Beste reistijd Toscane

Alle info over de beste reistijd voor Toscane in Italië

De Italiaanse regio Toscane is een geliefde vakantiebestemming met prachtige steden, natuur en kustgebieden. Pisa en Florence zijn erg populair onder cultuurliefhebbers, terwijl je in de heuvels met hun druivenranken en olijfbomen prachtig kunt rondtouren en wandelen. Aan de kust langs de Tyrreense Zee kun je een heerlijke strandvakantie doorbrengen en boottochtjes maken naar de naburige eilanden. Hieronder lees je hoe het klimaat in Toscane is. In de klimaattabel zie je wat de gemiddelde temperatuur per maand is. Aan de hand van de tabel vertel ik je wat de beste reistijd is voor een stedentrip, strandvakantie of actieve reis naar Toscane. Ook vertel ik meer over het weer dat je kunt verwachten in lente, zomer, herfst en winter.

 

Klimaat in Toscane

Het klimaat in Toscane is aan de kust Mediterraans. De zomers zijn overwegend droog en heet, de winters mild en regenachtig. In het binnenland van Toscane, waar je de heuvellandschappen en bergen vindt, wijkt het klimaat wat af. Hier is het in de zomer warmer en in de winter koeler als aan de kust. De gemiddelde jaartemperatuur ligt bij twintig graden. In de lente laat de zon zich tot acht uur per dag zien. Af en toe vallen buien en vaak begint het dan ook direct te waaien. Vanaf half april wordt het warmer met 18 tot 19 graden. In de zomer wordt het overdag zo’n 31 graden Celsius en ook ’s nachts blijft de temperatuur in de dubbele cijfers. In de herfst blijft het zomers warm al zal het vanaf half september vaker regenen in de binnenlanden en de bergregio’s. Aan de kust kun je nog tot half oktober in zee zwemmen. De watertemperatuur zakt daarna onder de twintig graden. In november valt de meeste regen in Toscane, met gemiddeld zo’n tien regendagen. In december en januari kunnen de temperaturen onder het vriespunt dalen en valt er in de bergregio’s sneeuw. Aan de kust blijft het met gemiddeld 10 graden Celsius mild.

Klimaattabel voor Florence

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. temperatuur in °C 10,1 12 15 18,8 23,4 27,3 31,1 30,6 26,6 21,1 14,9 10,4
Min. temperatuur in °C 1,4 2,8 4,9 7,7 11,3 14,7 17,2 17 14,2 10 5,5 2,4
Zonuren per dag 3 5 8 7 10 10 11 10 7 5 3 3
Watertemperatuur in °C 13 12 13 14 16 20 22 23 21 19 15 14
Regendagen per maand 9,4 8,4 8,6 9,1 8,6 6,3 3,5 5,9 5,7 7,4 10 8,8

Alle reizen naar Toscane

 

De beste reistijd voor Toscane

De beste reistijd voor Toscane is de zomertijd. In lente, zomer en herfst kun je allerlei activiteiten ondernemen bij zomerse temperaturen. Vanaf half maart begint Toscane op te warmen. De milde temperaturen van de lente zijn perfect voor een actieve vakantie. Het is niet zo heet als in de zomer en ook niet te koud om sightseeing te doen. Ben je van plan op strandvakantie te gaan, dan zijn de maanden van juni tot en met september het meest geschikt. Voor stedentrips naar Pisa, Florence en Siena raad ik het laagseizoen aan, vooral het late voorjaar. Het weer is dan veel aangenamer dan in de zomer en het is in deze periode niet te druk in de steden. Zo hoef je niet lang in de rij te staan voor de bezienswaardigheden. Het olijven plukken gebeurt in Toscane tussen oktober en maart. Huur je een vakantiehuis in de regio, dan kun je hieraan deelnemen. Pluk olijven van de bomen en bekijk hoe er olijfolie van gemaakt wordt. Skivrienden wordt in Toscane ook gelukkig. In de bergregio’s ligt in de winter sneeuw. In december en januari kun je in Toscane op wintersport.

Beste reistijd Toscane
Strandvakantie juni tot en met september
Actieve vakantie lente en herfst
Boottocht mei tot half september
Sightseeing Pisa & Florence half maart tot juni
Beste reistijd Toscane
Sightseeing Volterra half maart tot half juni
Palazzo Pubblico in Siena half maart tot en met juni
Olijvenoogst oktober tot en met maart
Wintersport december en januari

Het weer in Toscane

Het weer in Toscane is bestendig. Je kunt duidelijk verschil merken tussen de seizoenen. In de zomer is het heet en droog met temperaturen rond de 30 graden. In de winter kan de temperatuur onder het vriespunt vallen. In de lente laat de zon zich tot tien uur per dag zien en regent het gemiddeld op acht dagen per maand. Vanaf half april is het merkbaar warmer met gemiddeld 19 graden Celsius. De temperaturen lopen tot de zomer steeds verder op. In de hoogzomer wordt het zeker in het binnenland heet en stijgt het kwik dikwijls boven de dertig graden. Aan de kust is de hitte beter te verdragen, de zeewind brengt hier verkoeling. Tot half oktober blijven de temperaturen hoog aan de kust. Hoewel je vanaf half september meer regen kunt verwachten, kun je nog steeds in zee zwemmen. De watertemperatuur is in september nog 21 graden Celsius en in oktober daalt deze ietsje naar 19 graden Celsius. Meer regen en herfstachtiger weer wordt het in november. Met 10 graden is het in december niet winters koud aan de kust. In de bergen kan het echter veel kouder worden, met temperaturen tot onder het vriespunt. Sneeuw is geen zeldzaamheid in de bergen van Toscane. Hieronder lees je wat de weersverwachting is voor de verschillende seizoenen en welke activiteiten het meest geschikt zijn voor deze jaargetijden.

Toscane in januari, februari en maart

Januari is de koudste maand in Toscane. Met temperaturen rond de 10 graden is het in de Toscaanse hoofdstad Florence nog altijd mild. In de bergregio’s valt de temperatuur onder het vriespunt. In februari wordt het weer vriendelijker. De zon laat zich zo’n vijf uur per dag zien en het regent gemiddeld op nog slechts acht dagen per maand. Vanaf maart wordt het warmer in Toscane. Met ongeveer vijftien graden en acht uur zon per dag begint de lente langzaam te ontluiken.

Winter is de beste reistijd voor:

Wintersport (januari), olijven plukken (februari en maart)

De Toscaanse keuken

Pisa

Toscane in april, mei en juni

In de lente laat Toscane zich van haar mooiste kant zien. Al in april stijgen de temperaturen tot gemiddeld 19 graden Celsius. In mei wordt het met gemiddeld 24 graden nog warmer en in juni stijgt de temperatuur tot 27 graden. Deze reistijd is het beste geschikt voor het bezoeken van de bezienswaardigheden in bijvoorbeeld Pisa, Florence of Siena. Maak een lange wandeling door de Toscaanse heuvels en geniet van het heerlijke lenteweer.

Lente is de beste reistijd voor:

Stedentrips (sightseeing), actieve vakanties

Toscane in juli, augustus en september

De zomer in Toscane is zonnig en warm. De maanden juli, augustus en september zijn het best geschikt voor een zonvakantie in Toscane. Voor sightseeing in de steden en wandelreizen is de zomer eigenlijk te heet. Toch zul je zien dat het bij de bekende bezienswaardigheden erg druk is in de zomervakantie. Het is dan ook hoogseizoen in Toscane en de meeste toeristen willen zoveel mogelijk zien van wat Toscane te bieden heeft. Ik raad aan om in de zomer op strandvakantie te gaan. Wil je een stedentrip maken, dan kun je die beter bewaren voor de lente of de herfst.

Zomer is de beste reistijd voor:

Strandvakantie aan de kust en op de eilanden

De Toscaanse kust

De Toscaanse heuvels

Toscane in oktober, november en december

In oktober is het nog steeds erg warm, vooral aan de Toscaanse kust en in het binnenland. Tot half oktober kun je dankzij de aangename watertemperatuur nog prima in zee zwemmen. Alleen de regenval kan je plezier bederven. Het regent echter gemiddeld maar 7 dagen in oktober. In november zijn er 10 regendagen, het hoogste aantal van het hele jaar. De temperaturen dalen tot 15 graden Celsius. In december wordt het duidelijk koeler, al blijft de gemiddelde temperatuur mild met 10 graden Celsius.

De herfst en het begin van de winter zijn de beste reistijd voor:

Actieve vakanties, sightseeing, olijven plukken, wintersport (eind december)

 

Mijn conclusie over de beste reistijd voor Toscane

Toscane kun je in elk seizoen bezoeken. De afwisselingsrijke regio in Midden-Italië heeft van alles te bieden voor vakantiegangers. De beste reistijd voor Toscane hangt af van wat je tijdens je vakantie wilt ondernemen. Zeker in de zomer is Toscane een heerlijke vakantiebestemming voor een strandvakantie. In de lente en de herfst staat niets een aangename vakantie in de weg. De zon schijnt, de temperaturen zijn goed en het regent nauwelijks. Voor een stedentrip naar Florence of Pisa is de lente het meest geschikt. In het voorjaar staat de natuur in bloei en schijnt de zon maar zijn er nog niet teveel toeristen in de regio. Met temperaturen rond de twintig graden kun je heerlijk slenteren door de straten van deze wereldberoemde steden. De zomer is met gemiddeld 30 graden Celsius ideaal voor een strandvakantie in Toscane. Aan de kust van de Tyrreense Zee en op de Toscaanse eilanden kun je heerlijk zonnen. Nog tot half oktober kun je prima op zonvakantie in de regio. Daarna wordt het koeler, er staat meer wind en het regent vaker. Als je Toscane in de winter wilt ervaren, dan kun je zowaar sneeuw verwachten in de bergen van Toscane. De beste reistijd voor een sneeuwvakantie in Toscane zijn december en januari. Ik wens je een prachtige tijd!

Ga je mee naar Toscane?

Vind hier alle Toscane deals

 

De beste reistijd voor andere bestemmingen

Opmerkingen

jouw mening?