Iedereen kent het beroemde liedje van Frank Sinatra wel: ”New York, New York.” Op een gegeven moment zingt hij de regel “I want to be a part of it. New York, New York.” En dat is precies hoe iedereen die New York bezoekt zich voelt!

Het aantal toeristen dat New York bezoekt, wordt alsmaar groter en groter. Dit laat zien dat Sinatra gelijk had. Maar liefst 55 miljoen toeristen hebben de Big Apple in 2015 bezocht. Wil je ook deel uitmaken van deze stad? Dan hebben we voor jou niet één, maar twee wandelroutes uitgestippeld die je langs alle belangrijke bezienswaardigheden voert en waarmee je een idee krijgt wat Big Smoke allemaal te bieden heeft!

Een stadswandeling door New York

Lower Manhattan en het Vrijheidsbeeld | Midtown Manhattan en Central Park| Plan je Reis

Om te beginnen moet je het wandeltempo van de New Yorkers aannemen en zo snel mogelijk van de ene plek naar de andere plek wandelen. Grapje! Je hoeft je niet te haasten, maar je zult merken dat je vanzelf meegaat met het snelle tempo van de mensen op straat. Zorg er in ieder geval voor dat je het juiste schoeisel draagt. Hoge hakken en pumps kunnen er nog zo mooi uitzien onder een outfit, het is beter om voor een hele dag wandelen comfortabele schoenen te dragen. Draag bijvoorbeeld je sportschoenen. Het zal je opvallen dat heel veel New Yorkers deze dragen onder hun pak. Op de een of andere manier komen ze hiermee weg ook.

Heb je de juiste schoenen aan? Nu kun je een van de twee routes kiezen: geloof ons maar, eentje is genoeg voor een dag!

Wandelroute New York

Lower Manhattan Route:

Het Vrijheidsbeeld: Het mooiste cadeau gegeven aan de stad

Er is geen betere plek om te beginnen dan in Lower Manhattan. Een van de bekendste monumenten in New York is natuurlijk het Vrijheidsbeeld. Het is dan ook niet gek dat deze dame regelmatig haar opwachting maakt in verschillende films. Wist je dat dit 93 meter hoge standbeeld een geschenk was van Frankrijk? Elke dag wordt er een beperkt aantal entreekaarten verkocht die je toegang geven tot het standbeeld. Deze kaarten zijn echter in een mum van tijd uitverkocht. Mocht je net naast een kaartje grijpen, wees niet bang. Er is nog een andere manier om dichterbij het beeld te komen. De Staten Island Ferry vertrekt vanaf de Lower Manhattan pier en vaart langs het Vrijheidsbeeld. Zorg ervoor dat je een goede plek hebt aan de voorkant van de boot en heb je camera binnen handbereik. Vanaf de voorkant van de boot zie je de dame van haar goede kant. Nadat de boot is aangemeerd bij Staten Island, neem je de volgende terug naar Lower Manhattan zodat we door kunnen gaan met de route.

Vrijheidsbeeld

Groen, Groen, Battery Park

Battery Park is het groene hart van Lower Manhattan en diende voor vele films als achtergrond. Misschien is je favoriete film voor een deel gefilmd in dit mooie park, je weet maar nooit! In het park kun je heerlijk wandelen én genieten van het uitzicht op het Vrijheidsbeeld. Tot een paar jaar geleden stond ook The Sphere in Battery Park. The Sphere stond in de fontein van het World Trade Center Plaza, waar de Twin Towers ook stonden. Het is het enige kunstwerk in en rond de Twin Towers dat de aanslagen overleefd heeft. Uiteraard zie je deuken en scheuren, maar deze “littekens” bevestigen dat dit kunstwerk getuige is geweest van de aanslag van 11 september. Inmiddels is The Sphere verhuist van Battery Park naar Liberty Park.

De Guru van Wall Street: Financial District

Als je onze route volgt dan kom je langs een stier die in de aanval staat. Dit beeld heet ”Charging Bull”  en symboliseert het succes en optimisme van het financiële centrum na de Wall Street crash in 1929. De aanwezigheid van Donald Trump is zeer sterk op 40th Street met zijn Trump Tower. De Trump Tower is een van de vele wolkenkrabbers waarin bedrijven met een multi-miljarden omzet zijn gevestigd. Na zoveel opzichtige weldaad zul je zeker de kleine dingen waarderen, want tussen al deze gigantische gebouwen vind je een verborgen schat.

Wall Street New York

Een dwerg tussen de reuzen: Trinity Church

Trinity Chuch is een van de bekendste kerken in Lower Manhattan. Je kan het bijna niet geloven, maar met zijn 86 meter was deze kerk een van de hoogste gebouwen in New York! Nu wordt deze kwetsbare kerk overschaduwd door wolkenkrabbers. De Trinity kerk is niet alleen een gebedsruimte, maar komt ook voor in video games zoals Crysis 2 en Assassin’s Creed III. Dat zo’n kleine kerk zoveel potentie heeft, ongelofelijk! Als je in de kerk bent, vergeet dan niet de aangrenzende begraafplaats te bezoeken. Hier liggen de graven van een aantal belangrijke figuren uit de Amerikaanse geschiedenis.

 

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Roberto De Los Rios (@rdelosrios77) am

 

Nooit buigen voor terrorisme: The 9/11 Memorial

Vlakbij de kerk ligt het 9/11 Memorial. Waar ooit de Twin Towers stonden vind je nu twee waterbassins. Rond de vierkante bassins is een rand geplaatst waar de namen van de 2.983 slachtoffers op staan. De kantoren die waren gevestigd in de Twin Towers hebben een nieuw onderkomen gekregen in het nieuwe One World Trade Center. Dit is nu het hoogste gebouw van New York en de vier-na-hoogste van de wereld. Het gebouw is uitgerust met een geavanceerd beveiligingssysteem waardoor evacuatie snel en gemakkelijk verloopt  in geval van nood. Wil je meer weten over 9/11 dan moet je zeker de tentoonstelling in het Memorial Museum bezoeken.

Van straatrat naar miljonair: Meatpacking District

Na dit beladen en emotionele bezoek vervolgen we onze route naar iets luchtigers. Wandel langs de rivier de Hudson naar het Meatpacking District. Het is moeilijk te geloven, maar deze buurt stond een aantal jaren geleden bekend om zijn nachtclubs en vleesfabrieken. Een aparte combinatie, vind je niet? Nu is deze wijk geliefd onder New Yorkers en toeristen. Wat is er gebeurd? Dat is niet zo moeilijk uit te leggen: jonge designers en yuppen ontdekten deze coole plek eind jaren negentig en begonnen zich hier te vestigen. Er werd hierdoor veel geld gestopt in de modernisatie van de wijk. Nu is het een welvarende buurt waar je een keur aan boetiekjes met bekende en onbekende merken vindt. De kroonjuweel van deze buurt is de High Line, een voormalige bovengrondse metrolijn, wat is getransformeerd tot een bovengronds park. Een wandeling door dit park brengt je langs de dakterrassen en daken van omwonenden.

High line NYC
Foto: istock.com/ferrantraite

Ciao Bella: Little Italy

We hebben de westkant van de stad en Midtown gehad, nu gaan we richting het zuiden. Laten we wel eerlijk wezen, wat voor soort Guru zouden we zijn als we niet een beetje Italië in de mix zou gooien? Het zal wel duidelijk zijn dat we naar New York’s Little Italy gaan. Sterren zoals Robert De Niro en Martin Scorsese zijn in deze buurt opgegroeid. In die tijd woonden er 40.000 mensen, tegenwoordig vind je wat restanten van het oude Little Italy. Mocht je honger hebben dan ben je hier aan het juiste adres. Het goedkope en goede Italiaanse eten in deze buurt wordt erg gewaardeerd door de New Yorkers.

 

 

Behouden van tradities: Chinatown

Als er een Little Italy is dan moet er zeker een Chinatown zijn, toch? Een paar meter verderop ligt de Chinese wijk van New York. Vergeleken met Little Italy is Chinatown een florerende en sterk groeiende wijk. De wijk breidt zich onder andere uit naar de Joodse buurt. Hoewel de helft van de mensen in Chinatown Engels spreekt, vind je hier nog steeds Chinese tradities en gebruiken uit de 19e eeuw toen de eerste Chinezen zich vestigden in deze buurt. Je kijkt je ogen uit bij de exotische producten en vreemde tekens die je tegenkomt. Echter hoeft het niet bij kijken te blijven. Je kunt deze producten ook proberen. In Columbus Park neem je een korte pauze van de wandeling en kun je mensen kijken. Vaak spelen hier (vooral middelbare) Chinezen een traditioneel bordspel Mahjong, of als het weer goed is beoefenen ze traditionele martial arts en ontspanningsoefeningen.

Chinatown
Foto: istock.com/Peeter Visimaa

Naar het hart van Manhattan: Brooklyn Bridge

We hebben het hoogtepunt van Lower Manhattan bewaard voor het einde. Deze bezienswaardigheid staat op vele ansichtkaarten, komt voor in talloze films en miljoenen auto’s hebben er over gereden van Manhattan naar Brooklyn en vice versa. Vele voeten hebben over deze brug gewandeld en straks die van jou ook! Het dek waarop de auto’s rijden ligt een stuk lager dan waar voetgangers lopen. Dit zorgt zeker voor een apart gevoel: terwijl je over de brug loopt, razen de auto’s onder je voorbij! Herinner je nog de Charging Bull in het Financial District en de betekenis erachter? Nou de Brooklyn Bridge betekent net zoveel voor de New Yorkers als de stier. De Brooklyn Bridge wordt gezien als de weg naar een beter leven aangezien de brug je leidt naar het hart van de stad. Er is geen andere stad waar zoveel ‘rags to riches’ verhalen zijn uitgekomen.

Brooklyn Bridge

 

Ben je weer een beetje bijgekomen en klaar voor een tweede wandeling door de stad? Of heb je de eerste wandeling overgeslagen? Laten we dan beginnen met Midtown Manhattan. Hier wachten zoveel dingen erop om ontdekt te worden.

New York te voet: Midtown Manhattan Route

Stadswandeling New York

De Flatiron Building: Inspirerende architectuur

We beginnen onze wandeling in het hart van Midtown Manhattan, bij het Flatiron building. Het is niet de binnenkant wat dit gebouw interessant maakt, maar juist de buitenkant! Het gebouw lijkt namelijk erg op een strijkijzer. Dit driehoekige gebouw staat op de intersectie van Broadway, Fifth Avenue en East 22. Het gebouw is 91 meter hoog wat het moeilijk maakt om het te fotograferen. Hiervoor heb je geduld en inzicht nodig.

Flatiron building

Sky-high: Empire State Building

We verlaten dit voorbeeld van inspirerende architectuur en lopen over Fifth Avenue naar meer bezienswaardigheden. Stop als je het twee-na-hoogste gebouw met zijn interessante top hebt bereikt. Het lijkt alsof de Empire State Building tot aan de hemel reikt. Wist je dat het hoogste uitkijkpunt bedoeld was als landingsbaan voor luchtschepen? Dit idee werd snel verworpen toen men erachter kwam dat de wind te sterk was op deze hoogte. In plaats van luchtschepen, verzamelen duizenden toeristen zich op dit uitkijkpunt om te genieten van het prachtige zicht over Manhattan. Al 40 jaar organiseert de Empire State Building een trappenloop.

Empire State Building

Waarschijnlijk het mooiste treinstation in de wereld: Grand Central Station

We vragen ons af of je ooit in een treinstation zo groot als Grand Central Terminal in Midtown Manhattan bent geweest? Het gebouw is prachtig en majestueus. De 44 perrons verdeeld over 2 verdiepingen zorgen ervoor dat mensen van en naar de stad kunnen reizen. Op het plafond vind je een prachtige sterrenhemel waar je bij weg kunt dromen, maar pas op dat je niet tegen andere reizigers aanbotst. De gevels van de winkels zijn ook zeker het bekijken waard, vooral Grand Central Oyster Bar is een bezoek waard. Het gewelfd plafond is een blikvanger!

Grand Central Station

Decadent in Waldorf Astoria….

Na Grand Central Station wachten nog twee ietwat ongewone bezienswaardigheden erop om ontdekt te worden. Een keer in je leven moet je een stap hebben gezet in de entreehal van het Waldorf Astoria. Het hotel heeft zelfs een ondergrondse ingang op Central Station zodat gasten ongemerkt het hotel kunnen verlaten. Wees niet bang! Niemand zal merken dat je een toerist bent. Mensen zijn in deze stad meer met zichzelf bezig. De entreehal van dit luxeuze hotel laat niets aan de verbeelding over wat betreft extravagantie en glamour! De mozaïek vloer is werkelijk waar een plaatje, alles glimt en lijkt van goud te zijn gemaakt. De portiers lijken met hun kostuum uit een andere tijd te komen. Mocht je geen genoeg krijgen van de glamour, glip dan de toiletten binnen. Je weet niet wat je ziet!

Waldorf Astoria
Foto: istock.com/carterdayne

Extravagantie in Trump Tower en bij Tiffany & Co.

Er is geen ontkomen aan de protserige rijkdom van de eigenaar van het volgende gebouw. Dat het vermogen van Donald Trump miljarden bedraagt komt zeker tot uiting in zijn Trump Tower op 56th . Aan de buitenkant is het gebouw bronsgekleurd en binnenin zijn de muren bezet met goud en roze marmer. Wees niet verrast als je ineens een 23 meter hoge kunstmatige verlichte waterval ziet. De spotlight wordt echter gestolen door het naastgelegen Tiffany & Co. Hier vind je een van de grootste gele diamanten die ooit gevonden is. Helaas is deze niet te koop. 😉 Maak je geen zorgen over dat je als toerist niet naar binnen mag. Iedereen is welkom hier. Wie weet? Misschien is die bebaarde hippie met blote voeten wel een miljonair!

Trump Tower
Foto: istock.com/aluxum

MoMa: Museum of Modern Art

We vervolgen de route naar het MoMa. New York is rijk aan musea voor moderne kunst. Het Museum of Modern Art heeft een omvangrijke collectie met werken van hedendaagse en moderne kunstenaars. Zo vind je hier de Volkswagen Kever ontworpen door Ferdinand Porsche en in dit museum staat de Zig Zag stoel van Rietveld. En je kent vast het kleurrijke en indrukwekkende werk van Andy Warhol. Een aantal van zijn kunstwerken hangen in het MoMa. Kunstliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Ben je ietwat gestresst of ben je meer een liefhebber van natuur dan kun je beter naar de volgende ”highlight” gaan.

Moma
Foto: Anton_Ivanov/shutterstock.com

Mens versus Natuur: Central Park

We weten zeker dat dit stuk groen in hartje New York je is opgevallen toen je op de Empire State Building stond. Central Park is het groene hart van Manhattan. Het park heeft een oppervlakte van zo’n 350 hectare wat omringd wordt door wolkenkrabbers. Het wekt de indruk dat er een constante strijd gaande is tussen mens en natuur. Niets is minder waar. De stad en het park leven vredig naast elkaar. Hardlopers, moeders met kinderen, wandelaars en verliefde stelletjes maken graag gebruik van het park. Vroeg in de ochtend worden er yogalessen gegeven en ’s avonds kun je waarschijnlijk een lezing of concert bijwonen. Een tip die we je willen geven is deze: ga in het gras liggen, sluit je ogen en concentreer je op de geluiden om je heen. Je hoort vogels fluiten, mensen lachen en kinderen spelen, maar wat je niet hoort is verkeer! Deze groene oase lijkt al het geluid van de stad weg te filteren!

Central Park

Invasie van kleur op Times Square

Met het vallen van de avond loop je langzaam richting Times Square. Times Square komt ’s avonds het beste tot zijn recht. Bekijk de felle TV advertenties, poseer voor een foto met de ”naked cowboy” of laat je overhalen door een billboard om een Broadway musical te bezoeken. Je kunt hier zelfs af en toe een yoga-sessie bijwonen. De wereldberoemde New Year’s Eve Ball Drop vindt ieder jaar plaats op Times Square. Honderdduizenden mensen komen samen om de gigantische bal te zien zakken vanaf het One Times Square gebouw. Wanneer de bal precies om middernacht beneden is aanbeland, barst de menigte los in gejuich en knalt vuurwerk de lucht in. Wil je de dag in stijl afsluiten? Ga dan naar The View Restaurant and Lounge waar je kunt genieten van een drankje. Wacht eens even! Zagen we nou het Rockefeller Center? Misschien denk je dat je iets te diep in het glaasje hebt gekeken, maar we kunnen je verzekeren dat dit niet het geval is. The View is een ronddraaiende bar. In ruim anderhalf uur heb je de stad van verschillende kanten gezien. Deze prachtige uitzichten zullen zeker indruk op je maken. Drankjes zijn niet goedkoop, maar je mag jezelf wel eens trakteren. Daarnaast kun je ook geld besparen in New York. Lees hier hoe je New York on a budget bezoekt.

Times Square

Plan je reis!

Deze bezienswaardigheden moeten je voldoende redenen geven om de Big Apple te bezoeken. Wil je meer informatie of ben je op zoek naar een leuke deal? Houd dan pagina met New York aanbiedingen  in de gaten. We hopen dat je een geweldige tijd hebt in de ‘city that never sleeps’ en mocht je na deze wandeling geen stap meer kunnen zetten, neem dan de metro! Deze brengt je even goed naar je bestemming!