Italië, een van de weinige landen ter wereld met een code geel-reisadvies. Hoe staat het leven er nu voor in het door het coronavirus zwaargetroffen land? Met mijn backpack op mijn rug en paspoort in mijn hand stapte ik op het vliegtuig om het te ontdekken.

Een aantal maanden geleden raasde het coronavirus als een brandhaard door Italië heen. Toch lijkt het virus hier al een tijdje beter onder controle. Ik stapte begin oktober op het vliegtuig en nam een kijkje hoe het leven er op dit moment aan toe gaat in de toeristische hotspots van het ‘Land van de Laars’.

Napels en Pompeï

Mijn avontuur begint in Napels. Als doorgewinterde pizzalover stond een reis naar de ‘geboortestad van de pizza’ al lange tijd op de planning, maar werd door de komst van de coronavirus steeds uitgesteld. Tot nu! Wat mij opvalt, is dat de lockdown ver in het verleden lijkt te liggen en er volop wordt geleefd in Napels. Van lunchen op het terras van de lokale pizzeria tot ‘s avonds gezamelijk borrelen op straat – het leven gaat weer door als vanouds.

Toch zijn er ook hier diverse coronamaatregelen die je moet naleven. Zo wordt bij binnenkomst van restaurants en bars, maar ook bij winkels, supermarkten en bezienswaardigheden mijn temperatuur gescand. Ook is het dragen van een mondkapje verplicht, niet alleen binnen maar ook op straat. Je ziet dan ook niemand lopen zonder mascherina. Het geeft mij een veilig gevoel wanneer ik door de levendige straatjes van Napels slenter.

Dan is het tijd voor een portie sightseeing. Vrijwel alle bezienswaardigheden zijn open voor bezoekers, maar je moet wel vooraf online een kaartje reserveren. Zo gezegd, zo gedaan. Een paar klikken op de website en een korte treinrit later stap ik uit bij de ruïnes van Pompeï, een echte must-visit tijdens een trip naar Napels. Als een van de beroemdste archeologische vindplaatsen ter wereld, stroomt het hier normaal gesproken over van toeristen die een glimp willen opvangen van de eeuwenoude Romeinse stad. Nu loop ik door de vrijwel lege straten, wat een verschil en wat een ervaring!

De Amalfikust

Na een aantal dagen cultuur snuiven en mijn buikje rond te hebben gesnoept met de lékkerste pizza’s, ruil ik de levendigheid van Napels in voor de serene rust aan de Amalfikust. Ik verblijf in Positano, een van de charmantste – een meest toeristische – stadjes in de regio. Jaarlijks komen hier duizenden vakantiegangers genieten van de kleurrijke huisjes, spectaculaire uitzichten en de idyllische stranden aan een felblauwe zee. Waar ik in Napels voornamelijk lokale toeristen tegenkwam, zijn het voornamelijk internationale toeristen die een bezoek brengen aan Positano. Toch is het bijzonder rustig op straat en op het strand; het aantal badgasten dat neerstrijkt op een ligbedje om van de zonnestralen te genieten, is op twee handen te tellen.

Ik plof neer bij een gezellige beach bar en al nippend aan mijn citroen granita geniet ik van het uitzicht op de spectaculaire kustlijn. Het sprookjesachtige Positano is uitzonderlijk mooi, maar om het in deze rust te ervaren, maakt de stad wel heel bijzonder.

Rome

De laatste stop van mijn rondreis in Italië is Rome, een van mijn favoriete steden in Europa. Elf jaar geleden was ik hier voor het laatst en ik kan me nog veel van de reis herinneren, maar vooral de enorme drukte! Massa’s toeristen die muntjes gooien in de Trevi Fontein, poseren voor het Colosseum en eindeloos lange rijen bij de St. Pieter basiliek.

Wanneer ik de metro uitloop en richting mijn hotel wandel, valt mijn mond open van verbazing. Links van de metro uitgang spot ik de beroemde Spaanse Trappen – helemaal leeg! Normaal is het hier zo druk, dat je nauwelijks de traptreden kunt zien, laat staan bewandelen. Nu schiet slechts een enkeling een selfie voor het marmeren monument, om vervolgens weer door te wandelen. Compleet verbaasd vervolg ik mijn weg naar mijn hotel en ik bedenk dat het ongetwijfeld een momentopname moet zijn; het is vast gewoon een rustig moment op de dag. Maar wanneer ik de volgende ochtend een bezoek breng aan de Trevi Fontein, moet ik toch echt een aantal keer knipperen met mijn ogen wanneer ik slechts drie (!) mensen spot. Is dit echt? Van het Colosseum tot het Forum Romanum en het Pantheon; de stad die normaal uitpuilt van de toeristen lijkt werkelijk uitgestorven.

’s Avonds schuif ik aan tafel bij een gezellige pizzeria en maak een praatje met de ober. Hij is blij om eindelijk weer wat buitenlandse toeristen te zien, want voor een toeristische hotspot als Rome zijn de gevolgen van het coronavirus een flinke klap geweest. Ook nu komen er nog maar weinig mensen naar Rome en dat maakt het eigenlijk de perfecte tijd om te gaan.De hotels verlagen hun prijzen, het is super rustig, zelfs bij de populairste bezienswaardigheden (ook hier wel vooraf een kaartje reserveren) en je kunt met gemak je afstand van anderen behouden. Om op deze manier Rome te mogen bewonderen, is een uitzonderlijke ervaring en een om nooit te vergeten!

Coronamaatregelen Italië + praktische informatie

  1. In Italië is het dragen van een mondkapje verplicht in openbare binnenruimtes en in de buitenlucht. Neem voldoende mondkapjes mee of koop extra mondkapjes bij een lokale apotheek.
  2. Voor musea, bezienswaardigheden etc. geldt een maximum aantal bezoekers. Om het bezoekersaantal zo veel mogelijk te verspreiden over de dag is het noodzakelijk om voorafgaand aan het bezoek een online reserving te maken. Bij veel plekken is het op dit moment niet mogelijk om toegangskaartjes aan de deur te kopen.
  3. Met ingang van 19 oktober 2020 moeten alle reizigers die vanuit Nederland naar Italië reizen een negatieve COVID-test voor aankomst kunnen tonen, een COVID-test doen bij aankomst op de luchthaven óf binnen 48 uur na aankomst bij de lokale GGD.
  4. Sommige steden hanteren een avondklok. Check voordat je op reis gaat welke restricties er voor jouw bestemming gelden.
  5. Wanneer je vanuit Italië terug komt in Nederland hoef je niet in thuisquarantaine te gaan.
  6. Check de website van Rijksoverheid voor een uitgebreide uitleg van de coronamaatregelen en het huidige reisadvies.

 

Boek jouw Italië vakantie

Heb jij ook wel zin in een reisje naar Italië en wil je zelf pizza’s smullen in Napels of met eigen ogen zien hoe rustig het is in Rome? Check hier mijn laatste Italië deals.

 

Meer uit het Travel Magazine: