimale reistijd voor IJsland een beetje te verlengen, kan je ook de maanden mei en september gebruiken om je vakantie te vieren op het eiland van vuur en ijs. In de maand mei gaat de lente langzaam voorbij en stijgen de temperaturen. In het najaar vallen herfstpauzes op IJsland en zijn de temperaturen niet zo koud. Degenen die liever de wintertemperaturen opzoeken, zelfs in de wintermaanden, doen goed aan een reis naar IJsland. De temperaturen zijn dan milder dan velen verwachten en komen ’s nachts meestal niet onder -3 graden Celsius. De winter wordt echter vaak geplaagd door regen, zoals je ziet in de bovenstaande klimaattabel. Iedereen die zijn reis in de lente plant, moet erop voorbereid zijn dat hij/zij misschien niet alle hoeken van het landschap kan verkennen. In de lente begint de wintersneeuw te smelten en kunnen de wegen in het hart van het eiland worden afgesloten.

In de beste reistijd heb je de mogelijkheid het eiland goed te verkennen. De weilanden zijn weelderig groen en nodigen je uit voor prachtige wandelingen. De vegetatie bloeit en biedt je een prachtig uitzicht. Als alternatief kan je het landschap verkennen op een mountainbike of in een kajak vanaf het water. Verder heb je de mogelijkheid om gletsjertochten te ondernemen. De zomer in IJsland biedt vele activiteiten om het land en zijn mensen te leren kennen.

De beste aanbiedingen voor IJsland

 

Beste reistijd voor het Noorderlicht op IJsland

Het IJslandse landschap van vulkanen, geisers, watervallen en gletsjers trekt elk jaar veel toeristen. Een ander natuurspektakel geniet ook van een bijzondere bekendheid: het Noorderlicht of Aurora Borealis. Hoewel de zomermaanden juni, juli en augustus de beste tijd zijn om op IJsland te reizen, moet je toch voor andere maanden kiezen wil je kans hebben om het Noorderlicht te zien. De beste reistijd voor Noorderlicht is namelijk in de wintermaanden van oktober tot en met maart. In dit seizoen heb je de grootste kans om het natuurlijke fenomeen te ervaren. Deze maanden zijn echter geen garantie dat je de overwegend groene lichten ziet. De perfecte omstandigheden om het noorderlicht te zien zijn koude, donkere en heldere pool avonden. Wanneer de lucht bedekt wordt door wolken, dan kan het Noorderlicht er niet door. Op de website van Icelandic Met Office kan je een voorspelling vinden van wanneer je de beste kans hebt om de Aurora te kunnen zien!

Beste reistijd voor het Noorderlicht

Beste reistijd om walvissen te zien

Beste reistijd om walvissen te zien op IJsland

In de zomer, wanneer het warmer is in de noordelijke regio’s van de wereld, komen de walvissen terug vanuit het zuiden. Om deze reden is de zomer het beste reistijd om walvissen te spotten. Vooral juni, juli en augustus bieden je de unieke ervaring om walvissen in hun wildernis te zien. Maar ook in mei, september en oktober kun je walvisexcursies boeken en met grote geluk de grote zeedieren zien. Bultruggen en dwergvinvissen evenals gewone vinvissen en dolfijnen wachten op je. Als je veel geluk hebt, zal er misschien een blauwe vinvis voor de lens komen. Reykjavik en Húsavik zijn bekende plekken om walvissen te spotten.

De winter als beste reistijd

Niet iedereen wil lente-temperaturen tijdens een IJslandse reis. Velen geven de voorkeur aan de kou in de wintermaanden. In deze tijd van het jaar dalen de temperaturen tot en onder de 0 graden Celsius, maar het weer is nog steeds mild. Je geniet hier van een uniek landschap. Veel delen van het land en vooral de plateaus zijn bedekt met sneeuw. De watervallen zijn bevroren en de gletsjers glinsteren in de winterse zon. Als je van besneeuwde en avontuurlijke landschappen houdt, moet je in de winter naar IJsland komen. Maak gletsjertochten, sneeuwwandelingen en laat je fascineren door het uitzicht. Wanneer je genoeg hebt van de kou tijdens deze tochten, kan je je opwarmen in de thermale baden. Een duik in de Blue Lagoon in de winter is een echt hoogtepunt.

Winter op IJsland

Mijn conclusie voor de beste reistijd IJsland

Zoals met veel andere reisbestemmingen, is dit bij IJsland ook van toepassing: de beste reistijd voor IJsland hangt af van jouw voorkeuren. Als je het landschap met verschillende wandelingen wilt verkennen, kiest dan voor de zomermaanden. Als je houdt van sneeuwavonturen in winterse landschappen en je wilt noorderlicht zien, kies je de wintermaanden. Niettemin zijn juni, juli en augustus de beste tijd om naar IJsland te reizen, aangezien de beste weersomstandigheden op dit moment de overhand hebben. Tegelijkertijd moet je hogere prijzen en grotere drukte verwachten. Degenen die willen ontsnappen aan het hoogseizoen, wijken af naar andere maanden van het jaar. De lente is bijvoorbeeld een reis waard, want trekvogels keren terug uit het zuiden. Zo heeft ook de herfst zijn voordelen. Het landschap glanst in herfstkleuren en er zijn minder toeristen op het eiland.

Mijn tip: Plan je reis naar IJsland niet te laat. De opwarming van de aarde heeft nu al een impact op het eiland. Kleinere gletsjers zijn nu al gesmolten.

Heeft de reislust je gevangen?

Hier vind je alle IJsland deals

De beste reistijden voor andere vakantiebestemmingen

 

Opmerkingen

jouw mening?