De Nederlandse Naomi ging voor een maandje naar Lissabon, maar de Portugese stad beviel zó goed dat ze niet meer terug naar huis is gegaan. Inmiddels is Portugal haar thuis en runt ze haar online onderneming vanuit Lissabon. Hoe is dat en wat zijn de leukste hotspots van de stad?

Ken je dat gevoel? Dat je een stad of land bezoekt en eigenlijk helemaal niet meer terug naar Nederland wilt? Naomi Vlietman, oprichter van Zakenmeisje, vertrok in mei 2017 voor een maand met een vriendin naar Lissabon en werd direct verliefd op de Portugese stad. Een maand veranderde in twee maanden en toen haar vriendin daarna verder reisde naar een volgende bestemming besloot Naomi in haar geliefde Lissabon te blijven. Inmiddels runt ze vanuit Portugal met succes haar bedrijf Zakenmeisje, een online community waar jonge ambitieuze vrouwen elkaar inspireren en motiveren om een eigen bedrijf te runnen. Hoe is het om locatie-onafhankelijk te werken en wat maakt Lissabon zo’n heerlijke stad? Ik vroeg het Naomi!

NAOMI-VLIETMAN
Foto: Prisca Visser

Hé Naomi, hoe bevalt het om in het buitenland te wonen en je onderneming vanuit Lissabon te runnen?

“Dat gaat eigenlijk heel goed! In het begin had ik nog wel wat twijfels of het ging lukken, omdat ik in Nederland ook veel offline netwerkevenementen organiseerde, maar ik doe vrijwel alles online en dat is super fijn. Ik merk dat je hier eigenlijk ook veel productiever van wordt. Doordat ik bijvoorbeeld al mijn meetings online heb, is iedereen altijd op tijd aanwezig (geen file of vertraging van het OV), heb je geen reistijd en gaat het ook veel minder over koetjes en kalfjes, maar kom je sneller ter zake. Toch mis ik soms wel wat offline contact met mijn klanten en daarom vind ik het ook onwijs leuk om workations te organiseren. Dan komt er een groep zakenmeisjes (zoals ik mijn klanten noem) naar Portugal toe, gaan we samen brainstormen over elkaars business en laat ik ze de leukste en mooiste plekjes zien.”

Tegen welke uitdagingen liep je in het begin (of misschien nog steeds) aan bij je verhuizing naar Lissabon?

“De taal vind ik nog steeds een uitdaging. Doordat bijna iedereen in Lissabon Engels spreekt, is de noodzaak niet zo hoog en maak ik er geen prioriteit van. Ik versta wel steeds meer en probeer het soms te spreken, maar switch vaak terug naar Engels zodra ik er niet uit kom. Toch zou ik het wel graag willen leren, zodat ik ook makkelijker mee kan praten tijdens gesprekken met de vrienden en familie van mijn (Portugese) vriend. Verhuizen naar een ander land betekent ook dat je nieuwe vrienden moet maken en sommige oude vriendschappen moet laten gaan. Gelukkig zijn hier veel mogelijkheden voor, zoals meet-ups, via dansles, Facebook groepen en co-working spaces.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NAOMI | BUSINESS COACH ⚡️ (@zakenmeisje) on


 

View this post on Instagram

 

A post shared by NAOMI | BUSINESS COACH ⚡️ (@zakenmeisje) on


Je hebt hiervoor ook in onder andere Australië, de Verenigde Staten en Canada gewoond, wat vind je zo fantastisch aan reizen en langere tijd in het buitenland wonen?

“Klopt! Ik vind Nederland een heel fijn land, maar de wereld is zo groot. Ik vind het heel interessant om andere landen en culturen te leren kennen. Je blik wordt hierdoor geopend en ik krijg er ook altijd veel inspiratie van. Door ergens een langere tijd te verblijven, leer je die plek echt kennen. Als je ergens maar een paar dagen bent, zie je vaak alleen de toeristische plekken. Door ergens echt te wonen, leer je hoe het er in een land echt aan toe gaat. Je doet er je boodschappen, gaat er naar de sportschool, leert de taal spreken en leert locals kennen. Dit is een hele andere ervaring dan wanneer je ergens maar kort bent. Ook vind ik het fijn om niet telkens mijn spullen te hoeven pakken en in hotels te slapen, maar echt een eigen plek te hebben. Een thuis..”

Heb je wat leuke insider tips voor Lissabon voor mijn lezers die op citytrip naar de stad gaan?

“Lissabon is een heerlijke stad om te voet te verkennen. Bedenk je wel dat er zeven heuvels zijn en de stoepen vooral uit kleine steentjes bestaan. Laat je hakken dus maar thuis en neem je sportschoenen mee. Voor goede sushi moet je naar Sea Me, heerlijk veganistisch eten kan o.a. bij Ao 26, PSI en House of Wonders (in Cascais), voor brunch vind je mij bij Zenith, voor avocado toast bij Hello, Kristof, goed uitzicht heb je bij Ponto final, de beste Pastéis de nata bij ´Manteigaria´ en wijntjes bij By the Wine. Verder zou ik zeker de app Misk downloaden, hier kun je alle fijne restaurants vinden.”

Ook op stedentrip naar Lissabon?

Ben je geïnspireerd door het verhaal van Naomi en wil je die leuke hotspots in Lissabon ook ontdekken? Boek dan nu via Holidayguru een goedkope stedentrip naar Lissabon. Ik verzamel de beste deals en aanbiedingen voor deze Portugese stad voor je. Gewoon doen dus!

Headerfoto: Renske Borst

Meer uit het Travel Magazine: