Ik neem jullie mee naar de de hoofdstad: Rio de Janeiro. Rio wordt liefkozend ”Cidade Maravilhosa” oftewel “De Prachtige Stad” genoemd door de lokale bevolking. In mijn artikel laat ik je zien dat de Cariocas het bij het juiste eind hebben ondanks de grote contrasten in deze bijzondere stad.

Rio de Janeiro is een buitengewone stad. De welvaart van de stad zie je terug aan de Sugarloaf kustlijn en in wijken zoals Ipanema waar het ene hoge moderne gebouw wordt opgevolgd door het andere en de bewoners graag pronken met hun welvaart. Het tegenovergestelde van dit zijn de krottenwijken van Rio. Hier wonen de bewoners in kleine hutjes gemaakt van blik, karton en plastic. Geloof het of niet maar een derde van de stad bestaat uit krottenwijken.

Maar als ik denk aan Rio de Janeiro dan komen ook mooie beelden naar boven zoals carnaval, heupwiegende dansers die de samba dansen in een flamboyant kostuum tijdens de parade dat maar liefst 12 uur duurt! Kilometerslange witte zandstranden, turquoise blauwe zee, gespierde lichamen, Caipirinha’s, en de hele nacht dansen bij de Suikerbroodberg onder het toeziend oog van Jezus (het standbeeld bedoel ik natuurlijk). Dit allemaal en nog veel meer zorgen ervoor dat Rio zo’n geweldige stad is.

Het is alles of niets in Rio – dat zegt men ten minste in de straten van deze legendarische stad. Een plek waar het goed mogelijk is dat je vanuit je luxe hotelkamer uitkijkt op de Favelas. Dat is nou eenmaal Rio, een stad waar de contrasten niet groter kunnen zijn.

Rio de Janeiro in de stralende zon

Wat te doen in Rio de Janeiro

Rio is een stad van superlatieven. Veel mensen denken dat Rio de hoofdstad van Brazilië is vanwege zijn formaat en bekendheid, maar dit is niet helemaal waar. In 1960 zag Rio de titel van hoofdstad naar het nieuw-gebouwde Brasilia gaan. Echter blijft Rio het uithangbord voor het land. De stad heeft zoveel te bieden aan bezoekers dat het onmogelijk is om die hier allemaal op te noemen. In dit artikel laat ik je het beste van de stad zien en geef ik je hier en daar wat tips.

Standbeeld van Jezus de verlosser | Suikerbroodberg | De trappen van Selaron | Metropolitane Kathedraal | Botanische Tuinen | De Beste Stranden | Culinaire hoogtepunten | Voetbal in Rio

Braziliaans carnaval

Jezus de Verlosser – Het symbool van de Suikerbroodberg

Het enorme standbeeld van Jezus is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Rio de Janeiro. Christus de Verlosser staat op grote hoogte om precies te zijn op de berg Cocovado vanwaar het waakt over de stad Rio. Vanaf de berg heb je een prachtig panorama over de stad. Om bij het beeld te komen kun je het treintje naar boven nemen of je gaat de uitdaging aan en gaat te voet. De wandeling is zeker de moeite waard, want je loopt tijdens de wandeling door ongerepte bossen. Ik raad je wel aan om de wandeling in de vroege ochtenduren te doen, aangezien het dan koel is.

Het beeld van Cristo Redentor

Uiteraard heb je een mooi uitzicht over de stad en als je geluk hebt, spot je misschien wel een van de wilde dieren die daar leven zoals schildpadden of apen. De bouw van het standbeeld begon in 1922 vanwege de viering van 100 jaar onafhankelijkheid van Portugal. Na 9 jaar bouwen, was het standbeeld af. In het standbeeld is een kapel gebouwd. Een bezoek aan deze spirituele plek hoog boven de bruisende stad is wel heel bijzonder. Het is altijd druk op het uitkijkplatform, maar een bezoek aan het standbeeld van Jezus is zeker een absolute must!

Pão de Açúcar – De bewaker van Suikerbrood

De Suikerbroodberg is zelf net zo bekend als het beeld van Jezus en wordt gezien als een belangrijke bezienswaardigheid in Rio. De 394 meter lange granieten rots gelegen aan de rand van de stad biedt een uniek uitzicht over Rio de Janeiro. Vanaf hier zie je hoe de zon wordt gereflecteerd door de glazen gebouwen. Per kabelbaan kun je gemakkelijk de top van de Suikerberg bereiken. Tijdens de rit heb je een ongelofelijk panoramisch uitzicht. Mijn tip is om te blijven totdat de schemer valt. Het licht is dan erg mooi en zorgt voor een magische sfeer in de stad. Uiteraard is het uitzicht tijdens de avond net zo indrukwekkend met alle lichtjes.

Kabelbaan in Rio de Janeiro

Leuk weetje: De herkomst van de naam Suikerbrood is controversieel. Het ene verhaal is dat de ronde vorm van de rots doet denken aan een suikerbrood. Er is echter een veel interessantere uitleg. De legende gaat dat de inheemse bevolking van de regio, de Tupi, de rots Pandasuka noemden. Toen de Portugezen kwamen, vonden zij dat de naam overeenkwam met de Portugese woorden “Pão de Açúcar” en daarom zijn ze deze naam gaan gebruiken. Het verhaal is niet vergezocht als je bedenkt dat de naam Rio de Janeiro (vertaald rivier van januari!) ook is gebaseerd op een misinterpretatie!

Mist is een groot probleem in de stad en de combinatie van mist met het standbeeld van Jezus en de Suikerbroodberg is zeker iets waarmee je rekening moet houden. Als er dichte mist is dan is je zicht op de stad en de omgeving erg beperkt en valt er weinig te zien. Maar juist een klein beetje mist zorgt ervoor dat het glooiende landschap van Rio er adembenemend uitziet! Bekijk altijd het weerbericht voordat je erop uit trekt!

Escadaria Selarón – De meest kleurrijke traptreden van de wereld

Waarschijnlijk heb je ze al een keer gezien ook al ben je nog nooit in Rio de Janeiro geweest. De Escadaria Selarón verschijnen vaak in videoclips bijvoorbeeld in de clip Beautiful van Snoop Dogg en Pharell of Walk On van U2. Ook komen ze vaak voorbij in reclames zoals die van Coca Cola of Kellog’s. Dit kleurrijke en gedetailleerde meesterwerk is gemaakt door de Chileense kunstenaar Jorge Selarón. Hij begon met de trappen in 1990 als een ode aan zijn favoriete stad, maar heeft het nooit helemaal afgemaakt. Hij pleegde zelfmoord in 2013. Met kleurrijk gekleurde tegels, keramiek en gebroken spiegelstukjes werden de traptreden en muren getransformeerd tot een waar kunstwerk.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Cariocando por aí (@cariocandoporai_)

Tijdens het proces werden de treden steeds bekender en meer toeristen kwamen er naartoe om de schoonheid van de trap in het echt te aanschouwen. Eenmaal thuis stuurden de meesten een tegel naar de kunstenaar zodat hij deze in het kunstwerk kon verwerken. Als je bij de trappen bent, zie je tegels van over de wereld. Dit maakt het werk van Selarón zeer internationaal. De treden vind je middenin de stad en de trappen verbinden de kunstenaarswijk Santa Teresa (ook een bezoekje waard!) met de wijk Lapa. ‘ s Nachts is de buurt onveilig, maar overdag loop je geen gevaar.

Nog terugkomend op de Chileense schepper van dit meesterwerk. Men gaat ervan uit dat hij zelfmoord heeft gepleegd op zijn eigen treden, omdat hij een politieke vluchteling was. Het verhaal gaat dat hij zijn zwangere vrouw moest achterlaten in Chili. Hier heeft hij altijd zwaar onder geleden. Als je beter naar de treden kijkt dan zie je een zwangere vrouw afgebeeld. Men zegt dat hij de afbeelding van zijn vrouw elke dag schilderde om zo in het reine te komen met zijn verleden.

Catedral Metropolitana – Tussen kunst en cultuur

Ik weet zeker dat je nog nooit een kerk zoals deze hebt gezien! In het centrum van de stad staat de Metropolitane Kathedraal van Sint-Sebastiaan. De ongewone bouwstijl van de kerk valt gelijk op. Sommige omschrijven het als een futuristische piramide, terwijl andere er meer de vorm van een vulkaan in zien. Het is lastig om de juiste woorden te vinden. Als je voor de kerk staat valt het meest opvallende kenmerk van het gebouw niet eens op. Hiervoor moet je naar binnen. Het interieur van de kerk is erg indrukwekkend. Eerst moeten je ogen wennen aan de duisternis, maar dan zie je het: vier kleurige glas-in-betonvensters van 64 meter hoog die over de hele kerk doorlopen. In het plafond worden de vensters verbonden door een lichtend kruis.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Morio Sakurai (@bonvoyage_morio)

Het ontwerp laat de bezoeker nadenken over wat religie tegenwoordig nog betekent. Het is werkelijk waar verbazingwekkend. Onder de grond is een kunstmuseum waar relikwieën zijn gehuisvest. Het museum is zeker de moeite waard!

Jardim Botânico – Brazilië Bloeit!

Ben je opzoek naar een plekje waar je even kunt ontsnappen aan de chaos van de stad dan moet je zeker naar de Botanische Tuinen in het hart van de stad gaan. Door UNESCO zijn de tuinen benoemd tot biosfeer reservaat. Het park is ook erg belangrijk voor wetenschappelijk onderzoek. Je komt hier fantastische dingen tegen zoals enorme bomen die in 1808 zijn geplant toen het park werd aangelegd. Daarnaast staan er verschillende kassen en vind je orchideeën en is er een rozentuin.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Travel Nox (@_travelnox)

Het meer is een hoogtepunt waar je verschillende waterplanten kunt zien. De totale oppervlakte van het park bedraagt 140 hectare. Het park heeft maar liefst 65,000 verschillende plantensoorten die met uitsterven worden bedreigd. Behalve een eersteklas-restaurant, vind je is er ook een grote dierentuin en bibliotheek met zeldzame boeken. Als je geluk hebt, zie je misschien wilde dieren zoals apen of een toekan!

De mooiste stranden van Rio de Janeiro

Uiteraard kun je niet om de stranden van Rio de Janeiro heen. Grote kans dat je de bekende stranden zoals Ipanema en Copacabana zult bezoeken. Op het strand kun je heerlijk mensen kijken. Het is niet aan te bevelen om ’s avonds een romantische strandwandeling te maken. Een romantisch avondje kan eindigen in een overval. Echter zijn de stranden overdag hartstikke veilig.

Het strand van Ipanema

Met 4 kilometer is Praia Copacabana het langste strand in Rio. Hier vind je ook de Avenida Atlântica promenade waarover je heerlijk kunt flaneren. Het strand wat ook bekend staat als “Princesinha do Mar” of “Kleine Zeeprinses”, was erg populair in de jaren ’30 tot en met de jaren ’50. Het stond bekend als de Boheemse wijk en Copacabana was de plek voor glamour, welvaart en rijkdom. Vandaag heeft Ipanema deze reputatie overgenomen. Mensen die graag hun rijkdom willen tonen, komen hier naar toe. Het water is ietwat kalmer dan elders. Net als op alle andere stranden staan hier kraampjes waar je een heerlijke verfrissend kokosdrankje kunt kopen. Er gaat niets boven mensen kijken op het strand met in je hand een heerlijk kokosdrankje. Tijdens zonsondergang heb je prachtige vergezichten vanaf het strand. 🙂

Culinaire hoogtepunten in Rio de Janeiro

Het eten in Rio is net zoals de stad: herkenbaar door de internationale invloeden. De restaurants en bistro’s serveren verschillende soorten gerechten uit verschillende culturen die hun weg hebben gevonden in Rio. Uiteraard heb je veel gerechten uit de Portugese keuken, maar ook uit de Afrikaanse en inheemse, Tupi keuken. Natuurlijk heb je ook Europese invloeden die komen van bijvoorbeeld Italiaanse en Franse emigranten, maar ook de Amerikanen hebben invloed gehad op de Braziliaanse keuken. Er valt zoveel te ontdekken! Voor iedere smaak is er wel wat! Een typisch Braziliaans gerecht is Feijoadam, gemaakt met bonen wat je op praktisch elke hoek van de straat op woensdag en zaterdag kunt kopen. De zogenaamde Feijoadam dagen. Dit gerecht was oorspronkelijk een hartige maaltijd voor arbeiders, maar is tegenwoordig geliefd onder de gehele bevolking.

Iedereen kent het liedje “Girl from Ipanema” toch? Het verhaal gaat dat dit populaire liedje uit 1962 is geschreven in een restaurant die dezelfde naam draagt in Rio. In die tijd stond Ipanema bekend als de alternatieve artiestenwijk, maar deze reputatie heeft de wijk allang niet meer. Echter is het Garota de Ipanema Restaurant nog steeds bekend en populair. Muziekinstrumenten, oude platen en krantenartikelen hangen als bewijs aan de muur. Het eten is hier ook erg goed! Het is aan de prijzige kant, maar je dineert in een fijne ambiance en de kleine grillplaten op tafel geven net dat klein beetje extra.

Braziliaans steakhouse

Voetbal in Rio – Het is een religie!

In Brazilië is voetbal een religie. Het is de nationale sport van het land en heeft een belangrijke rol in het dagelijkse leven.  Elke “fedelho” in de buitenwijken droomt ervan om op het veld te staan. De stadions zijn altijd vol en de fans moedigen hun teams aan met gezang en drums. In Rio is het helemaal spannend om een voetbalwedstrijd mee te maken aangezien er vier voetbalclubs in de stad zijn. Elke demografische groep heeft een favoriet team, van de armen in de Favelas tot aan de rijken in het zuiden.

Het lokale Estádio do Maracanã was klaar in 1950 en is een legende vanwege de omvang. Geloof het of niet maar liefst 200,000(!) mensen kunnen in het stadion. Ter vergelijking, in Wembley kunnen 90,000 mensen. Na modernisatie van het stadion echter kunnen er nu slechts 76.000 fans in, maar de sfeer is hetzelfde gebleven. Kippenvel!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Soares Fabricio (@fabriphotos)

Rio de Janeiro is een fantastische stad. Fantastisch en schokkend tegelijkertijd. Vol leven maar ook verwarrend. Een stad van superlatieven, maar zeker een bezoek waard! Ik hoop dat je door dit artikel zin hebt gekregen om de stad te bezoeken! Nu is het aan jou om de stad te bezoeken… Hier kun je alvast lezen wat de beste reistijd voor Brazilië is.

 

Brazilië deals