Digital nomad Naline Roodbeen verruilde haar Nederlandse keukentafel voor de stranden van de Caraïben en reisde met haar laptop en camera Latijns-Amerika door. Laat je insprireren door haar verhaal!

Alles in Nederland achterlaten om met een backpack de wereld rond te trekken. Reisjournaliste Naline Roodbeen maakte deze droom vorig jaar werkelijkheid. Als digital nomad reisde ze door Latijns-Amerika en nam ze haar werk ondertussen mee. “Al een aantal jaar werkte ik fulltime voor mijn online reismagazine Stop and Stare en als freelancer voor organisaties en merken in de reisbranche. Ik ging daarbij vaak op reis en werkte in principe aan de keukentafel. Hoe leuk al die reisjes ook waren, ik miste al snel mijn manier van reizen: op een langzaam tempo, zonder al te veel plannen en met aandacht en tijd om de bestemming en lokale bevolking echt te leren kennen. Bovendien stond ik niet achter het concept om voor een paar dagen naar de andere kant van de wereld te vliegen. Ik heb een baan die me volledig locatie onafhankelijk maakt, waarom zou ik daar dan niet eens gebruik van gaan maken!”

Isla de Ometepe Nicaragua
Isla de Ometepe in Nicaragua. Foto: Naline Roodbeen

‘Je hebt echt het beste van twee werelden’

Naline trapte haar reis af met een cursus Spaans in Nicaragua en reisde vervolgens naar Guatemala, Mexico, Peru en Bolivia. Al was het allesbehalve een lange vakantie, er moest immers ook gewoon gewerkt worden aan de andere kant van de wereld. “Vaak werkte ik ’s ochtends een aantal uurtjes en dan nam ik ’s middags de tijd om te doen waar ik zin in had.  Een nieuwe stad bekijken, op excursie in de omgeving of gewoon lekker met reisgenoten hangen op het strand of aan het zwembad. ’s Avonds kroop ik dan nog even achter mijn laptop, regelmatig met een taco of corona binnen handbereik —zwaar leven! Maar natuurlijk zaten er ook dagen bij dat ik gewoon de hele dag aan de slag was om een deadline te halen. “

 Mijn absolute favoriet was Mexico. Het heeft Caribische kust, prachtige koloniale steden, Maya ruïnes, waanzinnige surfstranden, inheemse dorpen en een indrukwekkende metropool als hoofdstad.

Reizen en werken met een biertje in je ene hand en een taco in de andere; het klinkt als de ultieme droom, maar het leven als digital nomad brengt ook heel wat uitdagingen met zich mee, zo merkte Naline tijdens haar reis. “Goede wifi is wel eens een uitdaging, zeker als je graag naar minder toeristische plekken reist. Daarnaast ben je constant omringd door backpackers die met een spaarpotje op reis zijn gegaan en geen verplichtingen hebben. Als digital nomad heb ik heel veel vrijheid en geniet ik ook keihard van het leven op reis, maar er zijn genoeg momenten geweest dat ik in het hostel achterbleef om te werken, terwijl de uitnodigingen om iets leuks te doen me om de oren vlogen. Maar zolang je de balans houdt tussen werk en vrije tijd heb je echt het beste van beide werelden.”

Matagalpa-Nicaragua
Matagalpa in Nicaragua. Foto: Naline Roodbeen

Slow travel: duurzame reistips

Wereldreiziger Naline vertrok op reis, omdat ze weer op haar eigen manier wilden reizen: langzaam en duurzaam. Niet dan een weekje in Zuid-Afrika en dan weer een weekend in Dubai, maar met tijd en aandacht voor de bestemming. “Voor mij draait het vooral om bewust reizen. Niet vol gas langs hoogtepunten gaan om je standaard to-do lijstje af te tikken, maar je eigen keuzes maken en stil staan bij wat je ziet. Dat resulteert in een mooiere ervaring én is beter voor de bestemming die je bezoekt. Laat je leiden door de locals en maak keuzes waar zij zoveel mogelijk rechtstreeks van profiteren. Duurzaam reizen staat daarbij echt niet synoniem voor 100% groen, back-to-basic of een torenhoog prijskaartje.”

Het is een bizar vrij en avontuurlijk bestaan. Ik zie het als een enorme luxe om zo te leven.

Zie je het ook wel zitten om voor langere tijd op reis te gaan? Gewoon doen, zegt Naline. “Begin gewoon, maak een globaal plan en sta vooral open voor spontane aanpassingen. Valt een land je tegen, dan reis je door, vind je het er fantastisch dan blijf je langer. En heb je toch na twee maanden genoeg van het reizen, dan is een ticket naar huis ook zo geboekt. Locatie onafhankelijk reizen is een ander verhaal, daar komt gewoon wat meer bij kijken. Niet alle banen lenen zich hiervoor, maar in veel branches is ook wel meer mogelijk dan op het eerste gezicht lijkt. Bedenk wel goed of dit leven bij je past. Het is een bizar vrij en avontuurlijk bestaan, maar ook een heel rusteloos leven waarbij je echt op jezelf aangewezen bent. Ik zie het als een enorme luxe om zo te leven.”

Machu Picchu - Naline Roodbeen
Foto: Naline Roodbeen

Op dit moment geniet Naline van tijd met vrienden en familie in Nederland maar de volgende reisplannen lonken alweer. “Ik heb een enkeltje Edinburgh geboekt en ga tot het einde van het jaar Schotland verkennen. Daarna zie ik mezelf toch wel weer richting Latijns-Amerika gaan. Colombia roept me al jaren, Cuba staat hoog op mijn wish-list en een vakantie naar Mexico mag dan ook niet ontbreken. Altijd plannen genoeg!”

 

Zie jij een verre reis ook wel zitten?

Alle verre reizen

Meer uit het Travel Magazine: