IJsberen in de achtertuin en het noorderlicht boven je dak. Hoe is het om te wonen op een van de meest noordelijk gelegen eilanden, ver weg van de rest van de bewoonde wereld?

Twee maanden per jaar zie je geen zonlicht en onderweg van huis naar werk kun je zomaar een ijsbeer tegen het lijf lopen. En toch vindt Cecilia Blomdahl het fantastisch om in Longyearbyen te wonen. De Zweedse verhuisde vijf jaar geleden naar de hoofdstad van Spitsbergen, een eilandengroep in de Noordelijke IJszee, halverwege tussen Noorwegen en de noordpool. Het dorp telt iets meer dan 2000 inwoners. Hoe is het om op een van de meest afgelegen en koudste plekken ter wereld te wonen? We vragen het Cecilia!

Hi Cecilia, waarom besloot jij naar Spitsbergen te verhuizen?

“Vijf jaar geleden werkte ik samen met mijn vriend in een hotel in Gothenburg en had ik nog nooit van Spitsbergen gehoord. Vrienden van ons besloten voor werk naar Spitsbergen te verhuizen en vroegen of wij mee wilden gaan. We konden er ook werk vinden en dus hebben we de stap gezet.”

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Cecilia Blomdahl ✘ Svalbard (@sejsejlija)

Waarom vind je het zo fijn om op Spitsbergen te wonen?

“Er zijn zoveel redenen! Het is ongelofelijk om gletsjers, bergen en ijsberen direct naast je deur te hebben. Ik vind het ook heel leuk dat we hier een kleine gemeenschap hebben van mensen die heel bewust hier naartoe verhuisd zijn en hun omgeving en het eiland erg waarderen”

Wat is het moeilijkste aan wonen op het eiland?

“Het weer kan hier best een uitdaging zijn, maar ik geniet ook van de verschillende seizoenen. Daarnaast is het soms lastig om zo ver van de rest van de wereld en van familie verwijderd te zijn.”

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Cecilia Blomdahl ✘ Svalbard (@sejsejlija)

Wat heeft je het meest verrast sinds je naar Spitsbergen verhuisd bent?

“Je raakt heel snel aan dingen gewend. Het leven is hier heel anders. Wanneer we het dorp uitgaan, moeten we altijd een geweer bij ons dragen om onszelf te beschermen tegen ijsberen. Gedurende tweeënhalve maand hebben we helemaal geen daglicht en in de zomer hebben we juist vier maanden lang alleen maar licht. Leven zonder stromend water thuis was iets waar ik verrassend snel aan gewend raakte. Het leven is hier zo bijzonder dat ik die ongemakken niet erg vindt.”

Hoe breng je de weekenden door op het eiland?

“In de winter (januari – mei) gaan we in het weekend naar een vakantiehuisje. We rijden een paar uur naar een afgelegen cabin zonder water of elektriciteit, vele kilometers verwijderd van het dorp. Hier verblijven we vaak samen met vrienden. In het weekend verkennen we dan de omgeving en maken we veel foto’s. Ik neem ook vaak mijn drone mee! De rest van onze vrije tijd brengen we ook vooral buiten door. In de zomer gaan we vissen of hiken in de bergen. Het leven speelt zich hier vooral buiten af.”

 

Hoe zijn de winters zonder daglicht?

“Geweldig! Het is mijn favoriete tijd van het jaar. Het is zo magisch! Wanneer de zon ons voor dat jaar verlaat, blijven we achter met pikzwarte nachten waardoor de sterren heel duidelijk zichtbaar zijn. Het is bijna niet onder woorden te brengen hoe magisch het is om ‘s avonds buiten te zitten terwijl het noorderlicht door de donkere hemel danst.”

Heb je tips voor mensen die naar Spitsbergen willen reizen?

“Bepaal voorafgaand aan je reis wat je hier wilt doen en zien. Alle seizoenen zijn hier zo anders, dus doe je research! Neem de juiste kleding mee en plan je activiteiten vooraf. Veel mensen denken dat georganiseerde reizen en excursies te toeristisch zijn, maar dat is echt niet zo. Het is niet mogelijk om alleen op pad te gaan buiten het dorp, dus moet je excursies boeken om alles te zien wat Spitsbergen te bieden heeft.”

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Cecilia Blomdahl ✘ Svalbard (@sejsejlija)

Zou jij op deze bijzondere, maar ook enorm afgelegen plek kunnen wonen? Of is een weekje vakantie meer dan genoeg? Laat het ons weten in de comments! Bekijk Cecilia’s Instagram pagina en Youtube kanaal voor meer mooie beelden van Spitsbergen.

 

Zie jij een verre reis wel zitten?

Aanbiedingen voor verre reizen

 

Meer uit het Travel Magazine: