Beste reistijd Kaapverdië

Het klimaat op Kaapverdië

Het klimaat op Kaapverdië is het hele jaar mild en droog, de Kaapverdische eilanden worden dan ook wel de eilanden van de eeuwige zomer genoemd. De eilandengroep met negen bewoonde eilanden ligt in de Atlantische Oceaan ten westen van Senegal. Het hele jaar lokt de republiek Cabo Verde dan ook bezoekers vanuit de hele wereld naar haar eilanden. Er heerst hier een mild oceaanklimaat, dat wordt beïnvloed door de noordoostpassaat. Zoals je hieronder in de klimaattabel kunt zien, is het temperatuurverschil tussen dag en nacht gering. De luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60% en er valt zelden regen. Op de geliefde eilanden Sal, Boa Vista of Santa Maria ligt de temperatuur gemiddeld het hele jaar tussen de 23 en 30 graden Celsius. Hieronder vertellen we je wanneer je Kaapverdië het best kunt bezoeken en hoe het weer is tijdens je vakantie.

Klimaattabel voor Kaapverdië

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 23 24 24 25 25 26 27 28 28 29 28 26
Min. temperatuur in °C 19 19 19 19 20 21 22 23 24 23 22 20
Zonuren per dag 6 6 7 7 7 6 5 5 6 7 6 5
Watertemperatuur in °C 24 23 23 23 23 23 24 25 26 26 25 24
Regendagen per maand 1 0 0 0 0 2 3 3 6 5 1 0

Overzicht

Weer en beste reistijd voor Kaapverdië

Kaapverdië heeft niet vier, maar slechts twee seizoen: het windseizoen (Tempo das Brisas) van halverwege oktober tot halverwege juli en het regenseizoen (Tempo das chuvas) van halverwege augustus tot halverwege oktober. Het regenseizoen is tevens het heetste seizoen op Kaapverdië. De kans op regen is zelfs tijdens het regenseizoen op Kaapverdië minimaal. Hierdoor zijn eigenlijk alle maanden van het jaar geschikt voor een fijne vakantie op een van de Kaapverdische eilanden. De temperatuur ligt het hele jaar door tussen de 20 en 30 graden Celsius en de watertemperatuur varieert van de 23 tot 26 graden Celsius. Tussen november en mei regent het vrijwel niet op Kaapverdië. Wel kun je gedurende deze maanden stevige winden vanuit de Sahara en bewolkte dagen verwachten. Hierdoor is het aantal zonuren per dag tijdens deze maanden relatief laag. Warm is het echter nog steeds waardoor het er heerlijk vertoeven is tijdens je vakantie. De beste reistijd voor Kaapverdië hangt af van je plannen voor je vakantie. Hieronder lees je meer over de beste reistijd voor een zonvakantie, om te surfen en voor andere vakantieactiviteiten op Kaapverdië.

 

 

Beste Reistijd Kaapverdië
Zonvakantie Maart – augustus & oktober – december
Surfen Eind november – januari/februari
Wandelvakantie November tot mei
Hoogseizoen Juni tot halverwege augustus

 

Beste reistijd voor een zonvakantie op Kaapverdië

We raden tussen eind maart en halverwege augustus en tussen halverwege oktober en halverwege december aan voor een zonvakantie op de eilanden Sal of Boa Vista. Op die manier ontwijk je de tropische herfstmaanden en de koelere wintermaanden. Het hoogseizoen op Kaapverdië duurt van juli tot halverwege augustus. Het is goedkoper om tijdens het laagseizoen te reizen. Bovendien is het dan lekker rustig op het strand en zijn de temperaturen aangenamer dan tijdens de hete zomermaanden.

Beste reistijd om te surfen op Kaapverdië

De maanden oktober tot halverwege juli zijn het beste voor zwemmen en surfen op Kaapverdië. In de winter, tussen eind november en januari/februari, zijn de condities het beste voor surfers.

Beste tijd voor zonnebaden, wandelen en het verkennen van Kaapverdië

De Kaapverdische Eilanden hebben meer te bieden dan kilometers aan witte zandstranden en helderblauw water. De unieke flora en fauna van Kaapverdië trekt veel natuurliefhebbers naar het eiland. Wandelen is naast zonnebaden en surfen dan ook een van de populairste activiteiten op Kaapverdië. Ontdek de ruige natuur van Kaapverdië!

De droge en milde winter- en lentemaanden vormen de beste reistijd voor wandelaars en avonturiers. In januari, februari, maart, april, mei, november en december valt er vrijwel geen neerslag op de Kaapverdische Eilanden. De temperaturen zijn tevens aangenaam. In de wintermaanden december en januari kan de temperatuur ’s avonds en ’s nachts tot zo’n 19 graden zakken. Neem dus een warmere trui mee. Overdag ligt de temperatuur in de winter nog tussen de 23 en 26 graden Celsius en ook het water is een aangename 24 graden; ideaal voor een zonvakantie! Let op: rondom de Kerstdagen is het een stuk drukker op Kaapverdië. Veel locals die in het buitenland wonen keren voor de feestdagen terug naar hun thuisland waardoor het drukker is op de populaire eilanden Boa Vista, Santa Maria, Sal en Fogo. Ben je op zoek naar een rustige zonvakantie met een garantie op mooi weer met weinig regen? Dan raden we de maanden april, mei en november aan als de beste reistijd voor Kaapverdië.

Sal, Kapverden_shutterstock_363111110_kleiner

Regenseizoen op Kaapverdië

Hoewel de meeste regen op Kaapverdië tussen augustus en oktober valt, kent de eilandengroep geen echt regenseizoen zoals in veel andere tropische landen. In augustus regent het gemiddeld slechts 3 dagen, in september 6 dagen en in oktober 5 dagen. Dit komt neer op zo’n 100 millimeter regen, wat weinig is vergeleken met de regenseizoenen in andere tropische regio’s. Je kunt dus gerust tijdens het regenseizoen op vakantie naar Kaapverdië zonder bang te zijn dat je vakantie in het water valt. Na een korte bui volgt altijd weer zonneschijn!

Onze conclusie over de beste reistijd voor de Kaapverdische eilanden

Dankzij het milde zeeklimaat heeft Kaapverdië het hele jaar door warm en aangenaam weer. De neerslag is laag, zelfs tijdens het regenseizoen (augustus – oktober). Zelfs wanneer het regent, hoeft dit geen grote impact te hebben op je vakantie, omdat de buien vaak van korte duur zijn. De beste reistijd voor zonaanbidders die ook wat willen wandelen op de eilanden is het droge en milde winterseizoen en het voorjaar. Tussen november en mei zijn de omstandigheden perfect voor wandelen en zonnen op het strand. Wil je het drukke hoogseizoen vermijden, reis dan in april, mei of november naar de archipel. De wintermaanden vormen de beste reistijd voor surfers. In die maanden zorgt de wind voor hoge golven en eindeloos waterplezier. Kies je voor een vakantie in de winter, houd er dan rekening mee dat de temperatuur ’s avonds wat kan zakken. Neem een extra vestje mee en niets staat een ontspannen vakantie in de weg!

Heb je het reisvirus te pakken?

Op vakantie naar Kaapverdië

Die beste reistijd voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?