Beste reistijd Kaapverdië

Het klimaat op Kaapverdië

Het klimaat op Kaapverdië is het hele jaar mild en droog, de Kaapverdische eilanden worden dan ook wel de eilanden van de eeuwige zomer genoemd. De eilandengroep met negen bewoonde eilanden ligt in de Atlantische Oceaan ten westen van Senegal. Het hele jaar lokt de republiek Cabo Verde dan ook bezoekers vanuit de hele wereld naar haar eilanden. Er heerst hier een mild oceaanklimaat, dat wordt beïnvloed door de noordoostpassaat. Zoals je hieronder in de klimaattabel kunt zien, is het temperatuurverschil tussen dag en nacht gering. De luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60% en er valt zelden regen. Op de geliefde eilanden Sal, Boa Vista of Santa Maria ligt de temperatuur gemiddeld het hele jaar tussen de 23 en 30 graden Celsius. Hieronder vertel ik je wanneer je Kaapverdië het best kunt bezoeken en hoe het weer is tijdens je vakantie.

Klimaattabel voor Kaapverdië

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 23 24 24 25 25 26 27 28 28 29 28 26
Min. temperatuur in °C 19 19 19 19 20 21 22 23 24 23 22 20
Zonuren per dag 6 6 7 7 7 6 5 5 6 7 6 5
Watertemperatuur in °C 24 23 23 23 23 23 24 25 26 26 25 24
Regendagen per maand 1 0 0 0 0 2 3 3 6 5 1 0

Overzicht

 

Het weer en de beste reistijd op Kaapverdië

Naar Kaapverdië kun je het hele jaar door op vakantie. De temperatuur ligt het hele jaar tussen de 20 en 30 graden en de watertemperatuur wisselt tussen de 23 en 26 graden. Het is niet makkelijk de beste reistijd te bepalen, gezien alle maanden geschikt zijn voor een vakantie. De beste reistijd is afhankelijk van wat je wilt doen op vakantie. Ik maak onderscheid tussen strandvakanties (en surfen) en actieve vakanties.

Beste Reistijd voor een strandvakantie en om te surfen op Kaapverdië

In de zomermaanden juli, augustus, september en oktober wordt het goed heet op Kaapverdië. Deze tijd van het jaar is dan ook geschikt voor een relaxte strandvakantie. Tegelijkertijd is het in deze maanden ook regenseizoen op Kaapverdië, en komt hevige regenval voor op de eilanden. Deze zijn echter ook nodig om de hete lucht te doen afkoelen. Welkome buien dus! Na een korte bui komt de zon tevoorschijn en stijgen de temperaturen weer. De regen in de zomermaanden heeft ook een voordeel. De buien brengen een wat sterkere wind met zich mee, waardoor de omstandigheden voor surfers ideaal zijn. De zomer is dan ook de beste reistijd om te surfen op Kaapverdië. Voor een strandvakantie raad ik overigens aan het laagseizoen te kiezen. De hotels zijn in het hoogseizoen vaak volgeboekt, waardoor zeker last-minute vakanties erg duur kunnen worden. Ook op de stranden is het erg druk, terwijl het te heet is om bezienswaardigheden te bezoeken.

De beste reistijd om te zwemmen, wandelen en om de Kaapverdische eilanden te verkennen

De Kaapverdische eilanden worden niet alleen gekenmerkt door kilometerslange witte zandstranden en blauw water. De unieke flora en fauna trekt net zoveel natuurliefhebbers als zonaanbidders aan. De populairste activiteiten tijdens een vakantie op Kaapverdië zijn dan ook zonnen, surfen en wandelen. De vrijwel ongerepte natuur bestaat uit droge grasvlaktes, duinen en zoutmoerassen. De beste reistijd om te wandelen op Kaapverdië en het eiland te ontdekken zijn de droge maanden in de winter en het voorjaar. In de maanden januari, februari, maart, april, mei, juni, november en december zal er vrijwel geen neerslag vallen. In de wintermaanden december en januari kan de temperatuur ’s avonds en ’s nachts dalen tot 19 graden Celsius. Bij temperaturen overdag van tussen de 23 en 26 graden staat niets een winterzon vakantie op Kaapverdië in de weg. Tijdens de feestdagen keren vele Kaapverdiërs terug naar hun thuisland om bij familie de kerstdagen door te brengen. Daardoor zijn de dorpen en stranden van Boa Vista, Santa Maria, Sal en Fogo voller dan normaal. Wil je liever genieten van een rustige vakantie waarbij je geen kans hebt op regen en het weer toch zacht genoeg is om de verschillende eilanden te verkennen? Dan bestaat de beste reistijd uit de maanden april, mei, juni en november.

Alle Kaapverdië deals

Regenseizoen op Kaapverdië

Hoewel in de maanden september en oktober gemiddeld de meeste regen op Kaapverdië valt, is er geen sprake van een regenseizoen zoals in de tropen. De regentijd op Kaapverdië bestaat namelijk uit gemiddeld zes regendagen in september en slechts vijf in oktober. In de zomermaanden juli en augustus kan het af en toe tot een stevige regenbui komen. Deze koelen de temperatuur af en zorgen voor een frisse bries. Na een korte bui straalt de eilandenstaat weer van de zonnestralen en kun je weer op verkenningstocht onder het genot van heerlijk warm weer.

Mijn conclusie voor de beste reistijd op Kaapverdië

Het milde oceaanklimaat op Kaapverdië zorgt het hele jaar voor warm en aangenaam weer. Er valt het hele jaar niet veel regen, op enkele dagen in de zomer en herfst na. Toch kan ook het regenseizoen voor jou de beste reistijd zijn, als je van plan bent te gaan surfen op Kaapverdië. De buien zorgen voor de nodige wind die de golven hoger doen worden. De beste reistijd voor een strandvakantie waarbij je ook wilt wandelen en het eiland wilt verkennen, is de droge tijd in de winter en de lente. Perfecte weersomstandigheden om te zwemmen en wandelen zijn er ook in de maanden tussen november en juni. Wil je buiten het hoogseizoen naar Kaapverdië vliegen, dan zijn de maanden april, mei, juni en november geschikt. Het is dan relatief rustig op de eilanden. Reis je in de winter naar Kaapverdië, houd er dan rekening mee dat de temperaturen in de koudste maanden, december en januari, ’s nachts kunnen dalen tot 19 graden. In deze maanden kun je het beste een jas meenemen. Bekijk ook eens mijn andere tips voor Kaapverdië en vind de beste deals voor je vakantie!

Heb je het reisvirus te pakken?

Op vakantie naar Kaapverdië

Meer informatie over reizen

 

Die beste reistijd voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?