De mooiste tijd van het jaar staat weer voor de deur en daarmee ook de zoektocht naar geschenken. Na een weekendje kerstshoppen in Berlijn kom je niet alleen met volle tassen thuis, maar ook helemaal in kerstsferen! Lees hier wat er gaande is op de tientallen kerstmarkten en waar je het best je kerstinkopen kunt doen.

Bezoek een kerstmarkt in Berlijn in 2018

Kerstmarkten in Berlijn | Kerstshoppen in Berlijn | Berlijn in de kerstperiode

Terwijl voor sommigen de kerstperiode als de drukste tijd van het hele jaar geldt en deze de meeste stress oplevert, bloeien anderen helemaal op zodra er overal kerstversiering brandt. De hemelse geur van glühwein en gebrande amandelen hangt in de lucht, zachtjes speelt de kerstmuziek en de kou zorgt ervoor dat iedereen wat dichter naar elkaar toe kruipt. Zodra de schemering valt verzamelen massa’s mensen zich in de gezellig versierde straten en vergapen zich aan de vele kerststalletjes vol handgemaakte decoraties en lekkernijen. Ook in 2018 zet Berlijn zijn beste beentje voor om ook de laatste mopperaar in kerststemming te brengen. Met zoveel leuke kerstmarkten en prachtig versierde etalages kom je in Berlijn direct in de feeststemming!

kerstmarkt Berlijn Gendarmenmarkt

Kerstmarkten in Berlijn in 2018

Kerstmarkt Berlijn 2018

Gendarmenmarkt:
Geopend van 26 november tot 31 december 2018
Openingstijden: ma – zo 11:00 – 22:00
€1 entree

Alexanderplatz:
Geopend van 26 november tot 26 december 2018
Openingstijden: ma – zo 10:00 – 22:00

Gedächtniskirche:
Geopend van 26 november 2018 tot 6 januari 2019
Openingstijden: zo – do: 11:00 – 21:00
Op vrijdag en zaterdag van 11:00 – 22:00
1e en 2e Kerstdag van 13:00 – 21:00

Wie in de kerstperiode al eerder in Berlijn was, zal begrijpen wat de term “winterse magie” inhoudt. De Duitse hoofdstad verandert in december namelijk in een winterlandschap gespekt van shopping, cultuur en gastronomie. Maar liefst vijftig kerstmarkten kun je verspreid over de stad aantreffen. Het is bijna onmogelijk de feestelijkheden te ontwijken want op vrijwel elk zichzelf respecterend plein loop je attracties voor jong en oud tegen het lijf. Terwijl de kinderen zich op de nostaligsche carroussels storten, genieten de volwassenen bij het knisperende vuur van een warme glühwein. Jonge bezoekers kunnen zich bovendien vermaken in het Roncalli kerstcircus in het Tempodrom, en op de speciale kinderkerstmarkt met extra kindershow bij het Friedrichstadtpalast. Alexanderplatz en Potsdamer Platz veranderen in een groot winterland. Je kunt zowel hier als voor de Brandenburger Tor pirouettes draaien op de ijsbaan. In een tipi op de Kanzleramt wacht de White Christmas Show je op. En wat is het winterwonderland zonder een romantische rit per koets? 🙂

In de bonte hipsterstad Berlijn kun je natuurlijk een extravagante kerstmarkt verwachten. Wie liever geen standaard cadeau’s zoals sokken of een boek onder de kerstboom legt, vindt op de design-kerstmarkt vast een passend geschenk. Deze markt vind je op twee plaatsen tegelijk: op het RAW terrein en sinds kort ook in Friedrichshain. Zo zijn er nog vele andere kerstmarkten in Berlijn waar je je ogen uit kunt kijken.

kerstshoppen Berlijn

Trek gerust een paar dagen uit voor je stedentrip in Berlijn, want de stad telt meer dan 80 kerstmarkten. Weet je niet waar je moet beginnen met kerstshoppen? Geen probleem! Ik zet hieronder de leukste kerstmarkten van Berlijn voor je op een rij.

De leukste kerstmarkten van Berlijn

Gendarmenmarkt | Alexanderplatz | Wintertraum am Alexa | Gedächtniskirche | Potzdamer Platz

 • Gendarmenmarkt:

  De kerstmarkt op de Gendarmenmarkt is zonder twijfel een van de bekendste en populairste kerstmarkten van Berlijn. Voor één euro entree krijg je toegang tot deze winterse kerstwereld vol gezellige kraampjes, de leukste cadeautjes en allerlei lekkernijen.
  Openingstijden: Dagelijks van 11.00 – 22.00 uur tussen 26 november 2018 en 31 december 2018
  Entree: €1

 • Alexanderplatz:

  Vervolg je reis langs de leukste kerstmarkten van Berlijn naar de centraal gelegen weihnachtsmarkt op Alexanderplatz. Hier kun je niet alleen smullen van kerstkoekjes en glühwein, maar ook een rondje glijden over het ijs van de schaatsbaan. Aan Alexanderplatz ligt ook het grote warenhuis Galeria Kaufhof, dus je kunt een bezoekje aan deze kerstmarkt prima combineren met kerstshoppen.
  Openingstijden: Dagelijks van 12.00 – 22.00 uur tussen 26 november 2018 en 30 december 2018
  Entree: Gratis

 • Wintertraum am Alexa:

  Heb je je credit card leeg getrokken op de kerstmarkt van Alexanderplatz en ben je wel even klaar met kerstshoppen? Loop dan een stukje verder naar Wintertraum am Alexa. Deze winterkermis vind je achter het winkelcentrum Alexa.
  Openingstijden: Dagelijks van 10.00 – 22.00 uur tussen 26 november 2018 en 26 december 2018
  Entree: Gratis

 • Gedächtniskirche:

  Bij de Weihnachtsmarkt bij de Gedächtniskirch kunnen shopaholics ook hun hart ophalen. Niet alleen kun je bij de kraampjes van deze kerstmarkt veel leuke kerstcadeaus op de kop tippen, de markt ligt ook vlakbij Kurfürstendamm, de grootste winkelstraat van Berlijn.
  Openingstijden: Dagelijks van 11.00 – 21.00 uur tussen 26 november 2018 en 6 januari 2019
  Entree: Gratis

 • Potzdamer Platz:

  Midden tussen de moderne wolkenkrabbers van Potzdamer Platz in Mitte vind je ook een hele leuke kerstmarkt. Ruim 2,5 miljoen bezoekers lopen ieder jaar een rondje langs de kramen van deze kerstmarkt in Berlijn. En..deze Berlijnse kerstmarkt is uniek! Je kunt hier namelijk rodelen!
  Openingstijden: Dagelijks van 10.00 – 22.00 uur tussen 2 november 2018 en 6 januari 2019
  Entree: Gratis

Kerstshoppen in Berlijn

Ook als je de kerstmarkt voorbijloopt zal kerstshoppen in Berlijn je niet zwaar vallen. De Kurfürstendamm ligt er stralend bij in de winterzon. Flaneer langs de winkels van luxe merken en vul je tassen met kerstkoopjes in het budgetvriendelijkere gedeelte. Ook de KaDeWe, het Europa-Center en de Alexa openen hun deuren in kerstsferen en presenteren hun waren met extra glans. Ook als je deze warenhuizen met lege handen verlaat, wat ik me niet goed voor kan stellen, is het bezichtigen van deze luxe warenhuizen de moeite waard in de kerstperiode. Ook in de Friedrichstraße, de nieuwe Mall of Berlin en het Bikini Haus kun je kerstinkopen doen. Wil je tussen de drie eerstgenoemde warenhuizen heen en weer pendelen, dan stap je heel eenvoudig in de metro van lijn 2, zodat je toch dat ene koopje waar je nog over twijfelde mee kunt pikken.

Houd je meer van kleinschalig?

Kun je helemaal niks met zulke grote warenhuizen en winkelketens? Geen probleem, Berlijn heeft enkele winkelstraten binnen zijn stadspoorten vol charmante winkeltjes. In Prenzlauer Berg, Friedrichshain en Mitte vind je in de kleine straatjes talrijke boetiekjes uit de kunstscene.

kerstmarkt Berlijn

Wat tijdens het kerstshoppen in Berlijn zeker niet buiten beschouwing gelaten mag worden, is de traditionele kerstversiering. Voor ouderwetse kerstboomversiering is een bezoek aan de cadeauwinkel van Käthe Wohlfahrt op de Kudamm een must. Loop je warm voor houten of keramieke decoraties, dan ben je in het Bürgelhaus in de Friedrichstraße aan het juiste adres. Wie nog een adventskrans zoekt, kan zich het beste naar de Königliche Gartenakademie begeven voor alle vier de kaarsen opgebrand zijn.

Berlijn in de kerstperiode

Berlijn is op zichzelf al bijzonder bezienswaardig maar wat je in december ziet, is bijna niet te overtreffen. Wat denk je van een weekendje Berlijn in de kerstperiode? De hoofdstad van Duitsland ontvangt je met open armen. Wil je naast een bezoek aan een van de vijftig kerstmarkten ook nog wat culturele hoogtepunten meepakken? Lees dan ook eens mijn Travel Magazine artikel met tips over Berlijn.

Hotels en reizen naar Berlijn

Meer uit het Travel Magazine: