De Kerstmarkt van Osnabrück is al jarenlang een van de meest geliefde kerstmarkten van Europa, maar ook van de rest van de wereld. Loop door het sprookjesachtige decor voor het stadhuis, de St. Mary’s Church en de kathedraal. Een kop glüwein en geroosterde amandelen zijn hier een absolute must. Lees hier alles over deze kerstmarkt, de openingstijden en de leukste winkeltjes van Osnabrück.

Op slechts 50 minuten van de Nederlandse grens bevindt zich het plaatsje Osnabrück. Deze gezellige winkelstad staat bekend om zijn historische centrum, goede gastronomie en natuurlijk de kerstmarkt! We vertellen je alles over de kerstmarkt van Osnabrück, laten je de leukste dingen zien om te doen in Osnabrück  en wijzen je de weg naar de beste straatjes om te shoppen.

Kerstmarkt Osnabrück 2023

Data
27 november – 22 december 2023
Openingstijden
Zondag t/m donderdag: 12:00 – 21:00
Vrijdag en zaterdag: 12:00 – 22:00

De kerstmarkt van Osnabrück 2023 staat gepland van 27 november tot en met 22 december 2023. Wat zijn de leukste straatjes, waar kun je verder goed kerstshoppen en wat zijn de leukste eettentjes in deze culinaire stad? Naast alle praktische informatie over de kerstmarkt vertellen we je ook wat de leukste bezienswaardigheden zijn in Osnabrück. Driving to Osnabrück for Christmas!

Kerstmarkt Osnabrück 2023: alles wat je moet weten

Plattegrond Osnabrück | Praktische Informatie | Parkeren Osnabruck | Top 10 doen in Osnabrück | Met de auto of trein naar Osnabrück | Wat te doen op kerstmarkt| Shoppen Osnabrück | Hotelarrangementen Osnabrück

Kerstmarkt Osnabrück

Plattegrond Osnabrück

In Osnabrück is er één kerstmarkt, maar in de buurt zijn veel leuke bezienswaardigheden die je kan bezoeken. Kijk op deze plattegrond waar de leukste plekjes van Osnabrück te vinden zijn.

Praktische informatie

Voordat we je meer vertellen over de kerstmarkt van Osnabrück, delen we hier eerst de belangrijkste praktische informatie over de markt, zoals de openingstijden en waar je het makkelijkste kan parkeren.

Kerstmarkt Osnabrück
Data kerstmarkt Osnabrück 27 november – 22 december 2023
Openingstijden Zondag t/m donderdag: 12:00 – 21:00

Vrijdag en zaterdag: van 12:00 – 22:00

Locatie De kerstmarkt vindt plaats voor het stadhuis, de St. Mary’s kerk en de kathedraal
Adres stadhuis Markt 30, 49074 Osnabrück, Duitsland

Waar kun je parkeren voor de kerstmarkt van Osnabrück?

In totaal heeft Osnabrück meer dan 5.500 parkeerplaatsen nabij het centrum ter beschikking. Er zijn drie grote parkeergarages in de binnenstad en de gemiddelde kosten voor één hele dag parkeren liggen rond de €10. Je kunt eenvoudig de parkeerroute volgen om bij één van de garages uit te komen. Let op: in het centrum van Osnabrück mag je bijna nergens met de auto komen, dit is de zogeheten Umweltzone. Er is daarom vooral parkeergelegenheid aan de rand van het centrum. Vanaf hier kun je vervolgens makkelijk de stad inlopen. Wil je wel de Umweltzone inrijden? Dan moet je van tevoren een millieusticker kopen om toegang te krijgen.

Met de auto of trein naar Osnabrück

Osnabrück is zowel met de trein als met de auto prima te bereiken. Je bereikt Osnabrück vanaf Nederland via de snelweg A30 Amsterdam-Bad Oeynhausen. De snelwegafrit brengt je direct naar de binnenstad. Met de trein reis je gemakkelijk naar het historische station aan de rand van de binnenstad. Dit station is aangesloten op het spoorwegennet van de nationale spoorwegen. Vanaf Amsterdam stopt de ICE richting Berlijn zes keer per dag in Osnabrück. Je bent dus in no time in het centrum van de stad vanaf Nederland.

Kerstmarkt Osnabrück
Foto: Joachim Viertel

Wat is er te zien en te doen op de kerstmarkt van Osnabrück?

Wanneer de dagen langzaamaan weer korter worden, begint het alweer te kriebelen. In Nederland liggen de pepernoten alweer in de supermarkt en dan weet je: de winter komt er weer aan. Gelukkig wordt deze donkere periode een stukje lichter gemaakt met de super gezellige kerstmarkt van Osnabrück. Deze kerstmarkt is één van de leukste van Noord-Duitsland en misschien wel heel Duitsland. Populaire ontmoetingsplaatsen zijn ’s werelds grootste muziekdoos voor het theater en de bijna 100 jaar oude traditionele draaimolen van de familie Telsemeyer voor het stadhuis. Hier struin je langs de honderden kraampjes die je de lekkerste hapjes, de leukste cadeautjes en de smakelijkste drankjes verkopen. Tijdens de kerstmarkt van Osnabrück zijn er enkele gebruiken en activiteiten die je zeker niet mag overslaan.

 • Geroosterde Amandelen: Een typisch gebruik op de kerstmarkt van Osnabrück. Koop een bakje geroosterde amandelen en smikkel die op terwijl je langs de verschillende kraampjes loopt..
 • Glüwein drinken: Een glaasje glüwein mag natuurlijk niet ontbreken tijdens je kerstmarktbezoek in Duitsland.
 • Eiszauber am Ledenhof: Winterplezier voor jong en oud met de ijsbaan op het Ledenhof. De Eiszauber is geopend van 15 november tot  29 december. De ijsbaan is dagelijks geopend van 14.00  tot 22.00 uur, op vrijdag en zaterdag zelfs nog langer.
  • Op 24 november, kerstavond en eerste kerstdag is de ijsbaan gesloten
  • De ijsbaan is overdekt
  • De ijsbaan is 12 meter breed bij 25 meter lang
  • Schaatsen kun je huren voor € 3,50 per 90 Minuten
IJsbaan Osnabrück
Foto: Joachim Viertel

Waar kun je shoppen in Osnabrück?

Behalve op de super leuke kerstmarkt van Osnabrück, kun je op nog veel meer leuke plekjes shoppen. Er zijn ruim 500 feestelijk versierde winkels in de binnenstad waar je de leukste en voordeligste kerstcadeaus vindt. Het moderne winkelgebied vind je aan de Große Straße en de Kamp Promenade. Ook is er een groot warenhuis, genaamd L+T, waar je veel inspiratie voor cadeautjes opdoet. In de vele zijstraatjes vind je schattige boetiekjes en bijzondere ateliers. Alle straten zijn prachtig versierd met honderden lichtjes; het is dus zeker geen straf om hier doorheen te wandelen! Maandag tot en met vrijdag zijn de meeste winkels geopend van 10:00 tot 19:00 uur. Op alle zaterdagen tijdens de adventstijd tot 20:00 uur. Er is helaas geen koopzondag in Osnabrück.

Kerstmarkt Osnabrück

10x De leukste activiteiten en bezienswaardigheden van Osnabrück

Het Stadhuis  | Het Erich Maria Remarque Vredescentrum | Felix Nussbaum Haus | Bonbons van Leysiefer | De Bucksturm | Universiteit van Osnabrück | De Sint Pieters Kathedraal | De Heksenwaag | Het Ledenhof | Zimmer 4

1. Bezoek het stadhuis

Tijdens een bezoek aan het stadhuis van Osnabrück reis je terug in de tijd. Dit gebouw was samen met Münster namelijk het decor voor de onderhandelingen over en het ondertekenen van het Verdrag van Westfalen. Net zoals in Münster is de kamer in het stadhuis van Osnabrück omgedoopt tot “de Zaal van de Vrede”.

2. Neem een kijkje in het Erich Maria Remarque Vredescentrum

Houd je van tentoonstellingen? In het Erich Maria Remarque Vredescentrum is er een permanente tentoonstelling over het leven en het werk van de in Osnabrück geboren schrijver Erich Maria Remarque.

3. Bekijk het Felix Nussbaum Haus

Het Felix Nussbaum Haus is een modern museum dat gekenmerkt wordt door haar scheve muren en zware deuren. Het werd ontworpen door de Amerikaanse architect Daniel Libeskind, tevens de architect van het Joods Museum in Berlijn. Het museum opende in 1998 en tegenwoordig is er de grootste collectie werken van de Joodse schilder Felix Nussbaum te zien. Net als Erich Maria Remarque, werd hij geboren in Osnabrück. Nussbaum werd in 1944 gedood in Auschwitz.

4. Eet heerlijke bonbons bij Leysieffer

Onze favoriete banketbakkerij in Osnabruck is zonder twijfel de bakkerij van Ulrich Leysieffer. Hij werd beroemd vanwege zijn kwaliteit en vakmanschap. Na de Tweede Wereldoorlog werd zijn zaak overgenomen door zijn zoon Karl. Hij gaf zijn eigen twist aan de zaak door zich meer te richten op zijn passie: bonbons. Hij spendeerde uren aan het ontwikkelen van nieuwe recepten, waardoor je hier tegenwoordig de heerlijke en populaire ‘Himmlische‘ kunt eten. Inmiddels is dit familiebedrijf in de vierde generatie, maar nog steeds zijn de bonbons en chocolaatjes verrukkelijk. Deze bakkerij oogt misschien wat ouderwets, maar we garanderen je dat de chocola nog steeds waanzinnig lekker is.

5. Bekijk de Bucksturm

Vroeger lag er een stadsmuur om Osnabrück heen, met erg veel wachttorens. Tegenwoordig zijn deze stadsmuren verdwenen, maar enkele wachttorens zijn nog blijven staan. De Bocksturm is op zondag te bezoeken en laat goed zien hoe deze dienst deden als wachttoren, maar ook als opslagplaats, gevangenis of martelkamer.

6. Bekijk de Universiteit van Osnabrück

Een ander leuke plek om langs te gaan is de Universiteit van Osnabrück, deze bevindt zich iets meer in het zuiden van het stadscentrum. De universiteit heeft een erg mooie locatie, namelijk op het terrein van het kasteel van Osnabrück. Dit fel oranje/gele gebouw met grote tuin is tegenwoordig een populaire plek waar studenten samenkomen om te picknicken of om te genieten van de zon wanneer het warm weer is.

7. Bezoek de Dom van Osnabrück

De oude Dom van Osnabrück ga je hoe dan ook zien tijdens je bezoek aan de kerstmarkt. Dit indrukwekkende gebouw ligt in het hartje van het centrum, naast de verschillende kraampjes. Neem ook eens een kijkje in de kerk en bewonder het prachtige interieur van dit eeuwenoude bouwwerk.

8. Wandel over de Heksenwaag

In de buurt van de dom vind je de Heksenwaag, een schattig weggetje langs de achterkant van de kerk. Wanneer je even aan de drukte op de kerstmarkt wilt ontsnappen, dan kun je hier een klein ommetje maken. Op die manier kun je ook de dom van een andere kant bewonderen.

9. Neem foto’s van het Ledenhof

Het Ledenhof is een bijzonder bouwwerk dat vroeger het thuis was van de von Ledenfamilie. In die tijd was het veel groter, maar helaas is er in de loop der jaren niet veel van overeind gebleven. Het Ledenhof is helaas niet toegankelijk voor bezoekers, maar het is zeker leuk om even langs te wandelen en een foto van te maken.

10. Lunch bij Zimmer 4

Als je nog een leuke bistro of restaurant zoekt voor de lunch, dan raden wij zeker Zimmer 4 aan. Hier kun je een lichte maaltijd eten of kiezen uit de twee dagschotels. Ook is het een gezellig ontbijtplekje en na vijf uur kun je er avondeten.

Hotelarrangementen Osnabrück

In Osnabrück is op de kerstmarkt, maar ook daarbuiten, zoveel te zien dat één dag eigenlijk niet genoeg is. Boek dus een leuk én voordelig hotelarrangement voor de kerstmarkt van Osnabrück. Zo maak je er direct een gezellig weekendje weg van. Wij speuren dagelijks het internet af naar de beste deals zodat jij lekker voordelig een paar dagen weg kunt.

 

 

Meer uit het Travel Magazine: