De meeste kastelen kennen we waarschijnlijk uit sprookjes. Maar ook sprookjeskastelen zijn niet zomaar verzonnen en hebben ergens hun inspiratie vandaan gehaald. Lees verder over de meest magische kastelen verspreid over de wereld.

Een mistige vallei, de zon die langzaam opkomt, wolkjes worden gevormd als we uitademen. Het is koud, maar een blik in de verte zorgt ervoor dat we de koude temperaturen even vergeten. De hemel kleurt roze en de stilte daalt op ons neer. Het zonlicht valt op een object in de verte en langzaam aan worden de contouren van dit indrukwekkende gebouw zichtbaar. Stevige stenen muren, puntdaken en twee torens aan de zijkant. Wat we zien is een typisch voorbeeld van een gotisch kasteel. Bij sprookjeskastelen kunnen we heerlijk wegdromen. Laten we een kijkje nemen naar een aantal briljante meesterwerken die onze planeet sieren!

Sprookjeskastelen om bij weg te dromen

Mont-Saint-Michel | Het Zwaluwnest | Château de ChenonceauKasteel Lichtenstein| Palacio Nacional da Pena | Neuschwanstein | Burcht Eltz

 

Mont-Saint-Michel – dagdromen in Normandie

Schemering valt, de zon gaat onder. De lucht kleurt roze en paars voordat de duisternis valt. Dit is het perfecte moment om een foto te maken van Mont-Saint-Michel! Een blik is al genoeg: verschillende bouwstijlen zijn met elkaar gemengd – Gotisch, Romantiek and Classicisme. Je zou niet zeggen dat het kasteel uit de vroeg-middeleeuwen stamt. Dit komt doordat het gebouw de laatste paar jaren flink is gerestaureerd. Elk jaar trekt het kasteel in Normandië 3.5 miljoen bezoekers. Pelgrims die de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella lopen, komen hier zeker langs.

Mont Saint Michel

Het Zwaluwnest – Rapunzel op de Krim

Je zult wegdromen bij een blik op dit kasteel: Het Zwaluwsnest bij Yalta op de zuidkust van de Krim. Hier komen oriëntaalse architectuur en Gothic Revival samen op ongeveer 40 meter boven het zeeniveau. Het is niet alleen het stenen gebouw dat voor een prachtig zicht zorgt – de combinatie van de eindeloze zee en het kasteel creëert een droomachtige sfeer. Helaas is er niet veel meer over van het voormalige klooster, maar bij het zien van het fort met zijn lange toren moet ik gelijk denken aan het verhaal van Rapunzel.

Het Zwaluwnest op de Krim

Château de Chanonceau – het sprookjesachtige regio Centre-Val de Loire

Hoe moeten de bewoners van Château de Chenonceau zich hebben gevoeld? Waarschijnlijk koninklijk. Een blik op het water van dit droomachtige landgoed in de vroege ochtend is niet het enigste wat het een sprookjesachtige uitstraling geeft. Het kasteel ziet er hemels uit in het na-middaglicht. Vanuit de Tuinen van Catherine de Medici heb je een mooi zicht op het kasteel. Het kasteel wordt omgeven door deze tuin met een zee van bloemen en groene weides. Voor even heb je het gevoel dat je er zelf woont. Kronkelende beekjes geven nog dat klein beetje extra aan de charme van het landgoed.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Chateau de Chenonceau Officiel (@chateau_chenonceau) am

Kasteel Lichtenstein – koninklijke sferen in Baden-Württemberg

Om bij dit kasteel te komen, moet je eerst over een brug. Het lijkt alsof het kasteel verrijst uit een rots. De prachtige architectuur en de locatie namelijk op 800 meter hoogte op een rots omgeven door bos geven het kasteel een sprookjesachtige uitstraling. Slot Lichtenstein is een sprookjeskasteel van een andere categorie.

Kasteel Lichtenstein
Kasteel Lichtenstein. ©shutterstock

Palacio Nacional da Pena – ervaar het leven van koningen in Portugal

Grote en kleine torens, muren bekleed met goud en fantasierijke vormen – klinkt als een sprookjeskasteel of niet? Diegene die hier woont mag zal zich zeker de koning te rijk voelen. Geen wonder dat het Palacio Nacional da Pena, ontworpen door Wilhelm Ludwig von Eschwege, werd gebouwd in 1840 voor de Portugese koning Ferdinand II.

Pena National Palace, Sintra, Portugal shutterstock_403148269-2

Neuschwanstein – Romanticisme in Beieren

Kasteel Neuschwanstein ziet er zeer koninklijk uit aangezien het de residentie van de Beierse koning Ludwig de II was. Het kasteel met zijn talloze torens gebouwd in de historische stijl, trekt niet alleen talloze bezoekers aan, maar wordt ook gezien als een van de bekendste bezienswaardigheden in Duitsland. De Alpen en het Schwansee zorgen voor een sprookjesachtige atmosfeer. Absoluut een van de mooiste kastelen van Duitsland.

Het kasteel van Neuschwanstein

Burcht Eltz – een tripje naar Eltz

Het voelt alsof je terug in de middeleeuwen bent bij een bezoek aan het Burcht Eltz. Op 320 meter hoogte piept de stenen burcht met zijn vele torentjes net boven de bomen uit. Het kasteel is erg populair onder de toeristen en kan bezocht worden.

Burg Eltz

En ze leefden nog lang en gelukkig

Natuurlijk zijn dit niet de enigste sprookjeskastelen van de wereld. In Europa staan talloze prachtige kastelen, maar ik moest een selectie maken anders was er geen beginnen aan. Mocht je er geen genoeg van kunnen krijgen dan maak ik met alle liefde nog een artikel met andere sprookjeskastelen!