Van Tilburg tot Tadzjikistan, de Nederlandse Hera van Willick reist op haar trouwe tweewieler de hele wereld rond. In haar eentje bezoekt ze al fietsend alle uithoeken van de wereld.

Nergens voelt de 32-jarige Hera van Willick zich meer thuis dan op een zwaarbepakte fiets in een vreemd land. Al fietsend over een stille gravelweg in Kyrgyzstan of Tadzjikistan, met een ouderwetse kaart in d’r hand die haar de weg wijst. “Ik neem geen zonnepanelen of reserve batterijen voor mijn telefoon mee en gebruik hem dus niet meer dan noodzakelijk. Ik navigeer het liefst gewoon met de kaart, die doet het altijd.”

Die kaart en haar trouwe fiets brachten de Tilburgse al naar alle uithoeken van de wereld. Op haar fiets reist ze in haar eentje de hele wereld rond. Maandenlang is ze onderweg, tientallen landen heeft ze al bezocht. Maar kan je dan ook overal zo goed fietsen als in Nederland, fietsland bij uitstek? “Fietsmogelijkheden zijn er overal, maar dat kan ook betekenen dat je naast een drukke weg of over een hobbelig keienweggetje fietst. Buiten West-Europa houden de fietspaden op. Ik genoot verrassend veel van de stille gravelwegen in Kyrgyzstan en Tadzjikistan.”

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Hera van Willick (@heravanwillick) am

Kamperen bij de locals

Met een grof idee van waar ze heen wil maar zonder compleet uitgestippelde route stapt Hera gewoonlijk op de fiets. Verder kijken dan een paar weken voorruit doet ze niet, meestal weet ze ’s ochtends nog niet waar ze ’s avonds haar tent opzet. “Ik kampeer graag in de natuur en waar je dan het juiste plekje zult vinden, kun je nooit van tevoren precies weten. Soms heb ik wel een gebied in gedachten waar ik bijvoorbeeld niet in de buurt van dorpen zit. En soms weet ik dat ik die avond bij mensen te gast zal zijn of heb ik plannen om een leuk dorpje of stadje te bereiken en daar te overnachten.“

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Hera van Willick (@heravanwillick) am

Paklijst

Hera is soms maanden aan een stuk onderweg op haar fiets en kan dus beperkte bagage meenemen. Wat gaat er in haar fietstassen? Op haar website deelt Hera een paklijst en laat ze zien wat ze meeneemt op haar wereldreizen. Een paar broeken en shirts, keukengerei, een EHBO-kit, een tent en een slaapzak, een extra paar binnenbanden, een reserve fietssleutel, het gaat allemaal mee in haar fietstassen. Onmisbaar: een landkaart en haar donsjas. “Wat ik meeneem verschilt per reis, maar ik vind mijn donsjas onontbeerlijk. Hij is licht en warm en functioneert ook als mijn kussen als ik slaap.”

Met de fiets op reis geeft Hera niet alleen heel veel vrijheid, het beperkt ook de afdruk die ze op reis achterlaat op het milieu. De fiets is een duurzamere optie dan het vliegtuig of de auto. “Mijn ecologische afdruk is minimaal. Ik consumeer bijzonder weinig. Ook qua voedsel houd ik er rekening mee door bijvoorbeeld geen vlees en weinig zuivel te eten. Ik verbruik verder enkele batterijen en een litertje benzine voor twee weken koken. Hierdoor hoop ik dat mijn ecologische voetafdruk tamelijk verwaarloosbaar is.”

Zou zo’n wereldreis op de fiets ook wel iets voor jou zijn of reis je liever op een andere manier? Laat het me weten in de comments!

 

Meer inspiratie uit het Travel Magazine: