Vier Oud en Nieuw dit jaar eens over de grens en wel in het prachtige Praag! Bewonder het knallende vuurwerk vanaf een bootje of de Karelsbrug of ga naar een feestje in een hippe hotspot!

Oud en Nieuw in Praag!

De laatste dagen van het jaar komen er aan en misschien weet je nog niet waar je Oud en Nieuw gaat vieren. Zin om over de grens te gaan? Korte stedentrips zijn rond die tijd erg populair: je hoeft alleen een goedkope vlucht te boeken en binnen een paar uur zit je in Barcelona of Berlijn! Een stad die steeds populairder wordt, is Praag. Met goede reden als je het mij vraagt! Naast de historische wijk met fenomenale architectuur, zorgt de Tsjechische cultuur ervoor dat je je altijd welkom voelt. In welke tijd van het jaar dan ook, Praag is altijd een bezoek waard. Tijdens oudejaarsavond sneeuwt het misschien wel, dus neem een dikke jas en een muts mee. De kou trotseren is zeker de moeite waard wanneer je het kleurige vuurwerk vanaf de burchtheuvel bekijkt!

In tegenstelling tot bijvoorbeeld steden in Zuid-Europa breng je oudejaarsavond in Praag niet de hele tijd buiten door. Plan dus van te voren wat je die avond gaat doen. Ik heb een aantal tips voor je op een rij gezet om deze jaarwisseling geweldig te maken!

Zo maak je oudejaarsavond 2018 in Praag onvergetelijk!

Praag is een stad waar je waar krijgt voor je geld. De hotels hebben redelijke prijzen en uit eten gaan kost vaak wat minder dan thuis. Het loont om buiten de toeristische gebieden te gaan, aangezien eten in het oude centrum iets duurder is. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om jezelf eens goed te verwennen voor een aantal dagen en niet op de centen te letten!

Uniek vuurwerk in Praag

Op de laatste dag van het jaar ontsteken de inwoners van de stad veel vuurwerk. Echter in tegenstelling tot andere landen, vindt het belangrijkste evenement eigenlijk plaats in het nieuwe jaar! Op 1 januari om 6 uur in de avond wordt er familie-vriendelijk vuurwerk afgestoken. Eigenlijk duurt de nieuwjaarsviering twee dagen in Praag!

De beste plek om het vuurwerk te zien, is vanaf een boot op het water. Er zijn verschillende boottochten op de Moldau. Je vaart langs de rivier met goed eten en muziek en tegelijkertijd geniet je van de mooiste panorama’s in de stad!

Prague Boats biedt bijvoorbeeld een tocht tijdens oudejaarsavond met een DJ en een diner. Ook is er een cruise op de eerste dag van het nieuwe jaar. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om op nieuwjaarsdag een boottocht te maken en de nacht ervoor al dansend het nieuwe jaar in te gaan.

De bruggen van Praag

Hou je de voeten liever droog? De veertien bruggen van Praag bieden ook een prachtig uitzicht op het vuurwerk, met name de Karelsbrug. De oudste en meest bekende brug is natuurlijk sowieso een bezoek waard, maar wanneer je de beelden gehuld ziet in de rook van het vuurwerk en op de achtergrond de stad in kleuren ziet, weet je dat dit de juiste plek is!

De Karelsbrug is natuurlijk een van de drukste plekken van de stad, maar als je een restaurant of hotel in de buurt vindt, kun je iets voor middernacht arriveren. Kijk hoe de inwoners van de stad hun vuurwerk afsteken en hoe ze elkaar geluk toewensen na twaalf uur. Hierna kun je de warmte weer opzoeken.

Er zijn ook leuke dingen aan de gang in de oude stad en op het Wenceslasplein. Veel locals komen hier om samen het nieuwe jaar in te luiden. De bars en restaurants rondom het plein zijn natuurlijk duurder dan die in de zijstraten, maar ik denk dat je het liefst in het midden van al het feestgedruis bent.

Wil je een prachtig uitzicht zonder veel publiek? Ga dan naar de burcht of klim de Letná heuvel op. Drink hier je zelf meegebrachte fles champagne op en maak alvast wat plannen voor het nieuwe jaar!

De beste nieuwjaarsfeesten

Het is goed om van te voren te bekijken wat voor feesten er zijn. Veel restaurants, bars, rederijen en hotels hebben speciale nieuwjaarsarrangementen.

Uit eten, dansen in een club of een pub crawl? Het is aan jou!

Wat is fijner dan een etentje met een mooi uitzicht tijdens oudejaarsavond? Als de klok twaalf uur slaat, drink je een glas champagne op het balkon of op het dakterras. Ik adviseer je om op tijd een tafel te boeken als je naar een specifiek restaurant wilt. De tentjes met goede reviews op Tripadvisor zijn snel volgeboekt. Een spontane aanpak kan ook: je vindt gegarandeerd een plek waar het aanbod groot en divers is.

Er zijn twee restaurants aan de oever van de Moldau die ik je wil aanraden.: Hergetova Cihelna. Dit moderne restaurant heeft verschillende bijzondere uitzichten. Het aanbod aan eten is hier uitgebreid en het panorama is uniek. Na een perfecte nieuwjaarsviering kun je met een van de gratis limousines teruggebracht worden naar je hotel.

SaSaZu

Je hebt ook nog het chique restaurant Sa Sa Zu. In een stijlvolle en hypermoderne omgeving wachten de smaken en kleuren van de Aziatische keuken hier op je. Na een heerlijk en vroeg diner kun je doorgaan naar de SASAZU Club, waar een gemaskerd bal plaatsvindt. Alle gasten dragen een mysterieus masker en dansers en acrobaten laten hier hun kunsten zien. De beste DJ’s zorgen voor een feest op de dansvloer. Dit is een uniek feest met een bijzondere atmosfeer!

Hou je wat meer van traditioneel? Dan is de Nieuwjaars Pub Crawl misschien iets voor je! Het begint vroeg op de avond en samen met andere gasten bezoek je de pubs van Praag. Bij elke stop drink je wat: shots, bier of champagne. De gidsen vertellen je de leukste verhalen over het nachtleven van Praag en je komt erachter waarom Praag bekend staat als de bierhoofdstad van de wereld!

Vuurwerk op nieuwjaarsdag

Ik heb het al eerder genoemd: op nieuwjaarsdag is er een grote familievriendelijke vuurwerkshow gaande, vanaf 6 uur in de avond. De locals komen samen op de oevers van de Moldau of op een van de bruggen om dit officiële evenement te aanschouwen. Ook dit vuurwerkspektakel kun je vanaf een boot bekijken!

Voordat het allemaal begint, kun je overdag op ontdekkingstocht gaan in de stad. De burchtheuvel en de St. Vitus Kathedraal zijn altijd een bezoek waard. Vanaf deze heuvel heb je een geweldig uitzicht over de stad. Bezoek daarna de verschillende gebouwen van de burcht en de Nationale Galerij, de kathedraal en het Gouden straatje.

Wil je op een gemakkelijke manier door de stad reizen? Kies dan voor een korte rit op tram nummer 22. Deze gaat langs verschillende attracties in het centrum en een rit van 90 minuten kost slechts €1.15!

Na een sightseeing tour adviseer ik je om naar het restaurant Lehká Hlava te gaan, in het rustige zijstraatje Boršov 280/2. Hier vind je zulke lekkere vegetarische gerechten, dat je vergeet dat vlees bestaat! Zelfs de meest grote vleesliefhebbers komen hier aan hun trekken. Met wat nieuwe energie kun je op zoek gaan naar de beste plek om het vuurwerk te bewonderen. Praag heeft tijdens oud & nieuw zoveel te bieden dat je vol goede ideeën en herinneringen weer naar huis gaat!

Meer uit het Travel Magazine: