Ken je de Duitse regio Siegen-Wittgenstein al? Nee? Hoogste tijd om dit prachtige, bosrijke gebied en haar eeuwenoude kastelen, wilde dieren en hidden gems te ontdekken!

Bier, pretzels en bratwurst, grote, industriële steden; Duitsland staat bekend om veel dingen, maar de mooie landschappen worden nog wel eens vergeten. Duitsland leent zich namelijk niet alleen goed voor een stedentrip, maar ook voor een actieve vakantie. In het westen van Duitsland vind je de regio Siegen-Wittgenstein die qua schoonheid niet onderdoet voor het Zwarte Woud. Met een overvloed aan culturele evenementen, zeldzame wilde diersoorten en prachtige, eeuwenoude kastelen biedt Siegen-Wittgenstein een uniek weekendje of midweek weg uit de grote stad. Lees snel verder en ontdek alles over deze sprookjesachtige regio!

Siegen-Wittgenstein
Foto: Tourismus-NRW

Ontdek Siegen-Wittgenstein

Waar ligt Siegen-Wittgenstein? | Hotels
WandelenWildlife in Siegen-Wittgenstein | Kastelen in Siegen-Wittgenstein

Waar ligt Siegen-Wittgenstein?

Laten we bij het begin beginnen: waar ligt de regio Siegen-Wittgenstein? Deze regio ligt ten zuidoosten van Düsseldorf en Keulen en is vanuit Nederland met de auto goed te bereiken. In 3,5 tot 4 uur – afhankelijk van de drukte op de weg – rijd je vanuit Utrecht naar Siegen-Wittgenstein. Ook met de internationale trein reis je vanuit Nederland eenvoudig naar de verschillende steden en regio’s in Noordrijn-Westfalen. Een andere, goedkope optie is de Flixbus. Hiermee reis je voor weinig geld heel Europa door, met deze bus sta je voor een prikje in Siegen-Wittgenstein.

Hotels in Siegen-Wittgenstein

Ervaar het authentieke Duitse vakantiegevoel in een van de vele traditionele vakwerkhuizen in de kleine dorpjes en plaatjes in Siegen-Wittgenstein, die zijn omgetoverd tot hotels en gastenverblijven. Zeker in de winter, wanneer de daken gehuld gaan in een laagje witte sneeuw, zien deze hotels in Siegen-Wittgenstein er bijzonder sfeervol uit. Deze middeleeuwse vakantieverblijven vind je in alle prijscategorieën, van goede 3* hotels tot luxe 5* hotels. De keuze is aan jou!

Ben je op zoek naar een accommodatie voor een klein budget, kijk dan eens bij Airbnb. Je vindt hier veel verschillende accommodaties in Siegen-Wittgenstein. Je kunt zelfs een heel huis of appartement huren, ideaal als je met een groep vrienden of je gezin op pad bent. Als extra bonus verblijf je bij een local thuis die je ongetwijfeld leuke tips kan geven voor de beste wandel- en fietsroutes, de lekkerste restaurants en de mooiste bezienswaardigheden.

Siegen-Wittgenstein
Foto: Dominik Ketz / Tourismus-NRW

Wandelen in Siegen-Wittgenstein

Rothaarsteig

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen vind je een van de mooiste wandelroutes van Europa. In de hooggelegen delen van Siegerland-Wittgenstein en het Sauerland slingert de 154 kilometer lange Rothaarsteig door een prachtig, gevarieerd landschap.

Al wandelend over de Rothaarsteig kom je een aantal leuke verrassingen tegen, zoals de Kyrill trail. Dit deel van de wandelroute is vernoemd naar een vernietigende windstorm uit 2007 en is een 1000 meter lang pad waarbij je via ladders en bruggen over ontwortelde bomen klimt.

Onderweg kom je ook regelmatig bankjes en loungestoelen tegen waar je even kunt stoppen voor een pauze en een lekkere picknick. Houd je wel van een sportieve uitdaging, neem dan deel aan de jaarlijkse marathon of halve marathon die in oktober plaatsvindt over de Rothaarsteig. Durf jij deze uitdagende route aan?

Op het hoogste punt van de Rothaarsteig, tussen de toppen van het Rothaargebergte, vind je de bron van drie rivieren. De Sieg rivier stroomt langs bospaden, houten bruggen en stenen en rotsen. Hier kun je een bekertje water drinken recht uit de bron. Om bij dit prachtige en serene stukje natuur te komen, parkeer je de auto op de Eisenstrasse en loop je via een brug naar de rivierbron. Neem een picknickmand met wat lekkers mee en geniet hier van een heerlijk rustige brunch of lunch!

Siegen-Wittgenstein
Foto: Tourismus-NRW

Wilde bizons en lama’s 

Wie wandelt over een de bekende wandelpaden van deze regio, waaronder de Rothaarsteig die begint in het Sauerland, kan zomaar een wilde buffalo tegenkomen. Of beter gezegd, een bizon! De bedreigde diersoort werd in 2013 opnieuw in de Duitse bossen geïntroduceerd. Bij Wisent Wereld Wittgenstein loop je deze wilde bizons tegen het lijf.

Bezoekers aan het natuurreservaat aanschouwen de wilde diersoort in hun natuurlijke habitat. Dit is geen traditionele dierentuin. De dieren leven in een natuurlijke omgeving en hebben veel ruimte om zich terug te treken. In een 20 hectare groot omheind gebied is het gemakkelijk om de dieren te spotten. De prachtige vergezichten, het gevarieerde landschap en de kans om oog in oog te staan met bedreigde diersoorten maakt Wisent Wereld Wittgenstein zeker de moeite waard!

Wil je nog meer wilde dieren zien, bezoek dan naast Wisent Wereld Wittgenstein ook het Abenteurdorf Wittgenstein centrum waar je tijdens een wandeling lama’s tegenkomt! Je kunt hier kiezen voor een wandelroute van een uur, maar ook van meerdere dagen.

Siegen-Wittgenstein
Foto: Tourismus-NRW

Kastelen in Siegen-Wittgenstein

Naast haar dichtbegroeide bossen en wilde dieren staat deze regio in het westen van Duitsland ook bekend om haar eeuwenoude paleizen en kastelen. Bezoek een van deze kastelen en burchten, zet een stap terug in de tijd en voel je voor een paar uurtjes een royal!

Kastelen in Siegen: Het plaatje Siegen telt twee kastelen: het onderste en bovenste. Het onderste kasteel werd voorheen bewoond door de katholieke lijn van het Huis Nassau-Siegen en is sinds 2016 in gebruik door de Universiteit van Siegen. Kun je je voorstellen dat je in een kasteel studeert? Dat klinkt als een droom voor alle Harry Potter-fans, dichterbij studeren aan Zweinstein kom je niet 😉

Het bovenste kasteel stamt uit de 13e eeuw en werd bewoond door de graven van Nassau-Siegen en de Koning van Keulen. Vandaag de dag huisvest het kasteel een uitgebreide expositieruimte. Hier vind je onder meer exposities over de geschiedenis van de regio, de mijnindustrie en barokke kunst. Het kasteel is een bezoekje meer dan waard. Loop door de prachtige kamers en neem zelfs een kijkje in de ‘martelkamer’! In de zomer vinden bij het bovenste kasteel van Siegen bovendien veel evenementen plaats, van klassieke muziek concerten tot het Siegener Sommerfestival.

Kasteel Ginsburg  in Hilchenbach: Aan de Rothaarsteig vind je kasteel Ginsburg dat ooit de basis was van Willem van Oranje. Dit 12e-eeuwse kasteel is vooral de moeite waard vanwege het uitzicht vanaf de hoogste toren. Klim naar boven en kijk uit over het heuvelachtige landschap dat de burcht omringt.

Schloss Berleburg in Bad Berleburg: Schloss Berleburg in Bad Berleburg wordt al 750 jaar lang door dezelfde familie bewoond en is tevens toegankelijk voor bezoekers. Volg een tour door het kasteel en bewonder de prachtige kamers, waaronder een ballroom, grote hal en een aantal van de privé kamers. Nog leuker: kom tijdens de kerstperiode wanneer een grote kerstboom het kasteel siert.

Siegen-Wittgenstein
Foto: Dominik Ketz / Tourismus-NRW

Boek jouw vakantie naar Siegen-Wittgenstein

Heb jij nu ook zin om deze nog niet zo bekende Duitse regio te ontdekken? Om lange wandeltochten te maken, oog in oog te staan met een lama en rond te lopen door koninklijke kastelen en paleizen? Boek dan nu een vakantie naar Siegen-Wittgenstein en ontdek al het moois dat deze regio in Nordrhein-Westfalen te bieden heeft!