Zin in een weekendje weg vol cultuur, natuur en de lekkerste wijnen? En dat alles niet al te ver van huis? De Duitse stad Dresden en omgeving is de place to be! Plan snel een stedentrip naar de hoofdstad van Saksen en ontdek haar mooiste bezienswaardigheden.

Ruim een eeuw geleden was Dresden een van de mooiste, zo niet dé mooiste, steden van Duitsland en misschien wel van Europa. Zware bombardementen troffen de hoofdstad van de deelstaat Saksen in de Tweede Oorlog en legden veel van de historische bezienswaardigheden in puin. De Barokke stad werkte hard aan de wederopbouw en is nu weer helemaal terug als een van de mooiste steden voor een weekendje weg. Snuif cultuur in een van de grootste kunstmusea ter wereld, bezoek indrukwekkende bezienswaardigheden zoals het Zwingerpaleis en duik de natuur van het aangrenzende nationale park Sächsische Schweiz in. Rondom Dresden slingeren ook veel mooie wandel- en fietsroutes het Elbedal in.

Dresden
Foto: Sven Döring / Agentur Focus

Top 13 bezienswaardigheden Dresden

Struin door de smalle straatjes van de Altstadt langs indrukwekkende bezienswaardigheden zoals de Frauenkirche en het Zwingerpaleis, steek de Augustusbrug over voor een middagje winkelen bij de hippe boetiekjes en proef de lekkerste wijnen uit de streek in de Wijnstraat. Deze en nog veel meer highlights wachten op je in Dresden. Dit is mijn top 13 van bezienswaardigheden in Dresden.

Frauenkirche | Zwingerpaleis | Semperoper | Hofkirche
NeustadtWijnstraat | Nationaal Park Sächsische Schweiz | Verkehrsmuseum en Transparante Manufaktur Volkswagen |Staatliche Kunstsammlungen Dresden (SKD) | Glashütte | Eco-dorp Schmilka | Kerstmarkt Dresden

1. Frauenkirche

Voor de Tweede Wereldoorlog was de Frauenkirche – ontworpen tussen 1726 en 1743 – de meest in het oog springende bezienswaardigheid van Dresden. De bombardementen van 1945 verwoestten de kerk volledig. In 1993 begon de restauratie en sinds 2005 is het gebouw weer een van de mooiste bezienswaardigheden van Dresden. De kerk geldt als symbool van verzoening en ligt aan de geliefde Dresdner Neumarkt. Gurutip: Vanaf de koepel van de kerk heb je een mooi uitzicht over het oude centrum van Dresden.

  • Een bezoek aan de Frauenkirche is gratis. Toegang tot de koepel kost ongeveer €8.
  • Openingstijden: dagelijk van 10.00 – 18.00 tenzij er een evenement plaatsvindt
De Frauenkirche in Dresden

2. Zwingerpaleis

De Frauenkirche vind je in de Aldstadt van Dresden, het historische centrum van de Duitse stad waar je de meeste bezienswaardigheden vindt. Bezoek hier ook het Zwingerpaleis. Dit indrukwekkende barokke gebouw huisvest nu een interessant kunstmuseum. De naam dankt het paleis aan de Middeleeuwse vesting, waarvan de oorsprong uit de 12e eeuw stamt. Door de eeuwen heen werd er steeds gesleuteld aan het gebouw, waardoor het nu een bijzonder architectonisch kunstwerk is.

  • Het binnenhof, de buitengaleriën en de tuinen van het Zwingerpaleis zijn gratis te bezoeken.
  • Het landgoed is ’s zomer tot 22.00 uur te bezoeken en ’s winters tot 20.00 uur.
  • Ontdek de geschiedenis van het paleis tijdens de multimediale Zwinger Experience!
Het Zwingerpaleis in Dresden

3. De Dresdner Semperoper

De Semperoper – ook wel bekend als de Sächsische Staatsoper – is een niet te missen bezienswaardigheid in de Dresdner Altstadt. Vooral in de schemering staat de opera prachtig te stralen. Ontelbaar veel voorstellingen vermaken ieder jaar bijna 300.000 bezoekers met ballet, opera en klassieke concerten. Al sinds halverwege de 17e eeuw is Dresden een van de belangrijkste Europese steden in de operawereld. Vanaf de Hausmannsturm in het residentieslot heb je mooi uitzicht over het theaterplein en de opera.

  • Een rondleiding door de opera kost ongeveer €11.
  • De Semperoper is dagelijks vanaf 10.00 uur geopend voor bezoekers
De Semperopera in Dresden

4. De Hofkirche

Tussen het paleis van Zwinger en de opera staat de Hofkirche, die tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels werd verwoest. Inmiddels kun je de Hofkirche weer in volle glorie bewonderen. Ook de katholieke Hofkirche is in barokstijl gebouwd. Het dak van de kerk is versierd met niet minder dan 74 standbeelden van heiligen, die uitkijken over de stad. Binnen in de met marmer versierde kerk liggen 49 keurvorsten begraven en is een indrukwekkend hoogaltaar te bezichtigen.

  • De entree tot de Hofkirche is gratis
  • De Hofkirche is dagelijks geopend, op vrijdag en zondag alleen ’s middags vrij toegankelijk voor bezoekers
De Dresdner Hofkirche aan de Elbe

5. Brühlsche Terrasse

Flaneren kun je als de beste op het Brühlsche terras aan de oevers van de Elbe. Deze wandelboulevard vindt zijn oorsprong in de 16e eeuw, toen het onderdeel was van de vesting van Dresden. De strook, ongeveer 500 meter in lengte, wordt ook wel het balkon van Europa genoemd. Je kunt hier standbeelden, historische musea en de voormalige Brülsche tuin aanschouwen.

  • Het Brülsche Terras is te vinden tussen de Augustusbrug en de Carolabrug.

6. Neustadt

Via de Augustusbrug steek je de Elbe over van de Altstadt naar de Neustadt. Dit nieuwere stadsdeel bestaat uit wijken uit de 19e eeuw die – in tegenstelling  tot de Altstadt – niet beschadigd werden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Struin langs de leuke boetiekjes en galeries van de Neustadt en zoek een van de hippe restaurants en café’s op voor een hapje en een drankje. Gurutip: Loop eens binnen bij Pfunds Molkerei, door het Guinness Book of Records uitgeroepen tot mooiste kaaswinkel ter wereld.

7. Wijnstraat

Bij een lekker stukje kaas hoort een goed glas wijn. Wijnliefhebbers halen in Dresden hun hart op bij de Saksische Wijnstraat. Langs de oevers van de Elbe proef je de lekkerste droge witte wijnen en de bijzondere ‘Eisweinen’. Schloss Wackerbarth is het grootste wijnslot van Dresden en met de tram vanuit het centrum makkelijk bereikbaar, maar ook Schloss Proschwitz is een aanrader voor de wijnliefhebber. In dit laatste slot kun je zelfs overnachten! Gurutip: in het Ebledal rondom Dresden vind je nog meer wijn hotspots.

Wijnstraat Dresden
Schloss Wackerbarth. Foto: TMGS Tourismus Sachsen

8. Nationaal Park Sächsische Schweiz

Gurutip: Wil je ook eens binnenkijken bij een kasteel? Schaf dan de kastelenpas van Schlosserland Sachsen aan voor 10 dagen onbeperkt entree tot bijna 50 attracties, waaronder Vesting Köningstein.

Combineer een stedentrip Dresden met een van de mooiste wandelroutes van Duitsland: de Malerweg. Deze wandelroute neemt je mee door het nationaal park Sächsische Schweiz dat aan de voet van Dresden ligt. Trek een paar wandelschoenen aan en volg de weg door dichte bosgebieden, langs ruige kloven en indrukwekkende rotsformaties. De Vesting Köningstein, het hoogst gelegen kasteel van Duitsland, vormt het hoogtepunt.

Bastei Bridge

9. Verkehrsmuseum en Transparante Manufaktur Volkswagen

Wist je dat Dresden van oudsher bekend staat om de productie van treinen en auto’s? Bij het Verkehrsmuseum van Dresden neem je een kijkje in dit stukje geschiedenis van de Duitse stad. Hier bewonder je onder meer een van de oudste locomotieven van Duitsland. Benieuwd hoe de productie van moderne auto’s eruit ziet? Ontdek het bij de Transparante Manufaktur van Volkswagen in Dresden.

10. Staatliche Kunstsammlungen Dresden (SKD)

Ben jij groot kunstliefhebber? Vergeet tijdens je weekendje Dresden dan zeker niet een kijkje te nemen bij een van de musea van de Staatliche Kunstsammlungen Dresden (SKD), een van de culturele highlights van Dresden. De grootste expositie van de SKD vind je in het Zwingerpaleis, maar daarnaast beheert de SKD nog 12 musea verspreid door de stad. Met meer dan 2,5 miljoen bezoekers per jaar is SKD een van de grootste kunstmusea ter wereld.

11. Glashütte

Niet alleen in Dresden zelf, maar ook net daarbuiten vind je veel unieke bezienswaardigheden. Trek even de stad uit voor een bezoek aan het bergstadje Glashütte waar veel horlogemakers zitten. Veel van deze bedrijven geven bezoekers een kijkje achter de schermen. Daarnaast vertelt het Deutsches Uhrwerkenmuseum je meer over de rijke horlogehistorie van de regio rondom Dresden.

Schmilka dorp
Foto: Albergo GmbH

12. Eco-dorp Schmilka

Reis na je bezoek aan Glashütte verder naar een ander bijzonder dorp in de omgeving: Schmilka. Van de hotels en de restaurants tot de bierbrouwerij en de wellnesscentra, alles in dit rivierdorp is ecologisch verantwoord. In de restaurants van Schmilka proef je de lekkerste organische streekproducten en bij het nabijgelegen kuuroord Bad Schandau verwen je jezelf op een dagje ontspanning en wellness.

13. Striezelmarkt Dresden

Net als in heel Duitsland is ook in Dresden de kerstmarkt een van de populairste evenementen van het jaar. De Striezelmarkt van Dresden is zelfs de oudste kerstmarkt van het hele land. Al bijna 600 jaar wordt eenieder verlokt met glühwein en andere kostelijkheden. Meer dan twee miljoen bezoekers komen elk jaar op een van de mooiste kerstmarkten van Duitsland af. Grappig feitje: de bakkers van Dresden bakken tijdens de kerstmarkt de zwaarste kerststol op aarde. Deze lekkernij weegt maar liefst 4000 kilo. Tijdens het ‘Stollenfest’ is een mes van 1,5 meter nodig om de kerststol aan te snijden.

Kerstmarkt Dresden
Foto: TMGS Tourismus Sachsen

Hoe kom je in Dresden?

Vanaf Amsterdam Schiphol vliegt KLM elke dag rechtstreeks naar Dresden. Na een vlucht van minder dan anderhalf uur land je in de stad in het oosten van Duitsland. De prijzen van een retourtje Amsterdam-Dresden beginnen vanaf 99 euro. Met de auto rijd je vanuit Utrecht in ongeveer 7 uur naar Dresden.

Hotels in Dresden

Dresden is iets te ver weg van Nederland voor een dagje uit, maar is wel een heel leuke plek voor een weekendje weg. Zoek een sfeervol hotel uit in de Altstadt of de Neustadt van Dresden en neem de tijd voor het ontdekken van Dresden’s bezienswaardigheden en voor het proeven van de lekkerste wijnen.

 

 

Boek jouw stedentrip Dresden via de Holidayguru

Wil jij de bezienswaardigheden van Dresden wel eens met eigen ogen zien? Boek nu een leuke en betaalbare stedentrip naar Dresden via Holidayguru. Ik speur dagelijks het web voor je naar de beste deals voor vluchten, hotels en vakanties. Meer weten over Dresden en de omringende regio? Neem een kijkje op de website van Saksen.

 

Meer uit het Travel Magazine: