Ik heb van alles wat voor je; van mini antilopes tot de meest mysterieuze eilandbewoners. Moeder Natuur’s creativiteit kent geen grenzen. Ontdek een paar opmerkelijke dieren rond de wereld en lees welk dier ’s nachts kussens van gras onder slapende mensen bouwt.

Je moet soms echt even goed in je ogen wrijven om er zeker van te zijn dat je niet aan het dromen bent. Is dat echt een dier of heb je problemen met je ogen? Ik heb rond de wereld gereisd en sommige schattige donzige diertjes gezien, maar ook sommige minder harige locals die je simpelweg echt moet leren kennen.

Inheemse dieren

Dikdik | Luiaard | Kaapse klipdas | Spookdiertje | Fennek vos

Quokka | Aye-aye (vingerdier) | Plompe lori’s | Wombat | Loewak

Dikdik

Deze kleine rare Afrikaanse antilope is net zo grappig als de naam. Trouwens, met klein bedoel ik ook echt minuscuul – de dikdik is zo groot als een haas. Aangezien bijna elk ander dier op de steppe de natuurlijke vijand van de dikdik is zijn de kleine antilopes extreem schuw. Wanneer bedreigd maken ze een alarmerend geluid, waarna ze allemaal zigzaggend wegrennen.

inheemse dieren

Luiaard

Hoe vaak zie je deze ongewone local en wil je eigenlijk gewoon van plaats ruilen met hem/haar? Het tropische regenwoud in Centraal- en Zuid-Amerika nodigt je dan ook uit om lekker te luieren en relaxen. Aangezien de luiaard ongeveer 20 uur per dag inactief is hoeven ze slechts eens per acht dagen naar de grond om hun zaakjes te doen. Dit is hoe lui je kunt zijn! 😉 Als je hetzelfde wilt doen als zij dan is Costa Rica waarschijnlijk de beste plek om te relaxen.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von SLOTHS 🍃 (@cutee.sloths) am

Kaapse klipdas

Deze kleine vriend is eigenlijk verwant aan olifanten en lamantijen… Geloof jij het?! Dit schattige, haasachtige zoogdier, ook bekend als de dassie, is een inheemse bewoner van zuidelijk Afrika. Je kunt ze vooral goed spotten als je de Tafelberg op gaat in Kaapstad.

inheemse dieren

Spookdiertje

Deze kleine primaat, te vinden in de Filipijnen, lijkt wel uit een andere wereld te komen. De ogen van dit schattige diertje konden amper groter zijn, maar desondanks wordt het diertje toch maar zo’n 15 cm lang. Op het eiland Bohol kun je deze komische bewoner zelf gaan begroeten.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von FB: Rivo Lution (@rivo_lution) am

Fennek vos

Deze combinatie tussen een hond en een vos, met gigantische oren, zal je hart laten smelten. Dit is de reden waarom veel mensen in noord Afrika deze woestijnvos als huisdier hebben. De Fennek vos wordt in veel Arabische verhalen en gedichten beschreven. Er werd vroeger echter nog op gejaagd voor het vlees.

inheemse dieren

Quokka

De quokka woont in west Australië. Maar let op – het dier is al een bedreigde diersoort en toeristen verstoren zijn manier van leven. Het is beter om de dieren vanachter een raam te bekijken dan dat je een stukje van je taart met ze deelt.

inheemse dieren

Aye-aye (vingerdier)

Wow, wie hebben we hier? De aye-aye ziet er zeker vreemd uit! Er zijn veel mythes en legendes over dit dier in Madagaskar. Voor sommigen betekenen ze een voorbode voor ongeluk, terwijl het voor anderen nou juist geluksdiertjes zijn. Een legende zegt dat aye-ayes kussentjes van gras maken onder mensen die in het bos liggen te slapen. Het maakt echter een groot verschil of het kussentje onder je hoofd of je voeten ligt als je wakker wordt. Als het kussentje onder je hoofd ligt dan zul je rijk worden, ligt het onder je voeten dan zul je het slachtoffer worden van een magische spreuk. Een andere mythe zegt dat als je een van deze dieren dood dat je binnen datzelfde jaar ook zult sterven. Nauw, misschien kunnen we maar beter uit z’n buurt blijven. Of misschien gewoon maar niet in het bos in slaap vallen 😉

Plompe lori’s

Een kleiner familielid van de luiaard en ook al een erg kalm dier. Plompe lori’s zijn simpelweg belachelijk schattig en kijken altijd onschuldig met hun ongelofelijk grote ogen. Deze primaat is een van de inheemse dieren in Azië. Ze zijn vooral gewild als huisdier. Helaas denkt men dat stil blijven zitten vooral een verdedigingsmechanisme is, in plaats van dat ze gevangenschap tolereren.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Slow Loris (@gudrasival_vahavy) am

Wombat

Ondanks dat kangoeroes de nummer een is, is de wombat stiekem toch de ster van dit continent. Vooral bekend vanwege hun uitgebreide gangenstelsels als hol, deze dieren slapen voornamelijk gedurende de dag en verschijnen ’s nachts. Steek je hoofd niet in een van hun bouwwerkzaamheden, want je moet hun klauwen zeker niet onderschatten! Desondanks wil ik er nog steeds eentje knuffelen hoor…

inheemse dieren

Loewak

Nu wordt het toch echt een beetje vreemd. Iedereen kent koffiebonen. Aangezien er zoveel soorten zijn claimt iedereen de beste bonen te hebben. Nou moet je maar eens verwerken (letterlijk) wat er in Indonesië gebeurd. Hoe goed de koffie misschien ook ruikt na productie, misschien is er toch iets wat je eerst wilt weten over dit fijne goedje. Kopi Luwak is de naam van de koffie, en het wordt enkel speciale koffie door iets wat de Loewak ermee doet. Dit katachtige diertje eet de bonen eerst op, om ze vervolgens uit te scheiden, waarna ze nog wat verder verwerkt worden. Blijkbaar is dit juist hetgeen wat de bonen zo’n bijzonder aroma geven. Hmm… dat is toch wel apart… 😉

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Mark Spence (@markleonspence) am


Moeder natuur weet ons altijd te verassen met haar talloze diersoorten en de eindeloze creativiteit waarmee ze gemaakt zijn! Ken jij nog een uitzonderlijk grappig, schattig of ongebruikelijk diertje? Laat het me weten, zodat ik ‘m zo snel mogelijk kan leren kennen!

 

Meer uit het Travel Magazine: