Een perfect ronde, feloranje zon zakt tussen de torenhoge wolkenkrabbers van New York onder de horizon. Manhattanhenge kleurt de straten van Manhattan in een goudgele gloed en laat de drukke New Yorkers even stilstaan om van het uitzicht te genieten.

De straten van Manhattan liggen van oost naar west en van noord naar zuid perfect haaks op elkaar. Het stratenplan van New York – ook wel grid genoemd –  zorgt ervoor dat je eenvoudig je weg vindt in Manhattan tijdens een stedentrip én levert een van de mooiste zonsondergangen ter wereld op die het hart van menig fotograaf sneller doet kloppen: de Manhattanhenge.

Wat is de Manhattanhenge? | Hoe ontstaat de Manhattanhenge?
Waar en wanneer in 2024? | StonehengeAndere steden

Wat is de Manhattanhenge?

Manhattanhenge is de naam van een bijzondere verschijnsel in New York waarbij de zon precies tussen de wolkenkrabbers van Manhattan ondergaat. Deze unieke zonsondergang komt slechts twee keer per jaar voor. Om de Manhattanhenge goed te zien, moet je precies op het juiste moment op de juiste plaats staan in NYC. Houd je camera of smartphone bij de hand, dit wil je niet missen!

Hoe ontstaat deze unieke zonsondergang?

De zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen, toch? Volgens astrofysicus Neil deGrasse Tyson, die de naam Manhattanhenge bedacht, klopt dit niet helemaal. De zon verschuift elke dag een klein stukje op de horizon. Twee keer paar jaar, tussen mei en juli, staat de zon precies zo ten opzichte van de aarde dat je de zonsondergang tussen de straten van Manhattan door kunt zien.

Manhattanhenge New York
Foto: James Dugan / shutterstock

Waar en wanneer kun je de Manhattanhenge zien?

Datum Tijd Wat te zien
28 mei 2024 20:13 Halve zon zichtbaar
29 mei 2024 20:12 Volle zon zichtbaar
12 juli 2024 20:20 Volle zon zichtbaar
13 juli 2024 20:21 Halve zon zichtbaar

Voor het beste uitzicht moet je in Manhattan zelf zijn. Ga naar 14th, 23rd, 34th, 42nd of 57th street en kijk in westelijke richting naar New Jersey. Vanuit Brooklyn is de Manhattanhenge ook te zien, maar zorg als je daar bent wel dat je een vrij uitzicht hebt op Manhattan en New Jersey. Het beste uitzicht op de Manhattanhenge heb je midden op de straat. Let wel op voor het hectische verkeer en de toeterende gele taxi’s die voorbijrazen. Zoek een brede straat uit met mooie huizen voor een picture-perfect Instagram-plaatje.

Dit unieke verschijnsel bestaat al sinds de aanleg van het huidige stratenstelsel van Manhattan zo’n 200 jaar geleden – een grid met avenues die van noord naar zuid lopen en streets die daar van west naar oost haaks op staan. Dankzij social media is Manhattanhenge populairder dan ooit. Honderden toeristen en locals staan met hun camera’s en smartphones klaar tussen het New Yorkse verkeer om dat ene perfecte #Manhattanhenge Instagram beeld te schieten. Zorg dus dat je op tijd bent om een goed plekje te bemachtigen!

Manhattanhenge
Foto: John Ji / Flickr

Stonehenge

De naam Manhattanhenge is afgeleid van Stonehenge, een prehistorisch monument in Engeland dat bestaat uit enkele stenen die duizenden jaren oud zijn. Een keer per jaar, tijdens de zonnewende, schijnt de zon precies tussen de stenen door. Net als in New York trekt dit ieder jaar veel nieuwsgierige bezoekers.

Manhattanhenge in andere steden

Deze zonsondergang is het bekendste in New York, maar ook in andere Noord-Amerikaanse steden met een vergelijkbaar stratenstelsel komt een ‘cityhenge’ voor. Zo is er de Bostonhenge, de Chicagohenge, de Torontohenge en de Phillyhenge. Maar niets kan natuurlijk tippen aan een waanzinnige zonsondergang in de City That Never Sleeps! Zou jij hiervoor naar New York vliegen?

New York deals

(Headerphoto: istock.com / Lisa-Blue)