De flora en fauna van Zuid-Afrika is uniek. Ga op een indrukwekkende reis naar grote nationale parken en de prachtige kust. Ga op zoek naar de imposante olifant, observeer de lenige gazelle en laat je inspireren door de fascinerende walvissen. Lees hier wat de beste hotspots zijn om dieren te bekijken!

Een uitgestrekt landschap van droog gras ligt voor je, hier en daar staat een acacia boom, een olifant sjouwt achter een struik vandaan. Een kleine olifant klampt zich met zijn slurf vast aan zijn staart en draaft achter hem aan. Klinkt dat niet precies als Zuid-Afrika zoals je het je inbeeld in je dromen? De dieren in het wild in Zuid-Afrika maken zonder twijfel een groot deel uit van je reis naar dit diverse land. We zullen je vertellen waar de beste hotspots zijn om je dromen waar te maken en de meest bijzondere dieren te bezichtigen.

Zuid-Afrika’s hotspots voor het bekijken van dieren in het wild

Kruger National Park | iSimangaliso Wetland Park | KwaZoeloe-Natal tot de Wild Coast

Hermanus | Addo Elephant National Park

neushoorn
Foto: SAT

Zuid-Afrika heeft een zeer uitgebreid assortiment aan nationale parken te bieden. Elk van hen heeft zijn voordelen en biedt goede omstandigheden om de dieren in het wild te laten leven, beschermd door de natuur en tegen de invloed van mensen. Daarnaast zijn de prijzen voor de parken erg fair en betaalbaar, zodat je zonder je scheel te betalen toch alle highlights van dit land kunt zien.

Naast gamedrives – alleen in de auto of onder begeleiding van een ranger – zijn mountainbikesafari’s of wandelingen door het bos ook mogelijk. Ook dit zijn echte aanraders om je rondreis door Zuid-Afrika nog interessanter te maken. Bijzonder cool is daarnaast dat Zuid-Afrika niet enkel de Big 5 en Big 7 huist, maar dat het ook de perfecte reisbestemming is om zeedieren te spotten.

 

The Big Five in Kruger National Park

Het Kruger National Park is niet alleen een van de beroemdste parken, maar ook een van de grootste beschermde natuurgebieden in Zuid-Afrika en huis van de Big Five. Naast olifanten, neushoorns, buffels, leeuwen en luipaarden kun je er ook veel andere zoogdieren en honderden soorten vogels ontdekken.

Het park beslaat een ongelooflijke 20.000 vierkante kilometer en biedt haar dierlijke bewoners meer dan 145 watergaten. Dit is waar je de beste kansen hebt om de dieren te observeren, vooral bij zonsopgang en in de avond. De beste reistijd om de dieren in Zuid-Afrika te bewonderen is het groene seizoen van mei tot en met augustus. Het veel aangenamere, droge en zonnige klimaat in de winter biedt ideale voorwaarden voor de dieren om bij de waterplaatsen rond te blijven hangen, waardoor het perfect is voor jouw dierenfoto’s.

safari met leeuw
Foto: SAT

De wonderlijke wereld van iSimangaliso Wetland Park

Het iSimangaliso Wetland Park ligt in het noorden van Zuid-Afrika’s oostkust. Het staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is te bereiken vanuit de stad St. Lucia, waar je ook toffe accommodaties kunt vinden. Het meer van St. Lucia in het park is het grootste meer van Zuid-Afrika en met haar omliggende wetlands is het het huis van krokodillen, flamingo’s, nijlpaarden en vele andere diersoorten.

iSimangaliso betekent wonderen”

Een bijzonder hoogtepunt vind plaats in het seizoen van november tot en met maart aan de kust van het iSimangaliso Wetland Park. Veel leer- en karetschildpadden komen naar de stranden en leggen tot wel 100 eieren in het zand, waar 10 weken later de jonge schildpadjes uit zullen komen. Het is een werkelijk emotionele ervaring om dit te zien gebeuren. Last but not least biedt het nationale park eindeloze stranden, wandelwegen door kust- en graslandschappen, een indrukwekkende onderwaterwereld voor tijdens het duiken of snorkelen, en – doordat de Indische Oceaan dichtbij is – ook de kans om bultruggen en haaien te spotten!

Hoogtepunten van de zee: van KwaZoeloe tot de Wild Coast

Een deel van de kust van KwaZoeloe-Natal (ook wel KwaZulu geschreven) ligt in het iSimangaliso Wetland Park, vanaf waar je tot aan Oos-Londen perfecte omstandigheden hebt om de zeewereld van Zuid-Afrika te leren kennen. In de Green Season – of Groene Seizoen – tussen mei en juli kun je live aanschouwen hoe miljoenen sardientjes bij de zogeheten Sardine Run aan de kust voorbijschieten om naar het warme, noordelijke water te reizen.

Het hoogtepunt van het hele spektakel is echter dat de migratie van sardientjes walvissen, dolfijnen, haaien en andere roofdieren aantrekt die zich verheugen op een feestmaal. Zo is de Wild Coast ook een optimale hotspot om orka’s the bewonderen. Bij begeleide boottochten of duikexpedities heb je de mogelijkheid om de zeebewoners van zeer dichtbij de zien te krijgen. Zo is het in Zuid-Afrika ook mogelijk om te duiken met witte haaien, het zogenaamde Cage Diving. Als dat niet genoeg avontuur voor je is dan weten wij het ook niet meer!

Walvishoofdstad Hermanus aan de Tuinroute

De echte hoofdstad voor walvisspotten is de plaats Hermanus, gelegen aan de zuidkust, niet ver van Kaapstad. In het walvisseizoen, wat jaarlijks plaatsvindt van juli tot en met november, kun je vanaf Antarctica walvissen, bultruggen en zelfs dolfijnen aan zien komen aan de Zuid-Afrikaanse kust.

Wanneer het walvisseizoen haar hoogtepunt bereikt in oktober, zijn er meer dan 100 walvissen die hun weg naar Walker Bay weten te vinden. Vanaf de kliffen heb je een uitstekend zicht op de actie in het water en ben je dicht bij de reis van de oceaan.

walvis bij Hermanus
De walvissen komen tijdens het walvisseizoen naar Hermanus

Huis van de olifanten: het Addo Elephant National Park

Niet ver van Port Elizabeth is het Addo Elephant National Park. Het grootste hoogtepunt: je kunt hier zowaar de Big Seven bekijken! Dit betekent dat je naast de welbekende Big Five nog twee extra dieren kunt spotten: de walvis en de Great White Shark! Al deze grootheden binnen het dierenrijk kun je van dichtbij bewonderen in het Addo Elephant National Park.

Er bevinden zich meer dan 600 olifanten in het nationale park, evenals verschillende antilopen, zebra’s en verscheidene andere diersoorten, dus je zult je zeker niet vervelen. Met begeleide safari’s of gewoon op eigen houtje heb je de kans om jezelf helemaal onder te dompelen in de natuur van Zuid-Afrika. Ideaal hiervoor zijn de ochtend- en avonduren, want dan zijn de dieren het meest actief. Je kunt het Addo Elephant National Park zelfs te paard verkennen. Het park biedt je naast gevarieerde fauna ook een fascinerende natuur met kustwouden en wetlands.

Wildlife spotten in Zuid-Afrika

Je leest het, wie wilde dieren wil spotten is in Zuid-Afrika aan het goede adres! Dit Afrikaanse land biedt een weergaloze diversiteit aan flora en fauna. Ga op wildlife safari in het wereldberoemde Krüger National Park, of ga walvisspotten in Zuid-Afrika aan de prachtige Wild Coast. Dit adembenemende land heeft het allemaal, dus boek snel een rondreis door dit prachtige land!

Alle Zuid-Afrika hotels