Voor geschiedenisfanaten, cultuurliefhebbers en iedereen met een zwak voor sprookjes: dit zijn de mooiste kastelen van Nederland. Reis je mee terug naar de Middeleeuwen?

Waan je even een prins(es) of ridder tijdens een bezoek aan een sprookjesachtig kasteel in Nederland. Verspreid door het hele land vind je ongeveer 600 kastelen, waarvan veel al dateren uit de Middeleeuwen. Ga een dagje uit in eigen land en reis even terug in de tijd. Dit zijn de 10 mooiste kastelen van Nederland!

De mooiste kastelen van Nederland

Kasteel de Haar | MuiderslotKasteel HoensbroekSlot Loevestein | Kasteel Doorwerth | Kasteel Amerongen |Kasteel Heeswijk | Slot Zuylen | Kasteel Rosendael | Kasteelruïne Valkenburg

 

 

Kasteel de Haar

Kasteel de Haar ligt vlakbij Utrecht en is het grootste kasteel van Nederland. Het huidige kasteel is in 1892 gebouwd op de ruïnes van een oud kasteel uit de Middeleeuwen. In de 19e eeuw ontving de familie Van Zuylen van Nijevelt veel bekende namen uit de internationale jetset in Kasteel de Haar, waaronder Coco Chanel, Brigitte Bardot en Roger Moore. Treed in hun voetsporen en neem een kijkje in de extravagante kamers en zalen tijdens een bezoek aan Kasteel de Haar. En maak ook zeker een romantische wandeling door de indrukwekkende kasteeltuinen.

Kasteel de Haar

Muiderslot

Het schilderachtige Muiderslot is absoluut een van de mooiste kastelen van Nederland. Het Muiderslot is in 1285 gebouwd als verdedigingsfort, maar kende in de eeuwen die volgden veel verschillende functies: van rechtbank tot gevangenis. Het is een van de oudste kastelen van Nederland en sinds de 19e eeuw een Rijksmuseum. Neem aan de hand van de gratis audiotour een kijkje achter de kasteeldeuren of boek een rondleiding om meer te weten te komen over de geschiedenis en de voormalige bewoners van het kasteel.

Muiderslot

Kasteel Hoensbroek

In het zuiden van Limburg vind je een van de grootste kastelen van Nederland: Kasteel Hoensbroek. Deze burcht uit de 14e eeuw werd zeven eeuwen lang bewoond door graven, ridders, rijksheren en markiezen. Vandaag de dag is het kasteel en bijbehorende museum voor iedereen te bezoeken. Neem een kijkje in de extravagante balzaal, beklim een Middeleeuwse toren en ga op zoek naar de geheime kamer. Voor kinderen zijn er verschillende speurtochten uitgezet door het kasteel.

Kasteel Hoensbroek

Slot Loevestein

Slot Loevestein in Gelderland is een waterburcht vol bijzondere verhalen. Zo vond hier in 1621 een van de beroemdste ontsnappingen uit de Nederlandse geschiedenis plaats. Hugo de Groot ontsnapte in een boekenkist uit het slot, dat destijds dienst deed als staatsgevangenis, en vluchtte naar Frankrijk. In het museum van Slot Loevestein kom je meer te weten over Hugo de Groot, de Middeleeuwen en de Hollandse Waterlinie waar het slot deel van uitmaakte.

Kasteel Loevestein

Kasteel Doorwerth

Het volgende kasteel ligt ook in Gelderland en is net als Slot Loevestein een waterburcht. Kasteel Doorwerth stamt uit de 14e eeuw en is sinds de Middeleeuwen door verschillende adelijke families bewoond. Tijdens een tour door Kasteel Doorwerth krijg je een idee van hoe hun leven achter de dikke kasteelmuren eruitzag. Je kunt ook een escape route door het kasteel volgen, leuk voor een dagje uit met kinderen!

Kasteel Doorwerth

Kasteel Amerongen

Kasteel Amerongen is een stukje kleiner én nieuwer dan de andere kastelen uit deze lijst. Dit voormalige woonhuis uit de 17e eeuw vind je in de provincie Utrecht en is gebouwd op de fundamenten van Middeleeuwse kasteelruïnes. Het interieur van de laatste adelijke familie die in de vorige eeuw in het kasteel woonde is nog grotendeels bewaard gebleven. Ook de historische kasteeltuinen zijn een bezoekje meer dan waard.

Kasteel Amerongen

Kasteel Heeswijk

Kasteel Heeswijk is meer dan duizend jaar oud en een van de oudste kastelen van Nederland. Dit Brabantste monument kent een bewogen geschiedenis en is verschillende keren verwoest en weer herbouwd. Het huidige kasteel dateert uit 1835 en is destijds verbouwd door de baron van den Bogaerde, die vooral bekendstaat als de eerste Gouverneur van de Koning. Een bezoek aan Kasteel Heeswijk is goed te combineren met een wandeling door de omgeving of een tocht met een fluiterboot over rivier de Aa.

Kasteel Heeswijk

Slot Zuylen

Slot Zuylen staat in het plaatsje Oud-Zuylen net buiten de stad Utrecht en is in het begin van de 16e eeuw gebouwd op Middeleeuwse ruïnes. Destijds was het kasteel omgeven door water en alleen via een brug te bereiken. Later werd rondom het slot een kasteeltuin in Engelse stijl aangelegd. Zowel het slot als de tuinen zijn te bezoeken. Een aantal kamers is nog precies zo ingericht als in de 18e eeuw, toen schrijfster Belle van Zuylen het slot bewoonde.

Slot Zuylen

Kasteel Rosendael

Het eeuwenoude Kasteel Rosendael staat op de Veluwe en wordt omringd door indrukwekkende tuinen. De donjon – een 25 meter hoge woontoren – is het hoogtepunt van dit kasteel en de grootste toren van deze soort die in Nederland bewaard gebleven is. Via een rondleiding kun je een kijkje nemen achter de kasteeldeuren. Kasteel Rosendael heeft een uitgebreide collectie meubels, porselein en zilver en geeft daarmee een goed beeld van hoe het leven er in dit kasteel uit zag.

Kasteel Rosendael

Kasteelruïne Valkenburg

Reis terug naar de Middeleeuwen bij de Kasteelruïne van Valkenburg aan de Geul en bezoek de monumentale resten van de voormalige verdedigingstorens, kamers en vluchtgangen. Combineer je bezoek aan de kasteelruïne met een rondleiding door de Fluweelengrot. Dit gangenstelsel dateert al uit de 11e of 12e eeuw. Onder leiding van een gids verken je dit donkere en ondergrondse labyrint en kom je meer te weten over de geschiedenis van deze bijzondere plek.

Valkenburg

Kasteelhoppen in Nederland

Deze mooie kastelen in Nederland zijn perfect voor een dagje uit, maar waarom zou je er geen gezellig weekendje weg van maken? Boek een hotel vlakbij een kasteel of slaap in een torenkamer! Je kunt bijvoorbeeld in de volgende kastelen in Nederland overnachten:

Nederland deals

Meer uit het Travel Magazine: