De mooiste tijd van het jaar staat weer voor de deur en daarmee ook de zoektocht naar geschenken. Na een weekendje kerstshoppen in Berlijn kom je niet alleen met volle tassen thuis, maar ook helemaal in kerstsferen! Lees hier wat er gaande is op de tientallen kerstmarkten en waar je het best je kerstinkopen kunt doen.

Bezoek een kerstmarkt in Berlijn in 2021

CoronamaatregelenKerstmarkten in Berlijn | Kerstshoppen in Berlijn | Hotels in Berlijn | Kerst in Berlijn

Terwijl voor sommigen de kerstperiode als de drukste tijd van het hele jaar geldt en deze de meeste stress oplevert, bloeien anderen helemaal op zodra er overal kerstversiering brandt. De geur van glühwein en gebrande amandelen hangt in de lucht, zachtjes speelt de kerstmuziek en de kou zorgt ervoor dat iedereen wat dichter naar elkaar toe kruipt. Zodra de schemering valt verzamelen massa’s mensen zich in de gezellig versierde straten en vergapen zich aan de vele kerststalletjes vol handgemaakte decoraties en lekkernijen. Ook in 2021 zet Berlijn zijn beste beentje voor om ook de laatste mopperaar in kerststemming te brengen. Vanwege corona zullen de kerstmarkten extra maatregelen treffen, maar veel markten in Berlijn proberen dit jaar wel door te gaan. Met zoveel leuke kerstmarkten en prachtig versierde etalages kom je in Berlijn direct in de feeststemming. Tijd voor een weekendje kerstshoppen op de kerstmarkten in Berlijn!

De nieuwste Berlijn deals

Kerstmarkten in Berlijn en corona

Na een jaar van afwezigheid keren in 2021 de kerstmarkten weer terug naar Berlijn. Naar verwachting zullen de eerste kerstmarkten vanaf 18 november 2021 hun kraampjes openen. Afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het coronavirus, kunnen de kerstmarkten in Berlijn alsnog worden afgelast. Onderstaande data en openingstijden zijn dan ook onder voorbehoud. Houd wanneer je op stedentrip gaat naar Berlijn altijd rekening met de plaatselijke coronaregels, zoals het houden van voldoende afstand en het dragen van een mondkapje en check het reisadvies voor Duitsland.

Kerstmarkten in Berlijn

Kerstmarkt Berlijn 2021

Gendarmenmarkt:
Geopend van 22 november – 31 december 2021
Openingstijden: 11:00 – 22:00
Alexanderplatz:
Geopend van 22 november 2021 – 2 januari 2022
Openingstijden: ma – vr: 12:00 – 22:00
Op zaterdag en zondag van 11:00 – 22:00

Gedächtniskirche:
Geopend van 22 november 2021 tot 2 januari 2022
Openingstijden: zo – do: 11:00 – 21:00
Op vrijdag en zaterdag van 11:00 – 22:00
1e en 2e Kerstdag van 13:00 – 21:00

Wie in de kerstperiode al eerder in Berlijn was, begrijpt wat de term “winterse magie” inhoudt. De Duitse hoofdstad verandert in december namelijk in een winterlandschap gespekt van shopping, cultuur en gastronomie. Meer dan 80 kerstmarkten tref je verspreid over de stad aan. Het is bijna onmogelijk de feestelijkheden te ontwijken, want op vrijwel elk zichzelf respecterend plein loop je attracties voor jong en oud tegen het lijf. Terwijl de kinderen zich op de nostaligsche carroussels storten, genieten de volwassenen bij het knisperende vuur van een warme glühwein. Jonge bezoekers kunnen zich bovendien vermaken in het Roncalli kerstcircus in het Tempodrom en op de speciale kinderkerstmarkt met extra kindershow bij het Friedrichstadtpalast. Alexanderplatz en Potsdamer Platz veranderen in een groot winterland. Je kunt zowel hier als voor de Brandenburger Tor pirouettes draaien op de ijsbaan. In een tipi op de Kanzleramt wacht de White Christmas Show je op. En wat is het winterwonderland zonder een romantische rit per koets? 🙂

In de bonte hipsterstad Berlijn kun je natuurlijk een extravagante kerstmarkt verwachten. Wie liever geen standaard cadeau’s zoals sokken of een boek onder de kerstboom legt, vindt op de design-kerstmarkt vast een passend geschenk. Deze markt vind je op twee plaatsen tegelijk: op het RAW terrein en sinds kort ook in Friedrichshain. Zo zijn er nog vele andere kerstmarkten in Berlijn waar je je ogen uit kunt kijken.

kerstshoppen Berlijn

Trek gerust een paar dagen uit voor je stedentrip in Berlijn, want de stad telt meer dan 80 kerstmarkten. Weet je niet waar je moet beginnen met kerstshoppen? Geen probleem! Ik zet hieronder de leukste kerstmarkten van Berlijn voor je op een rij.

Top 9 leukste kerstmarkten van Berlijn

Gendarmenmarkt | Alexanderplatz | Wintertraum am Alexa | Gedächtniskirche | Potzdamer Platz | Kerstmarkt bij Schloss Charlottenburg | Rathaus Spandau | Alt-Rixforder Weihnachtsmarkt |Platz vor dem Rathaus | Weihnachtsmarkt Domäne Dahlem

 • Gendarmenmarkt:

  De kerstmarkt op de Gendarmenmarkt is zonder twijfel een van de bekendste en populairste kerstmarkten van Berlijn. Voor één euro entree krijg je toegang tot deze winterse kerstwereld vol gezellige kraampjes, de leukste cadeautjes en allerlei lekkernijen.
  Openingstijden: Dagelijks geopend van 22 november tot en met 31 december 2021 tussen 11:00 – 22:00 uur
  Entree: €1

 • Alexanderplatz:

  Vervolg je reis langs de leukste kerstmarkten van Berlijn naar de centraal gelegen weihnachtsmarkt op Alexanderplatz. Hier kun je niet alleen smullen van kerstkoekjes en glühwein, maar ook een rondje glijden over het ijs van de schaatsbaan. Aan Alexanderplatz ligt ook het grote warenhuis Galeria Kaufhof, dus je kunt een bezoekje aan deze kerstmarkt prima combineren met kerstshoppen.
  Openingstijden: Dagelijks geopend van 22 november 2021 tot en met 2 januari 2022 tussen 12:00 – 22:00 uur (zaterdag en zondag van 11:00 – 22:00)
  Entree: Gratis

 • Gedächtniskirche:

  Bij de Weihnachtsmarkt bij de Gedächtniskirch kunnen shopaholics ook hun hart ophalen. Niet alleen kun je bij de kraampjes van deze kerstmarkt veel leuke kerstcadeaus op de kop tippen, de markt ligt ook vlakbij Kurfürstendamm, de grootste winkelstraat van Berlijn.
  Openingstijden: Dagelijks geopend van 22 november 2021 tot en met 2 januari 2022 tussen 11:00 – 21:00 uur  (vrijdag en zaterdag tot 22.00 uur)
  Eerste en Tweede Kerstdag van 13:00 – 21:00 uur
  Entree: Gratis

 • Potzdamer Platz:

  Midden tussen de moderne wolkenkrabbers van Potzdamer Platz in Mitte vind je ook een hele leuke kerstmarkt. Ruim 2,5 miljoen bezoekers lopen ieder jaar een rondje langs de kramen van deze kerstmarkt in Berlijn. En..deze Berlijnse kerstmarkt is uniek! Je kunt hier namelijk rodelen!
  Openingstijden: Nog niet bekend
  Entree: Gratis

 • Kerstmarkt bij Schloss Charlottenburg

  Ga je een weekendje met je geliefde naar Berlijn in december, dan mag je de kerstmarkt bij Schloss Charlottenberg absoluut niet overslaan. De mooie verlichting en de prachtige achtergrond van Schloss Charlottenburg geven deze kerstmarkt een enorm romantisch tintje. En natuurlijk vloeit ook hier de glühwein rijkelijk.
  Openingstijden: Dagelijks geopend van 22 november tot en met 26 december 2021 tussen van 14.00 – 22.00 uur (vrijdag en zondag vanaf 12.00 uur)
  Kerstavond gesloten, Eerste en Tweede Kerstdag van 12:00 – 20:00 uur
  Entree: Gratis

 • Kerstmarkt bij Rathaus Spandau

  De kerstmarkt voor Rathaus Spandau heeft een van de grootste adventskalenders ter wereld, dus hier moet je echt even een kijkje nemen tijdens je stedentrip in Berlijn. Bij de gezellige hutten en kraampjes kun je hier ook uitstekend kerstshoppen en voor de jongere bezoekers is er een achtbaan en een carrousel.
  Openingstijden: Dagelijks geopend van 22 november 2021 tot en met 2 januari 2022 tussen 12:00 – 22:00 uur (vrijdag en zaterdag vanaf 11:00 uur)
  Kerstavond gesloten, Eerste en Tweede Kerstdag van 11:00 – 21:00 uur
  Entree: Gratis

 • Alt-Rixforder Weihnachtsmarkt:

  In tegenstelling tot veel andere kerstmarkten van Berlijn – die je gedurende een paar weken kunt bezoeken – vindt de Alt-Rixforder Weihnachtsmarkt slechts tijdens één weekend in december plaats. Deze kerstmarkt vind je in de hippe wijk Neukölln en naast de traditionele kersthutten en glühwein geniet je hier ook van een tof programma met live muziek.
  Openingstijden: Geopend van 3 tot en met 5 december 2021 tussen 13:00 – 21:00 uur (zondag tot 20:00 uur)
  Entree: Gratis

 • Platz vor dem Roten Rathaus:

  Een 50 meter hoog reuzenrad schiet op de kerstmarkt voor het Roten Rathaus in Berlijn tijdens de feestmaanden de lucht in. Daarnaast kun je hier ook een rondje draaien op de schaatsbaan en daarna lekker opwarmen met een warme chocomel of een glaasje dampende glühwein.
  Openingstijden: Dagelijks geopend van 22 november 2021 tot en met 2 januari 2022 tussen 12:00 – 22:00 uur (vrijdag en zaterdag vanaf 11:00 uur)
  Entree: gratis

 • Weihnachtsmarkt Domäne Dahlem

  De Weihnachtsmarkt Domäne Dahlem ligt in het zuidwesten van Berlijn en betovert gasten met de vele gezellige kraampjes waar je handgemaakte cadeautjes op de kop tikt. Haal een lekker warm drankje en slenter over deze leuke kerstmarkt in Berlijn.
  Openingstijden: Geopend op 27 en 28 november, 4, 5, 11, 12, 18 en 19 december 2021 tussen 11:oo – 19.00 uur.
  Entree: €3 (gratis voor kinderen tot 12 jaar)

kerstmarkt Berlijn Gendarmenmarkt

Kerstshoppen in Berlijn

Ook als je de kerstmarkt voorbijloopt, zal kerstshoppen in Berlijn je niet zwaar vallen. De Kurfürstendamm ligt er stralend bij in de winterzon. Flaneer langs de winkels van luxe merken en vul je tassen met kerstkoopjes in het budgetvriendelijkere gedeelte. Ook de KaDeWe, het Europa-Center en de Alexa openen hun deuren in kerstsferen en presenteren hun waren met extra glans. Zelfs als je deze warenhuizen met lege handen verlaat, wat ik me niet goed voor kan stellen, is het bezichtigen van deze luxe warenhuizen de moeite waard in de kerstperiode. Ook in de Friedrichstraße, de nieuwe Mall of Berlin en het Bikini Haus kun je kerstinkopen doen. Wil je tussen de drie eerstgenoemde warenhuizen heen en weer pendelen, dan stap je heel eenvoudig in de metro van lijn 2, zodat je toch dat ene koopje waar je nog over twijfelde mee kunt pikken.

Houd je meer van kleinschalig?

Kun je helemaal niks met zulke grote warenhuizen en winkelketens? Geen probleem, Berlijn heeft enkele winkelstraten binnen zijn stadspoorten vol charmante winkeltjes. In Prenzlauer Berg, Friedrichshain en Mitte vind je in de kleine straatjes talrijke boetiekjes uit de kunstscene.

kerstmarkt Berlijn

Wat tijdens het kerstshoppen in Berlijn zeker niet buiten beschouwing gelaten mag worden, is de traditionele kerstversiering. Voor ouderwetse kerstboomversiering is een bezoek aan de cadeauwinkel van Käthe Wohlfahrt op de Kudamm een must. Loop je warm voor houten of keramieke decoraties, dan ben je in het Bürgelhaus in de Friedrichstraße aan het juiste adres. Wie nog een adventskrans zoekt, kan zich het beste naar de Königliche Gartenakademie begeven voor alle vier de kaarsen opgebrand zijn.

Hotels in Berlijn

Met meer dan 80 kerstmarkten is één dagje Berlijn natuurlijk niet genoeg, maak er dus een lekker (lang) weekend weg van en boek een hotel in de Duitse hoofdstad. Zo kun je uitgebreid slenteren over de kerstmarkten, kerstshoppen én ook nog wat van Berlijn’s bezienswaardigheden meepakken. Vind in mijn hotelvergelijker een leuk hotel in Berlijn of check hieronder de laatste deals en arrangementen. Met de trein of met de Flixbus reis je ook heel goedkoop naar Berlijn voor een gezellige stedentrip of weekendje weg.

 

 

Kerst in Berlijn

Berlijn is op zichzelf al bijzonder bezienswaardig maar wat je in december ziet, is bijna niet te overtreffen. Wat denk je van een weekendje Berlijn in de kerstperiode? De hoofdstad van Duitsland ontvangt je met open armen. Wil je naast een bezoek aan een van tientallen kerstmarkten ook nog wat culturele hoogtepunten meepakken? Lees dan ook eens mijn Travel Magazine artikel met tips over Berlijn. Wie op zoek is naar een leuk appartement in de kerstperiode vind hier een lijstje met mijn favoriete Airbnb’s in Berlijn.

Hotels en reizen naar Berlijn

Meer uit het Travel Magazine: