De Karni-Mata tempel, beter bekend als de rattentempel, is een toeristische attractie voor de moedigere medemens. In de tempel leven 20.000 ratten – heilige dieren uiteraard. Wie het aandurft en de juiste vaccinaties meebrengt, leert hier een heel bijzondere attractie kennen.

Zet je even over je eerste afkeer heen en lees verder over de fascinerende rattentempel. Misschien wil je hier nog niet met alle desinfectiemiddelen van de wereld voet over de drempel zetten, maar de Karni-Mata tempel is echt iets bijzonders! We zijn deze belevenis aangegaan en nemen je mee op reis naar de rattentempel in India. Pas op: kippenvelgevaar!

De Karni-Mata rattentempel in India

De Karni-Mata als pelgrimsoord | Wat is de rattentempel? | De rattentempel bezoeken

Een bezoeker van de rattentempel
Foto: Giantrabbit/Shutterstock.com

De rattentempel als pelgrimsoord

De rattentempel is gelegen in het kleine dorpje Deshnok, ongeveer 30 kilometer ten zuiden van de stad Bikaner. De Karni-Mata tempel, zoals de echte naam van de tempel luidt, geldt als pelgrimsoord voor vele Indiërs. De harige bewoners zijn hier namelijk heilig. De tempel is het thuis voor naar schatting 20.000 ratten die er gepamperd, gevoederd en vereerd worden. Mooier kan een rattenleven bijna niet zijn. Lokale bewoners komen hier om de beestjes melk te geven en te voeren. Ze drinken samen met hen uit een schaal en zitten urenlang in een hoekje om de zeldzame witte knager te zien, want deze brengt geluk! Ook als een klein bruin ratje over je blote voeten trippelt, betekent dit niets dan goeds. Het is dus niet meer dan normaal om op blote voeten de tempel te betreden. De dieren zijn absoluut niet schuw, dus wees niet verbaasd als een kleine godheid je tegemoet springt.

Ratten drinken melk in de rattentempel

Wat is de rattentempel?

De tempel is gewijd aan de reïncarnatie van de Godin Durga. Volgens de legende verdronk de zoon van de heilige Karni-Mata in een waterpoel. Toen zij Yama, de god van de dood, vroeg hem weer tot leven te wekken, weigerde hij. Hij vertelde dat Karni-Mata in de gedaante van de Godin Durga haar zoon terug tot leven kon wekken. Zo geschiedde, en Karni Mata zwoor dat haar familieleden niet langer zouden sterven maar als ratten zouden terugkeren op aarde.

Hier eten ratten en mensen uit dezelfde schaal.

De Indiërs brengen voedsel en eren de dieren omdat ze geloven dat alle ratten in de tempel gereïncarneerde medemensen zijn. De rattentempel is ongeveer 600 jaar oud en is gevestigd in een wonderschoon gebouw. De toegangsdeur is versierd met zilver en overal vind je beelden van de heilige dieren en versierde muren, deuren en ramen. Gebeurt het dat je per ongeluk een rat doodt, dan dien je deze persoonlijk voor de tempel te begraven en moet je een zilveren of gouden rattenfiguur doneren. Alleen de dieren binnen de muren van de tempel worden als heilig beschouwd. Alles wat buiten krioelt, is ongedierte. Mens en dier eten en drinken hier van dezelfde schotel. Alles wat de knager tussen z’n tanden heeft gehad, wordt gezien als genezingsmiddel. Wonder boven wonder heersen er geen epidemieën of ziekten rond de tempel. Of deze levenswijze ook voor toeristen zo goed te verdragen is, valt te betwijfelen.

Toegang tot de rattentempel in india
Foto: Giantrabbit/Shutterstock.com

Een bezoek aan de rattentempel

Dat de tempel niet geschikt is voor mensen met smetvrees behoeft geen uitleg. De traditie schrijft voor dat je bij het betreden van de tempel je schoenen uit doet. Voor toeristen maakt men echter een uitzondering: zij mogen hun sokken aanhouden. Ben je van plan je tussen de muren te begeven waar de ratten leven (en hun behoeftes doen), dan raden we je aan een tweede paar sokken mee te nemen.

De Karni-Mata tempel in Rajasthan

Adres: Karni Mata Temple Rd, 334801 Deshnoke
Openingstijden: dagelijks van 04:30 tot 22:00 uur
Bereikbaar per bus en taxi vanuit Bikaner
Beoordeling: 4 van 5 sterren op Tripadvisor

 

We zijn niet helemaal zeker of zelfs de beste wasmachine ter wereld je sokken weer schoon krijgt na een bezoek aan de rattentempel. Het altaar zelf betreden mag als toerist niet, dat is alleen aan Hindi voorbehouden. Je mag echter wel door de gangen lopen en foto’s maken. Je voelt direct de aandachtige stemming van de mensen die op religieuze grond aanwezig zijn. Velen proberen in de rattentempel om te gaan met een noodlot dat hen is overkomen en bidden om de situatie waarin ze verkeren te verbeteren of hopen op een beter leven. Je begrijpt dat de tempel met respect tegemoet getreden dient te worden.

Het beste tijdstip voor een bezoek aan de rattentempel is ’s ochtends of ’s avonds. Van 12.00 tot half 5 is het simpelweg te warm in de tempel en houden de ratten zich schuil. Je kunt de Karni Mata tempel vanuit Delhi en Jaipur bereiken door met de trein naar Bikaner te reizen. Hier kun je een hotel nemen en met jeep, taxi of bus naar de rattentempel reizen. Je moet iets over hebben om een heilige rat tegen te komen ;-).

 

Eerdere bezoekers gaven aan dat de ratten zeer vriendelijk waren. Durf jij een bezoekje aan? Misschien trippelt er dan binnenkort een bruine rat (of als je heel veel geluk hebt een witte) over je voeten.

Bekijk verre reizen

Meer artikelen uit het Travel Magazine: