Berlijn, move over! Leipzig is dé bestemming voor een unieke stedentrip vol kunst, cultuur en een flinke dosis historie. Ga op avontuur in de eeuwenoude stad en ontdek de mooiste bezienswaardigheden van de gezellige studentenstad.

Treed in de muzikale voetsporen van Bach en Wagner, neem een kijkje in de geheime wereld van de Stasi en proef de lekkerste speciaalbiertjes in een van de oudste kroegen van de stad; het is hoog tijd om Leipzig te ontdekken! Laat je verrassen door de culturele en hippe stad vol (moderne) kunst en rijke historie die niet onder doet aan het populaire Berlijn. Ik neem je mee langs de leukste en meest bijzondere Leipzig bezienswaardigheden.

11x De beste bezienswaardigheden van Leipzig

Marktplatz | Altes Rathaus | Runde Ecke | Thomaskirche | Bach Museum | Nikolaikirche | Auerbachs Keller | Grassi Museum | Universiteit van Leipzig | Völkerslachtdenkmal | Panorama Tower

marktplatz
Leipzig Marktplatz | Foto: shutterstock.com

1. Marktplatz

De centrale martkplaats van Leipzig is een geweldige plek om de rijke historie van de stad te bewonderen. Omringd door eeuwenoude gebouwen met schitterende gevels waan je jezelf helemaal terug in de tijd. Naast architectonische pareltjes zijn op het plein diverse leuke restaurantjes te vinden. Ook is de Marktplatz jaarlijks het decor van leuke evenementen, zoals een magische kerstmarkt in de wintermaanden en een bourgondisch wijnfestival in hartje zomer.

2. Altes Rathaus

Van alle schitterende gebouwen op de Marktplatz is er een die gelijk in het oog springt: het Altes Rathaus. Het oude stadhuis van Leipzig is een van de mooiste Renaissance gebouwen van heel Duitsland en huist diverse tentoonstellingen over de geschiedenis van de stad. Het gebouw heeft ook nog eens een Nederlands tintje, want niemand minder dan Willem van Oranje gaf hier in 1561 het jawoord aan zijn tweede vrouw Anna van Saksen. De grote zaal waar het huwelijk plaatsvond, is tot op de dag van vandaag nog steeds te bezoeken.

altes rathaus
Altes Rathaus | Foto: shutterstock.com

3. Museum in de Runde Ecke

Iedereen kent de val van de Berlijnse muur, maar wist je dat de oorsprong van deze revolutie is ontstaan in Leipzig? Gevestigd in de Runde Ecke – het oude hoofdkwartier van de geheime dienst Stasi – vind je een bijzonder herdenkingsmuseum dat je terug neemt naar het onderdrukte Oost-Duitsland. Neem een kijkje in de geschiedenis van DDR en de Stasi en kom vanalles te weten over deze ingrijpende periode in de Duitse geschiedenis. De tentoonstellingen laten je kennismaken met de werk- en leefwijze van de inlichtingendienst en nemen je zelfs mee naar de ondergrondse bunkers.

4. Thomaskirche

De eeuwenoude Thomaskirche is een van de grootste bezienswaardigheden van Leipzig. De protestantse kerk – gebouwd in het begin van de 13e eeuw – werd regelmatig gebruikt door Martin Luther voor zijn inmiddels legendarische toespraken. In latere jaren was het Johann Sebastian Bach die in de Thomaskirche de show stal als leider en dirigent van het jongenskoor. Ter herinnering aan de wereldberoemde componist zijn standbeelden van Bach terug te vinden bij de ingangen van de kerk.

thomaskirche
Thomaskirche | Foto: shutterstock.com

5. Bach Museum

Niet alleen in de Thomaskirche wordt Bach geëerd, er is zelfs een compleet Bach museum! De wereldberoemde musicus is geboren en getogen in Leipzig en heeft hier velen van zijn klassieke werken gecomponeerd. In het museum volg je de carrière van Bach en kun je zelfs zijn instrumenten en handgeschreven noten bewonderen. Zelfs als je geen fan bent van klassieke muziek, kijk je hier echt je ogen uit!

6. Nikolaikirche

De Nikolaïkirche is de grootste en oudste kerk van Leipzig, maar is veel meer dan een religieus gebouw. In 1989 hielden burgers hier – na het vredesgebed – een van de eerste vreedzame protesten van het land,die uiteindelijk hebben geleid tot de val van de Berlijnse muur. De kerk is dan ook uitgegroeid tot hét symbool voor de vreedzame revolutie in de voormalige DDR.

nikolaikirche
Nikolaïkirche | Foto: shutterstock.com

7. Auerbachs Keller

Trek gekregen van al het sightseeing? Schuif aan tafel in de Auerbachs Keller en bestel een ijskoud biertje en lekkere snack. De donkerbruine kroeg ligt midden in het centrum en is een van de oudste horecagelegenheden van Leipzig. Zelfs de beroemde schrijver en filosoof Goethe kwam hier regelmatig een schuimend pilsje drinken!

auerbachs keller
Auerbachs Keller | Foto: Leipzig Travel ©

8. Grassi Museum

Kunst- en cultuurliefhebbers mogen het Grassi Museum voor toegepaste kunst absoluut níet overslaan! Van kunstwerken in de stijl van jugendstil en art deco tot zelfs typische Oost-Duitse designobjecten; vanalles komt hier aan bod. Ben je meer geïnteresseerd in wereldse kunsten of duik je liever verder in het verleden? Volg de route langs de klassiek historische kunst of de Aziatische kunst en je reist niet alleen door de tijd, maar over de hele wereld!

9. Universiteit van Leipzig

Het Paulinum van de Universiteit van Leipzig is niet te missen! Het hypermoderne gebouw is een absolute eyecatcher tussen alle historische bouwwerken in de binnenstad. Het universiteitsgebouw staat op de plek van de oude Paulinerkirche, die in 1968 verwoest werd onder het communistische regime in de DDR. In het Paulinum zijn diverse tentoonstellingen met objecten van de oude kerk en is er zelfs een gebedsruimte. Fun fact: het ultra moderne gebouw is ontworpen door de Nederlandse architect Erick van Egeraat.

universiteit van leipzig
Universiteit van Leipzig | Foto: shutterstock.com

10. Völkerschlachtdenkmal

Aan de rand van de stad vind je het indrukwekkende Völkerschlachtdenkmal, een van de grootste monumenten van Europa! Het kolossale bouwwerk herdenkt de Slag van Leipzig in 1813, waarin de Duitsers, Oostenrijkers, Russen, Zweden en Pruisen tegenover het leger van Napoleon stonden. Drie dagen lang werd gestreden om de politieke macht in Europa en meer dan 100.000 soldaten en burgers sneuvelden, tot Napoleon zich uiteindelijk gewonnen gaf. Honderd jaar later werd deze plek een gedenkplaats in de vorm van een 91 meter hoog oorlogsmonument. Een klim naar de top is een pittige uitdaging, maar eenmaal boven word je rijkelijk beloond met een waanzinnig uitzicht over de stad.

volkerschlachtdenkmal
Völkerschlachtdenkmar | Foto: shutterstock.com

11. Panorama Tower

Het uitzicht vanaf het Völkerschlachtdenkmal is slechts een voorproefje in vergelijking met de Panorama Tower! Op de 31e etage van het moderne gebouw op de Augustusplatz bevindt zich een uitkijkplatform vanwaar je de wijde omgeving kunt aanschouwen. Op een heldere dag kun je zelfs het oorlogsmonument zien! Sluit de dag af met een romantisch diner in het hoogste restaurant van Midden-Duitsland en geniet van een spectaculair uitzicht.

panorama tower
Panorama Tower | Foto: shutterstock.com

Hoe kom je in Leipzig?

Houd je wel van een roadtrip en vind je het niet erg om een dagje onderweg te zijn met de auto? In ongeveer zes à zeven uur rijd je vanaf Utrecht naar Leipzig. Indien je minder lang onderweg wilt zijn, pak je gemakkelijk het vliegtuig. Vanaf Amsterdam vlieg je in ongeveer een uurtje naar de luchthaven van Dresden, waarna je in een uur met het openbaar vervoer in Leipzig bent. Je kunt natuurlijk ook al in Nederland op de trein stappen. De NS International brengt je – met een korte overstap in Frankfurt – binnen zes à zeven uur midden in het centrum van Leipzig.

 

 

Boek jouw vakantie naar Leipzig

Ben jij wel benieuwd geworden naar deze culturele hotspot in Saksen? Boek dan je stedentrip Leipzig bij Holidayguru en vind de leukste hotels en voordeligste vluchten. Het is hoog tijd om Leipzig te ontdekken!

 

Meer uit het Travel Magazine: