Laten we eerlijk zijn, wie vindt pinguïns nou niet ontzettend schattig? Om deze aandoenlijke dieren van dichtbij te zien is voor velen een droom. Gelukkig kan ook jij dit van je bucketlist af gaan strepen als je naar een van deze plaatsen reist. Ik ga je vraag beantwoorden: waar leven pinguïns?

De meesten van ons hebben pinguïns wel eens in documentaires of de dierentuin gezien. Maar de dieren live zien, in de vrije natuur waar ze leven, dat is pas een bijzondere ervaring. Wie het geluk heeft dit ooit mee te maken, zal zich zeker zijn leven lang dit moment herinneren. Maar niet gevreesd hoor. Je hoeft niet helemaal naar de Zuidpool af te reizen, want er zijn ook een aantal andere plaatsen op het zuidelijk halfrond, waar groepen pinguïns – of kolonies – voorkomen. Waar leven pinguïns? Dat ga ik je hieronder uitleggen, evenals hoe je ze kunt bezoeken.

Hier kun je pinguïns zien

Zuid-Amerika | Ecuador | Zuid-Afrika | Australië | Nieuw-Zeeland

Pinguïns in Zuid-Amerika

Zuid-Amerika is de thuisbasis van veel verschillende soorten pinguïns. De mogelijkheid om deze lieve dieren dus een bezoekje te brengen tijdens een rondreis Zuid-Amerika moet je zeker niet aan je voorbij laten gaan! Sommige van de grootste kolonies vind je, bijvoorbeeld, in het Argentijnse Patagonië, waar meer dan een miljoen Magelhaenpinguïns leven. Verder vind je hier ook de Falklandeilanden, waar je nog meer soorten pinguïns kunt bezichtigen.

Ook in het zuiden van Argentinië (meer specifiek in de buurt van Ushuaia), op het Chileense Tierra del Fuego, en op enkele afgezonderde oorden in Peru, hebben pinguïns hun broedplaatsen. Dit zijn meestal eilanden in de buurt van de kust, waardoor je er vaak per boot of vliegtuig heen kunt voor een bezoekje. In de meeste van deze gebieden worden er dan ook rondleidingen naar de pinguïn broedplaatsen georganiseerd door lokale reisorganisaties. Soms kan dit helaas wel een beetje prijzig zijn, maar het is uiteindelijk zeker de moeite waard! Zo dicht bij pinguïns zijn mensen slechts zelden. Let er wel op, vanzelfsprekend geldt het dat je ze niet aan moet raken! Men moet er immers voor zorgen dat de dieren niet gestoord worden door toeristen. Ga daarom ook altijd met verantwoorde reisorganisaties naar dit soort locaties, die het welzijn van de pinguïns in acht nemen!

Een speciale pinguïn plek in Zuid-Amerika

Een extra plek in Zuid-Amerika waar je heen kunt voor dergelijk soort pinguïn toerisme is in Ecuador. Nou ja, om preciezer te zijn de beroemde Galapagoseilanden. Op de eilandengroep, bekend door de immense biodiversiteit en natuurlijk het bezoek met de Beagle door Charles Darwin, vinden we een erg zeldzame soort pinguïn. Niet alleen vanwege het aantal, maar ook omdat het de enige exemplaren van hun soort zijn die boven de evenaar wonen. De pinguïns zijn slechts een klein bestandsdeel van de verbijsterende biosfeer van de Galapagoseilanden. Als je hier bent kun je het beste een tocht per motorboot organiseren, welke je langs Punta Moreno voort. Zo heb je de grootste kans om de pinguïns te ontmoeten.

Maar ook tijdens het snorkelen op de Sombrero Chino ben je er zeker van dat er velen vogelfamilies je pad zullen kruizen. Het lijkt niet meer dan logisch dat Charles Darwin hier een lange tijd doorbracht om later tot zijn evolutietheorie te komen. De naar hem vernoemde vogelfamilie, de Darwinvinken, kun je nog steeds voorbij zien fladderen op de Galapagoseilanden.

pinguïns

Pinguïns in Zuid-Afrika

Op Boulders Beach in Kaapstad, Zuid-Afrika, is in 1982 iets merkwaardigs gebeurd. Eerst kwamen er twee pinguïns en voordat men het wist was er een complete kolonie, welke vandaag ongeveer 3.000 exemplaren telt. We hebben het hier over de zwartvoetpinguïn of brilpinguïn. De snelle groei van de bevolking tovert een lach op het gezicht van menig dierenbeschermer, dierenliefhebber en dierenactivist, maar ook toeristen hebben de schattige strandbewoners omarmt. Buurtbewoners reageren de laatste tijd echter met steeds meer ergernis, omdat het nieuwe en steeds groeiende kolonie van pinguïns op Boulders Beach steeds meer geluid veroorzaakt.

Maar, aangezien de Afrikaanse pinguïn al tijden met uitsterven bedreigd wordt nemen de meeste omwonenden het geluidsoverlast voor lief. Je kunt het strand zonder problemen betreden, aangezien de diertjes gewend zijn aan mensen. Zolang je maar altijd minstens een halve meter afstand bewaart tussen jou en de pinguïn. Met de auto ben je vanaf Kaapstad in slechts 45 minuten op Boulders Beach. Deze excursie kun je makkelijk en goedkoop maken tijdens je rondreis Zuid-Afrika. Zulke rondreizen bied ik trouwens geregeld aan op mijn blog. Kijk maar eens op mijn pagina voor een passende Zuid-Afrika vakantie!

Pinguïns in Australië

Ook in het prachtige Australië heb je de kans om pinguïns te bezichtigen. Hiervoor moet je naar Phillip Island, in de buurt van Melbourne. Daar vind je de vertroetelende dwergpinguïn, wat de kleinste pinguïnsoort op aarde is. Je kunt ze bij zonsondergang ontmoeten en bewonderen. Voor deelname aan de zogenaamde “Penguin Parade” moet je een kaartje kopen voor 25 Australische Dollar. Voor 47 Australische Dollar kun je genieten vanaf een uitkijkplatform met een bijzonder mooi uitzicht. Vanaf Melbourne sta je met de auto al in ongeveer 90 minuten in het natuurpark.

Als dat nog steeds te ver is voor je kun je ook nog je geluk proberen ergens dichter bij Melbourne. Op St. Kilda woont namelijk ook een kleine groep pinguïns. Helaas gedragen niet alle toeristen zich even correct in de omgang met de dieren, waardoor ze het welzijn van de pinguïns in gevaar brengen. Informeer je dus alsjeblieft goed van te voren over wat het meest gepaste gedrag is als je op bezoek gaat bij deze schattige familie. Foto’s met flits worden sowieso zeer sterk afgeraden, omdat de ogen van de dwergpinguïns erg gevoelig zijn. Het belangrijkste is echter gewoon uit te gaan van gezond menselijk verstand, wat de omgang met de dieren betreft. Trouwens, verder tref je ook op Kangaroo Island in Zuid-Australië nog enkele pinguïns.

pinguïns

Pinguïns in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is niet alleen de thuisbasis van de dwergpinguïns, maar ook van andere – meer zeldzame – soorten. Deze soorten zijn de geeloogpinguïn en de fjordlandkuifpinguïn. Men kan deze lieve vrolijke vogels enkel begroeten tijdens hun reis aan wal, op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland en op Stewart Island, het op twee na grootste eiland van Nieuw-Zeeland. Enkele van de meeste geliefde vakantieoorden voor wildlife toerisme op het Zuidereiland zijn Marlborough Sounds, Akaroa Harbour, Oamaru en Dunedin. De fjordlandkuifpinguïns leven in de wouden van Tasmanië, vochtige loofbossen van Fjordland, aan het Moeraki meer en op Stewart Island.

pinguïns

Wie weet waggel je tijdens je volgende vakantiewandeling wel wat pinguïns tegen het lijf. Of kun je, nu de vraag “waar leven pinguïns?” beantwoord is, zelf op zoek gaan naar deze schattige niet-vliegende vogelsoort. Als je me een persoonlijk bericht stuurt op mijn Facebook pagina dan help ik je graag verder om deze reis te helpen organiseren!

Alle verre reizen

 

Meer uit het Travel Magazine: