De Kerstmarkt van Osnabrück is al jarenlang een van de meest geliefde kerstmarkten van Europa, maar ook van de rest van de wereld. Loop door het sprookjesachtige decor voor het stadhuis, de St. Mary’s Church en de kathedraal. Een kop glüwein en geroosterde amandelen zijn hier een absolute must. Lees hier alles over deze kerstmarkt, de openingstijden en de leukste winkeltjes van Osnabrück.

Op slechts 50 minuten van de Nederlandse grens bevindt zich het plaatsje Osnabrück. Deze gezellige winkelstad staat bekend om zijn historische centrum, goede gastronomie en natuurlijk de kerstmarkt! Ik vertel je alles over de kerstmarkt van Osnabrück, laat je de leukste dingen om te doen in Osnabrück zien en wijs je de weg naar de beste straatjes om te shoppen.

Kerstmarkt Osnabrück openingstijden: 25 november – 22 december 2020
Dagelijks van 12.00 tot 21.00 uur

De kerstmarkt van Osnabrück 2020 staat gepland tussen 25 november en 22 december 2020. Deze data zijn nog wel onder voorbehoud. De stad werkt op het moment nog aan een plan om de kerstmarkt op een veilige manier te laten plaatsvinden. Hoe de kerstmarkt van Osnabrück er in 2020 uitziet en welke maatregelen er gelden, is nog niet bekend. Toch deel ik graag alast hoe leuk de kerstmarkt in Osnabrück is.  Wat zijn de leukste straatjes, waar kan je verder goed kerstshoppen en wat zijn de leukste eettentjes in deze culinaire stad? Naast alle praktische informatie over de kerstmarkt vertel ik je ook wat de leukste bezienswaardigheden zijn in Osnabrück. Driving to Osnabrück for Christmas!

Kerstmarkt Osnabrück 2019: alles wat je moet weten

Plattegrond Osnabrück | Praktische Informatie | Parkeren Osnabruck | Top 10 doen in Osnabrück
Met de auto of trein naar Osnabrück | Wat te doen op kerstmarkt| Shoppen Osnabrück | Hotelarrangementen Osnabrück

Kerstmarkt Osnabrück
foto: Joachim Viertel

Plattegrond Osnabrück

Is Osnabrück is er één kerstmarkt, maar in de buurt zijn veel leuke bezienswaardigheden die je kan bezoeken. Kijk op deze plattegrond waar de leukste plekjes in Osnabrück te vinden zijn.

Praktische informatie

Voordat ik je meer vertel over de kerstmarkt van Osnabrück, deel ik hier eerst de belangrijkste praktische informatie over de markt, zoals de openingstijden en waar je het makkelijkste kan parkeren.

Kerstmarkt Osnabrück
Data kerstmarkt Osnabrück 25 november – 22 december 2020
Openingstijden Dagelijks van 12.00 – 21.00
Locatie De kerstmarkt vindt plaats voor het stadhuis, de St. Mary’s kerk en de kathedraal
Adres stadhuis Markt 30, 49074 Osnabrück, Duitsland

Waar kun je parkeren voor de kerstmarkt van Osnabrück?

In totaal heeft Osnabrück meer dan 5.500 parkeerplaatsen nabij het centrum ter beschikking. Er zijn drie grote parkeergarages in de binnenstad en de gemiddelde kosten voor één hele dag parkeren liggen rond de €10. Je kan eenvoudig de parkeerroute volgen om bij één van de garages uit te komen. Let op: in het centrum van Osnabrück mag je bijna nergens met de auto komen, de zogeheten umweltzone. Er is daarom vooral parkeergelegenheid aan de rand van het centrum. Vanaf hier kan je vervolgens makkelijk de stad inlopen. Wil je wel de umweltzone inrijden? Dan moet je van tevoren een millieusticker kopen om toegang te krijgen.

Met de auto of trein naar Osnabrück

Osnabrück is zowel met de trein als met de auto prima te bereiken. Je bereikt Osnabrück vanaf Nederland via de snelweg A30 Amsterdam-Bad Oeynhausen. De snelwegafrit brengt je direct naar de binnenstad. Met de trein reis je gemakkelijk naar het historische station aan de rand van de binnenstad. Dit station is aangesloten op het spoorwegennet van de nationale spoorwegen. Vanaf Amsterdam stopt de ICE richting Berlijn zes keer per dag in Osnabrück. Je bent dus in no time in het centrum van de stad vanaf Nederland.

kerstmarkt Osnabrück
Foto: Joachim Viertel

Wat is er te zien en te doen op de kerstmarkt van Osnabrück?

Wanneer het langzaam minder lang licht is per dag begint het alweer te kriebelen. In Nederland liggen de pepernoten alweer in de supermarkt en dan weet je: de winter komt er weer aan. Gelukkig wordt deze donkere periode een stukje lichter gemaakt met de super gezellige kerstmarkt van Osnabrück. Deze kerstmarkt is één van de leukste in Noord-Duitsland en misschien wel heel Duitsland. Populaire ontmoetingsplaatsen zijn ’s werelds grootste muziekdoos voor het theater en de bijna 100 jaar oude traditionele draaimolen van de familie Telsemeyer voor het stadhuis. Hier struin je langs de honderden kraampjes die je de lekkerste hapjes, de leukste cadeautjes en de smakelijkste drankjes verkopen. Tijdens de kerstmarkt van Osnabrück zijn er enkele gebruiken en activiteiten die je zeker niet mag overslaan.

 • Geroosterde Amandelen: Een typisch gebruik op de kerstmarkt van Osnabrück. Koop een bakje geroosterde amandelen en smikkel die op terwijl je langs de verschillende kraampjes loopt.
 • “Winterdorp” in het kasteel: Winterdorp met verlichte achtergrond van het universitair kasteel. Hier heb je onder andere een verwarmde berghut, erg lekkere eetkraampjes, souveniers, een lantaarnparade en nog veel meer. Op alle vier adventweekenden geopend. Openingstijden: vrijdag 16.00-22.00 uur, zaterdag 12.00-22.00 uur, zondag 12.00-20.00 uur.
 • Glüwein drinken: Een glaasje glüwein mag natuurlijk niet ontbreken tijdens je kerstmarktbezoek in Duitsland.
 • Eiszauber am Ledenhof: Winterplezier voor jong en oud met de ijsbaan op het Ledenhof. De Eiszauber is geopend van 15 november tot  29 december. De ijsbaan is dagelijks geopend van 14.00  tot 21.30 uur, op vrijdag en zaterdag tot 22.00 uur
  • Op vrijdag 15 november is de officiele opening om 18 uur.
  • Op 24 november, kerstavond en eerste kerstdag is het gesloten
  • De ijsbaan is overdekt.
  • De ijsbaan is 12 meter breed bij 25 meter lang.
  • Schaatsen kun je huren voor € 3,50 per 90 Minuten
Ijsbaan osnabrück
Foto: Joachim Viertel

Waar kan je shoppen in Osnabrück?

Behalve op de super leuke kerstmarkt van Osnabrück kan je op nog veel meer leuke plekjes shoppen. Er zijn ruim 500 feestelijk versierde winkels in de binnenstad waar je de leukste en voordeligste kerstcadeaus vindt. Het moderne winkelgebied vind je aan de Große Straße en de Kamp Promenade. Ook is er een groot warenhuis, genaamd L+T, waar je veel inspiratie voor cadeautjes opdoet. In de vele zijstraatjes vind je de schattigste boetiekjes en ateliers. Alle straten zijn prachtig versierd met honderden lichtjes. Het is dus zeker geen straf om hier doorheen te wandelen. Maandag tot en met vrijdag zijn de winkels geopend van 10:00 tot 19:00 uur. Op alle zaterdagen tijdens de adventstijd tot 20:00 uur. Er is helaas geen koopzondag in Osnabrück.

Draaimolen Osnabrück
Foto: Lintel

10x De leukste activiteiten en bezienswaardigheden van Osnabrück

Het Stadhuis  | Het Erich Maria Remarque Vredescentrum | Felix Nussbaum Haus | Bonbons van Leysiefer | De Bucksturm | Universiteit van Osnabrück
De Sint Pieters Kathedraal | De Heksenwaag | Het Ledenhof | Zimmer 4

1. Bezoek het stadhuis

In het stadhuis reis je teug in de tijd. Dit gebouw was samen met Münster namelijk het decor voor de onderhandelingen over en het ondertekenen van het Verdrag van Westfalen. Net zoals in Münster is de kamer in het stadhuis van Osnabrück omgedoopt tot de “Zaal van de Vrede”.

2. Neem een kijkje in het Erich Maria Remarque Vredescentrum

Hou je van tentoonstellingen? In het Erich Maria Remarque Vredescentrum is er een permanente tentoonstelling over het leven en het werk van de in Osnabrück geboren schrijver Erich Maria Remarque.

3. Bekijk het Felix Nussbaum Haus

Het Felix Nussbaum Haus is een modern museum dat gekenmerkt wordt door haar scheve muren en zware deuren. Het werd ontworpen door de Amerikaanse architect Daniel Libeskind, tevens de architect van het Joods Museum in Berlijn. Het museum opende in 1998 en tegenwoordig is er de grootste collectie werken van de Joodse schilder Felix Nussbaum te zien. Net als Erich Maria Remarque werd hij geboren in Osnabrück. Nussbaum werd in 1944 gedood in Auschwitz.

4. Eet heerlijke bonbons bij Leysiefer

Mijn favoriete banketbakkerij in Osnabruck is zonder twijfel de bakkerij van Ulrich Leysieffer. Hij werd beroemd vanwege zijn kwaliteit en vakmanschap. Na de Tweede Wereldoorlog werd zijn zaak overgenomen door zijn zoon Karl. Hij gaf zijn eigen twist aan de zaak door zich meer te richten op zijn passie: bonbons. Hij spendeerde uren aan het ontwikkelen van nieuwe recepten, waardoor je hier tegenwoordig de heerlijke en populaire ‘Himmlische’ kan eten. Inmiddels is dit familiebedrijf in de vierde generatie, maar nog steeds zijn de bonbons en chocolaatjes verrukkelijk. Deze bakkerij oogt misschien wat ouderwets, maar ik kan je garanderen dat de chocola nog steeds waanzinnig lekker is.

5. Bekijk de Bucksturm

Vroeger lag er een stadsmuur om Osnabrück heen, met erg veel wachttorens. Tegenwoordig zijn deze stadsmuren verdwenen, maar enkele wachttorens zijn nog blijven staan. De Bocksturm is op zondag te bezoeken en laat goed zien hoe de ze dienst deden als wachttoren, maar ook als opslagplaats, gevangenis of martelkamer.

6. Bekijk de Universiteit van Osnabrück

Een ander leuke plek om langs te gaan is de Universiteit van Osnabrück. Deze bevindt zich iets meer in het zuiden van het stadscentrum. De universiteit heeft een erg mooie locatie, namelijk op het terrein van het Schloss Osnabrück, het kasteel van Osnabrück. Dit fel oranje/gele gebouw met grote tuin is tegenwoordig waar studenten vaak komen picknicken of genieten van de zon wanneer het warm weer is.

7. Bezoek de Sint Pieters Kathedraal

De oude Sint Pieters Kathedraal ga je hoe dan ook zien tijdens je bezoek aan de kerstmarkt, want dit indrukwekkende gebouw ligt in het hartje van het centrum, naast de verschillende kraampjes. Neem een kijkje in de kerk en zie hoe prachtig het ook van binnen is.

8. Wandel over de Heksenwaag

Naast de kathedraal is er de Heksenwaag. Dit is een klein maar schattig weggetje langs de achterkant van de kerk. Wanneer je even aan de drukte op de kerstmarkt wilt ontsnappen, kan je hier een klein ommetje maken. Op die manier kan je ook de kathedraal van wat andere kanten bekijken.

9. Neem foto’s van het Ledenhof

Het Ledenhof is een huis wat vroeger het thuis was van de von Ledenfamilie. In die tijd was het veel groter, maar helaas is er in de loop der jaren niet veel van overeind gebleven. Het Ledenhof is helaas niet toegankelijk voor bezoekers, maar het is zeker leuk om even langs te wandelen en een foto van te maken. Ook ligt het vlakbij de universiteit.

10. Lunch bij Zimmer 4

Als je nog een leuke bistro of restaurant zoekt voor de lunch raad ik Zimmer 4 aan. Hier kan je een lichte maaltijd eten of kiezen uit de twee dagschotels. Ook is het een gezellig ontbijtplekje en na vijf uur kan je er avondeten.

Hotelarrangementen Osnabrück

In Osnabrück is op de kerstmarkt, maar ook daarbuiten, zoveel te zien dat één dag eigenlijk niet genoeg is. Boek dus een leuk een voordelig hotelarrangement voor de kerstmarkt van Osnabrück en maak er een gezellig weekendje weg van. Ik speur dagelijks het internet af naar de beste deals zodat jij lekker voordelig een paar dagen weg kunt.

 

 

Bezoek de kerstmarkt van Osnabrück

Met een buikje vol amandelen, lekkernijen en kerstcadeautjes keer je na een dagje slenteren door Osnabrück weer richting huis. Je kan ook een nachtje blijven in Osnabrück met een fijn hotel. Wat je ook gaat doen, na een bezoek aan een van de mooiste kerstmarkten van Duitsland ben je helemaal in de kerststemming!

 

Meer uit het Travel Magazine: