We zijn er bijna, we zijn er bijna maar nog niet helemaal! Onder de brandende zon aanschuiven in de file op de Route du Soleil is geen pretje. Met deze tips ga je goed voorbereid op autovakantie, zo is Zwarte Zaterdag net iets aangenamer!

“Tot vijf uur extra reistijd” kopte het AD op de eerste Zwarte Zaterdag van het jaar. De ANWB meldde dat de eerste files al voor zonsopkomst een feit waren. De autorit naar de vakantiebestemming is in het hoogseizoen de laatste hobbel die genomen moet worden naar een welverdiende zonvakantie. Hieronder geven we je wat tips, zodat je zo ontspannen mogelijk op je bestemming arriveert.

Hoe overleef je Zwarte Zaterdag?

vertrektijd aanpassen | autopech voorkomen | toltips
autovakantie met kinderen | autovakantie hacks

via GIPHY

1. Wanneer vertrekken?

Laten we beginnen met een open deur: vertrek niet op vrijdag of zaterdag naar je vakantiebestemming. Vorig jaar stond er meer dan 800 kilometer file op de Franse snelwegen op Zwarte Zaterdag. Omdat zaterdag meestal de wisseldag is voor vakantiehuisjes, tenten en appartementen, willen veel mensen koste wat het kost op de drukste dag de weg op. De beste dagen om op autovakantie te vertrekken zijn van zondag tot en met donderdag.

Wil je toch de weg op, kies dan voor een gunstig tijdstip. Als je pas ’s middags vertrekt, rijd je achter de files aan en zijn deze hopelijk al grotendeels opgelost voor je de Autoroute du Soleil bereikt. Hoewel ’s nachts vertrekken zo z’n voordelen heeft, sluit je ’s ochtends vroeg onvermijdelijk aan in de lange sliert Fransen die ook op weg zijn naar hun vakantiebestemming.

Rond lunchtijd verdwijnen veel Fransen van de snelweg om een uitgebreide middagpauze te gaan houden. Dit is een goed tijdstip om de ringwegen rond de grote steden te passeren. Het kan dan net iets minder druk zijn.

via GIPHY

2. Autopech voorkomen

Je staat al een paar uur aan te schuiven in de file en daar begint het eerste oranje of rode lampje op het dashboard al te branden. Je hart slaat van schrik een paar slagen over. Je geliefde auto gaat het toch niet begeven op het moment suprême? Met de volgende tips kom je goed aan op je vakantiebestemming.

Voor je vakantie

  • Controleer voor je op pad gaat de bandenspanning, het oliepeil en of er nog genoeg koelvloeistof aanwezig is. Zo voorkom je al veel problemen. Zorg dat je een flesje olie en koelvloeistof in de auto hebt.
  • Neem een reservewiel mee. In Frankrijk is de bandenboer op zondag gesloten. Loop je laat op de zaterdag tegen een lekke band aan, dan kun je zomaar anderhalve dag vast komen te staan. Daarnaast zijn meestal niet alle banden en maten voorradig, waardoor het wachten nog langer kan duren.
  • Probeer een overbeladen auto te voorkomen. Je auto heeft een maximaal toegestaan gewicht! Voor een veilige wegligging zet je de zwaarste spullen onderop en zo dicht mogelijk bij de achteras.
  • Ben je verzekerd bij de ANWB, controleer dan of je Europadekking hebt. Begint er dan een lampje te branden, dan kun je even bellen voor advies of om te vragen waar de dichtstbijzijnde garage zich bevindt. De ANWB werkt samen met de omliggende buitenlandse wegenbonden en beschikt daardoor over een groot garagenetwerk en over een “zwarte lijst” van garages die je beter kunt vermijden. Voor een caravan of camper dien je over een aparte polis te beschikken. Let op: de polis geldt niet per auto maar per bestuurder.

via GIPHY

Tijdens je vakantie

  • Begint de motor oververhit te raken? Schakel dan terug in een lagere versnelling. Zorg dat de motor wat kan afkoelen door de airco uit te zetten en de kachel vol aan. Zakt de temperatuur nog altijd niet, maak dan een stop van een half uur. Ga je koelvloeistof bijvullen, zorg er dan voor dat de motor is eerst is afgekoeld voor je de dop eraf draait! Je kunt echt ernstige brandwonden oplopen als je dit advies in de wind slaat. Heb je geen koelvloeistof meer, dan kun je het reservoir bijvullen met water maar zorg ervoor dat dit bij thuiskomst weer wordt vervangen door de juiste vloeistof.
Autopech op de Franse snelweg? Dikke pech! Alleen de politie mag hier slepers naartoe sturen. Je kunt deze bereiken door 112 te bellen, de praatpaal te gebruiken (dan weet de politie direct waar je staat), de SOS Autoroute app te downloaden (werkt ook in het Engels) of het personeel bij het benzinestation te vragen even te bellen. Kun je de snelweg nog verlaten (tot voorbij de tolpoorten), dan is dit soms een betere optie. Het is uit veiligheidsoverwegingen namelijk verboden (kleine) reparaties uit te voeren op de snelweg, ook al sta je bij een benzinestation. Je zult dus altijd eerst afgesleept worden voordat ze kijken wat er met je auto aan de hand is. Als je pech hebt is dit naar een depot en moet je eerst verder gesleept worden naar een garage. Sta je buiten de snelweg, dan mogen garages je op komen pikken of kunnen zij ter plaatse even een kleine reparatie verrichten.
  • Ruik je de koppeling? Dan is het tijd om de koppelingsplaten even te laten afkoelen. Probeer na een kwartier of de koppeling nog goed werkt door de auto een keer te laten stikken (de versnelling in z’n vier zetten en de koppeling op laten komen, dan hoort de auto af te slaan). Als jij en de auto zijn afgekoeld, kun je weer verder rijden, maar bumperkleven is hier nog meer uit den boze dan anders. Sta je aan te schuiven voor de Gotthardtunnel, kijk dan maar eens hoeveel afstand vrachtwagens van elkaar houden. Door meer afstand van je voorligger te nemen, kun je langer doorrollen en hoef je minder vaak de koppeling in te trappen. Trek langzaam op en houd je voet van de koppeling als je een stukje kunt rollen. Dit bespaart ook nog eens benzine.
  • Rijden in de bergen doe je in een lage versnelling, laat de auto maar toeren draaien. Weet je niet zeker of je in de juiste versnelling zit? Als je het gas intrapt moet de auto nog kunnen versnellen. Bergaf rij je in dezelfde versnelling als omhoog: als je de voet van het gas haalt, moet de auto langzamer gaan.
  • Je hebt plaspauze gehouden en je ziet tot je grote schrik een plasje vloeistof onder de auto liggen. Schiet niet direct in de stress maar ga er even op je knietjes bij zitten. Observeer: welke kleur heeft de vloeistof, hoe ruikt hij en hoe smaakt hij? Het kan heel goed zijn dat het om condenswater van de airconditioning gaat. Is dit het geval, dan kun je met een gerust hart verder rijden naar je vakantiebestemming.

3. Toltips

Aanschuiven voor de tolpoorten kan een grote bron van frustratie en stress zijn. De andere rijen lijken altijd sneller te gaan, je reed net zo lekker en het kost ook nog eens bakken met geld. Naar de Spaanse grens ben je al snel rond de €90 aan tol kwijt. Om zo soepel mogelijk door de tolpoorten te geraken, kun je het beste al voor je reis een Telepeage tolbadge kopen via de ANWB. Je betaalt hiervoor een klein bedrag voor de pas en een miniem bedrag abonnementsgeld voor de maand(en) waarin je de badge gebruikt. De tol wordt aan het einde van de maand automatisch afgeschreven. Geen gedoe met briefjes en muntgeld meer! Sowieso is het sneller om niet de rijen te nemen waar je met contant geld kunt betalen. Gurutip: neem de rij met de meeste vrachtwagens, die nemen lekker veel plaats in en de chauffeurs verspillen zeker geen tijd aan betalen met contant geld.

 4. Een autovakantie met kinderen

Op het juiste tijdstip vertrekken, goed voorbereid van huis gaan, gezwind de poortjes door met je tolbadge, tot zover alles goed! Nu komt het uitdagende gedeelte: urenlang met het hele gezin in een kleine ruimte doorbrengen in meer of mindere mate van harmonie. Gezinnen met jonge kinderen vertrekken graag midden in de nacht op vakantie, zodat ze al een paar uur kunnen rijden voordat de kinderen wakker worden. Overweeg ook eens om aan het einde van de middag te vertrekken. Je rijdt een stukje, stopt na twee uur voor het avondeten, rijdt weer een stukje en daarna gaan de oogjes langzaam toe. Perfect!

Tot de voornaamste eerste levensbehoeften tijdens de reis behoren naast slapen ook plassen en eten. Bekijk op de TomTom hoe lang je over de reis doet en tel daar flink wat tijd bij op. Kinderen moeten nu eenmaal vaker naar de wc en zijn niet gemaakt om urenlang stil te zitten. Even uitrazen in het speeltuintje van de picknickplaats langs de snelweg is een fijne opsteker. Wat ook helpt is om om de zoveel tijd een klein cadeautje te geven (viltstiften om mee op glas te tekenen, bijvoorbeeld). Een grote koelbox voor koele drankjes (in anti-lekbeker), worteltjes, kaas en fruit zorgt dat niemand hangry wordt.

Oudere kinderen vermaken zich op de tablet. Zorg dat er niet alleen films opstaan die ze al gezien hebben maar voeg ook een paar nieuwe toe. Een leuke manier om ze toch een tijdje van het  scherm weg te krijgen is door autobingo te spelen. Deze variant van ik zie ik zie wat jij niet ziet is net iets spannender dan het originele spelletje. Download vooraf wat kaartjes van het internet en de jeugd tuurt niet langer op het scherm maar uit het raam om een paard, grote gele M, politieauto of andere objecten te spotten en de bingokaart vol te krijgen. Andere leuke autospelletjes zijn de opdrachtkaarten van Vakantieklets. Deze laten bijvoorbeeld raden hoe lang het duurt voordat 1 kilometer voorbij is. Kunnen de kinderen vervolgens 1 kilometer complimentjes geven? 1 kilometer zwaaien? 1 minuut eten?

 

via GIPHY

5. Autovakantie hacks

Deze vakantiehacks voor onderweg spreken voor zich maar soms is het handig er even aan herinnert te worden.

  • Picknicken is veel goedkoper dan je broodje kopen bij het tankstation.
  • Leg een witte handdoek op het dashboard zodat deze niet te warm wordt. De temperatuur kan naar verluidt wel oplopen tot 92 graden!
  • In de schaduw van een vrachtwagen kan het heerlijk koel zijn.
  • Neem een plantenspuit mee om jezelf af en toe af te koelen.
  • Een inkoppertje: leg je waterflesjes de avond van tevoren in de vriezer, de thermofles houdt trouwens niet alleen je koffie warm maar ook je water koud.
  • Ze zijn dan wel spuuglelijk, maar de zonneschermen met zuignappen op de achterruiten werken echt!
  • Installeer de Bison Futé app, dankzij de Franse verkeersdienst ben je op elk moment van de dag up-to-date over files en wegwerkzaamheden.

 

via GIPHY

Onbezorgd op vakantie

Na het lezen van deze tips kom je hopelijk fluitend aan op je vakantiebestemming. We zijn benieuwd wat jouw tips voor een autovakantie en vertrekken op zwarte zaterdag zijn. Hoe laat ga jij op pad, waar kun je het beste even stoppen en hoe bereid je je voor op een vakantie met kinderen? We lezen het graag in de comments, net als wat er allemaal mis is gelopen. Leedvermaak blijft tenslotte een van de beste vormen van vermaak ;).

Goedkope zonvakanties

Meer uit het Travel Magazine: