De hoofdstad van Duitsland viert oud & nieuw als geen ander. Dat vind ik niet verrassend als je bedenkt dat Berlijn de reputatie heeft van de hipste en meest dynamische hoofdstad. Laten wij eerlijk zijn: ben je tevreden met een een dansje en wat vuurwerk tijdens nieuwjaar? Als je naar Berlijn gaat, weet je zeker dat niet alleen het vuurwerk knalt, maar het hele nachtleven ontploft! Talloze zalen slaan de handen ineen om ervoor te zorgen dat oudejaarsavond in stijl wordt gevierd. Wil je weten hoe je het beste nieuwjaar in Berlijn kunt vieren? Lees dan snel verder!

Vuurwerk zover als het oog reikt

Berlijn zou Berlijn niet zijn als er niet veel feesten georganiseerd worden tijdens oud & nieuw. Om 12 uur hoor je gegarandeerd ‘oooh’s en ‘aaah’s om je heen als je al het adembenemende vuurwerk de lucht in ziet schieten. Of je nou op de Alexanderplatzde Potsdamer Platz of aan de oevers van de Spree staat, zoiets maak je niet vaak mee! De grootste massa komt natuurlijk samen bij de Brandenburger Tor. Het feest hier wordt gezien als het grootste open-air evenement in de wereld. Als je een beetje claustrofobisch bent, moet je wegblijven. Er worden namelijk zo’n 1 miljoen mensen verwacht.

Dans het nieuwe jaar in bij de Brandenburger Tor

Bij de Brandenburger Tor geniet je van de muziek van allerlei DJ’s en live bands. Op hoog volume feesten ze met je mee tot de vroege uurtjes in de ochtend. Het evenement begint officieel om 7 uur met optredens van verschillende artiesten. Welke artiesten er spelen, wordt altijd rond begin december bekend gemaakt. Vorig jaar stonden onder andere de volgende acts hier: Jimmy Sommerville, Juli, Laith Al-Deen, David Hasselhoff en Marques. Als je op het juiste moment op de juiste plek bent, sta je misschien wel vijf minuten in de spotlights. Het feest wordt live uitgezonden op de Duitse televisie.

Afhankelijk van wanneer je naar Berlijn gaat, heb ik nog wat tips voor je als je de stad wilt verkennen. Zo kun je op 1 januari lekker in bed blijven en geen spijt voelen dat je de stad niet gezien hebt. Zo ontdek je de mooiste bezienswaardigheden, maar krijg je misschien ook al wel wat van de soundchecks van de artiesten mee! De feestlocatie is vanaf woensdag 12 uur open. Toevallig vindt er ook wat entertainment plaats tot de poorten dichtgaan om 8 uur. Het beste is: je betaalt geen entree, ook niet op oudejaarsavond.

Oud en Nieuw op het water

Wil je het rustiger aan doen? Ga letterlijk tegen de golven in en bewonder het spectaculaire vuurwerk vanaf een boot. Geniet van een onvergetelijk zicht op Berlijn vanaf de rivier de Spree – afhankelijk van welke route je schip vaart. Er zijn namelijk verschillende rederijen die iets aanbieden. Net als tijdens voorgaande jaren biedt de restaurant-boot MS Heinrich Zille een nieuwjaarscruise vanaf de Märkisches Ufer, vanaf €129. Onder het genot van muziek en een buffet, vaart de cruise langs de O2 Arena, de Fernsehturm, de Kathedraal en het Parlementsgebouw. Om het vuurwerk vanaf het water te bekijken, is een onvergetelijke ervaring. Dat beloof ik je. Wanneer je weer aan land komt, kun je altijd nog besluiten of je naar bed gaat, of het nachtleven in gaat.

Natuurlijk is een restaurant-boot niet de enige optie. De stad biedt namelijk eigen nieuwjaarscruises en verschillende boten doen eraan mee. Je komt langs topattracties zoals de East-Side-Gallery, Nikolaiviertel en de kathedraal. Ook hier is een buffet en dat allemaal vanaf €99.

De party scene tijdens oud & nieuw

Op iedere hoek vind je feesten tijdens oudejaarsavond. Bruggen, pieren of zalen, alles wordt omgetoverd tot een feestlocatie. Het Universal gebouw in Osthafen nodigt je uit voor een legendarische avond onder het motto van ‘Nieuwjaar op de Spree‘. Bijvoorbeeld: 5 Dj’s in een gebied van 2,000m² zorgen voor een te gekke atmosfeer en maken het feest compleet door verschillende muziekstijlen af te spelen. Heb je even rust nodig? Kom dan bij op het terras van 1,000m² met uitzicht op de rivier. Om te zorgen dat je het niet koud krijgt, kun je wat warme Glühwein drinken. Om middernacht krijg je een ongelooflijk uitzicht op het vuurwerk en proost je op het nieuwe jaar met je naasten.

Wil je een meer centraal gelegen locatie op de Potsdamer Platz? Dan biedt ewerk een geweldige optie. Het gebouw van de oudste stroomgenerator in Duitsland staat bekend als partyspot en er is een uitzicht vanaf het 800m² grote dakterras op de Potsdamer Platz, de Fernsehturm en natuurlijk het vuurwerk. Dans de hele nacht door op een van de vier dansvloeren, geniet van de inbegrepen drankjes en neem een hapje van het speciale buffet. Drie keer raden wat je krijgt: de originele Berlijnse curryworst.

Voor de ultieme ervaring ga je naar de Alten Münze. Hier vind je echt alles om de nacht onvergetelijk te maken: 2,500m² aan feestlocatie, 21 Dj’s verdeeld over zeven verdiepingen en nog een loungeverdieping. Ook hier heb je een uitzicht op het indrukwekkende vuurwerk, de Fernsehturm en de historische haven. Dit is gegarandeerd het grootste nieuwjaarsfeest aan de Spree.

Vier de jaarwisseling met de locals

Oud & nieuw in Berlijn ga je niet vergeten. Ieder jaar bestormen honderden mensen de Duitse hoofdstad tijdens deze speciale avond. Ik hoop dat je geen problemen hebt met kleine ruimtes en de vele bezoekers. Nog een tip: boek je accommodatie nu. Aangezien Berlijn een geliefde stedentrip bestemming is, heb je kans dat straks alles weg is. Ben jij klaar voor de jaarwisseling in Berlijn? Ga ervoor!

Bekijk hier mijn actuele Duitsland deals!

Bekijk hier het Oud en Nieuw aanbod in andere Europese steden: