Beste reistijd IJsland

Klimaat op IJsland

IJsland heeft dankzij de ligging aan de Atlantische Oceaan en nabij de poolcirkel een koud zeeklimaat. Koele zomers en milde winters zijn kenmerkend voor dit klimaat. Dit is te danken aan de golfstroom, die warme temperaturen met zich meebrengt. De warme Irmingerstroom zorgt er ook voor dat het warmer is aan de zuidkust in vergelijking met andere regio’s. Aan de noord- en zuidwestkust is het juist weer frisser door de Oost-Groenlandstroom. Als je in de zomer naar IJsland reist, kunt je je verheugen op temperaturen tussen de 12 en 15 graden Celsius. In de winter liggen ze tussen 0 en 3 graden Celsius. Over het algemeen is het aan de kust wat warmer dan in het binnenland. Wat betreft neerslag zijn er ook kleine regionale verschillen. In de regio van de grootste gletsjer van IJsland, Vatnajökull, is de kans op neerslag het hoogst. In het zuiden neemt de hoeveelheid neerslag af en in het noorden op het plateau regent het het minst. Het begin van de zomermaanden zijn de natste maanden van het jaar. De klimatologische omstandigheden voor elke afzonderlijke maand vind je in de onderstaande tabel. Dit geeft je een overzicht van de beste tijd om naar IJsland te gaan.

Klimaattabel voor IJsland (Reykjavik)

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur 2 3 3 6 9 12 13 13 10 7 3 2
Min. temperatuur -3 -2 -2 0 4 7 8 8 5 2 -1 -3
Zonuren per dag 1 2 4 5 6 5 6 5 4 3 1 0
Regendagen 13 13 14 12 10 11 10 12 12 15 13 14

Beste reistijd voor IJsland

Wil je het eiland in al zijn schoonheid verkennen, dan zijn de zomermaanden de beste reistijd. Juni, juli en augustus zijn perfect voor je reis naar IJsland. Tijdens deze maanden zijn de temperaturen overdag het hoogst. De temperaturen op IJsland zijn dan gemiddeld 12 tot 15 graden Celsius en kunnen in sommige regio’s opklimmen tot meer dan 20 graden Celsius. Bovendien zijn de dagen het langst in juni, juli en augustus. Kijk uit naar vijf tot zes uur zon per dag. Dat is veel meer dan in de wintermaanden. Een ander voordeel van de zomermaanden in IJsland is het relatief lage aantal regendagen. Gemiddeld valt er in de zomer op maximaal twaalf dagen wat neerslag. Vanwege de goede weersomstandigheden worden juni, juli en augustus beschouwd als het hoogseizoen. Gedurende deze tijd komen de meeste toeristen naar IJsland. Het eiland staat dan ook in mijn top 3 van favoriete vakantiebestemmingen in juli.

De beste reistijd voor IJsland in een maandoverzicht:

  • Juni: 12°C, 5 uur zon, 11 regendagen
  • Juli: 13°C, 6 uur zon, 10 regendagen
  • Augustus: 13°C, 5 uur zon, 12 regendagen

Om de optimale reistijd voor IJsland een beetje te verlengen, kun je ook de maanden mei en september gebruiken om je vakantie te vieren op het eiland van vuur en ijs. In de maand mei gaat de lente langzaam voorbij en stijgen de temperaturen. In het najaar zijn de herfsttemperaturen niet zo koud. Sommige mensen kunnen ook prima met de temperaturen van de IJslandse winter overweg. Deze zijn overigens milder dan je zou verwachten en komen ’s nachts meestal niet onder -3 graden Celsius. Houd er echter rekening mee dat het in de winter vaak regent, zoals je ook in bovenstaande klimaattabel kunt zien. In de lente begint de sneeuw te smelten en kun je te maken krijgen met onbegaanbare en gesloten wegen in het hart van het eiland.

Tijdens de zomer zijn de weersomstandigheden al met al het beste om het eiland te verkennen. De natuur is in deze tijd van het jaar prachtig groen en nodigt uit tot een lange wandeling. Alternatief kun je het landschap verkennen per mountainbike of vanuit een kajak. Verder heb je de mogelijkheid om een gletsjertour te maken. De zomer in IJsland biedt vele activiteiten om het land en zijn mensen te leren kennen.

 

De beste aanbiedingen voor IJsland

 

Beste reistijd voor het Noorderlicht op IJsland

Het IJslandse landschap van vulkanen, geisers, watervallen en gletsjers trekt elk jaar veel toeristen. Het bekendste natuurverschijnsel op IJsland is waarschijnlijk het Noorderlicht, ook wel Aurora Borealis. Hoewel de zomermaanden juni, juli en augustus de beste tijd zijn om op IJsland te reizen, moet je toch voor andere maanden kiezen wil je kans hebben om het Noorderlicht te zien. De beste reistijd voor Noorderlicht is namelijk in de wintermaanden van oktober tot en met maart. In dit seizoen heb je de grootste kans om het natuurfenomeen te ervaren. Een garantie dat het noorderlicht aan de hemel zal verschijnen is er natuurlijk niet. De perfecte omstandigheden om het noorderlicht te zien zijn koude, donkere en heldere poolnachten. Wanneer de lucht bedekt wordt door wolken, dan kan het Noorderlicht er niet door. Op de website van Icelandic Met Office kan je een voorspelling vinden van wanneer je de beste kans hebt om de Aurora Borealis te kunnen zien!

Beste reistijd voor het Noorderlicht

Beste reistijd om walvissen te zien

Beste reistijd om walvissen te zien op IJsland

In de zomer, wanneer het warmer is in de noordelijke regio’s van de wereld, komen de walvissen terug vanuit het zuiden. Om deze reden is de zomer de beste reistijd om walvissen te spotten. Vooral juni, juli en augustus bieden je de unieke ervaring om walvissen in hun natuurlijke habitat te zien. Ook in mei, september en oktober kun je walvisexcursies boeken en met wat geluk de grote zeedieren zien. Bultruggen en dwergvinvissen evenals gewone vinvissen en dolfijnen wachten op je. Als je veel geluk hebt, zal er misschien een blauwe vinvis voor de lens komen. Reykjavik en Húsavik zijn bekende startlocaties om walvissen te spotten.

De winter als beste reistijd

Niet iedereen zoekt zachte lentetemperaturen tijdens een reis naar IJsland. Velen geven de voorkeur aan de kou in de wintermaanden. ’s Winters kunnen de temperaturen onder het vriespunt dalen maar is het weer nog steeds mild. Het landschap is buitengewoon spectaculair. Veel delen van het land en vooral de plateaus zijn bedekt met sneeuw. De watervallen zijn bevroren en de gletsjers glinsteren in de winterzon. Als je van besneeuwde en avontuurlijke landschappen houdt, moet je in de winter naar IJsland komen. Maak gletsjertochten, sneeuwwandelingen en laat je fascineren door het uitzicht. Wanneer je genoeg hebt van de kou tijdens deze tochten, kan je je opwarmen in de thermale baden. Een duik in de Blue Lagoon in de winter is een echt hoogtepunt.

Winter op IJsland

Conclusies

Zoals met veel reisbestemmingen hangt de beste reistijd voor IJsland af van jouw voorkeuren. Als je het landschap te voet wilt verkennen zijn de zomermaanden het meest geschikt. De zomer is het hoogseizoen, dus verwacht hogere prijzen en grotere drukte. Vermijd je de drukte liever, dan kun je bijvoorbeeld voor de lente kiezen, als de trekvogels terugkeren uit het zuiden. Ook de herfst heeft zo zijn voordelen. Het landschap glanst in herfstkleuren en er zijn minder toeristen op het eiland.Kun je niet wachten om het noorderlicht te zien en hou je van avontuur, dan is de winter de beste reistijd voor jou.

Wat is de beste reistijd voor IJsland?

Wil je het eiland in al zijn schoonheid verkennen, dan zijn de zomermaanden de beste reistijd. Juni, juli en augustus zijn perfect voor je reis naar IJsland. Tijdens deze maanden zijn de temperaturen overdag het hoogst. De temperaturen op IJsland zijn dan gemiddeld 12 tot 15 graden Celsius en kunnen in sommige regio’s opklimmen tot meer dan 20 graden Celsius. Bovendien zijn de dagen het langst in juni, juli en augustus.

Hoe is het klimaat in IJsland?

IJsland heeft dankzij de ligging aan de Atlantische Oceaan en nabij de poolcirkel een koud zeeklimaat. Koele zomers en milde winters zijn kenmerkend voor dit klimaat. Dit is te danken aan de golfstroom, die warme temperaturen met zich meebrengt. De warme Irmingerstroom zorgt er ook voor dat het warmer is aan de zuidkust in vergelijking met andere regio’s. Aan de noord- en zuidwestkust is het juist weer frisser door de Oost-Groenlandstroom.

Hoe is IJsland in de winter?

’s Winters kunnen de temperaturen onder het vriespunt dalen maar is het weer nog steeds mild. Het landschap is buitengewoon spectaculair. Veel delen van het land en vooral de plateaus zijn bedekt met sneeuw. De watervallen zijn bevroren en de gletsjers glinsteren in de winterzon. Als je van besneeuwde en avontuurlijke landschappen houdt, moet je in de winter naar IJsland komen.

Mijn tip: Laat je reis naar IJsland niet te lang op je bucket-list staan. Kleinere gletsjers zijn al gesmolten en de opwarming van de aarde heeft groot effect op IJsland.

Klaar voor een reis naar het land van ijs en vuur?

Hier vind je alle IJsland deals

 

 

Opmerkingen

jouw mening?