De coronacrisis heeft het dagelijks leven flink in de war geschopt. Quarantaines, werken vanuit huis en vooral niet op reis naar het buitenland. Maar wat doe je als reizen je beroep is? Vier bekende Nederlandse reisbloggers vertellen hoe zij omgaan met de coronacrisis.

Veel mensen hebben dit jaar hun vakantie naar het buitenland in rook zien opgaan door het coronavirus. Maar reizen is voor sommigen niet alleen een stukje plezier en ontspanning, het is ook hun inkomen. Wat doe je dan, wanneer je ineens je werk niet meer kunt uitoefenen? Ik vroeg reisbloggers Milou van Explorista, Roëll van Wearetravellers, Corno van Droomplekken en Mohsin van Nietnadenkengewoondoen hoe zij omgaan met de coronacrisis.

Waar was je op het moment dat corona in Nederland uitbrak?

Als je dan toch in lockdown moet, dan het liefst op een bounty eiland toch?

ROËLL: “Je gelooft het niet, maar ik was op de paradijselijke Malediven! We zouden twee weken lang gaan eilandhoppen, maar in samenwerking met Qatar Airways hebben we besloten toch eerder naar huis te vliegen. Iets dat trouwens niet iedereen begreep, want als je dan toch in lockdown moet, dan het liefst op een bounty eiland, toch? Maar als je er even over nadenkt en beseft dat je alleen op de grotere eilanden een kleine apotheek vindt en ook geen groot ziekenhuis, dan voel je toch heel sterk de behoefte om naar Nederland te gaan waar alles goed gereld is en je dichtbij je vrienden en familie bent.”

CORNO: “Ik was in Zuid-Afrika. Ik was er net tien dagen toen de eerste berichten binnenkwamen. Gelukkig was ik net terug toen de echte beperkingen kwamen. In Zuid-Afrika ben je gewoon op safari en hoor je niet zo heel veel dingen, dus ik was wel enigszins verbaasd toen het ineens zo verschrikkelijk hard ging in Nederland.”

MILOU: “In de week voordat alles dichtging, was ik nog in Berlijn. Daar was ik voor een grote internationale reisbeurs, die op het laatste moment afgezegd werd. Ik had non-refundable hotels en treintickets, dus ik besloot toch te gaan en dan maar lekker overdag in cafeetjes te werken en ’s avonds mijn werkvrienden in café’s te zien. Op dat moment hadden we geen idee dat het zo serieus zou worden.”

MOHSIN: “Op dat moment was ik met een groep van 36 man in Zuid-Afrika en we moesten eerder vertrekken. We zouden met Turkish Airlines via Turkije terugvliegen, maar zij liet geen Nederlanders meer toe. Uiteindelijk is het gelukt om met KLM terug te vliegen naar Nederland, maar wel vanaf Johannesburg. We zijn toen van Kaapstad naar Johannesburg gevlogen. Het was veel stress en we hebben daar zeven uur moeten wachten, maar toen het viegtuig van KLM aankwam, was ik heel blij.”

Roell-Roegwold-Verliefd-op-Nederland
Roëll de Ram © Wearetravellers.nl

Hoe heb je op de situatie ingespeeld om er toch het beste van te maken?

MOHSIN: “Nadat we alle groepsreizen hebben moeten annuleren, ben ik zelf nog weg gegaan met de auto naar Duitsland, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië – wat was dat mooi zeg! Na mijn trip door Europa heb ik binnen een paar dagen een nieuwe groepsreis opgezet: een autogroepsreis. Dertien auto’s, met in totaal 25 man, kwamen duizend kilometer naar ons toe rijden in Zuid-Duitsland en vanaf daar reden we als een hele stoet naar leuke plekken die ik twee weken daarvoor ook had bezocht. Het was een van mijn mooiste reizen.”

ROËLL: “Ik was bezig met een boek over Europa, maar toen corona Nederland (en de rest van de wereld) in z’n greep kreeg, belde ik met mijn uitgever en kwamen we op een heel ander tof idee: een echt reisboek over Nederland, waarin we wilden laten zien hoeveel tofs je eigenlijk dichtbij huis vindt. Vanaf maart en april heb ik toen keihard gewerkt aan dit boek en inmiddels ligt mijn tweede boek Verliefd op Nederland in de winkels! Op 1 september kwam hij uit en ik krijg er echt onwijs positieve en leuke reacties op.”

Alles waar ik keihard voor gewerkt had, stortte ineens in elkaar

MILOU: “Ik had gelukkig afgelopen jaar, vóór corona, al vrij veel geschreven over Nederland, dus zakelijk gezien heeft dat nog iets van de klappen kunnen opvangen. Er kwam natuurlijk ineens heel veel aandacht voor reizen in Nederland. Maar om eerlijk te zijn, heb ik er niet ‘het beste van gemaakt’. Ik heb keihard mijn best moeten doen om iedere dag uit bed te komen, me aan te kleden en een klein beetje werk te doen. Alles waar ik keihard voor gewerkt had, stortte ineens in elkaar. Al mijn plannen en dingen waar ik naar uitkeek, gingen niet meer door. Er was (en is) geen einddatum in zicht. Mentaal gezien was het écht overleven voor mij.”

CORNO: “De afgelopen tijd heb ik dé hotspots van Nederland bezocht en beschreven. Denk aan Giethoorn, de Zaanse Schans, Kinderdijk, dat soort plekken. Er zijn geen buitenlandse toeristen en het is hartstikke rustig, dus als je het wilt zien, ga nu! Ik vond het geweldig.”

 

Hoe reageren je lezers en volgers? Zijn ze geïnteresseerd in reiscontent of juist niet?

MILOU: “Reizen en vakantie vieren is zó belangrijk voor mensen. Ik zie dat mensen er toch graag over lezen, alvast voor de toekomst.”

CORNO: “Er kwamen veel meer mensen naar mijn website. Ik heb record na record gehad, echt waar. En dat komt allemaal door social media. Ik merkte dat heel veel mensen Facebook weer hadden aangesloten en dachten, nou dan gaan we maar weer eens kijken. Ik heb nog nooit zoveel berichten gehad die viraal zijn gegaan en waar tienduizenden mensen naar gekeken hebben en op reageerden. Het is echt booming geweest.”

MOHSIN: “Ik was nog maar één dag in Portugal en ik kreeg zoveel likes en comments op mijn foto’s, dat ik merkte dat mensen weg willen. Dus ik heb gelijk een reis online gezet en binnen een week was het volgeboekt.”

Mohsin-IMG-4788
Mohsin's reis naar Portugal © Nietnadenkengewoondoen.nl

ROËLL: “Mensen reageren heel positief op het boek Verliefd op Nederland. Ik krijg super leuke berichtjes van lezers die meteen tips zijn gaan uitproberen, maar ook complimenten voor de prachtige foto’s.”

 

Heb je tips voor iedereen die momenteel wil reizen of op vakantie wil gaan?

ROËLL: “Ik zou zelf vooral nog even focussen op Nederland en op bestemmingen in Europa waar je makkelijk naartoe kunt rijden met de auto. Mocht een land dan toch code oranje of rood krijgen, kun je snel een ander plan trekken.”

MOHSIN: “Mijn mindset is ‘niet nadenken, gewoon doen’, maar nu moet je zeker wel nadenken en dingen afwegen. Als je vakantiedagen hebt opgenomen, kies dan een bestemming die code geel is. Maar wees niet bang om wat van de wereld te zien, ook in deze tijden, want dat maakt het ook wel weer uniek. Maar let wel op en hanteer de lokale maatregelen.”

CORNO: “Je ziet steeds meer mensen met de auto op vakantie gaan, want je bent vrij om te gaan en staan wanneer en waarheen je wilt. Stap in de auto, rijd naar de Alpen en ga lekker kamperen of rijd naar Normandië en ga lekker daar aan de kust zitten. Je hebt honderd procent de controle, over je vervoer, je slaapplek; je hebt je eigen bubbel. De kans op ‘gedoe’ is gewoon heel klein.”

MILOU: “Houd je aan de lokale gezondheidsrichtlijnen, check elke dag het reisadvies van Buitenlandse Zaken en boek zo last minute mogelijk.”

Milou
Milou van Roon © Explorista.nl

Hoe kijk je naar 2021? Welke reistrends verwacht je en wat zijn je eigen plannen?

MOHSIN: “Er gaat veel veranderen, denk ik. Ik vind mondkapjes bijvoorbeeld al normaal worden en ik ben er al aan gewend. Ik hoop wel dat PCR testen afgeschaft gaan worden. Zelf heb ik voor komend jaar al dingen op de planning staan tot en met april, zoals Bali en Maleisië. Ja, ik denk wel dat sommige landen weer op geel gaan en zodra bestemmingen weer open gaan, zet ik ze op mijn lijst.”

CORNO:  “Ik denk dat er voor natuurvakanties en vakanties naar de wat rustigere delen meer interesse in komt. Mensen willen hun eigen ruimte en willen weg van de massa. Qua plannen ben ik nu bezig met iets in Duitsland, maar ik weet nog niet of dat doorgaat.”

ROËLL: “In 2021 verwacht ik dat mensen nog steeds veel in Nederland en Europa zullen reizen. Ik denk dat dat echt de grootste trend zal blijven en dat verre reizen maken nog even op zich laat wachten. Bovendien denk ik dat we ook wat meer hebben gezien wat we allemaal dichtbij hebben en dat we ook echt niet per se naar de andere kant van de wereld hoeven te vliegen om iets tofs mee te maken. Mijn eigen plannen hebben dan ook veel met Europa te maken. Ik hoop in ieder geval nog naar Duitsland te gaan, maar Kroatië lijkt me ook heel leuk en staat al lang op mijn bucketlist.”

MILOU: “Ik verwacht dat in 2021 reizen wel iets meer aantrekt. Zodra er een vaccin op de markt komt, durven mensen ook weer (verre) reizen te boeken. Toch denk ik dat in 2021 veel mensen nog in Europa blijven. Het zou zomaar kunnen dat we pas eind volgend jaar weer verder weg kunnen. Ook denk ik dat iedereen nu heeft ontdekt hoe leuk Nederland is en dat mensen sneller een weekendje weg zullen gaan in eigen land dan ergens naartoe vliegen.”

 

Op vakantie in Nederland

Ben jij ook wel in voor een avontuur op eigen bodem? Bij Holidayguru vind je de beste deals naar de leukste plekjes in Nederland.

 

 

Meer uit het Travel Magazine: