Hop van kasteel naar kasteel, loop door een sprookjesachtig filmdecor en schiet het perfecte plaatje in de Duiste deelstaat Saksen. Hier vind je een fantastische mix van cultuur en natuur!

Wissel kasteelhoppen en cultuur snuiven in Dresden en Leipzig af met lange hikes door groene berglandschappen en wandeltochten langs wijngaarden. In het Duitse Saksen – een deelstaat gelegen tussen wereldsteden Berlijn en Praag – vind je de ideale mix tussen cultuur en natuur. Dit zijn 5 redenen waarom een bezoek aan Saksen écht op jouw bucketlist thuishoort!

Gurutip: ook de hippe studentenstad Leipzig is leuk voor een stedentrip!

1. Cultuur snuiven in Dresden

Dresden is de hoofdstad van Saksen en een van dé opkomende stedentrip bestemmingen van Duitsland. De stad werd in de Tweede Wereldoorlog vrijwel volledig verwoest, maar is in de afgelopen decennia prachtig in ere hersteld. Steek via de Augustusbrücke de Elbe over naar de Altstadt waar je het gros van Dresden’s bezienswaardigheden vindt. Beklim de Frauenkirche voor een mooi uitzicht over de stad, neem een kijkje achter de deuren van het indrukwekkende Zwingerpaleis en bezoek de Transparante Manufaktur van Volkswagen. Voor een middagje shoppen moet je juist aan de andere kant van de rivier zijn, in de Neustadt. Gurutip: net ten zuiden van Dresden vind je het bergdorpje Glashütte waar veel luxe horloges gemaakt worden.

Dresden
Zwingerpaleis. Foto: shutterstock.com

2. Duik terug in de tijd in Görlitz – het Hollywood van Saksen

In tegenstelling tot Dresden kwam Görlitz – de meest oostenlijk gelegen stad van Saksen – vrijwel ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog. En zo telt deze stad van slecht 55.000 inwoners maar liefst 4000 monumentale gebouwen. Niet zo gek dus dat veel filmmakers Görlitz weten te vinden en de oude straten in het historische centrum gebruiken als filmdecor. De stad is onder meer terug te zien in The Grand Budapest Hotel en Inglorious Bastards. En wist je dat Görlitz een ‘gedeelde stad’ is met een Duits en Pools stadsdeel?

3. Kasteelhoppen in Saksen (met korting!)

Ga kasteelhoppen en waan je in een sprookje met een tour langs de mooiste kastelen en burchten van Saksen! Met de Schlossenlandkaart is dit uitje ook nog eens heel erg voordelig. Met deze kaart heb je toegang tot tientallen kastelen in de regio, waaronder het Residentieslot in Dresden en Vesting Köningstein, het hoogst gelegen kasteel van Duitsland. Je koopt deze kaart voor maar 42 euro. Hiermee kun je met het hele gezin kasteelhoppen, want de kaart is geldig voor twee volwassenen en twee kinderen tot 16 jaar. De Schlossenlandkaart is tien dagen geldig, genoeg tijd voor een roadtrip langs de kastelenroute!

Saksen
Burcht Kriebstein

4. Wandelen en wijnen in Saksen

Strik de veters van je wandelschoenen, zorg dat je genoeg snacks en water in je backpack hebt en ga op avontuur in Saksen! Hike door het Sächsische Schweiz, het oudste nationale park van Duitsland, of volg een van de wandelroutes door het Erzgebirge. In dit middengebergte schiet onder meer de hoogste berg van Saksen de lucht in: de ruim 1200 meter hoge Fichtelberg. Ook een aanrader: combineer wandelen en wijntjes drinken aan de Saksische Wijnwandelweg. Deze 90 kilometer lange route neemt je mee langs de Elbe en de beste wijngaarden uit de omgeving.

5. Schiet het perfecte plaatje bij de Rakotzbrucke

Scroll jij af en toe ook te lang door Instagram, dan ben je vast wel eens een plaatje van de Rakotzbrucke tegengekomen (misschien wel op mijn Instagrampagina!). Deze fotogenieke brug in het uiterste oosten van Saksen is een must-visit voor liefhebbers van fotografie. Bij goed weer weerspiegelt de brug in het heldere water en zorgt zo voor een perfecte cirkel. Dat wil je vastleggen! Het najaar is met haar prachige herfstkleuren het beste moment om het perfecte plaatje van de Rakotzbrucke te schieten. Sta vroeg op zodat het nog lekker rustig is en leg deze sprookjesachtige brug op de gevoelige plaat vast.

Brug Duitsland
Rakotzbrucke. Foto: iStock.com

Boek jouw vakantie naar Saksen

Overtuigd dat een weekendje of vakantie naar Saksen zeker de moeite waard is? Tijd om te boeken! Vind een leuk hotel in bijvoorbeeld Dresden of Leipzig of maak een roadtrip langs de mooiste plekjes uit de regio. Vlieg je liever? Met KLM reis je rechtstreeks van Amsterdam naar Dresden.

Meer uit het Travel Magazine: