Het Ossuarium van Sedlec in Kútna Hora is versierd met de botten van tienduizenden overledenen. Zie jij jezelf al vakantiefoto’s maken van een kandelaar gemaakt van menselijke botten? Deze bottenkerk bij Praag is uniek; durf jij hier rond te lopen?! Lees er hier alles over!

Lijkt het jou wel wat om tussen de overblijfselen van meer dan 40.000 mensen te lopen? Zie jij jezelf al vakantiefoto’s maken voor kunstwerken bestaande uit menselijke botten? Hoe luguber het ook klinkt; vele toeristen vinden het een uitstapje waard. Het Ossuarium van Sedlec – een klein, op het eerste gezicht normaal kapelletje – is gevuld (en versierd) met de botten van tienduizenden overledenen. Let op: dit artikel is niet voor bangeriken!

Het Ossuarium van Sedlec

Wat is het? | Waar is het? | Hoe kom je er?

binnen in het ossuarium van sedlec
Binnen in het Ossuarium van Sedlec

De bottenkerk bij Praag: het Ossuarium van Sedlec

In Kutná Hora – een klein stadje dicht bij de Tsjechische hoofdstad Praag – ligt het Ossuarium van Sedlec (Tsjechisch: Kostnice Sedlec); een uiterst bijzonder plekje. Wie bij het kapelletje aan komt zal in eerste instantie niet bepaald onder de indruk zijn. Het kleine knekelhuis stelt in omvang en uiterlijk maar weinig voor, en van buiten lijkt het dan ook een doodnormale plek. Hoe doodnormaal, dat merk je echter pas zodra je naar binnen loopt 😉

Het complete interieur van deze bone church bij Praag is namelijk versierd met de botten van overleden mensen. In totaal is deze rooms-katholieke bottenkapel gevuld met de skeletten van 40.000 tot wel 70.000 mensen! Maar waarom bevat nou juist dit kleine kapelletje zo ontzettend veel skeletten? Waarom hier? En waarom besloot iemand vervolgens kunst te maken met al deze menselijke overblijfselen?! Het verhaal begint in het jaar 1142, toen er een klooster werd opgericht in de buurt van de huidige bottenkerk…

het ossuarium van sedlec
Het Ossuarium van Sedlec

Geschiedenis van het Ossuarium van Sedlec

In 1142 werd een cisterciënzer klooster gesticht in Sedlec. In 1278 werd de toenmalige abt van Sedlec – Henry – door Koning Ottokar II van Bohemen naar Jeruzalem gestuurd. Voor deze Henry terugkeerde naar Tsjechië besloot hij een handvol aarde mee te nemen van Golgotha; de plaats waar Jezus Christus volgens de evangeliën zou zijn gekruisigd. Bij thuiskomst strooide Henry de aarde over de begraafplaats van Sedlec, hetgeen de begraafplaats al snel beroemd maakte; niet alleen in Bohemen maar tot ver daarbuiten in de rest van Centraal Europa. Al snel wilden ontzettend veel (rijke) mensen hier begraven worden.

De plaagepidemie van de 14e eeuw zorgde ervoor dat de begraafplaats in korte tijd gigantisch groeide en al snel lagen er maar liefst 30.000 mensen begraven. In de 15e eeuw nam het aantal doden nog meer toe door oorlog in het gebied (de zogeheten Hussieten-oorlogen). Na 1400 besloot men een kerk te bouwen in het midden van de rustplaats, met daaronder een kapel om de duizenden botten op te kunnen slaan. Deze lugubere taak werd uiteindelijk pas begonnen in 1511.

het wapen van de Schwarzenberg familie
Het wapen van de Schwarzenberg familie

De uiteindelijke vormgeving van het interieur van de kapel – met de kroonluchters en andere ornamenten gemaakt van botten – stamt uit het jaar 1870 en werd gedaan door de Tsjechische beeldhouwer František Rint. Hij kreeg hiervoor opdracht van een rijke familie die het kerkje gekocht had; de Schwarzenberg familie. Het wapen hierboven is het teken van de Schwarzenberg familie; compleet gevormd door menselijke overblijfselen: kan het nog griezeliger!!

Waar is het Ossuarium van Sedlec?

versieringen met botten in het Ossuarium
Versieringen met botten in het Ossuarium

Je vindt deze bottenkapel in de Tsjechische stad Kútna Hora. Deze kleine stad – met iets meer dan 20.000 inwoners – bevindt zich ongeveer 70 kilometer ten oosten van de Tsjechische hoofdstad Praag. De naam Sedlec komt van de buitenwijk van Kútna Hora waar het Ossuarium in ligt. Naast deze kapel heeft het plaatsje enkele (kleine) bezienswaardigheden zoals de kerk van Sedlec, de Sint-Barbarakerk, de St. Jacobskerk en het historische centrum. De meeste bezoekers komen echter enkel voor de bottenkerk.

Hoe kom je bij deze bottenkerk bij Praag?

De bottenkapel ligt op ongeveer 70 kilometer van Praag vandaan en is erg makkelijk te bereiken vanuit de Tsjechische hoofdstad. Pak vanuit het centrum van Praag een trein naar Kútna Hora. De treinreis duurt iets minder dan een uur en kost slechts een paar euro. Aangekomen in Kútna Hora kun je een bus pakken, maar je kunt net zo goed lopen: het kost je ongeveer 20 minuutjes vanaf het treinstation tot aan het Ossuarium.

stapels botten in het Ossuarium

Bij de bottenkerk vind je kleine souvenir zaakjes en winkeltjes voor toeristen, maar overladen met toeristen is het zeker niet. Er zit ook direct naast het Ossuarium een hotel. Ik zou je persoonlijk echter aanraden om gewoon in Praag te verblijven; een bezoekje aan de kapel biedt een leuk dagtochtje om even de stad uit te gaan, gemakkelijk in een paar uur te doen. Overigens kan ik je zeker wel aanraden om in de tuin van het restaurant – behorende bij het hotel – een hapje te eten en een Tsjechisch biertje te proeven 🙂

 

Stedentrip naar Praag

Tijdens je volgende stedentrip naar Praag moet je dus zeker even een bezoekje brengen aan dit kleine knekelhuis. Het lijkt misschien een beetje luguber, maar het is zeker een unieke ervaring om eens mee te maken! Durf jij het aan?

Deals naar Praag

 

Meer uit het Travel Magazine: