De term ‘de eilanden van de gelukkigen’ lijkt een beetje vergezocht, vind je niet? Hiermee introduceer ik de eilandengroep Kaapverdië in de Centraal-Atlantische Oceaan, dat geografisch bij Macaronesia hoort. En Macaronesia betekent niks minder dan ‘Eilanden van de gelukkigen‘. Dat klinkt al veelbelovend, toch? Veertien van deze eilanden behoren tot Cabo Verde, maar ik vertel je hier over de negen belangrijkste en bewoonde eilanden van Kaapverdië. Check hier al mijn Kaapverdië tips!

Een overzicht van alle Kaapverdië tips

Goed om te weten | Sal | Boa Vista | Santiago | Santo Antão | São Nicolau
Fogo | MaioBrava | Plan je vakantie

Ribeira do Paul Kaapverdie

Reizen naar Kaapverdië

Kaapverdië is het hele jaar door een heerlijke zonbestemming. Als je in Nederland loopt te bibberen van de kou, kun je op de Kaapverdische eilanden genieten van heerlijke temperaturen. Met TUI vlieg je in ongeveer 6 uur naar Kaapverdië, met tussenstop ben je ongeveer 8 uur onderweg. Een vakantie naar een van de luxe resorts op Kaapverdië hoeft helemaal niet veel te kosten. Bekijk de voordelige deals hieronder maar eens!

Goed om te weten over Kaapverdië

Kaapverdië  is een Afrikaanse eilandstaat is en dus zou je denken dat Kaapverdië misschien ooit aangesloten was aan het Afrikaanse vasteland. Het antwoord is simpel en briljant: het is ongeveer 135 miljoen jaar geleden dat deze eilanden oprezen uit de zee. De reden hiervoor was het stijgende magma van vulkanische uitbarstingen in de zee, en hierdoor is er geen fysieke verbinding gemaakt met het vaste land. Maar dat is niet alles. Door een blootstelling aan klimaat is geen een eiland hetzelfde – vlakke woestijnlandschappen en witte zandstranden komen net zo vaak voor als vulkanische- en berglandschappen. Zoals je al kan raden is een vakantie Kaapverdië dus erg divers en geschikt voor elk type vakantieganger. Voordat ik de verschillende eilanden aan je uitleg, wil ik eerst een breed overzicht van Kaapverdië geven:

  • Klimaat: Wanneer je ook een vakantie naar Kaapverdië in de planning hebt staan, je kunt in ieder geval uitkijken naar hoge temperaturen. De thermometer zal 23 – 30 °C tonen overdag en de temperaturen hebben in de zomer een gemiddelde van 24°C en in de winter 18°C. Je kan over het algemeen vaststellen dat de maanden oktober tot midden juli het wind seizoen is (Tempo das brias) en het regenseizoen (Tempo das chuvas) loopt van augustus tot september. Meer weten? Lees dan verder over de beste reistijd voor Kaapverdië.
  • Flora: Zoals ik hiervoor al gemeld heb, kan je op Kaapverdië verschillende vormen van vegetatie vinden. Je zal zien dat de plantengroei niet alleen varieert van eiland tot eiland, maar ook van regio tot regio op een eiland. Je kan uitkijken naar palmbomen, bananen, mango en citrusbomen, evenals als suikerriet en duinen.
Vila de Pombas Santa Antao
  • Taal: Als je jezelf graag goed verstaanbaar wil maken op Kaapverdië, zonder je handen en voeten te veel te hoeven gebruiken, dan moet je een goede basis in het Portugees hebben. Portugees is namelijk de officiële taal hier, terwijl de inwoners hier Kaapverdische Creools spreken onder elkaar, wat de nationale taal is.
  • Keuken: Hartige maaltijden gemaakt in een pot zijn de favoriete maaltijden van de lokale bevolking. Je kan op elke hoek van de straat wel het nationale gerecht Cachupa krijgen: het is een culinaire mix van zoete mais, ui, groene bananen, tomaten, kool, zoete aardappelen, pompoen, kool en spek.. De indruk dat hier alle restjes van de vorige dag in zijn gemixt doet het gerecht geen eer aan. Maar het kruiden van het gerecht met laurierbladeren, knoflook en andere kruiden creëert een heerlijk gerecht. Het komt ook vaak voor dat de stoofpot verrijkt wordt met vlees. Ook een lekkernij is het dessert gemaakt van diverse vruchten van een bepaald eiland. Creaties zoals de Doce de Papaya, kaas en koffie puddings moet je allemaal proberen.
  • Nachtleven: Het avondprogramma hangt er totaal vanaf waar je je op het moment bevindt. Terwijl sommige bars en clubs in de grotere steden hun deuren openen, hangt er een rustige avond in de lucht in de plattelandsgebieden. Vooral in de zomermaanden, met Kerstmis en met Nieuwjaar kan er een exuberante sfeer hangen op de eilanden.
Mosteiros

Sal: zon, strand en het paradijs voor surfers

Je zal waarschijnlijk met het vliegtuig arriveren op Kaapverdië en ik verzeker je dat je zeker vlinders in je buik zal voelen wanneer je door het raam van het vliegtuig kijkt: wat je ziet, is een eiland omringd met goud zand. Je zou kunnen zeggen dat het een grote zandbak is omringd door turquoise blauwe zee. Wat je wellicht niet zou kunnen zien vanuit het vliegtuig is de diverse vegetatie die zich over het eiland Sal heeft verspreid; naast woestijnachtige, zanderige gebieden vind je er ook eeuwenoude oases en vulkanen. Laten we ook de zoutvlakten niet vergeten, die ons dichter bij de oorsprong van de naam van het eiland brengen. Het eiland werd lang gezien als het centrum voor de zoutmijnen en werd hierdoor omgedoopt tot het Sal-eiland. Of dit eiland de juiste vakantiebestemming voor je is, hangt af van je verwachtingen van een vakantie op Kaapverdië. Als je op zoek bent naar een strandvakantie, dan is geen ander Kaapverdisch eiland beter geschikt dan Sal. Sal heeft een heel plat, uitgestrekt landschap, in tegenstelling tot veel van de volgend beschreven eilanden, en je kan hier pure zonneschijn verwachten. Voeg daar langgerekte zandstranden aan toe die ook vaak bezocht worden door surfers en je hebt de perfecte zonvakantie. Vanwege de goede winden die je vooral tegenkomt in november tot en met juli, is dit eiland een echt surfers paradijs.

Santa Maria

De mooiste stranden kan je vinden in Santa Maria, evenals de meest luxueuze hotels. De sfeer hier laat niks te wensen over: gezellige restaurants roepen om ontspanning terwijl de pastel gekleurde, kleine huizen een romantisch zicht bieden. Boetiekjes en winkels nodigen je uit voor een wandeling terwijl het gasthuis aan de kade een terugblik geeft naar het verleden – het is hier dat het zout uitgewogen werd. Als je niet wil ontspannen en meteen weer terug de zee in wil, maar liever in de diepte gaat duiken en op zoek gaat naar grotten en riffen, dan is Sal ook het juiste eiland. Je vindt bijvoorbeeld het Ohol azul in de buurt van Palmeira. Palmeira is een stad met een erg goede atmosfeer dankzij de bars en restaurants. De stad Espargos, diep in het binnenland, houdt van het leven. De stad werd niet zonder reden het middelpunt van Sal genoemd, sinds er niet veel op het eiland zou zijn als het niet voor deze stad was geweest: banken, winkels, restaurants en fitnessscholen vermaken de toeristen en de lokale bevolking. Als je je afvraagt of de stad waar jarenlang zout gewonnen werd nog een aantal zoutwatermeren heeft: ze zijn er nog steeds. Je vindt ze bij Pedra de Lume, en je moet entreegeld betalen om in de meren te mogen zwemmen. Voor diegenen die al een keer in een zoutwater bad hebben gezwommen, jullie weten dat een korte stop hier het zeker waard is.

Santa Maria Pier

Boa Vista: Een geheime tip onder de toeristen

Terwijl het eiland Boa Vista momenteel nog vrij onontdekt is door toeristen, tonen de voorspellingen dat het aantal toeristen de komende jaren zal toenemen. Daarom moet je snel gaan nadenken over een bezoekje aan Kaapverdië nu je nog van Boa Vista kan genieten in zijn originele staat. Je kan zien dat het eiland zich probeert te vergelijken met Sal: prachtige stranden liggen aan je voeten op Boa Vista met vergelijkbaar goed weer, wat het een perfecte bestemming maakt voor een zwem- en strandvakantie. Het landschap is grotendeels zanderig, afgezien van kleine bergketens die een beetje verscheidenheid bieden. Desalniettemin, als je niet in een stille stad wil verblijven tijdens je korte bezoek, dan moet je zeker de hoofdstad Sal Rei overwegen als slaapplaats.

Het grote plein heet Praça de Santa Isabel en hier vind je veel Afrikanen die hun kunststukken tentoonstellen en verkopen. Een kleurrijke mix van kunstwerken en vers eten maakt deze markt een populaire ontmoetingsplaats voor jong en oud. Kleurrijke bloemen en vlinders geven het een knusse en comfortabele flair waardoor je net even wat langer wil blijven kijken. Maar Boa Vista weet ook haar bezienswaardigheden naar voren te brengen en heeft een aantal mooie kerken – de belangrijkste is wel de Igreja da Santa Isabela. Gemaakt in zanderige en blauwe tinten bevindt deze kerk zich rechtstreeks aan de Praça de Santa Isabel. Doordat de stad is beschermd tegen de wind zijn de baaien in Sal Rei erg populair, maar ook het prachtige Praia do Estoril in het zuiden van de hoofdstad is zeker de moeite waard.

Santiago: Tegenstellingen trekken aan

Santiago is het grootste eiland in Kaapverdië en weet een goede indruk te maken op zijn bezoekers met zijn diverse landschap. Trouw aan het motto ‘tegenstellingen trekken aan’ vind je hier onvruchtbare steppes, evenals vruchtbare valleien, prachtige stranden en hoge bergen om door te wandelen. Een wilde mix van natuurlijke invloeden zorgt voor een grote portie diversiteit. Maar er zijn gelukkig nog niet zo veel toeristische ontwikkelingen te zien in Santiago. Vooral de hoofdstad Praia wordt overspoeld met een gezellige en idyllische flair, in plaats van de ruwe, luide en hectische atmosfeer van sommige toeristische plaatsen. Het zijn meestal de rijken die hier samenkomen en vooral de zakenlieden en diplomaten zijn hier de focus. Maar dit moet je er niet van weerhouden deze stad te bezoeken. Integendeel: in de oude binnenstad kan je gebouwen bewonderen uit het koloniale tijdperk, de kerk van Nossa Senhora de Graca en het Bateira fort. Vanuit dit fort kan je vanuit een prachtig uitzicht de zee bewonderen. Santiago is ook de juiste plek als je van een bruisend avondleven houdt. Het grootste muziekfestival vindt bijvoorbeeld jaarlijks plaats op het Praia Gamboa. Het hele jaar door kan je je echter vermaken in de bars, restaurants en nachtclubs van de wijk Achada de Stanto Antonio.

De voormalige hoofdstad van Cidade da Ribeira Grande de Santiago is ook mooi om te zien. In 2009 werd het uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. De betoverende kleine huisjes van Rue Banana herinneren je aan de typische Portugese architectuur. Aan de andere kant is de Ribeira de Prata, een vulkanisch strand dat glinstert in de zonneschijn, nog niet verstoord door het toedoen van mensen. Kokospalmen strekken over deze baai op ongeveer 5  kilometer afstand van Tarrafal. In Tarrafal zelf vind je witte stranden omringt door palmbomen, wat een uniek landschap biedt voor een prachtige bergketen.

São Vicente: rood, niet groen

São Vicente ziet er iets anders uit: als we het over landschap hebben, dit eiland wordt gedomineerd door de Monte Verde en nog twee ander bergketens. Maar in tegenstelling tot wat je verbeelding misschien denkt, is deze berg niet groen maar gemaakt van roodbruine steen. Als je graag wandelt en tijdens je vakantie actief wil blijven, dan adviseer ik je graag een wandeling rond deze berg. Je zal een ongelooflijk uitzicht hebben over het hele eiland. Als het goed, helder weer is kan je zelfs de naburige eilanden Santo Antão, Santa Lucia en Raso zien. De laatste drie zijn totaal onbewoond. Maar dat is niet de enige reden waarom een vakantie op São Vicente je bezoek absoluut waard is. Er wacht hier ook een kleurrijke mix van bezienswaardigheden en eindeloze wandelingen door Mindelo. Het echte paradijs voor windsurfers kan gevonden worden in São Pedro. Je kan nog steeds je wens voor een klassieke strandvakantie vervullen door naar de Baía das Gatas bij Praia do Norte te gaan. Zo kan je bijvoorbeeld een paar uurtjes genieten in de haven van Mindelo en door de vismarkt wandelen. Neem een paar foto’s van de Torre de Belem en geniet van de prachtige sfeer bij de kust. Je moet zeker een bezoekje aan de Rua Lisboa niet overslaan, beter bekend als de ziek van Mindelos. Wat dacht je van een stevig ontbijt bij een cafe om weer op krachten te komen? Misschien ook even een bezoekje aan de Oude Stad brengen, wat prachtig aan de zee ligt.

Santo Antão: Veelzijdig landschap

Het tweede grootste eiland van Kaapverdië, Santo Antão, laat een beeld zien waar we ondertussen aan gewend zijn voor deze eilandengroep: het landschap kan niet meer van elkaar verschillen. Terwijl je een echte droogte kan vinden in het zuiden en het westen kan vinden, bloeien de bloemen in al hun glorie in het noorden en oosten van het land. Naast dichte bossen vind je hier ook dadels, kokospalmen, en mango’s, evenals citrus-, amandel- en papaja bomen. Maar het is niet alleen het landschap van Santo Antão dat er mooi uit ziet, vooral de hoofdstad Ribeira Grande ziet er prachtig uit. Kleine, kronkelende steegjes met diverse winkels nodigen je uit voor een wandeling en restaurants nodigen je uit voor een heerlijk hapje. Pastelkleurig versierde gevels van de gebouwen zorgen voor een betoverend panorama op de strandpromenade, omringt door palmbomen.

San Antoa

São Nicolau: het hart van de natuur

Mountainbikers en wandelaars moeten hier even goed opletten, want ik sta op het punt om São Nicolau aan jullie te introduceren. Hier ligt er een waar natuur paradijs aan je voeten, versierd met rotsachtige berghellingen en rotsformaties, en de kleine en verlaten dorpen nodigen uit voor een avontuurlijke ontdekking. Alleen de strandvakantie gangers onder jullie zullen het moeilijk vinden om dit gebied te waarderen aangezien de kustgebieden moeilijk te bereiken zijn. Net zoals het veelzijdige landschap lijken de huizen hier kenmerken voor Kaapverdië. Je zal dit vooral tegen komen in de hoofdstad, Ribeira Brava, die omringt is door prachtige bergen. Geplaveide straatjes nodigen uit voor een wandeling en door het glas van de ramen van de winkels kan je leuk naar binnen gluren. Terwijl de stadswijk São João nog steeds gekenmerkt wordt door stenen huizen met rieten daken, vind je tussen de bloemen in het kleine park van de stad een oase van rust. Als je even wil ontspannen en relaxen op zonnebedden, dan raad ik je aan om een bezoek te brengen aan Praja da Luz. Hier vind je zwart zand wat gekleurd is door titanium en jodium. Dit zou moeten helpen tegen de lichamelijke aandoeningen van artritis.

Sao Nicolau

Fogo: Gedomineerd door een vulkaan

De naam Fogo komt niet zomaar uit de lucht vallen: het eiland was genoemd naar de vulkaan Pico de Fogo. Dit is de grootste vulkaan van Kaapverdië. Je kan je wel voorstellen dat het landschap van Fago behoorlijk karakteristiek is. Maar dit moet je vooral niet tegenhouden om het te beklimmen. Als je begint bij de Chã das Caldeiras heb je ongeveer 6 uur hiking voor de boeg, wat er natuurlijk vanaf hangt hoe snel je bent. Niettemin zal je hier ook een groot aantal prachtige dorpjes vinden. Je vindt São Filipe bijvoorbeeld prijken met een vulkanisch strand aan de kust. Het is de perfecte plek voor lange wandelingen, en als je wil gaan zwemmen raad ik je dit aan om in Ponta da Salina of Porto de Vale de Cavaleiros te doen.

Fogo

Maio: Waar de tijd stil lijkt te staan

Als je van een beetje meer stilte houdt, dan is Maio het juiste Kaapverdische eiland voor jou. De dorpen zijn stil en de huizen zijn gedecoreerd met bloemen waardoor alles er idyllisch uit ziet. Dit is precies Maio – de tijd lijkt hier stil te staan. Terwijl de lokale bevolking graag voor hun huizen zit en geniet van de stilte, nemen de geiten de straat over. De straten zijn vaker leeg dan druk. Een strand strekt zich kilomters lang van Vila do Maio over Morro helemaal tot aan Calheta. Je kan altijd ongestoord zwemmen op Maio.

Brava: Ontdek de mooiste stad van Kaapverdië

Het eerste wat ik mij herinner als ik aan Brava denk? Dadels en kokospalmen samen met felgekleurde oleanderbomen en andere levendige bloemen. Het is niet zonder reden dat we Vila Nova Sintra de mooiste stad van Kaapverdië noemen. Er zijn ook geruchten over een bepaalde prestige hier, gemeten in huizen met twee verdiepingen, wat eigenlijk hier erg typisch is op de eilanden van Kaapverdië.

Brava

Tip: Vergeet niet dat je een visa nodig hebt voor Kaapverdie

Het ligt absoluut aan je verwachtingen voor een vakantie voor wat voor eiland je hier zal kiezen. Zoals je zelf al hebt gelezen valt er meer over het ene eiland te zeggen dan over het andere. Zorg er alsjeblieft voor dat je niet vergeet een visum aan te vragen en dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is. Er zijn goede vliegverbindingen vanuit Nederland naar Kaapverdië, en ik bezorg je vaak scherpe aanbiedingen naar deze vakantiebestemming. Waar wacht je nog op? Je bent helemaal klaar voor je vakantie met deze Kaapverdië tips.