Nieuwjaarsfeesten zijn populairder dan ooit. Om die reden presenteer ik weer een gave bestemming die perfect is voor een onvergetelijke jaarwisseling. Een daarvan is zonder twijfel de betoverende havenstad Kopenhagen!

De stad waar ik je vandaag over vertel, staat waarschijnlijk niet bovenaan je lijst terwijl het een hele bijzondere plek is. Over welke stad heb ik het? Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken. Het is een stukje rijden, ook vanaf het noorden van Nederland, maar met het vliegtuig ben je er zo. In tegenstelling tot Berlijn of New York gaat het er in Kopenhagen tijdens de jaarwisseling veel ontspannender aan toe. Ik vertel je waar je het beste kan feesten, wat de party hotspots zijn en aan welke tradities men doet. Wie had gedacht dat de Denen letterlijk het nieuwe jaar in springen?

Ben je nog op zoek naar een goed hotel voor de jaarwisseling? Hieronder heb ik een paar goede opties op een rij gezet.

Kopenhagen

Hotel Ascot

  • Vlak bij Tivoli, het Stadhuisplein en Strøget
Andersen Boutique Hotel

Andersen Boutique Hotel

  • Trendy boutique hotel in Kopenhagen
Citizen M Copenhagen

citizenM Copenhagen Radhuspladsen

  • 4* hotel in het centrum van Kopenhagen

Nieuwjaarstradities in Kopenhagen

Anders dan tijdens de kerstdagen vieren de Denen de jaarwisseling het liefste met hun vrienden in de binnenstad. Op veel plaatsen en in talrijke restaurants komen ze bijeen en brengen ze de laatste dag van het jaar gezellig samen door. Traditioneel zit het hele land bij de radio of voor de televisie om naar de nieuwjaarstoespraak van koningin Margareth II te luisteren. Zo kijken de Denen terug op het jaar. Hoe belangrijk deze toespraak voor het land is, blijkt tijdens oudejaarsavond. Sinds de Tweede Wereldoorlog spreekt de koning of koningin het volk toe en sinds de jaren ’60 kunnen de mensen de toespraak ook via de buis volgen. Ook al versta je geen Deens, je krijgt toch wat mee van de gespannen, maar tegelijkertijd rustige atmosfeer. De toespraak begint om 6 uur.

Winter in Kopenhagen

Om middernacht wordt de klok van het stadhuis in beeld gebracht en dan tellen de mensen af. In tegenstelling tot bij ons, tellen ze twaalf klokslagen in plaats van tien! Het is een typisch Deens gebruik om letterlijk een sprongetje in het nieuwe jaar te nemen. Verder is het in Kopenhagen niet anders dan op andere plekken in de wereld. Je proost met een glas champagne, wenst elkaar een gelukkig nieuwjaar toe en bedenkt een aantal goede voornemens voor het nieuwe jaar: meer sport en minder eten, toch?

Vuurwerk in Tivoli en in de stad

Kopenhagen is voor de mensen die van vuurwerk houden echt een aanrader. In Tivoli, het amusementspark in het midden van de Deense hoofdstad, vindt in de laatste dagen van het jaar het vuurwerkfestival plaats. Hier zie je elke avond een vette, professionele vuurwerkshow. Op oudejaarsavond worden natuurlijk ook een groot aantal pijlen de hemel in geschoten. Daarna, of je nou in een bar of op een plein of bij een groot evenement gaat feesten, krijg je misschien nog wat vuurwerk te zien van Denen die zelf een klein lichtspektakel maken! Enige organisatoren van evenementen organiseren voor hun gasten een eigen vuurwerkshow. Misschien heb je geluk en fonkelen de peilen direct boven je hoofd! Wil je een gaaf uitzicht op het vuurwerk? Zoek dan een brug op en geniet van alle kleuren!

Vuurwerk in Kopenhagen

De beste nieuwjaarsfeesten in Kopenhagen

De Deense hoofdstad biedt veel mogelijkheden voor een perfecte nacht. Hoeveel actie je ook zoekt, je hebt verschillende opties. Als je niet kan kiezen of je nieuwjaar in Zweden of Denemarken wilt vieren, ga dan naar de beroemde Øresund-brug. Zo kun je enkele uren in Zweden feesten en daarna terug naar Kopenhagen. Andersom kan natuurlijk ook.

Ontmoetingsplek Slot Amalienborg

Het wonderschone slot Amalienborg kun je natuurlijk in elke tijd van het jaar bekijken, maar tijdens nieuwjaar is het huis van de koningin een bestemming voor veel inwoners van de stad en er zijn natuurlijk ook wat toeristen. Hier houdt de koningin ook haar beroemde speech, maar ze blijft met het oog op de uitzending in het paleis. Niettemin komen veel mensen hier om 12 uur heen om vrienden te ontmoeten en elkaar een vrolijk en gelukkig nieuwjaar toe te wensen.

Het stadhuis van Kopenhagen – de klok binnen zicht

Om twaalf uur wordt de klok van het stadhuis op de televisie in beeld gebracht en de twaalf klokslagen zijn niet te negeren. Het plein voor het stadhuis is even geliefd als het plein voor het slot. Veel bewoners treffen elkaar hier en proosten op het nieuwe jaar. Waar je ook viert, zorg dat je champagne en glazen bij je hebt, zodat je om middernacht niet zonder bubbels staat! De meeste winkels in de hoofdstad zijn tot laat in de middag geopend. Denk eraan dat je om twaalf uur een sprongetje het nieuwe jaar in maakt, dan krijg je extra veel geluk in het nieuwe jaar!

Town Hall Kopenhagen

Oud en nieuw in het pretpark Tivoli

Het bekende amusementspark Tivoli is de plek waar je op buitengewone manier oud & nieuw kunt vieren. Het park bestaat sinds 1843 en is tot op de dag van vandaag een van de meest geliefde bezienswaardigheden van Kopenhagen. Hier zie je ieder jaar de meest bijzondere vuurwerkshow. Het gaafste is nog dat alle attracties tot 21:30 open zijn! Vanuit de achtbaan zie je de wonderschone stad. Wie kan zich voorstellen dat je op oudejaarsavond alle achtbanen in een amusementspark hebt uitgeprobeerd, om daarna het beste vuurwerk in de stad te zien. In Hamburg en Barcelona bestaat die mogelijkheid niet!

In het park kun je een plaats in het restaurant reserveren en genieten van een speciaal oudejaarsmenu. Wacht dat je van kreeft, runderfilet en chocolademousse of een stoofpotje in Tivoli? Voor zo’n €100 krijg je hier het lekkerste eten.

Zoals je ziet, ik ben helemaal gek op het idee om nieuwjaar in Tivoli te vieren. Als je daar niet zo van houdt, dan zijn er in de stad diverse restaurants en hotels die een ander pakket aanbieden. Vraag bij je eigen hotel of er dinermogelijkheden zijn. Biedt jouw hotel geen oud & nieuw special? Kijk dan naar een van de vele restaurants in de stad of met wat geluk bemachtig je een ticket voor een feest in een van de clubs.

Feit: ik weet zeker dat de nacht onvergetelijk wordt, waar je de nacht ook doorbrengt. Kopenhagen heeft alle mogelijkheden voor een vet nieuwjaarsfeest!

Nieuwjaar in Kopenhagen

In het nieuwe jaar zijn er natuurlijk nog veel meer dingen te doen. De stad is prachtig en de kleine steegjes met de scheve huizen lenen zich voor een uitgebreide wandeling. Bezoek een van de kleine cafés in de oude stad, ga naar de haven en met een beetje geluk vang je ook nog wat zonnestralen.

Ook op 1 januari bestaat de mogelijkheid om het park Tivoli te bezoeken. Ik kan je ook nog wat andere attracties aanbevelen. Neem de tijd en vind de weg naar Christiania, de hippiestad middenin Kopenhagen. Hier kun je zien hoe de kleine onafhankelijke gemeenschappen een eigen toevluchtsoord gecreëerd hebben. Er zijn een aantal kleine winkels waar je kunt windowshoppen (omdat de meeste winkels gesloten zullen zijn op 1 januari). Hoewel Kopenhagen een van de meest ontspannen steden ter wereld is, gaat het er in Christiania nog relaxter aan toe. Er hangt een fijne sfeer, dus mis dit niet. Probeer allerlei Deense lekkernijen en maak plannen voor het volgende jaar.

Waarop wacht je nog? Zoek en boek jouw nieuwjaarsreis naar Kopenhagen!

Vind hier een voordelige vlucht

 

Hotels in Kopenhagen

 

Alle oud en nieuw reizen

 

Meer uit het Travel Magazine: